Tradycyjne potrawy wigilijne

tradycyjne potrawy wigilijne

Tradycja chrześcijańska głosi, że w dzień Wigilii na stole powinno pojawić się dwanaście różnorodnych potraw. Każdy z gości obecnych przy stole musi spróbować owych dań, zwłaszcza że – zgodnie z katolicką symboliką – odzwierciedlają one dwunastu apostołów. W Wigilię nie może zabraknąć barszczu z uszkami, pierogów z grzybami i kapustą oraz słodkości w postaci pierniczków, makowca lub klusek z makiem. Są to potrawy, na które większość osób obchodzących święta Bożego Narodzenia czeka cały rok.

Najciekawsze przepisy w temacie tradycyjne potrawy wigilijne

Przepisy w temacie tradycyjne potrawy wigilijne

Najciekawsze artykuły w temacie tradycyjne potrawy wigilijne

Tradycyjne potrawy wigilijne – zbiór przepisów na typowe potrawy bożonarodzeniowe

Tradycyjne potrawy wigilijne powinny pojawić się na każdym stole, gdzie wspólnie świętuje się ten szczególny czas. Wigilia należy do jednych z najważniejszych dni w roku każdego katolika i najczęściej obchodzi się ten dzień wspólnie z rodziną przy stole. Ustawia się wówczas na nim dwanaście różnych potraw. Z reguły są to podstawowe, tradycyjne dania świąteczne, takie jak polskie uszka z barszczem czy pierogi z kapustą i grzybami. Co w tym roku warto zaserwować na świąteczny stół? Czy kuchnia tradycyjna to jedyne słuszne rozwiązanie? Sprawdź najlepsze przepisy na bożonarodzeniowe potrawy!

Tradycyjne potrawy wigilijne – sprawdź przepisy na świąteczne dania główne

Kuchnia polska na Wigilię, czyli jakie jedzenie podać na stół?

Wigilia to wyjątkowy czas, który powinno się spędzać razem z rodziną. Właśnie wtedy wszyscy spotykają się ze sobą, składają sobie nawzajem życzenia, kupują prezenty, wspominają dawne czasy i świętują przy suto zastawionym stole. Tradycyjna Wigilia to zwykle dwanaście różnorodnych potraw, które powinny przyozdobić i wypełnić każdy rodzinny stół. Każda z tych potraw ma odniesienie do różnych wydarzeń z przeszłości, będąc chrześcijańskim symbolem (jak np. ryby lub chleb). Niektóre dania związane są również z wierzeniami ludowymi, ale o tym pomówimy sobie później. Których potraw nie powinno zabraknąć na świątecznym stole? Oczywiście pierogów z kapustą i grzybami, barszczu z uszkami, kapusty z grochem, karpia i śledzi w różnych wersjach (np. śledzi po kaszubsku). Tego dnia zdecydowanie najwięcej jada się kapusty, ale i suszonych grzybów.

Wśród popularnych, tradycyjnych potraw na Wigilię, pojawiają się również słodkości. Najczęściej są to kluski z makiem, pierniczki, makowiec, kruche ciasteczka i świąteczne racuchy. Wiele osób piecze również piernik czekoladowy, który przybiera różną formę – może być suchy, ale też wypełniony np. śliwkowym nadzieniem. W ten szczególny dzień w roku pijemy też aromatyczny kompot z suszu, który składa się z suszonych owoców (najczęściej gruszek, moreli, jabłek i śliwek). Doskonale podkreśla on smak świątecznych potraw.

Barszcz czerwony z uszkami

Kuchnia polska od lat słynie z tej przepysznej zupy. Barszcz czerwony z uszkami to bożonarodzeniowe danie, bez którego ciężko wyobrazić sobie świąteczny dzień. Warto już na wstępnie zaznaczyć jednak, że nie istnieje jeden sprawdzony przepis na barszcz. Jest ich naprawdę sporo, więc większość rodzin korzysta z reguły z przepisów swoich przodków, gotując barszcz zgodnie z rodzinną tradycją. Jakkolwiek zupa nie zostałaby przygotowana, stanowi ona bardzo ważny element Wigilii. Danie serwowane jest najczęściej na początku wspólnej kolacji wigilijnej. Aby przyrządzić zupę, wystarczy ugotować barszcz z czerwonych buraków i ulepić uszka – dokładnie tak samo, jak przygotowuje się ciasto na pierogi, z tym że uszka muszą być od nich znacznie mniejsze. Dla niektórych może być to problem, gdyż do zlepienia ze sobą ciasta tak, aby było małe i nie wypadł z nich grzybowy farsz, trzeba się mocno przyłożyć. Uszka powinny być bowiem naprawdę silnie ze sobą sklejone tak, żeby nie rozpadły się w trakcie gotowania.

