Czeburaki

Opublikowano: 04.04.2024 r., 19:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czeburaki podane na niebieskim talerzu z dodatkiem pomidorów ze śmietaną.
Czeburaki
Pyszne, smażone pierogi z nadzieniem mięsnym - to właśnie one, czeburaki. Koniecznie wypróbuj je w swojej kuchni. Możesz podać je na obiad lub kolację.
Przygotowanie 70 min
541 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (450 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Olej rzepakowy - do ciasta i do smażenia (1080 ml)
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (50 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, stolnica, wałek, sitko, miseczka, ściereczka

Przepis na czeburaki krok po kroku

Mąkę przesiej do dużej miski.

Do mniejszej miseczki przełóż żółtko jaja, dodaj do niego szczyptę soli i wymieszaj widelcem.

Żółtko i pół szklanki wody dodaj do mąki, wymieszaj.

Następnie do masy dodaj 80 ml oleju rzepakowego i ponownie dokładnie wymieszaj.

Ciasto przełóż a stolnicę i wygniataj dłońmi, aż będzie gładkie i elastyczne.

Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do 30-60 minut.

Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Do miski przełóż mięso mielone, dodaj do niego cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Farsz dokładnie wymieszaj - jeśli jest zbyt suchy, dodaj do niego odrobinę zimnej wody i ponownie wymieszaj.

Ciasto podziel na 12 części i z każdej uformuj małe kulki. Każdą kulkę rozwałkuj na cienki placek.

Na połowę każdego placka nałóż porcję farszu, przykryj drugą częścią ciasta i ściśnij widelcem wolne brzegi.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim czeburaki, aż będą złote z obu stron.

Usmażone pierogi odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Gotowe czeburaki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na czeburaki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat czeburaków

Czeburaki to pyszne danie, które warto przygotować nie tylko od święta. Świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe lub kolacyjne. Te smażone pierożki możesz przygotować z różnymi farszami. Możesz faszerować je serem, ziemniakami, grzybami, kapustą czy jajkami. Do smażenia możesz wykorzystać olej roślinny, jednak tradycyjnie czeburaki smażone są na tłuszczu zwierzęcym. Do przygotowania potraw potrzebne będą następujące produkty: mąka pszenna, żółtka jaj, olej rzepakowy, mięso mielone, cebula, natka pietruszki, sól oraz pieprz.

A jak przygotować te pyszne, smażone pierożki? Mąkę przesiej do dużej miski. Do mniejszej miseczki przełóż żółtko jaja, dodaj do niego szczyptę soli i wymieszaj widelcem. Żółtko i pół szklanki wody dodaj do mąki, wymieszaj. Do masy dodaj 80 ml oleju rzepakowego i ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż a stolnicę i wygniataj dłońmi, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do 30-60 minut. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj do niego cebulę pokrojoną w kostkę i posiekaną natkę pietruszki. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto podziel na 12 części i z każdej uformuj małe kulki. Każdą kulkę rozwałkuj na cienki placek. Na połowę każdego placka nałóż porcję farszu, przykryj drugą częścią ciasta i ściśnij widelcem wolne brzegi. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim czeburaki, aż będą złote z obu stron.

Do zrobienia mięsa mielonego najczęściej sięgamy po łopatkę wieprzową. Zawiera oraz nasycone kwasy tłuszczowe, oraz cholesterol. Dodatkowo w łopatce znajdziemy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz mangan. Żelazo w organizmie człowieka odpowiada za transport tlenu do mięśni oraz wszystkich narządów. Magnez natomiast wzmacnia układ odpornościowy, bierze udział w procesach budowy kości oraz zębów.

Podsumowując wiesz już jak zrobić pyszne pierogi smażone z farszem mięsnym. Jeśli masz ochotę możesz zrobić je również z warzywami - wersja wegetariańska jest równie smaczna. Produkty niezbędne do wykonania czeburaków dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w czeburakach

Lista alergenów dla czeburaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze czeburaków

na 100g gotowej potrawy

Czeburaki to wysokokaloryczne przekąski, które warto spożywać z umiarem. Możesz przygotować je w wersji "odchudzonej" w piekarniku - jednak nie będą mocno chrupiące jak te smażone.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
601.89
541.70
Białko (g)
7.22
6.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
15.77
14.19
Węglowodany przyswajalne (g)
15.70
14.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.07
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
56.55
50.90
Tłuszcze nasycone (g)
6.34
5.71
Tłuszcze nienasycone (g)
50.21
45.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
35.96
32.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
14.25
12.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.22
24.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
14.92
13.43
Potas (mg)
104.34
93.91
Wapń (mg)
10.40
9.36
Żelazo (mg)
1.47
1.33
Szacunkowy indeks glikemiczny czeburaków 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania czeburaków

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
450 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
1080 ml
do ciasta i do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 2
7.56
Za 1080 ml
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
50 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
44.00