Przepis na pierogi z kapustą i grzybami krok po kroku

Składniki dla 80 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, stolnica, wałek, sitko, miska, ściereczka

Dzień wcześniej namocz grzyby. Włóż suszone grzyby do dużej miski i zalej dwoma łyżkami zimnej wody. Zostaw na noc przykryte talerzykiem.

Grzyby odsącz, zachowując jedną szklankę płynu z moczenia grzybów. Grzyby pokrój w drobną kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej cały olej i podsmaż na nim cebulkę.

Dodaj grzyby i smaż jeszcze kilka minut.

Kapustę kiszoną przepłucz z grubsza i dobrze odsącz, po czym posiekaj nożem i przełóż do dużego garnka.

Do kapusty w garnku dodaj grzyby z cebulą i przyprawy: łyżeczkę cukru, 4 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego i płaską łyżeczkę pieprzu.

Dolej szklankę wody z moczenia grzybów i pół szklanki zimnej wody. Dokładnie wszystko wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Pamiętaj by co jakiś czas kapustę przemieszać.

Po godzinie zdejmij pokrywkę i smaż, aż odparuje (około 20 minut). Zostaw do ostygnięcia.

Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj łyżeczkę soli. Przygotuj 1,5 szklanki (375 ml) gorącej wody. Dodaj do niej masło i mieszaj, aż masło się rozpuści.

Wlej wrzątek do miski z mąką i wymieszaj na początku łyżką, by nie poparzyć dłoni. Gdy trochę straci na temperaturze, zacznij wyrabiać dłońmi do momentu aż zrobi się gładkie i elastyczne. Takie ciasto owiń folią i zostaw na pół godziny.

Stolnicę oprósz mąką. Ciasto podziel na 3 części. Jedną część rozwałkuj na grubość około 3 mm. Wycinaj kółka szklanką lub wykrawaczką do pierogów.

Na każde kółko nakładaj około łyżeczkę farszu. Sklejaj brzegi, nawilżając lekko jeden z nich wodą.

Rozłóż papier do pieczenia i posyp go mąką i po czym układaj na nim gotowe pierogi. W ten sposób wykorzystaj całe ciasto i farsz.

W szerokim garnku zagotuj wodę z odrobiną solą. Gotuj po około 13 pierogów na raz w lekko bulgoczącej wodzie. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnie, gotuj je jeszcze 3-4 minuty.

Ugotowane układaj na talerzu obok siebie do ostygnięcia.

Pierogi z kapustą i grzybami podane na białym talerzu z prażoną cebulą
Pierogi z kapustą i grzybami
Koszt przygotowania dania
29.13 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
39 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
85

Pierogi z kapustą i grzybami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierogach z kapustą i grzybami

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami to jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz sprawdzony przepis na pyszne pierogi jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników.

Aby wykonać przepis na pierogi z kapustą i grzybami potrzebne będą grzyby suszone, kapusta kiszona, cebula i olej. Do ciasta potrzebujesz mąki, masła, soli i wrzącej wody.

Na początku dokładnie namocz grzyby w zimnej wodzie przez noc. Dzięki temu nią nasiąkną i odzyskają swój pierwotny kształt. Następnego dnia je odsącz, pokrój w kostkę i podsmaż z cebulą na oleju. Kapustę kiszoną przepłucz z grubsza i posiekaj. Razem z kapustą do garnka włóż przyprawy takie jak: liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Będzie dzięki temu nie tylko pyszna, ale również przyprawy wspomogą proces trawienia dania. Następnie cebulę i grzyby. Wlej szklankę wody z moczenia grzybów i pół szklanki zimnej wody. Wszystko razem gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę. Następnie zdejmij pokrywkę i odparuj jeszcze chwilę.

Aby wykonać ciasto na pierogi wsyp mąkę do miski. Dodaj sól i wrzątek z masłem. Na początku mieszaj łyżką, następnie wyrabiaj dłońmi. Elastyczne ciasto odstaw na 30 minut. Następnie podziel je na części, wałkuj i wycinaj kółka. Na każde z nich wyłóż po łyżeczce przestudzonego farszu i dokładnie sklej brzegi. Teraz wystarczy pierogi ugotować i gotowe.

Przez zawartość grzybów i kapusty, jest to danie ciężkostrawne, dlatego warto nie pomijać dodatku przypraw. Pozostały sok z kiszonej kapusty możesz spokojnie wypić, ponieważ ma wiele prozdrowotnych oddziaływań na organizm. Jest źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów. Dodatkowo zawiera naturalne probiotyki, które kształtują równowagę bakteryjną w dolnym odcinku przewodu pokarmowego, co jest bardzo dobre dla naszego zdrowia.

Chociaż grzyby suszone uważane są w Polsce głównie jako dodatek smakowy, to warto wspomnieć, że mają również wiele wartości odżywczych. Zawierają dużo białka, witaminę A oraz witaminy z grupy B. Dlatego warto spożywać dania na bazie suszonych, leśnych grzybów.

Jeśli potrzebny Ci pomysł na przechowywanie pierogów to możesz je ugotować i zamrozić lub schować do zamrażalnika jeszcze przed ugotowaniem. Wigilijne przygotowania są wymagające, dlatego warto wykonać dania na święta już wcześniej.

Wartości odżywcze pierogów z kapustą i grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kalorie)
196.05 kcal
39.21 kcal
Białko
6.26 g
1.25 g

Węglowodany w pierogach z kapustą i grzybami

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany
29.45 g
5.89 g
Węglowodany przyswajalne
27.07 g
5.41 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz
6.09 g
1.22 g
Tłuszcze nasycone
1.74 g
0.35 g
Tłuszcze nienasycone
4.35 g
0.87 g

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z kapustą i grzybami

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód
278.66 mg
55.73 mg
Potas
137.07 mg
27.41 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
22.92 mg
4.58 mg
Żelazo
2.83 mg
0.57 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z kapustą i grzybami 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z kapustą i grzybami

Lista alergenów dla pierogów z kapustą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania pierogów z kapustą i grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
640 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 640 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Kapusta kiszona
800 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 800 g
Cebula
300 g
3 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
80 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Suszone grzyby
60 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
21.00
Za 60 g
Koszt składników
44.00
Jak oceniasz przepis na pierogi z kapustą i grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób