Przepis na krokiety z pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, tarka, miska

Mleko, mąkę, 2 jajka, pół szklanki wody gazowanej i szczyptę soli miksuj na gładką masę. Ciasto naleśnikowe usmaż partiami na patelni naleśnikowej z dodatkiem oleju.

Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki.

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj pokrojone pieczarki, sos, pieprz oraz papkę słodką. Składniki dokładnie wymieszaj i podsmaż chwilę (około 5 minut). Następnie warzywa pozostaw do wystudzenia.

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Starty ser wymieszaj z pieczarkami i cebulą. Następnie masę ułóż na naleśniki, rozsmaruj ją oraz zawiń naleśniki w krokiety.

W jednej misce rozbełtaj dwa jajka, do drugiej wsyp bułkę tartą.

Następnie krokiety obtocz w jajku i bułce tartej oraz podsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju do zarumienienia się bułki.

Krokiety podawaj od razu po przygotowaniu. Możesz podać je z dodatkiem barszczu czerwonego.

Krokiety z pieczarkami podane na szarym talerzu. Jeden z nich jest przekrojowy i ułożony tak, że widać jego nadzienie.
Krokiety z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
12.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
528 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Krokiety z pieczarkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o krokietach z pieczarkami

Przepis na pyszne krokiety z pieczarkami to danie, które idealnie nadaje się jako przekąska lub potrawa obiadowa. Krokiety z pieczarkami idealnie pasować będą jako dodatek do czystego barszczu czerwonego. Jeżeli umiesz usmażyć naleśniki to z krokietami na pewno też sobie poradzisz i nie sprawią one Tobie trudności. Składniki których potrzebujesz do przygotowania krokietów to mleko, jajka, mąka, olej, pieczarki, ser żółty, cebula, bułka tarta, sól, pieprz i papryka słodka.

A teraz zdradzę Ci przepis jak zrobić dobre krokiety z pieczarkami. Najpierw przygotowujemy sobie standardową masę naleśnikową. Mleko, mąkę, jajka, wodę i szczyptę soli miksujemy w misce na jednolitą masę. Smażymy na patelni standardowe naleśniki. Po usmażeniu naleśników będziemy robić farsz do krokietów z pieczarkami. Przygotuj sobie patelnie. Na oleju smażymy pokrojoną cebulkę na złocisty kolor. Do cebulki dajemy pokrojone pieczarki, sól, pieprz i słodką paprykę. Smażymy warzywa i nadzienie z pieczarek zostawiamy do wystudzenia. Ścieramy żółty ser na tarce na grubych oczkach. Starty ser wrzucamy do farszu i mieszamy wszystko ze sobą. Nadziewamy nasze naleśniki gotowym farszem i zawijamy w krokiety. W oddzielnej misce rozbijamy całe jajka, w których moczymy nasze zawinięte naleśniki. Następnym krokiem jest obtoczenie naszego krokieta w bułce tarce. Ostatni krok to już łatwizna. Smaż krokiety na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obydwóch stron.

Podsumowując krokiety z pieczarkami to danie które jest szybkie, dobre i łatwe, a przy okazji trudno znaleźć kogoś kto go nie lubi. Zaletą tego dania jest fakt, że można zrobić jednorazowo sporo krokietów, które później możemy zamrozić i odmrozić kiedy brakuje czasu na przygotowanie obiadu dla rodziny lub przyjaciół. Krokiety z pieczarkami to doskonałe źródło wielu cennych składników pokarmowych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Te niepozorne i proste w przygotowaniu krokiety pochodzą już ze Starożytnego Rzymu, dlatego warto wypróbować naszego przepisu, aby sprawdzić co jadano w dawnych i bardzo odległych czasach.

Wartości odżywcze krokietów z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kalorie)
Białko
7.98 g
24.73 g

Węglowodany w krokietach z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany
18.63 g
57.77 g
Węglowodany przyswajalne
18.21 g
56.44 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.43 g
1.33 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz
7.19 g
22.30 g
Tłuszcze nasycone
2.78 g
8.62 g
Tłuszcze nienasycone
4.41 g
13.68 g
Tłuszcze jednonasycone
3.17 g
9.82 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.25 g
3.86 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol
60.02 mg
186.08 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na krokiety z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina A
57.53 µg (mcg)
178.35 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.40 µg (mcg)
1.25 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.91 mg
2.81 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.65 µg (mcg)
2.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E
0.19 mg
0.60 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
57.47 µg (mcg)
178.15 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.25 mg
0.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.30 mg
0.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.14 mg
6.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
42.77 µg (mcg)
132.59 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1.60 µg (mcg)
4.98 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krokiety z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód
106.20 mg
329.21 mg
Potas
172.75 mg
535.53 mg
Wapń
100.66 mg
312.04 mg
Fosfor
138.15 mg
428.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.38 mg
53.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.53 mg
4.76 mg
Cynk
0.90 mg
2.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krokietów z pieczarkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w krokietach z pieczarkami

Lista alergenów dla krokietów z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Bułka tarta

Cena przygotowania krokietów z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 550
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Koszt składników
33.50
Jak oceniasz przepis na krokiety z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób