Pierogi z mięsem
- Mięso z piersi indyka bez skóry (450 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 i 1/2 szklanki (470 g)
- Sól - 2 łyżeczki (10 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Marchewka - 2 sztuki (90 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (80 g)
- Seler korzeniowy - 1 plaster (60 g)
Przepis na pierogi z mięsem krok po kroku
Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i opłucz.
Do garnka włóż mięso i zalej wodą. Dodaj 1 łyżeczkę soli, 4 ziarnka pieprzu czarnego, 2 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe, marchewki, pietruszkę i seler. Gotuj na wolnym ogniu ok. 40 min.
Przestudzone mięso zmiel przez maszynkę do mięsa.
Cebulkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i dodaj cebulkę. Przesmażaj do zarumienienia ok. 4-5 min.
Mięso wymieszaj z cebulą i dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą do mięs.
Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z solą. Następnie dodaj olej i 275 ml gorącej wody. Wstępnie zagnieć składniki i przełóż masę na stolnicę. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10-15 min.
Gotowe ciasto podziel na kilka części. Jeden kawałek został na stolnicy, a resztę przełóż do miski i przykryj ściereczką. Ciasto ze stolnicy rozwałkuj i wykrój z niego kółka przy pomocy szklanki.
Na środku każdego kółka nałóż czubatą łyżeczkę farszu. Zalepiaj pierogi i układaj je obok siebie na blacie lub stolnicy.
W garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucaj do wrzątku, a potem trochę zmniejsz moc kuchenki. Po wypłynięciu pierogów gotuj je jeszcze ok. 4-5 min. Pierogi wyławiaj łyżką cedzakową i układaj na talerzu.
- Bigos staropolski
- Sernik
- Pierogi ruskie
- Sałatka jarzynowa
- Śledzie pod pierzynką
- Gołąbki
- Sernik z brzoskwiniami
- Pierogi leniwe
- Gołąbki bez zawijania
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kutia
- Pierożki z mięsem
- Makowiec
- Krokiety
- Sernik z wiaderka
- Krokiety z pieczarkami
- Seromakowiec
- Krokiety z mięsem
- Potrawy na wigilię
Więcej informacji na temat pierogów z mięsem
Pierogi z mięsem, podobnie jak pierogi ruskie, można przygotować na wiele okazji. Ta wersja pierogów i ten pyszny farsz również mają swoich zwolenników. Nadzienie można zrobić na kilka sposobów. Można je przygotować z mięsem mielonym (np. wieprzowym) przysmażonym na patelni razem z cebulką, ale można też zdecydować się na mięso gotowane.
Jak się robi pierogi z mięsem? Robi się je podobnie jak dobrze wszystkim znane pierogi ruskie. Należy przygotować farsz oraz ciasto, a później ugotować pierogi w osolonej wodzie (można dodać także odrobinę oleju). Jednak te pierogi gotuje się nieco dłużej, o czym warto pamiętać.
Dobre ciasto wyjdzie wtedy, jeśli będzie wyrabiane przez ok. 10-15 min. Z tego względu nie jest to najłatwiejszy przepis, ale gdy skróci się ten czas, to ciasto nie będzie gładkie i elastyczne. Ciasto na pierogi powinno być miękkie, aby łatwo było je wyrabiać, wałkować i zalepiać. Z tego względu nie należy dodać do niego jajka, ponieważ ono spowoduje, że masa stwardnieje.
Jak przygotować mięso na pierogi? Możesz wykorzystać mięso, na którym robiłeś rosół, ale możesz też je specjalnie ugotować. W takim wypadku warto zdecydować się na pierś z indyka. Kiedy mięso przestygnie, będziesz mógł je zmielić. Możesz zdecydować się na maszynkę do mięsa lub blender, choć warto wiedzieć, że blender nie zawsze dobrze poradzi sobie z takim mięsem.
Farsz na pierogi z mięsem nie jest trudny do przygotowania, ale nieco czasochłonny, dlatego domowe pierogi warto zacząć robić właśnie od niego. Pierożki z mięsem możesz podać z poszatkowanym szczypiorkiem oraz przysmażonym boczkiem. Te pierogi będą też dobrze smakować z masłem lub z kwaśną śmietaną.
Warto zrobić więcej pierogów i resztę zamrozić. Surowego pierogi wystarczy poukładać na desce i przyprószyć mąką, a potem umieścić w zamrażalniku. Gdy zamarzną, można je ściągnąć i schować do woreczka lub pojemnika. Z kolei pierogi gotowane muszą najpierw przestygnąć. Należy je dobrze odsączyć z wody i natrzeć olejem, a dopiero potem schować do pojemniczka.
Alergeny w pierogach z mięsem
Lista alergenów dla pierogów z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięs
Wartości odżywcze pierogów z mięsem
Energia i białka
(265g)
Węglowodany
(265g)
Tłuszcze
(265g)
Witaminy
(265g)
Składniki mineralne
(265g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.