Pieczarki faszerowane jajkiem
- Pieczarki - 10 szt (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Musztarda - 1 łyżka (20 g)
- Cebula - pół szt (50 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (15 ml)
Przepis na pieczarki faszerowane jajkiem krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę.
Pieczarki umyj i odkrój nóżki. Kapelusze poukładaj na pokrytej papierem do pieczenia blaszce piekarnika. Nóżki drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj do niej posiekaną cebulę. Całość lekko podsmaż. DO cebuli dodaj nóżki pieczarek. Całość smaż przez chwilę, następnie dodaj do jajek.
Miseczkę z jajkami, cebulą i pieczarkami dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami. Dodaj musztardę. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż farsz do pieczarek.
Całość podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
- Jajka faszerowane
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Jajko faszerowane awokado
- Jaja faszerowane łososiem
- Jaja faszerowane szynką
- Jajka faszerowane szynką
- Jajka faszerowane tuńczykiem
- Jajka faszerowane w skorupkach
- Jaja faszerowane w skorupkach
- Jajka faszerowane na wielkanoc
- Farsz do jajek
- Jajka faszerowane awokado
- Jajka nadziewane
- Jajka faszerowane z szynką
- Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
- Kurczak z jajka
- Jaja nadziewane
- Jajka z łososiem wędzonym i majonezem
- Jaja faszerowane
Więcej informacji na temat pieczarek faszerowanych jajkiem
Pieczarki faszerowane jajkiem to pomysł na wspaniałe i bardzo smaczna potrawa, która świetnie sprawdzi się na imprezy, gdyż przepięknie się prezentuje. Grzyby z jajecznym farszem podane po uprzednim zapieczeniu są niezwykle apetyczną, ale również bardzo sycącą przekąską, którą można przygotować w kilka minut. Całość świetnie sprawdzi się dla wegetarian.
Pieczarki nadziewane są specjalnie przygotowanym farszem. Używa się do niego jajek, a także podsmażonej cebuli. Cebula po obróbce termicznej staje się nieco słodsza i świetnie komponuje się z gotowanym jajkiem. Całości dopełnia ostra musztarda, która nadaje daniu wspaniałego charakteru.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczarki faszerowane jajkiem, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego danie o idealnym smaku, a przy tym bardzo proste w wykonaniu. To świetny pomysł na przystawkę, która choć bardzo pomysłowa, nie zabiera zbyt dużo czasu. Całość dodatkowo pięknie się prezentuje, dlatego będzie wspaniałą dekoracją stołu.
Choć to bardzo proste przekąski, to jednak wyśmienicie smakują. Będą idealnym wyborem dla wszystkich na diecie roślinnej, gdyż w przepisie nie ma dodatku mięsa. Całość choć dość mała, to wciąż jest niezwykle sycąca, to ze względu na dużą ilość białka w całym daniu. To dobra przekąska na diecie keto, gdyż zawiera niewielką ilość węglowodanów, sprawdzi się również w menu osób z insulinoopornością i cukrzycą.
To danie bardzo szybkie, do jego przygotowania wystarczy tylko kilka minut. Można już wcześniej ugotować jajka, by całość zabrała jeszcze mniej czasu. Należy pamiętać, że jajka do tego przepisu muszą być ugotowane na twardo, płynne żółtko nie wchodzi w grę, gdyż nie stworzy odpowiedniej konsystencji farszu. Pieczarki nadziewane jajkami są niezwykle dobre.
To pyszne danie świetnie sprawdzi się na imprezę i uroczystości, ale także na zwykłą kolację. Można podać je z zieloną sałatką z rukoli, która wspaniale dopełnia smak grzybów. Przepis na pieczarki faszerowane jajkiem to świetna propozycja dla osób, które preferują kulinarny minimalizm w nowoczesnej odsłonie.
Alergeny w pieczarkach faszerowanych jajkiem
Lista alergenów dla pieczarek faszerowanych jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze pieczarek faszerowanych jajkiem
To zdrowy pomysł na przystawkę o niskiej zawartości węglowodanów. Świetnie sprawdzi się przy insulinooporności.
Energia i białka
(109g)
Węglowodany
(109g)
Tłuszcze
(109g)
Witaminy
(109g)
Składniki mineralne
(109g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.