Przepis na pierogi leniwe krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 86 g 2/3 szklanki
  • Ser twarogowy tłusty 250 g
  • Jajko 1 szt. 1 jajko rozmiar M
  • Sól 2 g 1/3 łyżeczki
  • Mąka ziemniaczana 48 g 2 łyżki
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, stolnica, sitko, miska, łyżka cedzakowa

Ser przełóż do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj sól, mąkę i jajko. Całość dobrze wymieszaj.

Stolnicę podsyp mąką i wyłóż na nią część masy, a następnie uformuj ją w wałeczek i pokrój na małe kawałki.

W garnku zagotuj osoloną wodę. Do wrzątku wrzuć leniwe pierogi i gotuj do wypłynięcia, a następnie wybierz za pomocą łyżki cedzakowej.

Pierogi leniwe ułożone są w kolorowej miseczce. Obok leży łyżeczka.
Pierogi leniwe
Koszt przygotowania dania
5.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
416 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
83

Pierogi leniwe - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogach leniwych

Pierogi leniwe przygotowuje się bardzo szybko. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Można je podawać z wieloma dodatkami, więc za każdym razem mogą smakować nieco inaczej. Sam przepis na pierogi leniwe z serem jest bardzo prosty, ale wcześniej warto dowiedzieć się, na co należy zwrócić szczególną uwagę w czasie ich robienia.

Jak się robi pierogi leniwe? Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, a z powstałej masy uformować wałeczek i pociąć go na mniejsze kawałeczki. Ciasto uformowane w wałek należy nieco rozgnieść dłońmi lub szerokim nożem. Leniwe pierogi trzeba gotować krótko po ich wypłynięciu, ponieważ w przeciwnym razie się rozkleją. Najlepiej od razu je wyciągać, gdy tylko pojawią się na powierzchni. Gładki ser nie wymaga mocnego rozdrabniania, ale w przypadku niektórych twarogów konieczne może się okazać użycie maszynki do mięsa lub praski do ziemniaków.

Tak naprawdę jajko można dodać na dwa sposoby. Można je dać w całości i stworzyć od razu jedną masę z twarogiem i mąką lub najpierw osobno dodać żółtko, a potem ubite na sztywną pianę białko. Jeśli nie masz ochoty wyjmować miksera po to, aby ubijać jedno białko, śmiało możesz skusić się na tę pierwszą opcję.

Te pyszne pierogi określane są różnie. Mogą być to m.in. kluski leniwe lub kopytka leniwe. Jak sama nazwa wskazuje, jest to mało wymagający i prosty przepis. Nie trzeba czekać na to, aż np. ziemniaki się ugotują i przestygną, ponieważ nie używa się w ich w tym przepisie. Głównym składnikiem tej potrawy jest ser twarogowy.

Leniwe pierogi można podawać na wiele sposobów. Smakują zarówno na słono, jak i na słodko, więc będą doskonałe nie tylko na obiad, ale też na kolację lub podwieczorek. Można je podać z kwaśną śmietaną i owocami, ale te leniwe pierogi dobrze smakują z samym masłem lub z dodatkiem przyrumienionej na patelni bułki tartej z cukrem białym albo trzcinowym. Można je polać gorącym masłem i od razu obsypać cynamonem i cukrem wanilinowym. Ciekawym dodatkiem będzie też płynna czekolada lub orzechy w miodzie.

Wartości odżywcze pierogów leniwych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (220g)
Energia (kalorie)
189.27 kcal
416.40 kcal
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Białko
11.81 g
25.97 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Węglowodany w pierogach leniwych

Na 100g
Na porcję (220g)
Węglowodany
25.91 g
57.00 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
25.27 g
55.59 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (220g)
Tłuszcz
4.12 g
9.07 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.38 g
5.24 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi leniwe

Na 100g
Na porcję (220g)
Sód
406.59 mg
894.51 mg
Potas
222.85 mg
490.28 mg
Wapń
74.56 mg
164.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów leniwych 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach leniwych

Lista alergenów dla pierogów leniwych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pierogów leniwych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
86 g
2/3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 86 g
Ser twarogowy tłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sól
2 g
1/3 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Mąka ziemniaczana
48 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 48 g
Liczba porcji:
Razem
18.50
Łączny koszt
5.00
Jak oceniasz przepis na pierogi leniwe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób