Dania z grzybami - polecane przepisy
-
Bigos
Bigos to świetny posiłek dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Jest niezwykle aromatyczny i pełen pysznych produktów. Idealnie łączą się …
25 + 45 min łatwy 8 274 kcal -
Pierogi z kapustą i grzybami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami to jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz sprawdzony przepis na pyszne …
30 + 240 min średni 80 39 kcal -
Zupa grzybowa
Domowa zupa grzybowa to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Dzisiaj przedstawię Ci …
20 + 40 min łatwy 6 -
Sos grzybowy
Sos grzybowy to idealny dodatek do dań głównych, który sprawia, że całość zyskuje wspaniałego i niepowtarzalnego smaku. To bardzo łatwy …
10 + 15 min łatwy 6 121 kcal -
Krokiety
Krokiety to danie idealne dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Smakują wybornie, zwłaszcza usmażone w złocistej, chrupiącej panierce. Będą świetną propozycją …
40 + 15 min łatwy 5 766 kcal
Dania z grzybami - pozostałe przepisy
-
Bigos z kiszonej kapusty
Pyszny bigos z kiszonej kapusty to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
120 + 90 min łatwy 4 528 kcal -
Sos kurkowy
Jak zrobić sos kurkowy? Ten sos jest łatwy do zrobienia, ale przede wszystkim warto zacząć od przygotowania wszystkich składników. Gdy …
30 + 20 min łatwy 2 376 kcal -
Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierwsze rodzaje krokietów pochodzą ze starożytnego Rzymu, obtaczali oni mięso oraz warzywa w cieśnie …
20 + 45 min łatwy 12 235 kcal -
Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami kojarzy się głównie z wigilią bożego narodzenia. U mnie w domu taka kapusta była robiona praktycznie tylko …
25 + 45 min łatwy 6 107 kcal -
Kapusta wigilijna
Dobra, postna kapusta wigilijna to potrawa przygotowywana najczęściej podczas świąt. Pyszny bigos z grzybami bez mięsa to jedna z bardziej …
15 + 90 min łatwy 4 261 kcal -
Zupa pieczarkowa z makaronem
Zupa pieczarkowa z makaronem jest świetną opcją na naprawdę pyszny posiłek. Ma wspaniały smak, a przy okazji jest świetnym źródłem …
5 + 25 min łatwy 8 224 kcal
-
Arancini
Arancini to tradycyjne sycylijskie danie. Włoska potrawa powstaje na bazie ryżu z farszem, który smaży się na oleju. Przygotowywać je …
20 + 50 min średni 10 928 kcal -
Kulebiak
Kulebiak kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Jest to ciasto drożdżowe z nadzieniem z kapusty z grzybami. Ciasto na …
60 + 100 min trudny 10 348 kcal -
Sos z kurkami
Dobry sos z kurkami to pyszny dodatek do obiadu, świetnie sprawdza się z dodatkiem mięsa lub w wersji jarskiej z …
10 + 20 min łatwy 5 298 kcal -
Sos z kurek
Sos z kurek do świetny dodatek do obiadu z ziemniaków, kasz, makaronów, mięs czy kotletów warzywnych. Jeśli chcesz go wykonać, …
10 + 20 min łatwy 5
-
Polędwiczki w sosie kurkowym
Przepis na polędwiczki w sosie kurkowym jest całkiem prosty i ciekawy. Do jego przygotowania potrzebujesz polędwicy wieprzowej, kurek, cebuli, przypraw …
25 + 15 min średni 5 244 kcal -
Zalewa do grzybów
Zalewa do grzybów to propozycja na uniwersalną marynatę do różnych grzybów. Przepis na zalewę do grzybów jest bardzo łatwy do …
10 + 5 min łatwy 2 -
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami to jeden z najpopularniejszych sposobów na przygotowywanie jajek. Najczęściej podaje się je w okresie Świąt Wielkanocnych, podczas …
35 + 7 min łatwy 1 319 kcal -
Zupa grzybowa wigilijna
Zupa grzybowa wigilijna to doskonała propozycja na wegetariańską zupę, nie tylko na święta. Pyszna zupa idealnie nadaje się na nisko …
15 + 40 min łatwy 8 26 kcal -
Paszteciki z kapustą i grzybami
Paszteciki z kapustą i grzybami to wspaniały pomysł na pyszną przekąskę na imprezę. Są naprawdę łatwe, a ich smak zachwyca …
30 + 25 min średni 4 453 kcal -
Kurki w śmietanie
Kurki w śmietanie to szybki dodatek do obiadu, świetnie sprawdza się z dodatkiem mięsa lub w wersji jarskiej z kaszą …
10 + 20 min łatwy 8 200 kcal
-
Zupa grzybowa na wigilię
Zupa grzybowa na wigilię to danie, które tradycyjnie gości na stolach zwykle raz do roku. Jednak warto przygotowywać ją częściej, …
25 + 40 min łatwy 4 1304 kcal -
Uszka z grzybami
Uszka z grzybami to tradycyjne danie domowej polskiej kuchni przygotowywane przez babcie i prababcie od wielu pokoleń. Najczęściej przygotowywane są …
