Przepis na jajka faszerowane krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź je i obierz. Łyżeczką wybierz żółtka i przełóż je do miseczki.

Do żółtek dodaj ser feta i delikatnie rozgnieć składniki widelcem, by powstała sypka masa.

Pomidory i oliwki pokrój w kostkę i dodaj do masy serowo jajecznej.

Dodaj jogurt naturalny, sól, pieprz i zioła.

Gotowy farsz nakładaj do białek jaj.

Jajka faszerowane ułożone na ozdobnym talerzu
jajka faszerowane
Koszt przygotowania dania
16.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
139 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
7

Jajka faszerowane - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o jajkach faszerowanych

Jajka faszerowane to świetny pomysł na pyszne i wykwintne śniadanie. Pięknie się prezentują i przyciągają wzrok, dlatego stanowią świetną ozdobę stołu. Będą idealną propozycją na wielkanocne śniadanie. Dzięki dużej ilości dodatków smakują naprawdę wybornie i na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom śródziemnomorskiej kuchni.

Te nadziewane jajka są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Ich farsz jest niebanalny i będzie idealną opcją dla tych, którym znudziła się tradycyjna kuchnia.

Ten przepis stanowi świetny pomysł na jajka wielkanocne. Bardzo oryginalny, a przy tym nieskomplikowany i niezwykle smaczny. W ekspresowym tempie można przygotować tą pyszną przekąskę, która posmakuje wszystkim miłośnikom potraw z jaj. To dobry przepis, dla tych, którzy szukają odrobiny nowoczesności w kuchni, a także świetnych połączeń smakowych.

Przepis na jajka faszerowane, choć może wydawać się skomplikowany, wcale taki nie jest. To danie robi się w ekspresowym tempie, zwłaszcza, gdy ma się już ugotowane jajka. Wystarczy tylko połączyć składniki i cała przekąska gotowa. Jajka można wypełniać farszem za pomocą łyżeczki, a można też użyć szprycy, jeżeli zależy nam na pięknym i dekoracyjnym efekcie. Te jajka mają piękny, barwny farsz, który przyciąga wzrok. Można je dodatkowo udekorować szczypiorkiem, czy natką pietruszki, by sprawić, że będą się prezentowały jeszcze lepiej. Pięknie udekorują stół na świąteczne śniadanie w gronie rodziny, nadają się również na wszelkie uroczystości, gdyż nie tylko pięknie wyglądają, ale równie dobrze smakują. Te jajka są tak dobre, że w kilka chwil znikają ze stołu, dlatego warto przygotować większą porcję tego smakołyku.

Farsz do jajek jest inny niż wszystkie. Ze względu na użycie sera feta, suszonych pomidorów i oliwek nadają całości włoskiego klimatu. Farsz jest bardzo łatwy, a smakuje wspaniale. Nie potrzebuje zbyt wielu przypraw. Całość dopełniają zioła prowansalskie.

Faszerowane jajka to świetna opcja na zdrowe śniadanie. Jeżeli zastanawiasz się jak podać jajka faszerowane, to w tym wydaniu wystarczy tylko kilka listków pietruszki, gdyż całość jest niezwykle kolorowa i przyjemna dla oka.

Wartości odżywcze jajek faszerowanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(88g)
Energia (kalorie)
158.94 kcal
139.87 kcal
Białko
9.83 g
8.65 g

Węglowodany w jajkach faszerowanych

Na 100g
Na porcję
(88g)
Węglowodany
11.59 g
10.20 g
Węglowodany przyswajalne
9.13 g
8.04 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(88g)
Tłuszcz
9.09 g
7.99 g
Tłuszcze nasycone
3.83 g
3.37 g
Tłuszcze nienasycone
5.26 g
4.63 g
Tłuszcze jednonasycone
4.00 g
3.52 g
Tłuszcze wielonasycone
1.26 g
1.11 g
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na jajka faszerowane

Na 100g
Na porcję
(88g)
Witamina A
93.60 µg (mcg)
82.37 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.14 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E
0.92 mg
0.81 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna
1.62 mg
1.43 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na jajka faszerowane

Na 100g
Na porcję
(88g)
Sód
347.89 mg
306.14 mg
Potas
640.72 mg
563.84 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
106.46 mg
93.68 mg
Fosfor
174.24 mg
153.33 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez
40.15 mg
35.33 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo
3.93 mg
3.46 mg
Cynk
1.18 mg
1.04 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź
0.33 mg
0.29 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek faszerowanych 7
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajkach faszerowanych

Lista alergenów dla jajek faszerowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser feta
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Cena przygotowania jajek faszerowanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Suszone pomidory
120 g
6 szt
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.84
Za 120 g
Ser feta
50 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
40 ml
2 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 40 ml
Oliwki czarne
180 g
6 szt
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 180 g
Liczba porcji:
Koszt składników
33.20
Jak oceniasz przepis na jajka faszerowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób