Tradycyjne potrawy wigilijne
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
Paszteciki wigilijne z pieczarkami w cieście naleśnikowym to pyszny, domowy przepis na świetne paszteciki. Niesamowicie pyszne! Każda osoba je uwielbia. …
70 min średni 12 301 kcal -
Barszcz wigilijny
Barszcz wigilijny to pyszna zupa, która zaskakuje swoim głębokim aromatem i smakiem. Wywar gotowany na suszonych grzybach i śliwkach jest …
20 + 55 min łatwy 4 282 kcal -
Klasyczna ryba po grecku
Klasyczna ryba po grecku to bardzo popularne danie, które zazwyczaj znajdziemy na wigilijnym stole. Ta pyszna, świąteczna ryba, jest też …
30 + 20 min łatwy 3 291 kcal
Tradycyjne potrawy wigilijne - przepisy
-
Bigos wigilijny
Wigilijne potrawy obfitują w przepisy z kiszonej kapusty, suszonych grzybów, ryb czy maku. Mało kto wyobraża sobie Boże Narodzenie bez …
25 + 210 min łatwy 8 81 kcal -
Pierogi z kapustą i grzybami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami to jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz sprawdzony przepis na pyszne …
30 + 240 min średni 80 39 kcal -
Kapusta z grochem
Ta pyszna kapusta z grochem jest łatwa do przygotowania, więc nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem, możesz …
20 + 100 min łatwy 5 213 kcal -
Kluski z makiem
Kluski z makiem to tradycyjna, domowa potrawa świąteczna. Przygotowywana najczęściej w Wigilię Bożego Narodzenia na rodzinną uroczystą kolację. Kluski z …
15 + 15 min łatwy 3 911 kcal -
Karp smażony
Karp smażony najczęściej podawany jest na kolację wigilijną, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić go też w ciągu …
35 min łatwy 6 559 kcal -
Sałatka jarzynowa z kukurydzą
Pyszna sałatka jarzynowa z kukurydzą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
60 + 25 min łatwy 8 177 kcal
-
Śledź w śmietanie z jabłkiem
Śledź w śmietanie z jabłkiem i z cebulą to doskonała propozycja na przystawkę, danie na spotkania rodzinne czy danie świąteczne. …
40 min łatwy 4 231 kcal -
Paszteciki z kapustą i grzybami
Paszteciki z kapustą i grzybami to wspaniały pomysł na pyszną przekąskę na imprezę. Są naprawdę łatwe, a ich smak zachwyca …
30 + 25 min średni 4 453 kcal -
Keks świąteczny
Keks świąteczny to ciasto pyszne i bardzo aromatyczne. Dodatkowo wspaniale się prezentuje, ze względu na liczne kolory suszonych owoców, które …
20 + 50 min łatwy 10 335 kcal -
Racuchy wigilijne
Racuchy wigilijne to doskonały pomysł na drożdżowe słodkości nie tylko od święta. Pyszne drożdżowe placuszki możesz podawać ze świeżymi owocami …
15 + 25 min łatwy 8 450 kcal -
Uszka z kapustą i grzybami
Wigilijny barszczyk czerwony na święta z uszkami, krokietami czy pasztecikami? W każdym domu jest określona tradycja. Zobacz jak zrobić uszka …
60 + 30 min trudny 50 43 kcal
-
Sernik świąteczny
Sernik świąteczny to tradycyjna wersja pysznego ciasta z masą serową. Deser ten podawany jest z pysznymi i słodkimi rodzynkami, które …
25 + 60 min łatwy 10 410 kcal -
Śledzie pod pierzynką z serem żółtym
Pyszna sałatka ze śledziami idealna jako potrawa wigilijna – śledzie pod pierzynką z serem. Warstwowa sałatka z serem żółtym to …
30 + 50 min średni 6 246 kcal -
Ryba w galarecie
Ryba w galarecie to doskonała przystawka wigilijna. Ryba w takiej formie jest dłużej świeża i nie wysycha. Jeśli zastanawiasz się …
20 + 20 min łatwy 10 194 kcal -
Kutia
Kutia to ulubiona wigilijna potrawa mojego taty, który nie wyobraża sobie bez niej świąt Bożego Narodzenia. Składniki na tę potrawę …
15 + 15 min średni 2 390 kcal -
Piernik staropolski dojrzewający
Piernik staropolski dojrzewający to najlepszy pomysł na efektywne ciasto na święta Bożego Narodzenia. Jego sekretem jest właściwy, dobór dobrych jakościowo …