90 min średni 3 401 kcal -
Makaron z kurkami
Makaron z kurkami to doskonała pomysł na smaczne danie obiadowe dla rodziny. Doskonale smakuje z kurkami zebranymi z lasu, jednak …
15 + 20 min łatwy 2 789 kcal -
Grzyby w occie
Grzyby w occie kojarzą mi się z typowym polskim obiadem, z gotowanymi ziemniaczkami i mięsem, w towarzystwie grzybków. Do marynowania …
90 min średni 10 64 kcal
-
Bigos wigilijny
Wigilijne potrawy obfitują w przepisy z kiszonej kapusty, suszonych grzybów, ryb czy maku. Mało kto wyobraża sobie Boże Narodzenie bez …
25 + 210 min łatwy 8 81 kcal -
Marynowane grzybki
Marynowanie to jedna z najpopularniejszych metod utrwalania żywności. Marynowanie warzyw, ze względu na wysoką temperaturę jest jego skuteczną poprzez zahamowanie …
240 + 10 min łatwy 6 -
Makaron ryżowy z kurczakiem
Makaron ryżowy z kurczakiem to świetny pomysł na zdrowy posiłek dla całej rodziny. Całość można zrobić w niezwykle szybki sposób, …
20 + 25 min łatwy 4 493 kcal -
Risotto z grzybami
Risotto z grzybami to pomysł na bardzo smaczny obiad. To danie nie jest trudne, więc nawet ten, kto dopiero zaczyna …
45 min łatwy 4 328 kcal -
Łazanki z kapustą i grzybami
Łazanki z kapustą i grzybami, to pomysł na wspaniały posiłek pełen smaku. Sprawdzi się idealnie na obiad czy kolacje. Łazanki …
20 + 40 min łatwy 4 678 kcal -
Risotto z kurkami
Risotto z kurkami to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Kremowe i aromatyczne za sprawą dodatku parmezanu, po prostu pyszne. Przepis na …
10 + 30 min łatwy 5 720 kcal
-
Sos z suszonych grzybów
Pyszny sos z suszonych grzybów to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybki w wykonaniu dodatek na obiad. Grzyby …
60 + 45 min łatwy 6 -
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
Najlepszy i łatwy przepis na farsz na pierogi z kapustą i grzybami idealny na święta. To pyszny postny farsz, który …
20 + 30 min łatwy 50 11 kcal -
Zupa grzybowa z makaronem
Domowa zupa grzybowa z makaronem to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Dzisiaj …
20 + 40 min łatwy 6 -
Zupa z kurek
Zupa z kurek to pomysł na pyszne, sycące, pożywne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad rodzinny lub kolację. Najlepiej …
20 + 30 min średni 4
Najciekawsze artykuły w temacie dania z grzybami
Co można przygotować z grzybami? Oto przepisy na grzyby w różnych wersjach
Długa tradycja wykorzystania grzybów w przepisach kulinarnych, świadczy, że Polacy znają się na grzybach i potrafią je zbierać. Wysyp grzybów jesienią jest sygnałem do wyprawy do lasu na grzybobranie. Ze świeżych grzybów robimy zupy, sosy czy potrawki, zaś te które zostaną wykorzystujemy do przetworów na zimę. Dowiedz się co można zrobić z grzybów leśnych. Przedstawiamy najciekawsze przepisy na dania i przetwory z grzybów.
Jakie dania można zrobić z grzybami
Przepisy z grzybami w polskiej kuchni
Sezon na grzyby ma miejsce na jesieni, a zaczyna się już pod koniec lata. Wtedy odbywają się grzybobrania. Ci, którzy wiedzą, gdzie znaleźć grzyby, jadą wczesnym rankiem na zbiór. Wtedy też w sklepach i na bazarach pojawiają się świeże grzyby. Oczywiście grzyby hodowlane są dostępne cały rok. Jednak wiele osób nie uważa pieczarek czy boczniaków za prawdziwe grzyby. Rarytasem są grzyby leśne jak prawdziwki, koźlare, podgrzybki, rydze, maślaki, kurki i inne.
Nie trzeba nikogo przekonywać, że na zbieraniu grzybów trzeba się znać, aby odróżnić grzyby jadalne od niejadalnych i trujących. Jednak w Polsce jest wielu doświadczonych grzybiarzy, zaś zdarzające się zatrucia nie zniechęcają do jadania grzybów. Nie zniechęca również ich wysoka cena. Przepisy Unii Europejskiej dopuszczają do obrotu około 40 gatunków grzybów. Grzyby stanowią ważny element kuchni azjatyckiej, gdzie stosuje się około 2000 gatunków grzybów. W kuchni polskiej grzyby obecne są od zarania dziejów, szczególnie że kiedyś było to darmowe jedzenie dla biednych.
Mimo wysokiej ceny grzybów, polska kuchnia oferuje liczne dania obiadowe, sałatki, zupy i przystawki z grzybami. Przepisy na potrawy z grzybami w kuchni polskiej:
- zupa grzybowa,
- pierogi z grzybami,
- paszteciki z grzybami,
- grzybki duszone,
- sos grzybowy.
