Roscon de reyes

Opublikowano: 06.03.2024 r., 19:00 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
roscon de reyes
Roscon de reyes
Roscon de Reyes to tradycyjne ciasto hiszpańskie. Sprawdź, jak przygotować je w domu.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
456 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (700 g)
  • Mleko 1,5% 1 szklanka (250 ml)
  • Drożdże suche (14 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (100 g)
  • Cukier 2 łyżki (20 g)
  • Masło (130 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Sok pomarańczowy 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, cukier z prawdziwą wanilią, skórka pomarańczy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, stolnica

Przepis na roscon de reyes krok po kroku

Do miski wsyp suche składniki, czyli mąkę, drożdże, cukier, ksylitol. Wymieszaj.

Wlej mleko, roztopione i ostudzone masło, sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową.

Ponownie wymieszaj i dodaj jajka (1 sztuka).

Wszystkie składniki mieszaj do połączenia składników i ręcznie wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne.

Odłóż w suche, ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno to trwać minimum 2 godziny, podczas wyrastania ciasto powinno być przykryte, aby nie wyschło.

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę.

Na środku zrób niewielkie wgłębienie i formuj ciasto, aż będzie miało kształt pierścienia. Pozostaw na 10-15 minut.

Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp wybranymi dodatkami.

Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na roscon de reyes
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat roscon de reyes

Roscon de ryes to tradycyjne, hiszpańskie ciasto. Znany jest również jako ciasto Trzech Króli, ponieważ to właśnie z okazji tego święta jest przygotowywane i podawane w większości domów w Hiszpanii. To nieodłączny element świętowania okresu Bożonarodzeniowego! Roscon de ryes to placek z ciasta drożdżowego podawany w kształcie pierścienia. Wypełniony i udekorowany jest bakaliami i owocami kandyzowanymi, które mają symbolizować kamienie i klejnoty znajdujące się w płaszczach Trzech Króli. Oczywiście na przestrzeni lat powstało wiele modyfikacji. Niektórzy nadziewają je bitą śmietaną, masą serową lub marcepanową. Tradycyjnie w Hiszpani ciasto nadziewa się też różnymi niespodziankami. Najczęściej jest to figurka Króla oraz ziarenko fasoli lub duży migdał. Ten, kto podczas jedzenia trafi na figurkę Króla, mianowany jest Królem lub Królową domu, a osoba, która znajdzie fasolę lub migdał w kolejnym roku jest zobowiązana do zakupu, lub przygotowania domowego roscon de reyes. Jak zrobić roscon de reyes, aby było naprawdę dobre i pyszne? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis. Do przygotowania ciasta potrzebne Ci będą mąka, jajka, masło, drożdże suche lub świeże, mleko oraz coś do posłodzenia. Najczęściej wykorzystuje się po prostu cukier, ale jeśli chcesz przygotować nieco mniej kaloryczną wersję, możesz zastąpić go ksylitolem. Bardzo ważnymi składnikami są również owoce kandyzowane, które można dodać do ciasta lub wykorzystać wyłącznie do dekoracji. Przepis na roscon de reyes nie jest skomplikowany i nie wymaga długiego, wieloetapowego przygotowanie. Najbardziej czasochłonne jest wyrastanie ciasta – powinno trwać przynajmniej 2 godziny. Czytaj dalej i poznaj nasz pomysł na przygotować roscon de reyes. Na pewno poradzisz sobie z tym przepisem nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego, ani cukierniczego.

Alergeny w roscon de reyes

Lista alergenów dla roscon de reyes przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na roscon de reyes nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • skórka pomarańczy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze roscon de reyes

na 100g gotowej potrawy

Dzięki zastąpieniu cukru ksylitolem, ciasto ma mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
304.62
456.92
Białko (g)
9.55
14.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
48.19
72.28
Węglowodany przyswajalne (g)
47.90
71.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
9.67
14.51
Tłuszcze nasycone (g)
6.60
9.89
Tłuszcze nienasycone (g)
3.08
4.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.62
0.93
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.34
0.50
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.84
5.76
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
104.17
156.25
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
21.97
32.96
Potas (mg)
122.51
183.77
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
40.49
60.73
Fosfor (mg)
108.48
162.72
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.72
34.08
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.04
4.56
Cynk (mg)
0.82
1.24
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.17
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roscon de reyes 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roscon de reyes

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
700 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 700 g
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże suche
14 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 14 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Masło
130 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Sok pomarańczowy
30 ml
3 łyżki
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 30 ml
Koszt składników
48.00