Cynamonowiec

Opublikowano: 29.01.2024 r., 14:48 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
cynamonowiec
Cynamonowiec
Nie ma nic lepszego niż cynamonowiec jako placek dla całej Twojej rodziny. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się, jaki jest pyszny.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 45 min
264 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (180 g)
  • Proszek do pieczenia łyżeczka (10 g)
  • Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki (5 g)
  • Cynamon łyżeczka (10 g)
  • Masło 1/2 kostki (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier trzcinowy 1 szklanka (160 g)
  • Jogurt naturalny 2% 1/2 opakowania (90 g)
  • Jabłko 4 sztuki (200 g)
  • Sól szczypta (2 g)
  • Sok z cytryny 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na cynamonowiec krok po kroku

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon.

W osobnej misce ubij masło z brązowym cukrem, aż masa stanie się puszysta.

Dodaj suchą mieszankę do mokrej, razem z jogurtem, i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać jednolite ciasto.

W innej misce wymieszaj jabłka z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny.

Wlej połowę ciasta do przygotowanej formy, a następnie ułóż równomiernie pokrojone jabłka. Nakryj resztą ciasta.

Piecz w 180 st. C przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.

Jak oceniasz przepis na cynamonowiec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat cynamonowca

Cynamonowiec to nic innego jak ciasto z cynamonem i jabłkami to rozkosz dla podniebienia, idealnie łączące delikatność ciasta, słodycz jabłek i aromat cynamonu. To uwodzicielskie danie, które nadaje się doskonale zarówno na deser, jak i na słodką przekąskę do kawy czy herbaty. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na cynamonowiec. Do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: jabłka, mąka, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, masło, jajka, cynamon, cukier, jogurt.

Zatem, jak zrobić cynamonowiec? Poznaj mój sprawdzony przepis na ten szybki i łatwy w przygotowaniu placek.

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. W osobnej misce ubij masło z brązowym cukrem, aż masa stanie się puszysta. Dodaj suchą mieszankę do mokrej, razem z jogurtem, i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać jednolite ciasto. W innej misce wymieszaj jabłka z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Wlej połowę ciasta do przygotowanej formy, a następnie ułóż równomiernie pokrojone jabłka. Nakryj resztą ciasta. Piecz w piekarniku przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Po tym czasie nasz placek jest dobry do spożycia.

Nasze pyszne ciasto jest dobre do spożycia. Ten pyszny placek to dobry pomysł na poczęstunek dla wszystkich domowników i niezapowiedzianych gości.

Gładkie i puszyste ciasto, wzbogacone cynamonem, rozpływa się w ustach, tworząc doskonałą bazę dla soczystych plasterków jabłek, które w trakcie pieczenia stają się miękkie i aromatyczne. Połączenie słodkiego smaku jabłek z przyjemnym cynamonowym akcentem nadaje temu ciału wyjątkowy charakter.

Dodatkowo warstwa kruszonki na wierzchu nadaje ciastu chrupkości i wyjątkowej faktury. Kuszący aromat cynamonu unosi się wokół, kiedy ciasto piecze się w piekarniku, wzbudzając apetyt i roznosząc nutę domowego ciepła.

Przygotuj placek w domu i przekonaj się, jaki jest smaczny, będzie najlepszy dla wszystkich.

Alergeny w cynamonowcu

Lista alergenów dla cynamonowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Jogurt naturalny 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze cynamonowca

na 100g gotowej potrawy

Pamiętaj, że użyta w przepisie mąka pszenna naturalnie zawiera gluten w swoim składzie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
264.70
264.70
Białko (g)
5.19
5.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
37.89
37.89
Węglowodany przyswajalne (g)
36.72
36.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
1.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
10.94
10.94
Tłuszcze nasycone (g)
7.26
7.26
Tłuszcze nienasycone (g)
3.67
3.67
Cholesterol (mg)
71.49
71.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.20
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.16
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.40
1.40
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
38.24
38.24
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
159.46
159.46
Potas (mg)
213.20
213.20
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
107.99
107.99
Fosfor (mg)
133.74
133.74
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.89
12.89
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.69
1.69
Cynk (mg)
0.43
0.43
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.37
0.37
Brak danych dla: jajko, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cynamonowca 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cynamonowca

Koszt składników
26.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
180 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 180 g
Proszek do pieczenia
10 g
łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Soda oczyszczona
5 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Cynamon
10 g
łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier trzcinowy
160 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 160 g
Jogurt naturalny 2%
90 g
1/2 opakowania
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 90 g
Jabłko
200 g
4 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Sól
2 g
szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
26.20