Ponadto grzyby stanowią smaczny dodatek do zup, bigosu, gołąbków, kotletów mielonych, pierogów, dań jednogarnkowych jak również do kaszotto czy risotto. Grzyby swoją fakturą i smakiem nieco przypominają mięso. Dlatego też mogą zastąpić mięso w daniach dla wegetarian. Z uwagi na wysoką cenę z grzybów robimy dania wykwintne, na święta lub na imprezę. Tradycyjną przystawką na święta są grzybki marynowane.
Dlaczego warto jeść grzyby
Do niedawna panowało przekonanie, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Wydawało się, że dania z grzybami jadamy wyłącznie dla smaku. Badania pokazały jednak, że grzyby mają właściwości prozdrowotne.
Grzyby są niskokaloryczne, gdyż zawierają głównie wodę. Ponadto są one źródłem białka, mimo że białko grzybów jest mniej przyswajalne, niż białko roślinne. Zawartość tłuszczów i węglowodanów w grzybach nie niewielki wpływ na dietę. Natomiast ważna jest zawartość witamin, szczególnie witamin z grupy B. Grzyby mają dużą wartość jako źródło składników mineralnych, jak potas, fosfor i magnez oraz pierwiastki śladowe. Grzyby są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika, dlatego sprzyjają odchudzaniu. Ponadto wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i wspomagające układ immunologiczny.
Najciekawsze przepisy na dania z grzybami
Grzyby jako danie obiadowe
Obecnie grzyby leśne są bardzo drogie, dlatego też robi się z nich głównie dania obiadowe lub dania świąteczne. Do dań na obiad wykorzystujemy zarówno grzyby świeże, jak i suszone, czy też mrożone.
Klasyczny przepis na danie obiadowe stanowi zupa grzybowa. Możemy do niej użyć zarówno grzyby świeże, jak i suszone, czy też mrożone. Przepis nie jest trudny, gdyż pyszna zupa grzybowa powstaje podobnie jak zupa jarzynowa. Tajemnica tkwi w podsmażeniu grzybów z cebulką i zasmażką z mąki i śmietany. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać grzyby do innych zup.
Pyszne i proste danie z grzybami można zrobić po prostu podsmażając grzyby w sosie śmietanowym. Podajemy je z ryżem, makaronem lub z ziemniakami. Dobry pomysł na wykorzystanie grzybów stanowi dodanie podsmażonych grzybków do omletu. Z podsmażonych grzybów robimy również sos do spaghetti, dzięki czemu powstaje proste i szybkie danie na obiad.
Na imprezę lub na święta serwujemy nie tylko klasyczne grzybki marynowane. Świetnym daniem dla gości może być również tarta lub tarteletki z grzybami. Goście docenią również quiche z grzybami czy też muffinki lub drożdżowe wypieki z nadzieniem grzybowym.
Grzyby pasują również do sałatki. Wystarczy świeże, obsmażone lub obgotowane grzyby połączyć z sałatą i innymi warzywami. Oczywiście do sałatki bierzemy grzyby podsmażone z cebulką i ostudzone. Możemy zastosować je do prawie każdej sałatki, zarówno sałatki ze świeżymi warzywami liściastymi i pomidorem, jak i do sycącej sałatki makaronowej. Grzyby w sałatce to dobry pomysł dla wegetarian, gdyż z powodzeniem zastępują mięso.
Przepis na proste i łatwe przetwory z grzybami
Grzyby dostępne są tylko jesienią i to nie zawsze. Bywają lata, kiedy następuje ogromny wysyp grzybów. Wówczas grzybiarze przystępują do robienia przetworów, aby zachować grzyby na zimę.
Najprostszym sposobem na zachowanie grzybów na zimę jest suszenie. Kiedyś grzyby nawlekało się na nitkę i suszyło na powietrzu. Obecnie można łatwo wysuszyć grzyby w suszarce do grzybów lub w piekarniku. Suszone grzyby przed wykorzystaniem w kuchni wystarczy namoczyć.
Dobry pomysł na zachowanie grzybów na dłużej stanowi mrożenie. Niestety nie jest to łatwe, gdyż może się okazać, że mrożone grzyby tracą smak. Grzyby do mrożenia należy oczyścić i wysuszyć oraz pokroić na plasterki lub w kostkę. Najlepiej ułożyć je w pudełku przekładając papierem śniadaniowym. Grzyby mrożone przechowujemy około 6 miesięcy. Można je przechowywać w zamrażalniku dłużej, jeśli zostały obgotowane. Grzyby mrożone można wykorzystać do zupy, sosu czy też zapiekanek.
Świetny pomysł na przetwory stanowią grzyby marynowane w zalewie octowej. Na grzybki marynowane wybieramy małe okazy. W przypadku większych grzybów lepiej oddzielić nogę i przeznaczyć ją do suszenia. Przed marynowaniem grzyby należy obgotować. Do marynowania nadają się również grzyby smażone.