Cynamonowiec

Opublikowano: 08.07.2025 r.
Mąka pszenna, masło, jajka, cukier trzcinowy, jogurt naturalny, jabłka i oczywiście cynamon - to kluczowe składniki, które sprawiają, że cynamonowiec jest takim pysznym rarytasem. Ta prosta mieszanka tworzy idealne ciasto, które kusi zapachem i smakiem. Połączenie cynamonu z soczystymi jabłkami powoduje, że trudno mu się oprzeć!
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 180 g (2 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 10 g (łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 5 g (1/2 łyżeczki)
- Cynamon - 10 g (łyżeczka)
- Masło - 100 g (1/2 kostki)
- Jajko - 2 szt.
- Cukier trzcinowy - 160 g (1 szklanka)
- Jogurt naturalny 2% - 90 g (1/2 opakowania)
- Jabłko - 200 g (4 sztuki)
- Sól - 2 g (szczypta)
- Sok z cytryny - 20 ml (2 łyżki)
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon.
- W osobnej misce ubij masło z brązowym cukrem, aż masa stanie się puszysta.
- Dodaj suchą mieszankę do mokrej, razem z jogurtem, i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać jednolite ciasto.
- W innej misce wymieszaj jabłka z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny.
- Wlej połowę ciasta do przygotowanej formy, a następnie ułóż równomiernie pokrojone jabłka. Nakryj resztą ciasta.
- Piecz w 180 st. C przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
Komentarz dietetyka
Pamiętaj, że użyta w przepisie mąka pszenna naturalnie zawiera gluten w swoim składzie.
~ Oliwia Gawron, dietetyk