Roscon de reyes
- Mąka pszenna typ 500 (700 g)
- Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
- Drożdże suche (14 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (100 g)
- Cukier - 2 łyżki (20 g)
- Masło (130 g)
- Jajko (2 szt.)
- Sok pomarańczowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na roscon de reyes krok po kroku
Do miski wsyp suche składniki, czyli mąkę, drożdże, cukier, ksylitol. Wymieszaj.
Wlej mleko, roztopione i ostudzone masło, sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową.
Ponownie wymieszaj i dodaj jajka (1 sztuka).
Wszystkie składniki mieszaj do połączenia składników i ręcznie wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne.
Odłóż w suche, ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno to trwać minimum 2 godziny, podczas wyrastania ciasto powinno być przykryte, aby nie wyschło.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę.
Na środku zrób niewielkie wgłębienie i formuj ciasto, aż będzie miało kształt pierścienia. Pozostaw na 10-15 minut.
Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp wybranymi dodatkami.
Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
-
Rzeszowiak
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z makaronem
-
Jajka faszerowane
-
Schab pieczony
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Pierniki
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Pierniczki świąteczne
-
Żurek wielkanocny
-
Pierniki świąteczne
-
Pierożki z mięsem
-
Schab w sosie
-
Babka cytrynowa
-
Sękacz
-
Makowiec
-
Barszcz biały
-
Pieczeń rzymska
-
Przepisy świąteczne
Więcej informacji na temat roscon de reyes
Roscon de ryes to tradycyjne, hiszpańskie ciasto. Znany jest również jako ciasto Trzech Króli, ponieważ to właśnie z okazji tego święta jest przygotowywane i podawane w większości domów w Hiszpanii. To nieodłączny element świętowania okresu Bożonarodzeniowego! Roscon de ryes to placek z ciasta drożdżowego podawany w kształcie pierścienia. Wypełniony i udekorowany jest bakaliami i owocami kandyzowanymi, które mają symbolizować kamienie i klejnoty znajdujące się w płaszczach Trzech Króli. Oczywiście na przestrzeni lat powstało wiele modyfikacji. Niektórzy nadziewają je bitą śmietaną, masą serową lub marcepanową. Tradycyjnie w Hiszpani ciasto nadziewa się też różnymi niespodziankami. Najczęściej jest to figurka Króla oraz ziarenko fasoli lub duży migdał. Ten, kto podczas jedzenia trafi na figurkę Króla, mianowany jest Królem lub Królową domu, a osoba, która znajdzie fasolę lub migdał w kolejnym roku jest zobowiązana do zakupu, lub przygotowania domowego roscon de reyes. Jak zrobić roscon de reyes, aby było naprawdę dobre i pyszne? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis. Do przygotowania ciasta potrzebne Ci będą mąka, jajka, masło, drożdże suche lub świeże, mleko oraz coś do posłodzenia. Najczęściej wykorzystuje się po prostu cukier, ale jeśli chcesz przygotować nieco mniej kaloryczną wersję, możesz zastąpić go ksylitolem. Bardzo ważnymi składnikami są również owoce kandyzowane, które można dodać do ciasta lub wykorzystać wyłącznie do dekoracji. Przepis na roscon de reyes nie jest skomplikowany i nie wymaga długiego, wieloetapowego przygotowanie. Najbardziej czasochłonne jest wyrastanie ciasta – powinno trwać przynajmniej 2 godziny. Czytaj dalej i poznaj nasz pomysł na przygotować roscon de reyes. Na pewno poradzisz sobie z tym przepisem nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego, ani cukierniczego.
Alergeny w roscon de reyes
Lista alergenów dla roscon de reyes przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na roscon de reyes nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- skórka pomarańczy
Wartości odżywcze roscon de reyes
Dzięki zastąpieniu cukru ksylitolem, ciasto ma mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.