Jajka nadziewane

Opublikowano: 25.08.2022 r., 9:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajka nadziewane podane na białym talerzu.
Jajka nadziewane
Jajka nadziewane to wspaniała propozycja na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Faszerowane jajka podaje się najczęściej podczas śniadania Wielkanocnego. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
362 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (8 szt.)
  • Szynka delikatesowa (120 g)
  • Szczypiorek - 1 pęczek (20 g)
  • Majonez (100 g)
  • Ketchup (100 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
  • Ogórki konserwowe - 2 średnie sztuki (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na jajka nadziewane krok po kroku

Jajka umieść w garnku, wlej wodę.

Gotuj jajka przez 7-9 minut.

Wystudź i obierz ze skorupki.

Przekrój jajka na połówki i wyjmij z nich żółtka.

Żółtka umieść w misce.

Posiekaj szczypior i koper.

Szynkę pokrój w drobną kostkę.

Ogórki konserwowe posiekaj bardzo drobno.

Dodaj zioła i warzywa do żółtek.

Do żółtek dodaj także majonez, ketchup i musztardę.

Wymieszaj dokładnie składniki.

Farsz nakładaj w białka jaj.

Wierzch jajek udekoruj szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na jajka nadziewane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat jajek nadziewanych

Jajka nadziewane to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Prosty przepis na Wielkanoc wykorzystać można także w dni powszednie. Faszerowane jajka bardzo ładnie prezentują się na talerzu i podawać można je na wiele różnych okazji. Przepis na jajka nadziewane jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, szynka wędzona, szczypior, majonez, musztarda, ketchup, koper, ogórki w occie.

Jak zrobić jajka nadziewane? Jajka umieść w garnku, wlej wodę. Gotuj jajka przez 7-9 minut. Wystudź i obierz ze skorupki. Przekrój jajka na połówki i wyjmij z nich żółtka. Żółtka umieść w misce. Posiekaj szczypior i koper. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Ogórki konserwowe posiekaj bardzo drobno. Dodaj zioła i warzywa do żółtek. Do żółtek dodaj także majonez, ketchup i musztardę. Wymieszaj dokładnie składniki. Farsz nakładaj w białka jaj. Wierzch jajek udekoruj szczypiorkiem.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są

też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując pyszne faszerowane jajka to najlepsze śniadanie dla dzieci i dorosłych. Prosty przepis przygotujesz w niespełna 20 minut. Jajka są idealne także na kolację. Jajka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2 dni.

Alergeny w jajkach nadziewanych

Lista alergenów dla jajek nadziewanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Ogórki konserwowe

Wartości odżywcze jajek nadziewanych

na 100g gotowej potrawy

Jajka nadziewane to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka świetnie sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej. Jajka zawierają dużą ilość składników mineralnych i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
160.96
362.16
Białko (g)
8.31
18.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
3.85
8.66
Węglowodany przyswajalne (g)
3.53
7.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.32
0.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
12.50
28.12
Tłuszcze nasycone (g)
3.60
8.09
Tłuszcze nienasycone (g)
8.90
20.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.42
7.69
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.48
12.34
Cholesterol (mg)
175.92
395.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
87.48
196.83
Witamina B6 (mg)
0.13
0.30
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
0.98
Witamina C (mg)
3.69
8.31
Witamina D (µg (mcg))
0.90
2.02
Witamina E (mg)
0.86
1.94
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
71.90
161.78
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Ryboflawina (mg)
0.27
0.61
Niacyna (mg)
0.67
1.50
Foliany (µg (mcg))
29.50
66.38
Beta karoten (µg (mcg))
93.40
210.15
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
504.36
1134.81
Potas (mg)
169.78
382.00
Wapń (mg)
44.34
99.77
Fosfor (mg)
131.98
296.95
Magnez (mg)
12.42
27.95
Żelazo (mg)
1.20
2.70
Cynk (mg)
0.93
2.10
Miedź (mg)
0.07
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek nadziewanych 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek nadziewanych

Koszt składników
39.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Szynka delikatesowa
120 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 120 g
Szczypiorek
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Majonez
100 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Ketchup
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Ogórki konserwowe
200 g
2 średnie sztuki
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 g
Koszt składników
39.50