Sałatka jarzynowa

Opublikowano: 19.07.2021 r., 11:02 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka jarzynowa podana w eleganckiej miseczce i ozdobiona natką pietruszki.
Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa to potrawa bez której ciężko sobie wyobrazić imprezy i święta. Jest niezwykle smaczna i na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych potraw.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 40 min
250 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki późne 3 szt (225 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Por 0,5 szt (70 g)
  • Marchewka 2 szt (90 g)
  • Pietruszka 1 szt (80 g)
  • Jabłko 0,5 szt (90 g)
  • Ogórki kiszone 3 szt (180 g)
  • Groszek zielony konserwowy 1 mini puszka (75 g)
  • Majonez 6 łyżek (125 g)
  • Musztarda 1 łyżka (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, duża miska, sitko, rondelek

Przepis na sałatkę jarzynową krok po kroku

Ziemniaki, marchew i pietruszkę porządnie umyj, włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj przez 30 minut do pełnej miękkości warzyw. Ostudź je i obierz.

Jajka przełóż do rondelka, zalej wodą i ugotuj na twardo. Ostudź je i obierz.

Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokrój w drobną kostkę i przełóż do dużej miski. Jajka pokrój w kostkę i dodaj do warzyw.

Groszek i ogórki odcedź z zalewy. Groszek wsyp do sałatki, a ogórki pokrój w drobną kostkę, następnie dołóż do pozostałych składników.

Jabłko umyj i obierz. Pokrój je w kosteczkę i dodaj do miski z sałatką.

Pora umyj, obierz z pierwszych liści i pokrój w kostkę, dodaj do sałatki.

Do warzyw dodaj majonez i musztardę.

Przypraw solą i pieprzem.

Całość dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatkę jarzynową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat sałatki jarzynowej

Sałatka jarzynowa to nieodzowny element świątecznego stołu, bez której ciężko sobie wyobrazić świętowanie. Ma wspaniały, delikatny smak, który ma wielu zwolenników. Do jej przygotowania wykorzystuje się gotowane warzywa, które sprawiają, że całość jest pełna witamin i zdrowego błonnika. Świetnie wypada w towarzystwie pieczywa, jednak można ją również jeść bez dodatków, gdyż odznacza się wspaniałą kompozycją smakową.

Przepis na sałatkę jarzynową jest niezwykle prosty i pozwala stworzyć to danie w kilka chwil. Dzięki temu całość może częściej gościć w menu i zadowalać podniebienia. To sałatka tak uniwersalna, że posmakuje każdemu, kto jej spróbuje. Spokojnie sprawdzi się na każdą okazję, nawet tą bardziej wykwintną.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę jarzynową, która będzie przepyszna i pełna smaku, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego sałatka lekka, lecz przepyszna. Dodatek majonezu i musztardy sprawia, że całość wspaniale smakuje.

Bazą tej sałatki są gotowane warzywa. Można ugotować je osobno lub wykorzystać te, które zostały po gotowaniu dowolnego buliony. Choć w przepisie nie ma wyróżnionego selera, to jak najbardziej można go dodać do całość. Warzywo to świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami, szczególnie z ostrym porem.

Sałatka ma sos na bazie musztardy połączonej z majonezem, dzięki czemu nie jest zbyt mdła. Osoby na diecie spokojnie mogą zastąpić majonez gęstym jogurtem, który ma mniej kalorii. Można również użyć do jej wykonania majonezu wegańskiego. Sałatkę najlepiej podawać z ogórkiem kiszonym, który dodaje całości większej świeżości, a także wpływa na lepszy, bardziej słony smak. Dzięki temu do całości nie trzeba dodawać zbyt dużo soli. Sałatka idealnie komponuje się z groszkiem, najlepiej konserwowym, a także porem. To świetna opcja na włączenie naprawdę dużej ilości warzyw do swojego menu, w bardzo smacznym stylu.

Ta sałatka jest tak pyszna, że skradnie serca wszystkich domowników. Najlepiej smakuje jej domowa wersja. Pełna ulubionych warzyw połączonych z jajkiem i majonezem.

Alergeny w sałatce jarzynowej

Lista alergenów dla sałatki jarzynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki jarzynowej

na 100g gotowej potrawy

Ta sałatka ma dość wysoki indeks glikemiczny i zawiera sporo tłuszczów nasyconych. Nie będzie zbyt dobrym wyborem na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
135.35
250.39
Białko (g)
2.99
5.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
8.78
16.24
Węglowodany przyswajalne (g)
7.06
13.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.72
3.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
9.93
18.36
Tłuszcze nasycone (g)
2.21
4.09
Tłuszcze nienasycone (g)
7.72
14.27
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.42
4.47
Brak danych dla: jabłko, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.30
9.80
Brak danych dla: jabłko, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.04
Brak danych dla: jajko, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
59.23
109.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A (µg (mcg))
100.60
186.12
Witamina B6 (mg)
0.13
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.27
Witamina C (mg)
7.30
13.51
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.58
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.77
1.43
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.13
46.50
Tiamina (mg)
0.05
0.09
Ryboflawina (mg)
0.10
0.18
Niacyna (mg)
0.44
0.82
Foliany (µg (mcg))
23.20
42.93
Beta karoten (µg (mcg))
770.40
1425.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
335.20
620.11
Potas (mg)
194.08
359.04
Wapń (mg)
23.25
43.02
Fosfor (mg)
61.84
114.40
Magnez (mg)
14.34
26.53
Żelazo (mg)
0.83
1.53
Cynk (mg)
0.40
0.74
Miedź (mg)
0.08
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki jarzynowej 76
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki jarzynowej

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
225 g
3 szt
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 225 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Por
70 g
0,5 szt
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Jabłko
90 g
0,5 szt
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 90 g
Ogórki kiszone
180 g
3 szt
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 180 g
Groszek zielony konserwowy
75 g
1 mini puszka
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 75 g
Majonez
125 g
6 łyżek
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.85
Za 125 g
Musztarda
25 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Koszt składników
30.00