60 min średni 10 351 kcal -
Ryba w cieście naleśnikowym
Ryba w cieście naleśnikowym to przepis, który przygotujesz w około 25 minut, nie wymaga od Ciebie dużej wiedzy i umiejętności …
25 min łatwy 4 198 kcal
-
Zupa grzybowa na wigilię
Zupa grzybowa na wigilię to danie, które tradycyjnie gości na stolach zwykle raz do roku. Jednak warto przygotowywać ją częściej, …
25 + 40 min łatwy 4 1304 kcal -
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa pięknie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej smakuje. Jest to danie wywodzące się tradycyjnie …
25 + 50 min łatwy 4 605 kcal -
Śledzie po kaszubsku
Prosty przepis kulinarny na śledzie kaszubskie opiera się na pomidorowym smaku i wyrazistym aromacie. Klasyczny przepis na najlepsze śledzie po …
30 min łatwy 6 316 kcal -
Sernik z makiem
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
60 + 60 min średni 24 352 kcal -
Kompot z suszu
Jak zrobić domowy kompot? Tradycyjny kompot z suszu jest bardzo prosty do zrobienia. W dużym garnku należy umieścić wybrane składniki, …
5 + 45 min łatwy 8 608 kcal
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Domowa zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. …
60 + 40 min łatwy 6 142 kcal -
Szczupak w galarecie
Przepis na szczupaka w galarecie to tradycyjny pomysł na danie na święta. Idealnie wzbogaci stół w wigilijny w przystawkę na …
20 + 50 min łatwy 12 152 kcal -
Ryba po grecku z suszonymi pomidorami
Przepis na tę odmianę ryby po grecku jest podobny do tradycyjnej wersji, ale dzięki dodatkowi suszonych pomidorów cała potrawa nabiera …
30 + 30 min łatwy 10 280 kcal -
Ryba po grecku w cieście francuskim
Genialna propozycja ryby po grecku – tym razem ryba po grecku zamknięta w cieście francuskim, które z kolei tworzy kształt …
25 + 30 min łatwy 3 782 kcal -
Grzyby w occie
Grzyby w occie kojarzą mi się z typowym polskim obiadem, z gotowanymi ziemniaczkami i mięsem, w towarzystwie grzybków. Do marynowania …
90 min średni 10 64 kcal -
Kapusta z grochem i grzybami
Kapusta z grochem i grzybami to doskonały pomysł na wigilijną potrawę. Kapusta w grochem i grzybami to tradycyjne danie spożywane …
10 + 40 min łatwy 8 136 kcal
-
Bigos staropolski
Bigos staropolski z kapusty kiszonej to potrawa, która co roku gości zapewne w każdy polskim domu na stole podczas Świąt …
30 + 60 min łatwy 5 244 kcal -
Bigos
Bigos to świetny posiłek dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Jest niezwykle aromatyczny i pełen pysznych produktów. Idealnie łączą się …
25 + 45 min łatwy 8 274 kcal -
Pierniczki świąteczne
Pierniczki świąteczne to pyszne, miodowo-korzenne ciastka, które możesz udekorować i zawiesić na choince. Najbardziej kojarzą się one z Toruniem, który …
45 + 20 min średni 28 130 kcal -
Zupa grzybowa
Domowa zupa grzybowa to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Dzisiaj przedstawię Ci …
20 + 40 min łatwy 6 100 kcal -
Makowiec
Makowiec jest starosłowiańskim, polskim ciastem świątecznym. Przygotowywany z ciasta drożdżowego lub ciasta kruchego. W chrześcijaństwie mak jest symbole urodzaju oraz …
90 + 40 min łatwy 15 379 kcal -
Bigos tradycyjny
Polski bigos tradycyjny najczęściej przygotowuje się na święta. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić ten pyszny, domowy bigos …
55 + 190 min łatwy 6 607 kcal -
Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierwsze rodzaje krokietów pochodzą ze starożytnego Rzymu, obtaczali oni mięso oraz warzywa w cieśnie …
20 + 45 min łatwy 12 235 kcal -
Ryba po grecku tradycyjna
Tradycyjna receptura przygotowania ryby po grecku jest banalnie prosta, ponieważ danie nie jest bardzo pracochłonne, jak również czas przygotowania nie …
