Mąka pszenna - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w mące pszennej oraz jakie alergie mogą powodować.
Mąka pszenna - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze mąki pszennej - tabela

Energia i białka

Mąka pszenna typ 500 Mąka pszenna typ 550 Mąka pszenna typ 750 Mąka pszenna typ 1850 Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w mące pszennej
Białko 14.30 g 14.30 g 12.00 g 15.10 g 8.20 g 13.20 g
Fenyloalanina b/d b/d 0.59 mg b/d 0.39 mg 0.68 mg

Węglowodany w mące pszennej

Mąka pszenna typ 500 Mąka pszenna typ 550 Mąka pszenna typ 750 Mąka pszenna typ 1850 Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 72.80 g 72.80 g 72.50 g 71.20 g 78.03 g 72.00 g
Węglowodany przyswajalne 72.80 g 72.80 g 70.10 g 60.60 g 76.33 g 61.30 g
Błonnik (nieprzyswajalne) b/d b/d 2.40 g 10.60 g 1.70 g 10.70 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d b/d b/d b/d 0.36 g
Glukoza b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Fruktoza b/d b/d b/d b/d b/d 0.05 g
Skrobia b/d b/d b/d b/d b/d 57.80 g
Laktoza b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Mąka pszenna typ 500 Mąka pszenna typ 550 Mąka pszenna typ 750 Mąka pszenna typ 1850 Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 1.65 g 1.65 g 1.66 g 2.73 g 0.86 g 2.50 g
Tłuszcze nasycone 1.65 g 1.65 g 0.79 g 2.73 g 0.41 g 1.05 g
Tłuszcze nienasycone b/d b/d 0.87 g b/d 0.45 g 1.45 g
Tłuszcze jednonasycone b/d b/d 0.14 g b/d 0.07 g 0.28 g
Tłuszcze wielonasycone b/d b/d 0.73 g b/d 0.38 g 1.17 g
Tłuszcze trans b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Cholesterol b/d b/d b/d b/d b/d b/d

Witaminy w przepisie na mąkę pszenną

Mąka pszenna typ 500 Mąka pszenna typ 550 Mąka pszenna typ 750 Mąka pszenna typ 1850 Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Witamina B6 0.08 mg 0.08 mg 0.04 mg 0.27 mg 0.03 mg 0.41 mg
Witamina B12 b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Witamina C b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Witamina D b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Witamina E b/d b/d b/d b/d 0.02 mg 0.71 mg
Retinol b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Tiamina 0.95 mg 0.95 mg 0.81 mg 0.50 mg 0.89 mg 0.50 mg
Ryboflawina 0.44 mg 0.44 mg 0.51 mg 0.13 mg 0.43 mg 0.17 mg
Niacyna 6.56 mg 6.56 mg 7.55 mg 5.55 mg 6.79 mg 4.96 mg
Foliany 145.00 µg (mcg) 145.00 µg (mcg) 183.00 µg (mcg) 39.00 µg (mcg) 186.00 µg (mcg) 44.00 µg (mcg)
Beta karoten b/d b/d 1.00 µg (mcg) b/d b/d 5.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na mąkę pszenną

Mąka pszenna typ 500 Mąka pszenna typ 550 Mąka pszenna typ 750 Mąka pszenna typ 1850 Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 3.00 mg 3.00 mg 2.00 mg 3.00 mg 2.00 mg 2.00 mg
Potas 127.00 mg 127.00 mg 100.00 mg 376.00 mg 105.00 mg 363.00 mg
Wapń 19.00 mg 19.00 mg 15.00 mg 38.00 mg 14.00 mg 34.00 mg
Fosfor 124.00 mg 124.00 mg 97.00 mg 352.00 mg 85.00 mg 357.00 mg
Magnez 35.90 mg 35.90 mg 25.00 mg 136.00 mg 16.00 mg 137.00 mg
Żelazo 5.55 mg 5.55 mg 4.41 mg 3.86 mg 7.32 mg 3.60 mg
Cynk 1.06 mg 1.06 mg 0.85 mg 3.24 mg 0.62 mg 2.60 mg
Miedź 0.19 mg 0.19 mg 0.18 mg 0.45 mg 0.14 mg 0.31 mg
Mangan 0.75 mg 0.75 mg 0.79 mg 3.56 mg 0.63 mg 4.07 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/790146/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/790146/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168896/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/790085/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168893/nutrients

Alergie w mące pszennej

  • Mąka pszenna typ 500 - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Mąka pszenna typ 550 - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Mąka pszenna typ 750 - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Mąka pszenna typ 1850 - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z mąką pszenną

Przepisy z mąką pszenną

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto