Krokiety

Opublikowano: 26.04.2021 r., 11:36 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krokiety z kapustą, mięsem i grzybami poukładane w piramidkę i ozdobione natką pietruszki.
Krokiety
Krokiety to pyszne i tradycyjne danie. Na pewno przypadną do gustu miłośnikom klasycznej kuchni polskiej. Wspaniale smakują i robi się je bardzo łatwo.
Przygotowanie 40 min
Smażenie 15 min
766 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Kapusta kiszona (200 g)
  • Pieczarki 15 szt (300 g)
  • Mąka pszenna typ 550 2,5 szklanki (325 g)
  • Mleko 2% 2 szklanki (500 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki (60 ml)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (60 ml)
  • Bułka tarta 4 łyżki (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska, patelnia beztłuszczowa

Przepis na krokiety krok po kroku

W małym garnku umieść kapustę i zalej ją wodą. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj ją na małym ogniu przez 40 minut.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Dodaj pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Smaż przez 15 minut, aż mięso będzie rumiane.

Kapustę posiekaj bardzo drobno i włóż do dużej miski. Dodaj do niej mięso z pieczarkami i dobrze wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem, gałką i czosnkiem. Wymieszaj i odstaw do lodówki.

W misce zmieszaj mąkę, 2 jaja, mleko i 2 łyżki oleju. Dodaj odrobine soli. Wymieszaj rózgą, by nie było żadnych grudek.

Patelnię do smażenia beztłuszczowego porządnie nagrzej i nakładaj małymi porcjami masę naleśnikową. Smaż naleśnik z każdej strony, aż się zarumienią. Naleśniki układaj na małym talerzyku do ostudzenia.

Na środku naleśnika układaj farsz. Krawędzie naleśnika zawiń do środka, a resztę zroluj.

Na mały talerzyk wbij 2 jajka i rozmieszaj je. Na drugim talerzyku wysyp bułkę tartą. Krokiety mocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.

Całość smaż na rozgrzanej oliwie, po 4-5 minut z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na krokiety
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat krokietów

Krokiety to danie idealne dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Smakują wybornie, zwłaszcza usmażone w złocistej, chrupiącej panierce. Będą świetną propozycją na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Nadają się również bardzo dobrze jako przekąska na imprezy.

Przepis na krokiety jest naprawdę łatwy. Całe danie powstaje w szybkim tempie i jest tak proste, że może je wykonać nawet początkujący kucharz. Choć danie może się wydawać skomplikowane, to cały proces jest naprawdę szybki i bezproblemowy.

To polskie danie ma wielu miłośników, ciężko się dziwić, bo jest naprawdę bardzo dobre, to wszystko jest zasługą świetnego farszu. Kryje się w nim mięso z kapustą i grzybami. To naprawdę świetne połączenie, które sprawdza się idealnie w doskonałym cieście naleśnikowym. Farsz jest naprawdę wyrazisty i dobrze przyprawiony, dzięki czemu całe danie jest naprawdę wyborne. To przepis na pyszne krokiety, które na pewno posmakują wszystkim, nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Wszystko to zasługa gotowanej kapusty, usmażonych pieczarek i aromatycznego mielonego mięsa. Ciężko jest odmówić tak pysznemu daniu.

Jeżeli zastanawiasz się jak się robi farsz na krokiety, który będzie się idealnie komponował z ciastem, a także będzie dobrze doprawiony i spójny, to ten przepis będzie najlepszą inspiracją. Z tej receptury dowiesz się, jak robi się krokiety, które zachwycają smakiem, chrupkością i niezwykłym aromatem. Dodatkowo wszystko to można zrobić w bardzo nieskomplikowany sposób.

To dobry przepis dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowanie, gdyż przepis jest bardzo łatwy i zawsze się udaje. Instrukcja pozwala wykonać wszystko powoli i krok po kroku, dzięki czemu bez stresu można przygotować całe danie w kilka chwil.

Krokiety najlepiej smakują z mięsem i z pieczarkami, które tworzą razem wspaniałą kompozycję smakową. Całość dopełnia pyszna kiszona kapusta. Najlepiej wybierać taką, dość kwaśną, gdyż podczas gotowania kapusta stanie się delikatniejsza. Jej smak świetnie ożywia całą kompozycję i sprawia, że krokiety nie są nudne.

Alergeny w krokietach

Lista alergenów dla krokietów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze krokietów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
182.51
766.52
Białko (g)
10.64
44.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
14.84
62.33
Węglowodany przyswajalne (g)
14.24
59.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
2.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
9.08
38.14
Tłuszcze nasycone (g)
2.46
10.35
Tłuszcze nienasycone (g)
6.62
27.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.75
19.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.87
7.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
56.22
236.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A (µg (mcg))
37.91
159.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
2.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.88
7.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.49
2.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.54
2.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
37.83
158.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
1.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.49
14.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.11
147.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.36
5.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
189.55
796.11
Potas (mg)
194.83
818.28
Wapń (mg)
50.91
213.84
Fosfor (mg)
131.03
550.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.21
80.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.63
6.86
Cynk (mg)
1.16
4.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krokietów 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krokietów

Koszt składników
70.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kapusta kiszona
200 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Pieczarki
300 g
15 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Mąka pszenna typ 550
325 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.97
Za 325 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
60 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Bułka tarta
80 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 80 g
Koszt składników
70.30