60 min łatwy 12 206 kcal -
Kapusta wigilijna
Dobra, postna kapusta wigilijna to potrawa przygotowywana najczęściej podczas świąt. Pyszny bigos z grzybami bez mięsa to jedna z bardziej …
15 + 90 min łatwy 4 261 kcal -
Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami kojarzy się głównie z wigilią bożego narodzenia. U mnie w domu taka kapusta była robiona praktycznie tylko …
25 + 45 min łatwy 6 107 kcal -
Śledzie w occie
Śledzie w occie to przepis na przepyszną przekąskę z najpopularniejszej w Polsce ryby. Śledzie są nieodłącznym towarzyszem każdej imprezy, bez …
30 + 15 min łatwy 6 161 kcal -
Makowiec zawijany
Makowiec zawijany to ciasto, które najczęściej przygotowuje się na święta. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten pyszny deser …
55 + 45 min średni 16 377 kcal -
Zupa grzybowa wigilijna
Zupa grzybowa wigilijna to doskonała propozycja na wegetariańską zupę, nie tylko na święta. Pyszna zupa idealnie nadaje się na nisko …
15 + 40 min łatwy 8 26 kcal -
Moczka
Nie wiesz, jak zrobić moczkę śląską? Taka pyszna, świąteczna, wigilijna moczka to dobry pomysł na deser świąteczny. Nie może go …
30 + 50 min łatwy 12 724 kcal -
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Dobry przepis na smaczne filety śledziowe w śmietanie z jabłkiem. Pyszny i prosty przepis, który sprawdzi się na każdą imprezę …
15 min łatwy 6 490 kcal -
Śledzie po cygańsku
Śledzie po cygańsku charakteryzują się sosem, który składa się między innymi z musztardy. Dobry sos słono-słodki, śledzie razem z ogórkami …
20 min łatwy 6 305 kcal -
Uszka z grzybami
Uszka z grzybami to tradycyjne danie domowej polskiej kuchni przygotowywane przez babcie i prababcie od wielu pokoleń. Najczęściej przygotowywane są …
90 min średni 3 401 kcal -
Tort makowy
Torty to obecnie najchętniej wykonywane okolicznościowe wypieki. Najczęściej wykonywane są na urodziny, imieniny, rocznice, śluby i inne okazje. Ich historia …
60 + 45 min łatwy 12 475 kcal -
Sałatka na wigilię
Sałatka na wigilię w naszym przepisie to propozycja tradycyjnej sałatki jarzynowej. Jest to doskonały dodatek na stół wigilijny do dań …
20 + 30 min łatwy 10 163 kcal -
Ciasto na uszka
Ciasto na uszka to sprawdzony przepis na pyszne uniwersalne ciasto do faszerowania. Uszka wigilijne tradycyjnie przygotowuje się z farszem grzybowym …
20 min łatwy 1 6446 kcal -
Pierogi wigilijne
Pierogi wigilijne z kapustą i z grzybami to tradycyjne danie domowej polskiej kuchni przygotowywane przez babcie i prababcie od wielu …
90 min średni 3 569 kcal -
Sałatka świąteczna
Sałatka świąteczna to nieodłączny element wigilijnego stołu. Jest niezwykle smaczna, a przy tym bardzo sycąca. Choć w każdym domu robiona …
20 + 10 min łatwy 6 231 kcal -
Uszka z mięsem
Domowe uszka z mięsem to tradycyjne danie wigilijne. Jest to doskonały dodatek do barszczu czerwonego. Uszka można podać również w …
60 + 60 min łatwy 10 339 kcal -
Karp wigilijny
Karp wigilijny to doskonały pomysł na smażone danie podawane na święta Bożego Narodzenia. Smaczny karp smażony świetnie sprawdzi się również …
30 min łatwy 4 483 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie tradycyjne potrawy wigilijne
-
Najpopularniejsze przepisyŚledzie z suszonymi pomidorami - błyskawiczny przepis
-
Najpopularniejsze przepisySałatka śledziowa z buraczkami - 3 proste i szybkie przepisy
-
Najpopularniejsze przepisyŚledzie pod pierzynką - 2 proste i sprawdzone przepisy
-
Najpopularniejsze przepisyŚledzie w śmietanie - 3 proste i smaczne przepisy
-
Na zimęPaszteciki wigilijne z pieczarkami - 3 najlepsze przepisy
-
Na latoZupa rybna z dorsza. Sprawdź 3 najlepsze przepisy na smaczne danie
Tradycyjne potrawy wigilijne - co to jest?
Tradycja chrześcijańska głosi, że w dzień Wigilii na stole powinno pojawić się dwanaście różnorodnych potraw. Każdy z gości obecnych przy stole musi spróbować owych dań, zwłaszcza że – zgodnie z katolicką symboliką – odzwierciedlają one dwunastu apostołów. W Wigilię nie może zabraknąć barszczu z uszkami, pierogów z grzybami i kapustą oraz słodkości w postaci pierniczków, makowca lub klusek z makiem. Są to potrawy, na które większość osób obchodzących święta Bożego Narodzenia czeka cały rok.
Często zadawane pytania
Tradycyjne potrawy wigilijne – zbiór przepisów na typowe potrawy bożonarodzeniowe
Tradycyjne potrawy wigilijne powinny pojawić się na każdym stole, gdzie wspólnie świętuje się ten szczególny czas. Wigilia należy do jednych z najważniejszych dni w roku każdego katolika i najczęściej obchodzi się ten dzień wspólnie z rodziną przy stole. Ustawia się wówczas na nim dwanaście różnych potraw. Z reguły są to podstawowe, tradycyjne dania świąteczne, takie jak polskie uszka z barszczem czy pierogi z kapustą i grzybami. Co w tym roku warto zaserwować na świąteczny stół? Czy kuchnia tradycyjna to jedyne słuszne rozwiązanie? Sprawdź najlepsze przepisy na bożonarodzeniowe potrawy!
Tradycyjne potrawy wigilijne – sprawdź przepisy na świąteczne dania główne
Kuchnia polska na Wigilię, czyli jakie jedzenie podać na stół?
Wigilia to wyjątkowy czas, który powinno się spędzać razem z rodziną. Właśnie wtedy wszyscy spotykają się ze sobą, składają sobie nawzajem życzenia, kupują prezenty, wspominają dawne czasy i świętują przy suto zastawionym stole. Tradycyjna Wigilia to zwykle dwanaście różnorodnych potraw, które powinny przyozdobić i wypełnić każdy rodzinny stół. Każda z tych potraw ma odniesienie do różnych wydarzeń z przeszłości, będąc chrześcijańskim symbolem (jak np. ryby lub chleb). Niektóre dania związane są również z wierzeniami ludowymi, ale o tym pomówimy sobie później. Których potraw nie powinno zabraknąć na świątecznym stole? Oczywiście pierogów z kapustą i grzybami, barszczu z uszkami, kapusty z grochem, karpia i śledzi w różnych wersjach (np. śledzi po kaszubsku). Tego dnia zdecydowanie najwięcej jada się kapusty, ale i suszonych grzybów.
Wśród popularnych, tradycyjnych potraw na Wigilię, pojawiają się również słodkości. Najczęściej są to kluski z makiem, pierniczki, makowiec, kruche ciasteczka i świąteczne racuchy. Wiele osób piecze również piernik czekoladowy, który przybiera różną formę – może być suchy, ale też wypełniony np. śliwkowym nadzieniem. W ten szczególny dzień w roku pijemy też aromatyczny kompot z suszu, który składa się z suszonych owoców (najczęściej gruszek, moreli, jabłek i śliwek). Doskonale podkreśla on smak świątecznych potraw.
Barszcz czerwony z uszkami
Kuchnia polska od lat słynie z tej przepysznej zupy. Barszcz czerwony z uszkami to bożonarodzeniowe danie, bez którego ciężko wyobrazić sobie świąteczny dzień. Warto już na wstępnie zaznaczyć jednak, że nie istnieje jeden sprawdzony przepis na barszcz. Jest ich naprawdę sporo, więc większość rodzin korzysta z reguły z przepisów swoich przodków, gotując barszcz zgodnie z rodzinną tradycją. Jakkolwiek zupa nie zostałaby przygotowana, stanowi ona bardzo ważny element Wigilii. Danie serwowane jest najczęściej na początku wspólnej kolacji wigilijnej. Aby przyrządzić zupę, wystarczy ugotować barszcz z czerwonych buraków i ulepić uszka – dokładnie tak samo, jak przygotowuje się ciasto na pierogi, z tym że uszka muszą być od nich znacznie mniejsze. Dla niektórych może być to problem, gdyż do zlepienia ze sobą ciasta tak, aby było małe i nie wypadł z nich grzybowy farsz, trzeba się mocno przyłożyć. Uszka powinny być bowiem naprawdę silnie ze sobą sklejone tak, żeby nie rozpadły się w trakcie gotowania.
Dlaczego akurat barszcz? Otóż według dawnych wierzeń ludowych, czerwone buraki zapewnić mają domownikom długowieczność. Co ciekawe, barszcz jada się nie tylko w naszym kraju. Ludzie spożywają go zarówno w Europie Środkowej, jak i Wschodniej. Barszcz zazwyczaj podaje się w dużym garnku w taki sposób, aby każdy z gości mógł wlać sobie odpowiadającą mu porcję. Osobno nakłada się również uszka. W niektórych domach podaje się gościom uszka w małych salaterkach, które następnie zalewane są kolejno aromatycznym barszczem.
Polskie śledzie i karp – ryby, które muszą pojawić się na stole!
Śledzie pojawiają się na stole zazwyczaj w wielu różnych formach. Niektórzy robią je w sosie pomidorowym, inni w oleju, a pozostali w śmietanie albo w occie. Śledzie od wielu lat goszczą na polskich stołach wigilijnych, zajmując tam zaszczytne miejsce. Skąd wzięła się tradycja podawania śledzia na Wigilię? Otóż z wierzeń chrześcijańskich, jako symbol odradzającego się życia. Śledzie jako ryby są także symbolem chrztu. Od lat śledzie są zatem daniem tradycyjnym, o którym nie powinno się zapominać. Zwłaszcza że ryby są jednymi z najważniejszych symboli chrześcijańskich.
W wielu polskich domach przyrządzane są śledzie po kaszubsku z rodzynkami. Można zrobić je dzień przed Wigilią, żeby sos przegryzł się z rybą. Najlepiej podawać śledzie po kaszubsku w towarzystwie świeżego, domowego pieczywa. Co zrobić, aby smak śledzi był bardziej delikatny? Warto moczyć je wcześniej w maślance bądź mleku maksymalnie przez 2 godziny – nie dłużej, żeby nie straciły rybnego smaku. Oprócz śledzi po kaszubsku warto przygotować również tradycyjne śledzie po cygańsku lub po japońsku. Ich przyrządzenie nie jest czasochłonne, a śledzie stanowić będą znakomitą wigilijną przekąskę.
Karp jest kolejną rybą, którą z okazji Wigilii przygotowuje się od wielu lat. Czy powiązana jest z tym jakaś prastara tradycja? Niekoniecznie. W czasach PRL-u karp był jedyną dostępną rybą, dlatego też właśnie ją przyrządzało się z okazji świąt. Dziś karpia często zamienia się na smaczniejsze ryby, jednak w tradycyjnych domach karp wciąż wiedzie prym. Co jeszcze można powiedzieć o symbolice ryb, których nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole? Otóż zjedzenie ich ma zapewnić nie tylko płodność, ale też siłę, zdrowie i dostatek wszystkim gościom. Właśnie dlatego podczas Wigilii warto skusić się na jeden maleńki kawałeczek karpia.
Podstawowe jedzenie na Wigilię, czyli TOP tradycyjne potrawy wigilijne
Kapusta z grochem i grzybami
Jak już wiesz, świąteczny stół zastawiony jest zwykle potrawami kapuścianymi. Wśród nich nie może więc zabraknąć tradycyjnej kapusty z grochem. Warto spożywać kapustę kiszoną, ponieważ zawiera ona cenne dla organizmu witaminy, a także wartości odżywcze i sole mineralne. Kapusta z grochem jest zatem nie tylko tradycyjną, ale też bardzo zdrową potrawą wigilijną. Jedząc ją, można ustrzec się przed wieloma chorobami, gdyż kapusta wykazuje właściwości antynowotworowe. Według wierzeń ludowych kapusta jest także symbolem siły oraz witalności.
W jaki sposób przyrządzić kapustę z grochem? Należy przygotować kiszoną kapustę, suszone grzyby, nasiona grochu, cebulę, przyprawy i bulion warzywny. Groch namocz 24 godziny przed jego ugotowaniem. Poszatkuj kapustę, namocz grzyby i – gdy już zmiękną – pokrój je w kostkę. Przygotuj groch i kapustę w osobnych garnuszkach. Zeszklij cebulę na patelni i dodaj ją do kapusty, a następnie dorzuć do niej groch (po upływie doby, gdy groch zmięknie). Całość należy zalać bulionem warzywnym i doprawić do smaku m.in. kminkiem oraz liściem laurowym. Kapustę najlepiej podawać ze świeżym, domowym chlebem. Warto dodać, że chleb także ma znaczenie symboliczne, bardzo zbliżone do opłatka. Chleb odnosi się bowiem do symboliki początku życia, a także ciała świętego, gościnności, światłości i mądrości. Właśnie dlatego chleb powinien pojawić się na każdym stole wigilijnym.
Pierogi – danie główne, bez którego nie ma Wigilii!
Wymieniając tradycyjne potrawy wigilijne, nie sposób nie wspomnieć o pierogach. Najbardziej kultowymi są oczywiście pierogi z kapustą i grzybami. Według dawnych wierzeń ludowych, grzyby w nich zawarte miały ogromną moc – taką, która zjadającej pierogi osobie zapewnić miała dostatek, szczęście oraz bardzo długie życie w zdrowiu i radości. Tradycja jedzenia pierogów z kapustą i grzybami przetrwała do dziś. Naprawdę ciężko znaleźć osobę, która nie zachwyca się owym daniem. Wielu z nas czeka przez cały rok na to, aby skosztować pysznych pierożków w towarzystwie zeszklonej na patelni cebuli oraz kompotu z suszu.
Oprócz klasycznych pierogów z kapustą i grzybami, w wielu domach często pojawiają się również inne rodzaje pierogów. Poza tradycyjnymi pierogami można więc spróbować m.in. pierogów chłopskich, w których środku znajdziemy kaszę, boczek, twaróg i cebulę. To bardzo pożywne i sycące pierogi, które z pewnością zaskoczą gości swoją innowacyjną formą i nietypowym smakiem. Ciężko jest też wyobrazić sobie Wigilię bez uszek. To takie „mini pierogi”, które doskonale smakują nie tylko z barszczem czerwonym, ale i z roztopionym na nich masełkiem.
Wigilijne słodkości dla starszych i młodszych
Święta bez słodyczy? Ciężko to sobie wyobrazić! Jednymi z najbardziej tradycyjnych słodkości są pierniczki, które można przygotować w wielu różnych odsłonach. Pierniczki mogą być albo twarde, albo mięciutkie i rozpadające się w ustach. Można również udekorować je lukrem, siekanymi orzechami włoskimi, miodem, kandyzowaną skórką pomarańczy albo dowolną polewą. Poza kruchymi pierniczkami na stole powinno pojawić się też wiele innych słodkości – idealnych zarówno dla starszych, jak i młodszych.
- Kluski z makiem – zgodnie z
tradycją ludową, mak jest symbolem bogactwa i płodności. Kluski z makiem jada
się niemal w każdym domu na Podlasiu, Podkarpaciu, Mazowszu i w Wielkopolsce.
Właśnie w tych rejonach polski uważa się bowiem, że niezjedzenie maku w Wigilię
możne zwiastować ogromne… nieszczęście.
-
Piernik – ciemny, aromatyczny
piernik to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast wigilijnych. Niektórzy
uważają, że powinien zająć on honorowe miejsce wśród dwunastu obowiązkowych
potraw na Wigilię.
-
Makowiec – zamiast jeść kluski z
makiem, możesz spróbować makowca. Mak zjedzony również w takiej postaci
przyniesie spożywającej go osobie dużo szczęścia, odpędzając złe moce
- Racuchy wigilijne – drożdżowe placki zachwycą nie tylko najmłodszych, ale też dorosłych. Doskonale smakują przesmarowane dżemem śliwkowym i posypane cukrem pudrem.