Krokiety z pieczarkami

Opublikowano: 03.05.2021 r., 14:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krokiety z pieczarkami na talerzu
Krokiety z pieczarkami
Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na przepyszne krokiety z pieczarkami. Jest to doskonały dodatek do barszczu czerwonego. Świetnie sprawdzi się również jako obiad.
Przygotowanie 45 min
528 kcal
Kcal w porcji
310 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mleko 2% (500 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 550 (300 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Pieczarki (300 g)
  • Ser gouda (100 g)
  • Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
  • Bułka tarta (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, tarka, miska

Przepis na krokiety z pieczarkami krok po kroku

Mleko, mąkę, 2 jajka, pół szklanki wody gazowanej i szczyptę soli miksuj na gładką masę. Ciasto naleśnikowe usmaż partiami na patelni naleśnikowej z dodatkiem oleju.

Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki.

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj pokrojone pieczarki, sos, pieprz oraz papkę słodką. Składniki dokładnie wymieszaj i podsmaż chwilę (około 5 minut). Następnie warzywa pozostaw do wystudzenia.

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Starty ser wymieszaj z pieczarkami i cebulą. Następnie masę ułóż na naleśniki, rozsmaruj ją oraz zawiń naleśniki w krokiety.

W jednej misce rozbełtaj dwa jajka, do drugiej wsyp bułkę tartą.

Następnie krokiety obtocz w jajku i bułce tartej oraz podsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju do zarumienienia się bułki.

Krokiety podawaj od razu po przygotowaniu. Możesz podać je z dodatkiem barszczu czerwonego.

Jak oceniasz przepis na krokiety z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat krokietów z pieczarkami

Przepis na pyszne krokiety z pieczarkami to danie, które idealnie nadaje się jako przekąska lub potrawa obiadowa. Krokiety z pieczarkami idealnie pasować będą jako dodatek do czystego barszczu czerwonego. Jeżeli umiesz usmażyć naleśniki to z krokietami na pewno też sobie poradzisz i nie sprawią one Tobie trudności. Składniki których potrzebujesz do przygotowania krokietów to mleko, jajka, mąka, olej, pieczarki, ser żółty, cebula, bułka tarta, sól, pieprz i papryka słodka.

A teraz zdradzę Ci przepis jak zrobić dobre krokiety z pieczarkami. Najpierw przygotowujemy sobie standardową masę naleśnikową. Mleko, mąkę, jajka, wodę i szczyptę soli miksujemy w misce na jednolitą masę. Smażymy na patelni standardowe naleśniki. Po usmażeniu naleśników będziemy robić farsz do krokietów z pieczarkami. Przygotuj sobie patelnie. Na oleju smażymy pokrojoną cebulkę na złocisty kolor. Do cebulki dajemy pokrojone pieczarki, sól, pieprz i słodką paprykę. Smażymy warzywa i nadzienie z pieczarek zostawiamy do wystudzenia. Ścieramy żółty ser na tarce na grubych oczkach. Starty ser wrzucamy do farszu i mieszamy wszystko ze sobą. Nadziewamy nasze naleśniki gotowym farszem i zawijamy w krokiety. W oddzielnej misce rozbijamy całe jajka, w których moczymy nasze zawinięte naleśniki. Następnym krokiem jest obtoczenie naszego krokieta w bułce tarce. Ostatni krok to już łatwizna. Smaż krokiety na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obydwóch stron.

Podsumowując krokiety z pieczarkami to danie które jest szybkie, dobre i łatwe, a przy okazji trudno znaleźć kogoś kto go nie lubi. Zaletą tego dania jest fakt, że można zrobić jednorazowo sporo krokietów, które później możemy zamrozić i odmrozić kiedy brakuje czasu na przygotowanie obiadu dla rodziny lub przyjaciół. Krokiety z pieczarkami to doskonałe źródło wielu cennych składników pokarmowych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Te niepozorne i proste w przygotowaniu krokiety pochodzą już ze Starożytnego Rzymu, dlatego warto wypróbować naszego przepisu, aby sprawdzić co jadano w dawnych i bardzo odległych czasach.

Alergeny w krokietach z pieczarkami

Lista alergenów dla krokietów z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze krokietów z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Krokiety z pieczarkami to doskonały pomysł na smaczny obiad. Jest to doskonały sposób na włączenie do swojej diety kapusty oraz grzybów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
170.56
528.74
Białko (g)
7.98
24.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
18.63
57.77
Węglowodany przyswajalne (g)
18.21
56.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.43
1.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
7.19
22.30
Tłuszcze nasycone (g)
2.78
8.62
Tłuszcze nienasycone (g)
4.41
13.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.17
9.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.25
3.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
60.02
186.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina A (µg (mcg))
57.53
178.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
1.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.91
2.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.65
2.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.19
0.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
57.47
178.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.14
6.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.77
132.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.60
4.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód (mg)
106.20
329.21
Potas (mg)
172.75
535.53
Wapń (mg)
100.66
312.04
Fosfor (mg)
138.15
428.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.38
53.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.53
4.76
Cynk (mg)
0.90
2.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krokietów z pieczarkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krokietów z pieczarkami

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 550
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Koszt składników
33.50