Przepis na pieczarki faszerowane jajkiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska, papier do pieczenia

Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę.

Pieczarki umyj i odkrój nóżki. Kapelusze poukładaj na pokrytej papierem do pieczenia blaszce piekarnika. Nóżki drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj do niej posiekaną cebulę. Całość lekko podsmaż. DO cebuli dodaj nóżki pieczarek. Całość smaż przez chwilę, następnie dodaj do jajek.

Miseczkę z jajkami, cebulą i pieczarkami dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami. Dodaj musztardę. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż farsz do pieczarek.

Całość podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

Pieczarki faszerowane jajkiem podane na eleganckim drewnianym talerzyku.
pieczarki faszerowane jajkiem
Koszt przygotowania dania
5.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
107 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
15

Pieczarki faszerowane jajkiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pieczarkach faszerowanych jajkiem

Pieczarki faszerowane jajkiem to pomysł na wspaniałe i bardzo smaczna potrawa, która świetnie sprawdzi się na imprezy, gdyż przepięknie się prezentuje. Grzyby z jajecznym farszem podane po uprzednim zapieczeniu są niezwykle apetyczną, ale również bardzo sycącą przekąską, którą można przygotować w kilka minut. Całość świetnie sprawdzi się dla wegetarian.

Pieczarki nadziewane są specjalnie przygotowanym farszem. Używa się do niego jajek, a także podsmażonej cebuli. Cebula po obróbce termicznej staje się nieco słodsza i świetnie komponuje się z gotowanym jajkiem. Całości dopełnia ostra musztarda, która nadaje daniu wspaniałego charakteru.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczarki faszerowane jajkiem, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego danie o idealnym smaku, a przy tym bardzo proste w wykonaniu. To świetny pomysł na przystawkę, która choć bardzo pomysłowa, nie zabiera zbyt dużo czasu. Całość dodatkowo pięknie się prezentuje, dlatego będzie wspaniałą dekoracją stołu.

Choć to bardzo proste przekąski, to jednak wyśmienicie smakują. Będą idealnym wyborem dla wszystkich na diecie roślinnej, gdyż w przepisie nie ma dodatku mięsa. Całość choć dość mała, to wciąż jest niezwykle sycąca, to ze względu na dużą ilość białka w całym daniu. To dobra przekąska na diecie keto, gdyż zawiera niewielką ilość węglowodanów, sprawdzi się również w menu osób z insulinoopornością i cukrzycą.

To danie bardzo szybkie, do jego przygotowania wystarczy tylko kilka minut. Można już wcześniej ugotować jajka, by całość zabrała jeszcze mniej czasu. Należy pamiętać, że jajka do tego przepisu muszą być ugotowane na twardo, płynne żółtko nie wchodzi w grę, gdyż nie stworzy odpowiedniej konsystencji farszu. Pieczarki nadziewane jajkami są niezwykle dobre.

To pyszne danie świetnie sprawdzi się na imprezę i uroczystości, ale także na zwykłą kolację. Można podać je z zieloną sałatką z rukoli, która wspaniale dopełnia smak grzybów. Przepis na pieczarki faszerowane jajkiem to świetna propozycja dla osób, które preferują kulinarny minimalizm w nowoczesnej odsłonie.

Wartości odżywcze pieczarek faszerowanych jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(109g)
Energia (kalorie)
98.83 kcal
107.73 kcal
Białko
6.29 g
6.86 g

Węglowodany w pieczarkach faszerowanych jajkiem

Na 100g
Na porcję
(109g)
Węglowodany
2.99 g
3.25 g
Węglowodany przyswajalne
2.16 g
2.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.82 g
0.90 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(109g)
Tłuszcz
7.13 g
7.77 g
Tłuszcze nasycone
2.08 g
2.27 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.90 g
5.34 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.78 g
4.12 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.12 g
1.22 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
136.40 mg
148.68 mg

Witaminy w przepisie na pieczarki faszerowane jajkiem

Na 100g
Na porcję
(109g)
Witamina A
58.84 µg (mcg)
64.14 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.13 mg
Witamina B12
0.34 µg (mcg)
0.38 µg (mcg)
Witamina C
1.77 mg
1.93 mg
Witamina D
0.74 µg (mcg)
0.81 µg (mcg)
Witamina E
0.89 mg
0.97 mg
Retinol
58.67 µg (mcg)
63.95 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.35 mg
0.38 mg
Niacyna
1.67 mg
1.82 mg
Foliany
27.21 µg (mcg)
29.66 µg (mcg)
Beta karoten
1.49 µg (mcg)
1.62 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pieczarki faszerowane jajkiem

Na 100g
Na porcję
(109g)
Sód
103.69 mg
113.02 mg
Potas
214.86 mg
234.19 mg
Wapń
26.80 mg
29.21 mg
Fosfor
118.84 mg
129.54 mg
Magnez
11.64 mg
12.69 mg
Żelazo
0.98 mg
1.06 mg
Cynk
0.75 mg
0.82 mg
Miedź
0.18 mg
0.19 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczarek faszerowanych jajkiem 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczarkach faszerowanych jajkiem

Lista alergenów dla pieczarek faszerowanych jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania pieczarek faszerowanych jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
200 g
10 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Musztarda
20 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Cebula
50 g
pół szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Oliwa z oliwek
15 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
36.00
Jak oceniasz przepis na pieczarki faszerowane jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób