Dania z grzybami

dania z grzybami

W Polsce istnieje długa tradycja wykorzystania grzybów leśnych w kuchni. Przepisy na dania z grzybami obejmują zupy grzybowe, grzyby duszone lub smażone jako samodzielne danie, czy też sosy grzybowe. Grzyby dodaje się do sałatek, kotletów mielonych, omletów, bigosu, sosu do makaronu. Grzyby mają uniwersalne zastosowanie w kuchni, zaś barierą jest tylko ich wysoka cena. Sezon na świeże grzyby ma miejsce pod koniec lata i jesienią, kiedy to wybieramy się na grzybobranie. Z grzybów warto robić przetwory, jak grzyby suszone, marynowane czy mrożone.

Najciekawsze przepisy w temacie dania z grzybami

Przepisy w temacie dania z grzybami

Najciekawsze artykuły w temacie dania z grzybami

Co można przygotować z grzybami? Oto przepisy na grzyby w różnych wersjach

Długa tradycja wykorzystania grzybów w przepisach kulinarnych, świadczy, że Polacy znają się na grzybach i potrafią je zbierać. Wysyp grzybów jesienią jest sygnałem do wyprawy do lasu na grzybobranie. Ze świeżych grzybów robimy zupy, sosy czy potrawki, zaś te które zostaną wykorzystujemy do przetworów na zimę. Dowiedz się co można zrobić z grzybów leśnych. Przedstawiamy najciekawsze przepisy na dania i przetwory z grzybów.

Jakie dania można zrobić z grzybami

Przepisy z grzybami w polskiej kuchni

Sezon na grzyby ma miejsce na jesieni, a zaczyna się już pod koniec lata. Wtedy odbywają się grzybobrania. Ci, którzy wiedzą, gdzie znaleźć grzyby, jadą wczesnym rankiem na zbiór. Wtedy też w sklepach i na bazarach pojawiają się świeże grzyby. Oczywiście grzyby hodowlane są dostępne cały rok. Jednak wiele osób nie uważa pieczarek czy boczniaków za prawdziwe grzyby. Rarytasem są grzyby leśne jak prawdziwki, koźlare, podgrzybki, rydze, maślaki, kurki i inne.

Nie trzeba nikogo przekonywać, że na zbieraniu grzybów trzeba się znać, aby odróżnić grzyby jadalne od niejadalnych i trujących. Jednak w Polsce jest wielu doświadczonych grzybiarzy, zaś zdarzające się zatrucia nie zniechęcają do jadania grzybów. Nie zniechęca również ich wysoka cena. Przepisy Unii Europejskiej dopuszczają do obrotu około 40 gatunków grzybów. Grzyby stanowią ważny element kuchni azjatyckiej, gdzie stosuje się około 2000 gatunków grzybów. W kuchni polskiej grzyby obecne są od zarania dziejów, szczególnie że kiedyś było to darmowe jedzenie dla biednych.

Mimo wysokiej ceny grzybów, polska kuchnia oferuje liczne dania obiadowe, sałatki, zupy i przystawki z grzybami. Przepisy na potrawy z grzybami w kuchni polskiej:

  • zupa grzybowa,
  • pierogi z grzybami,
  • paszteciki z grzybami,
  • grzybki duszone,
  • sos grzybowy.

Ponadto grzyby stanowią smaczny dodatek do zup, bigosu, gołąbków, kotletów mielonych, pierogów, dań jednogarnkowych jak również do kaszotto czy risotto. Grzyby swoją fakturą i smakiem nieco przypominają mięso. Dlatego też mogą zastąpić mięso w daniach dla wegetarian. Z uwagi na wysoką cenę z grzybów robimy dania wykwintne, na święta lub na imprezę. Tradycyjną przystawką na święta są grzybki marynowane.

Dlaczego warto jeść grzyby

Do niedawna panowało przekonanie, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Wydawało się, że dania z grzybami jadamy wyłącznie dla smaku. Badania pokazały jednak, że grzyby mają właściwości prozdrowotne.

Grzyby są niskokaloryczne, gdyż zawierają głównie wodę. Ponadto są one źródłem białka, mimo że białko grzybów jest mniej przyswajalne, niż białko roślinne. Zawartość tłuszczów i węglowodanów w grzybach nie niewielki wpływ na dietę. Natomiast ważna jest zawartość witamin, szczególnie witamin z grupy B. Grzyby mają dużą wartość jako źródło składników mineralnych, jak potas, fosfor i magnez oraz pierwiastki śladowe. Grzyby są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika, dlatego sprzyjają odchudzaniu. Ponadto wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i wspomagające układ immunologiczny.

Najciekawsze przepisy na dania z grzybami

Grzyby jako danie obiadowe

Obecnie grzyby leśne są bardzo drogie, dlatego też robi się z nich głównie dania obiadowe lub dania świąteczne. Do dań na obiad wykorzystujemy zarówno grzyby świeże, jak i suszone, czy też mrożone.

Klasyczny przepis na danie obiadowe stanowi zupa grzybowa. Możemy do niej użyć zarówno grzyby świeże, jak i suszone, czy też mrożone. Przepis nie jest trudny, gdyż pyszna zupa grzybowa powstaje podobnie jak zupa jarzynowa. Tajemnica tkwi w podsmażeniu grzybów z cebulką i zasmażką z mąki i śmietany. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać grzyby do innych zup.

Pyszne i proste danie z grzybami można zrobić po prostu podsmażając grzyby w sosie śmietanowym. Podajemy je z ryżem, makaronem lub z ziemniakami. Dobry pomysł na wykorzystanie grzybów stanowi dodanie podsmażonych grzybków do omletu. Z podsmażonych grzybów robimy również sos do spaghetti, dzięki czemu powstaje proste i szybkie danie na obiad.

Na imprezę lub na święta serwujemy nie tylko klasyczne grzybki marynowane. Świetnym daniem dla gości może być również tarta lub tarteletki z grzybami. Goście docenią również quiche z grzybami czy też muffinki lub drożdżowe wypieki z nadzieniem grzybowym.

Grzyby pasują również do sałatki. Wystarczy świeże, obsmażone lub obgotowane grzyby połączyć z sałatą i innymi warzywami. Oczywiście do sałatki bierzemy grzyby podsmażone z cebulką i ostudzone. Możemy zastosować je do prawie każdej sałatki, zarówno sałatki ze świeżymi warzywami liściastymi i pomidorem, jak i do sycącej sałatki makaronowej. Grzyby w sałatce to dobry pomysł dla wegetarian, gdyż z powodzeniem zastępują mięso.

Przepis na proste i łatwe przetwory z grzybami

Grzyby dostępne są tylko jesienią i to nie zawsze. Bywają lata, kiedy następuje ogromny wysyp grzybów. Wówczas grzybiarze przystępują do robienia przetworów, aby zachować grzyby na zimę.

Najprostszym sposobem na zachowanie grzybów na zimę jest suszenie. Kiedyś grzyby nawlekało się na nitkę i suszyło na powietrzu. Obecnie można łatwo wysuszyć grzyby w suszarce do grzybów lub w piekarniku. Suszone grzyby przed wykorzystaniem w kuchni wystarczy namoczyć.

Dobry pomysł na zachowanie grzybów na dłużej stanowi mrożenie. Niestety nie jest to łatwe, gdyż może się okazać, że mrożone grzyby tracą smak. Grzyby do mrożenia należy oczyścić i wysuszyć oraz pokroić na plasterki lub w kostkę. Najlepiej ułożyć je w pudełku przekładając papierem śniadaniowym. Grzyby mrożone przechowujemy około 6 miesięcy. Można je przechowywać w zamrażalniku dłużej, jeśli zostały obgotowane. Grzyby mrożone można wykorzystać do zupy, sosu czy też zapiekanek.

Świetny pomysł na przetwory stanowią grzyby marynowane w zalewie octowej. Na grzybki marynowane wybieramy małe okazy. W przypadku większych grzybów lepiej oddzielić nogę i przeznaczyć ją do suszenia. Przed marynowaniem grzyby należy obgotować. Do marynowania nadają się również grzyby smażone.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto