Przepis na pierożki z mięsem krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 260 g 2 szklanki
- Oliwa z oliwek 30 ml 3 łyżki
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe 300 g
- Cebula 100 g
Cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę.
Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę.
Dodaj mielone mięso, dopraw i podsmażaj aż się zarumieni i zetnie.
W misce zagnieć mąkę, 2 łyżki oleju i ok. 0,5 - 0,75 szklanki wody.
Wyrabiaj ciasto, aż będzie zwarte i elastyczne.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek.
Za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj krążki.
Na każdy krażęk nakładaj porcje ciasta (ok. 1 czubatej łyżeczki) i zawijaj pierogi.
W garnku zagotuj ok. 1 l wody z odrobiną soli.
Do gotującej się wody wrzucaj delikatnie pierogi.
Gotuj ok. 4-5 minut od wypłynięcia.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Pierożki z mięsem - cechy przepisu
Więcej o pierożkach z mięsem
Pierożki z mięsem to przepis na domowe, przepyszne, pożywne i sycące danie dla całej rodziny, ktore idealnie sprawdzi się w roli obiadu i kolacji. To też świetna propozycja dla osób które nie mogą poświęcić kilku godzin dziennie na gotowanie każdej potrawy od zera, ponieważ za jednym razem można przygotować ich większą ilość, zamrozić i korzystać z nich przez długi czas w razie potrzeby. Pierogi z mięsem to idealny posiłek również dla dzieci.
Jak się robi pierogi z mięsem? Najważniejszy jest farsz mięsny, który gwarantuje pyszny smak całego dania. Aby przygotować pyszny farsz nie są konieczne większe umiejętności kulinarne i każdy bez problemu da radę przygotować dobre nadzienie. Dowolny rodzaj mielonego mięsa (na przykład drobiowe, wołowe, wieprzowe lub mięso z rosołu) wystarczy podsmażyć na patelni z dobrej jakości oliwą extra virgin, drobno posiekaną cebulką i czosnkiem. To wszystko co należy zrobić aby przygotować farsz na pierogi z mięsem. Niewątpliwą zaletą jest możliwość wykorzystania każdego rodzaju mięsa, więc bez obaw można wykorzystać to, które aktualnie mamy w lodówce lub na które danego dnia mamy ochotę. W każdej wersji pierogi będą przepyszne.
Następnie czas zabrać się za przepis na ciasto. W tym etapie również nie ma nic szczególnie skomplikowanego.Wystarczy przygotować mąkę, wodę i odrobinę soli i zagnieść wszystkie składniki na ciasto. Najlepiej wykorzystać mąkę pszenną, jednak można ją zamienić lub częściowo zastąpić żytnią, orkiszową lub gryczaną. Z rozwałkowanego cienko ciasta następnie wystarczy wykrajać za pomocą szklanki lub kieliczka niewielkie krążki, nakładać porcje farszu, zlepiać brzegi i wrzucać do wrzącej wody. Pierogi należy gotować do 2-3 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię oraz delikatnie mieszać, aby nie przywarły do dna, ale jednocześnie uważając, aby ich nie uszkodzić.
Domowe pierogi z mięsem świetnie smakują okraszone podsmażaną na oleju cebulką, domowymi skwarkami lub pieczarkami. Sprawdzą się też w opcji na wynos, pakowane do lunchboxa i zjedzone np. w przerwie w pracy.
Wartości odżywcze pierożków z mięsem
Energia i białka
(380g)
Węglowodany w pierożkach z mięsem
(380g)
Tłuszcze
(380g)
Witaminy w przepisie na pierożki z mięsem
(380g)
Składniki mineralne w przepisie na pierożki z mięsem
(380g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pierożkach z mięsem
Lista alergenów dla pierożków z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięs