Pierożki z mięsem

Opublikowano: 10.04.2021 r., 17:53 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gotowane pierożki ułożone na białym talerzu w niebieskie paski.
Pierożki z mięsem
Pierożki z mięsem, proste i szybkie w wykonaniu. Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, nie tylko od Święta. Podawane z aromatyczną podsmażaną cebulką.
Przygotowanie 40 min
1122 kcal
Kcal w porcji
380 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (260 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 ml)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (300 g)
  • Cebula (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, przyprawa do mięs
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, wałek

Przepis na pierożki z mięsem krok po kroku

Cebulę drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej oliwę.

Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę.

Dodaj mielone mięso, dopraw i podsmażaj aż się zarumieni i zetnie.

W misce zagnieć mąkę, 2 łyżki oleju i ok. 0,5 - 0,75 szklanki wody.

Wyrabiaj ciasto, aż będzie zwarte i elastyczne.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek.

Za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj krążki.

Na każdy krażęk nakładaj porcje ciasta (ok. 1 czubatej łyżeczki) i zawijaj pierogi.

W garnku zagotuj ok. 1 l wody z odrobiną soli.

Do gotującej się wody wrzucaj delikatnie pierogi.

Gotuj ok. 4-5 minut od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na pierożki z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat pierożków z mięsem

Pierożki z mięsem to przepis na domowe, przepyszne, pożywne i sycące danie dla całej rodziny, ktore idealnie sprawdzi się w roli obiadu i kolacji. To też świetna propozycja dla osób które nie mogą poświęcić kilku godzin dziennie na gotowanie każdej potrawy od zera, ponieważ za jednym razem można przygotować ich większą ilość, zamrozić i korzystać z nich przez długi czas w razie potrzeby. Pierogi z mięsem to idealny posiłek również dla dzieci.

Jak się robi pierogi z mięsem? Najważniejszy jest farsz mięsny, który gwarantuje pyszny smak całego dania. Aby przygotować pyszny farsz nie są konieczne większe umiejętności kulinarne i każdy bez problemu da radę przygotować dobre nadzienie. Dowolny rodzaj mielonego mięsa (na przykład drobiowe, wołowe, wieprzowe lub mięso z rosołu) wystarczy podsmażyć na patelni z dobrej jakości oliwą extra virgin, drobno posiekaną cebulką i czosnkiem. To wszystko co należy zrobić aby przygotować farsz na pierogi z mięsem. Niewątpliwą zaletą jest możliwość wykorzystania każdego rodzaju mięsa, więc bez obaw można wykorzystać to, które aktualnie mamy w lodówce lub na które danego dnia mamy ochotę. W każdej wersji pierogi będą przepyszne.

Następnie czas zabrać się za przepis na ciasto. W tym etapie również nie ma nic szczególnie skomplikowanego.Wystarczy przygotować mąkę, wodę i odrobinę soli i zagnieść wszystkie składniki na ciasto. Najlepiej wykorzystać mąkę pszenną, jednak można ją zamienić lub częściowo zastąpić żytnią, orkiszową lub gryczaną. Z rozwałkowanego cienko ciasta następnie wystarczy wykrajać za pomocą szklanki lub kieliczka niewielkie krążki, nakładać porcje farszu, zlepiać brzegi i wrzucać do wrzącej wody. Pierogi należy gotować do 2-3 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię oraz delikatnie mieszać, aby nie przywarły do dna, ale jednocześnie uważając, aby ich nie uszkodzić.

Domowe pierogi z mięsem świetnie smakują okraszone podsmażaną na oleju cebulką, domowymi skwarkami lub pieczarkami. Sprawdzą się też w opcji na wynos, pakowane do lunchboxa i zjedzone np. w przerwie w pracy.

Alergeny w pierożkach z mięsem

Lista alergenów dla pierożków z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięs

Wartości odżywcze pierożków z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kcal)
295.36
1122.38
Białko (g)
12.90
49.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany (g)
28.79
109.38
Węglowodany przyswajalne (g)
28.54
108.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz (g)
14.20
53.97
Tłuszcze nasycone (g)
5.63
21.40
Tłuszcze nienasycone (g)
8.57
32.56

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina B6 (mg)
0.21
0.81
Tiamina (mg)
0.68
2.59
Ryboflawina (mg)
0.27
1.04
Niacyna (mg)
4.38
16.63
Foliany (µg (mcg))
59.57
226.35

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód (mg)
26.14
99.35
Potas (mg)
193.84
736.59
Wapń (mg)
16.62
63.17
Fosfor (mg)
127.01
482.66
Magnez (mg)
23.24
88.30
Żelazo (mg)
2.53
9.61
Cynk (mg)
1.38
5.25
Miedź (mg)
0.10
0.38
Mangan (mg)
0.29
1.09
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierożków z mięsem 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierożków z mięsem

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
34.00