Dlaczego akurat barszcz? Otóż według dawnych wierzeń ludowych, czerwone buraki zapewnić mają domownikom długowieczność. Co ciekawe, barszcz jada się nie tylko w naszym kraju. Ludzie spożywają go zarówno w Europie Środkowej, jak i Wschodniej. Barszcz zazwyczaj podaje się w dużym garnku w taki sposób, aby każdy z gości mógł wlać sobie odpowiadającą mu porcję. Osobno nakłada się również uszka. W niektórych domach podaje się gościom uszka w małych salaterkach, które następnie zalewane są kolejno aromatycznym barszczem.

Polskie śledzie i karp – ryby, które muszą pojawić się na stole!

Śledzie pojawiają się na stole zazwyczaj w wielu różnych formach. Niektórzy robią je w sosie pomidorowym, inni w oleju, a pozostali w śmietanie albo w occie. Śledzie od wielu lat goszczą na polskich stołach wigilijnych, zajmując tam zaszczytne miejsce. Skąd wzięła się tradycja podawania śledzia na Wigilię? Otóż z wierzeń chrześcijańskich, jako symbol odradzającego się życia. Śledzie jako ryby są także symbolem chrztu. Od lat śledzie są zatem daniem tradycyjnym, o którym nie powinno się zapominać. Zwłaszcza że ryby są jednymi z najważniejszych symboli chrześcijańskich.

W wielu polskich domach przyrządzane są śledzie po kaszubsku z rodzynkami. Można zrobić je dzień przed Wigilią, żeby sos przegryzł się z rybą. Najlepiej podawać śledzie po kaszubsku w towarzystwie świeżego, domowego pieczywa. Co zrobić, aby smak śledzi był bardziej delikatny? Warto moczyć je wcześniej w maślance bądź mleku maksymalnie przez 2 godziny – nie dłużej, żeby nie straciły rybnego smaku. Oprócz śledzi po kaszubsku warto przygotować również tradycyjne śledzie po cygańsku lub po japońsku. Ich przyrządzenie nie jest czasochłonne, a śledzie stanowić będą znakomitą wigilijną przekąskę.

Karp jest kolejną rybą, którą z okazji Wigilii przygotowuje się od wielu lat. Czy powiązana jest z tym jakaś prastara tradycja? Niekoniecznie. W czasach PRL-u karp był jedyną dostępną rybą, dlatego też właśnie ją przyrządzało się z okazji świąt. Dziś karpia często zamienia się na smaczniejsze ryby, jednak w tradycyjnych domach karp wciąż wiedzie prym. Co jeszcze można powiedzieć o symbolice ryb, których nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole? Otóż zjedzenie ich ma zapewnić nie tylko płodność, ale też siłę, zdrowie i dostatek wszystkim gościom. Właśnie dlatego podczas Wigilii warto skusić się na jeden maleńki kawałeczek karpia.

Podstawowe jedzenie na Wigilię, czyli TOP tradycyjne potrawy wigilijne

Kapusta z grochem i grzybami

Jak już wiesz, świąteczny stół zastawiony jest zwykle potrawami kapuścianymi. Wśród nich nie może więc zabraknąć tradycyjnej kapusty z grochem. Warto spożywać kapustę kiszoną, ponieważ zawiera ona cenne dla organizmu witaminy, a także wartości odżywcze i sole mineralne. Kapusta z grochem jest zatem nie tylko tradycyjną, ale też bardzo zdrową potrawą wigilijną. Jedząc ją, można ustrzec się przed wieloma chorobami, gdyż kapusta wykazuje właściwości antynowotworowe. Według wierzeń ludowych kapusta jest także symbolem siły oraz witalności.

W jaki sposób przyrządzić kapustę z grochem? Należy przygotować kiszoną kapustę, suszone grzyby, nasiona grochu, cebulę, przyprawy i bulion warzywny. Groch namocz 24 godziny przed jego ugotowaniem. Poszatkuj kapustę, namocz grzyby i – gdy już zmiękną – pokrój je w kostkę. Przygotuj groch i kapustę w osobnych garnuszkach. Zeszklij cebulę na patelni i dodaj ją do kapusty, a następnie dorzuć do niej groch (po upływie doby, gdy groch zmięknie). Całość należy zalać bulionem warzywnym i doprawić do smaku m.in. kminkiem oraz liściem laurowym. Kapustę najlepiej podawać ze świeżym, domowym chlebem. Warto dodać, że chleb także ma znaczenie symboliczne, bardzo zbliżone do opłatka. Chleb odnosi się bowiem do symboliki początku życia, a także ciała świętego, gościnności, światłości i mądrości. Właśnie dlatego chleb powinien pojawić się na każdym stole wigilijnym.

Pierogi – danie główne, bez którego nie ma Wigilii!

Wymieniając tradycyjne potrawy wigilijne, nie sposób nie wspomnieć o pierogach. Najbardziej kultowymi są oczywiście pierogi z kapustą i grzybami. Według dawnych wierzeń ludowych, grzyby w nich zawarte miały ogromną moc – taką, która zjadającej pierogi osobie zapewnić miała dostatek, szczęście oraz bardzo długie życie w zdrowiu i radości. Tradycja jedzenia pierogów z kapustą i grzybami przetrwała do dziś. Naprawdę ciężko znaleźć osobę, która nie zachwyca się owym daniem. Wielu z nas czeka przez cały rok na to, aby skosztować pysznych pierożków w towarzystwie zeszklonej na patelni cebuli oraz kompotu z suszu.

Oprócz klasycznych pierogów z kapustą i grzybami, w wielu domach często pojawiają się również inne rodzaje pierogów. Poza tradycyjnymi pierogami można więc spróbować m.in. pierogów chłopskich, w których środku znajdziemy kaszę, boczek, twaróg i cebulę. To bardzo pożywne i sycące pierogi, które z pewnością zaskoczą gości swoją innowacyjną formą i nietypowym smakiem. Ciężko jest też wyobrazić sobie Wigilię bez uszek. To takie „mini pierogi”, które doskonale smakują nie tylko z barszczem czerwonym, ale i z roztopionym na nich masełkiem.

Wigilijne słodkości dla starszych i młodszych

Święta bez słodyczy? Ciężko to sobie wyobrazić! Jednymi z najbardziej tradycyjnych słodkości są pierniczki, które można przygotować w wielu różnych odsłonach. Pierniczki mogą być albo twarde, albo mięciutkie i rozpadające się w ustach. Można również udekorować je lukrem, siekanymi orzechami włoskimi, miodem, kandyzowaną skórką pomarańczy albo dowolną polewą. Poza kruchymi pierniczkami na stole powinno pojawić się też wiele innych słodkości – idealnych zarówno dla starszych, jak i młodszych.

  • Kluski z makiem – zgodnie z tradycją ludową, mak jest symbolem bogactwa i płodności. Kluski z makiem jada się niemal w każdym domu na Podlasiu, Podkarpaciu, Mazowszu i w Wielkopolsce. Właśnie w tych rejonach polski uważa się bowiem, że niezjedzenie maku w Wigilię możne zwiastować ogromne… nieszczęście.
  • Piernik – ciemny, aromatyczny piernik to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast wigilijnych. Niektórzy uważają, że powinien zająć on honorowe miejsce wśród dwunastu obowiązkowych potraw na Wigilię.
  • Makowiec – zamiast jeść kluski z makiem, możesz spróbować makowca. Mak zjedzony również w takiej postaci przyniesie spożywającej go osobie dużo szczęścia, odpędzając złe moce
  • Racuchy wigilijne – drożdżowe placki zachwycą nie tylko najmłodszych, ale też dorosłych. Doskonale smakują przesmarowane dżemem śliwkowym i posypane cukrem pudrem.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto