Pierogi z mięsem

Opublikowano: 11.04.2021 r., 2:21 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi z mięsem na talerzu
Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem idealnie nadają się na obiad. Można je podawać m.in. z kwaśną śmietaną lub skwarkami. Sprawdź, jak przygotować farsz na pierogi z mięsem!
Przygotowanie 90 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
530 kcal
Kcal w porcji
265 g
Wielkość porcji
83
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (450 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 i 1/2 szklanki (470 g)
  • Sól - 2 łyżeczki (10 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Marchewka - 2 sztuki (90 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (80 g)
  • Seler korzeniowy - 1 plaster (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna, przyprawa do mięs
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała, stolnica, wałek, czajnik, sitko, miska, łyżka cedzakowa, maszynka do mięsa

Przepis na pierogi z mięsem krok po kroku

Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i opłucz.

Do garnka włóż mięso i zalej wodą. Dodaj 1 łyżeczkę soli, 4 ziarnka pieprzu czarnego, 2 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe, marchewki, pietruszkę i seler. Gotuj na wolnym ogniu ok. 40 min.

Przestudzone mięso zmiel przez maszynkę do mięsa.

Cebulkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i dodaj cebulkę. Przesmażaj do zarumienienia ok. 4-5 min.

Mięso wymieszaj z cebulą i dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą do mięs.

Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z solą. Następnie dodaj olej i 275 ml gorącej wody. Wstępnie zagnieć składniki i przełóż masę na stolnicę. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10-15 min.

Gotowe ciasto podziel na kilka części. Jeden kawałek został na stolnicy, a resztę przełóż do miski i przykryj ściereczką. Ciasto ze stolnicy rozwałkuj i wykrój z niego kółka przy pomocy szklanki.

Na środku każdego kółka nałóż czubatą łyżeczkę farszu. Zalepiaj pierogi i układaj je obok siebie na blacie lub stolnicy.

W garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucaj do wrzątku, a potem trochę zmniejsz moc kuchenki. Po wypłynięciu pierogów gotuj je jeszcze ok. 4-5 min. Pierogi wyławiaj łyżką cedzakową i układaj na talerzu.

Jak oceniasz przepis na pierogi z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat pierogów z mięsem

Pierogi z mięsem, podobnie jak pierogi ruskie, można przygotować na wiele okazji. Ta wersja pierogów i ten pyszny farsz również mają swoich zwolenników. Nadzienie można zrobić na kilka sposobów. Można je przygotować z mięsem mielonym (np. wieprzowym) przysmażonym na patelni razem z cebulką, ale można też zdecydować się na mięso gotowane.

Jak się robi pierogi z mięsem? Robi się je podobnie jak dobrze wszystkim znane pierogi ruskie. Należy przygotować farsz oraz ciasto, a później ugotować pierogi w osolonej wodzie (można dodać także odrobinę oleju). Jednak te pierogi gotuje się nieco dłużej, o czym warto pamiętać.

Dobre ciasto wyjdzie wtedy, jeśli będzie wyrabiane przez ok. 10-15 min. Z tego względu nie jest to najłatwiejszy przepis, ale gdy skróci się ten czas, to ciasto nie będzie gładkie i elastyczne. Ciasto na pierogi powinno być miękkie, aby łatwo było je wyrabiać, wałkować i zalepiać. Z tego względu nie należy dodać do niego jajka, ponieważ ono spowoduje, że masa stwardnieje.

Jak przygotować mięso na pierogi? Możesz wykorzystać mięso, na którym robiłeś rosół, ale możesz też je specjalnie ugotować. W takim wypadku warto zdecydować się na pierś z indyka. Kiedy mięso przestygnie, będziesz mógł je zmielić. Możesz zdecydować się na maszynkę do mięsa lub blender, choć warto wiedzieć, że blender nie zawsze dobrze poradzi sobie z takim mięsem.

Farsz na pierogi z mięsem nie jest trudny do przygotowania, ale nieco czasochłonny, dlatego domowe pierogi warto zacząć robić właśnie od niego. Pierożki z mięsem możesz podać z poszatkowanym szczypiorkiem oraz przysmażonym boczkiem. Te pierogi będą też dobrze smakować z masłem lub z kwaśną śmietaną.

Warto zrobić więcej pierogów i resztę zamrozić. Surowego pierogi wystarczy poukładać na desce i przyprószyć mąką, a potem umieścić w zamrażalniku. Gdy zamarzną, można je ściągnąć i schować do woreczka lub pojemnika. Z kolei pierogi gotowane muszą najpierw przestygnąć. Należy je dobrze odsączyć z wody i natrzeć olejem, a dopiero potem schować do pojemniczka.

Alergeny w pierogach z mięsem

Lista alergenów dla pierogów z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięs

Wartości odżywcze pierogów z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kcal)
200.09
530.25
Białko (g)
13.74
36.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany (g)
29.69
78.68
Węglowodany przyswajalne (g)
28.97
76.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz (g)
3.04
8.07
Tłuszcze nasycone (g)
1.56
4.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina B6 (mg)
0.35
0.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.38
1.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.18
16.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
63.09
167.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód (mg)
340.72
902.90
Potas (mg)
211.97
561.72
Wapń (mg)
18.71
49.58
Fosfor (mg)
125.12
331.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.06
71.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.41
6.40
Cynk (mg)
0.88
2.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z mięsem 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z mięsem

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
450 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.80
Za 450 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
470 g
3 i 1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 470 g
Sól
10 g
2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
1 plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Koszt składników
38.00