Bigos staropolski

Opublikowano: 27.09.2022 r., 23:12 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
bigos staropolski
Bigos staropolski
Bigos to danie, które towarzyszy nam nie tylko w wigilię. Śmiało możesz przygotować większą ilość i zrobić zapasy do słoików.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
244 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Kapusta kwaszona 2 szklanki (500 g)
  • Kapusta biała 1 główka (500 g)
  • Kiełbasa domowa 2 sztuki (400 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (200 g)
  • Świeże leśne grzyby 1 szklanka (250 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Koncentrat pomidorowy 4 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na bigos staropolski krok po kroku

Kapustę kiszoną posiekaj i przełóż do garnka, wlej szklankę wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na niewielkim ogniu.

Białką kapustę posiekaj i sparz wrzątkiem. Dodaj do garnka z kiszona kapustą.

Mięso pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na patelni wraz z cebulą.

Do kapusty dodaj posiekane drobno grzyby i podsmażone mięso.

Dodaj przyprawy i gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż kapusta stanie się miękka.

Pod koniec dodaj odrobinę koncentratu pomidorowego i podgrzewaj 20 minut.

Jak oceniasz przepis na bigos staropolski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat bigosu staropolskiego

Bigos staropolski z kapusty kiszonej to potrawa, która co roku gości zapewne w każdy polskim domu na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego przedstawię Wam przepis na bigos z kapusty mieszanej, nie dosyć, że jest prosty to jeszcze pyszny.

Potrzebujesz tylko kilka podstawowych składników, które są dostępne w każdym sklepie i na pewno dostaniesz je bez problemu. Zatem, jak zrobić bigos staropolski?

Potrzebujesz kapustę kiszoną i kapustę białą, grzyby, cebulę, mięso i koncentrat pomidorowy.

Rodzaj mięsa może być dowolny, każdy będzie smaczny w połączeniu z resztą składników.

Ja zazwyczaj wybieram mięso wieprzowe, które nie jest zbyt tłuste, a podczas duszenia stanie się delikatne i kruche, dodaje także boczek i kilka kiełbas pokrojonych w półksiężyce. Warto wymieszać dwa rodzaje mięs zapewni to oryginalność Twojego dania.

Wystarczy, że mięso pokroisz w mniejszą kostkę i podsmażysz na oleju rzepakowym. Do mięsa dodaj cebulę i czosnek, smaż do momentu, gdy mięso nie będzie gotowe. W tym czasie poszatkuj kapustę białą kapustę i przełóż ja do garnka, zalej ją szklanką wody i dodaj przyprawy takie jak liście laurowe i ziele angielskie, które nada potrawie charakterystycznego smaku i nada wyrazistości. Duś kapustę pod przykryciem aby zmiękła, mieszaj od czasu do czasu żeby nie przywarła do dna garnka.

Do garnka z kapustą dodaj podsmażone mięso z cebulą. I wcześniej poszatkowaną kapustą kiszoną. Ważne aby odcisnąć ją z wody. Przed dodaniem jej do całego dania spróbuj, czy nie jest zbyt kwaśna. Jeśli jest za bardzo kiszona, kilkakrotnie opłucz ją pod bieżącą wodą i następnie dodaj do garnka z pozostałymi składnikami. Jeśli lubisz połączenie wytrawnych dań z owocami, możesz dodać śliwki suszone.

Całą zawartość dokładnie wymieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy. Teraz pozostaje tylko duszenie. W tym momencie wszystkie składniki przejdą, a bigos nabierze odpowiedniego smaku. Jak widzisz ten prosty przepis, gwarantuje najlepszy bigos z kapusty mieszanej. Bigos to obowiązkowa potrawa podczas okresu świątecznego jednak nie tylko. To dobry pomysł na obiad w ciągu roku. Dodatkowo bigos możesz przygotować w większej ilości i przechowywać we wcześniej przygotowanych słoikach.

Skoro już znasz mój przepis na bigos staropolski, życzę Ci smacznego!

Alergeny w bigosie staropolskim

Lista alergenów dla bigosu staropolskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos staropolski

Wartości odżywcze bigosu staropolskiego

na 100g gotowej potrawy

Do bigosu możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
122.30
244.60
Białko (g)
4.63
9.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.54
9.08
Węglowodany przyswajalne (g)
2.89
5.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.65
3.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
9.80
19.59
Tłuszcze nasycone (g)
4.05
8.09
Tłuszcze nienasycone (g)
5.75
11.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.06
8.12
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.69
3.38
Tłuszcze trans (g)
0.06
0.12
Brak danych dla: świeże leśne grzyby.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.89
37.79

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
5.75
11.50
Witamina B6 (mg)
0.13
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.38
Witamina C (mg)
17.80
35.61
Witamina D (µg (mcg))
0.21
0.41
Witamina E (mg)
0.17
0.34
Retinol (µg (mcg))
2.71
5.43
Tiamina (mg)
0.09
0.18
Ryboflawina (mg)
0.11
0.22
Niacyna (mg)
1.65
3.30
Foliany (µg (mcg))
20.37
40.73
Beta karoten (µg (mcg))
30.72
61.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
434.63
869.26
Potas (mg)
216.83
433.67
Wapń (mg)
25.27
50.54
Fosfor (mg)
75.94
151.88
Magnez (mg)
12.88
25.76
Żelazo (mg)
0.81
1.62
Cynk (mg)
0.55
1.11
Miedź (mg)
0.08
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu staropolskiego 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu staropolskiego

Koszt składników
55.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kwaszona
500 g
2 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Kapusta biała
500 g
1 główka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Kiełbasa domowa
400 g
2 sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 g
Boczek wieprzowy bez kości
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Świeże leśne grzyby
250 g
1 szklanka
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 250 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koncentrat pomidorowy
40 g
4 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 40 g
Koszt składników
55.50