Przepis na jajka nadziewane krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Jajka umieść w garnku, wlej wodę.

Gotuj jajka przez 7-9 minut.

Wystudź i obierz ze skorupki.

Przekrój jajka na połówki i wyjmij z nich żółtka.

Żółtka umieść w misce.

Posiekaj szczypior i koper.

Szynkę pokrój w drobną kostkę.

Ogórki konserwowe posiekaj bardzo drobno.

Dodaj zioła i warzywa do żółtek.

Do żółtek dodaj także majonez, ketchup i musztardę.

Wymieszaj dokładnie składniki.

Farsz nakładaj w białka jaj.

Wierzch jajek udekoruj szczypiorkiem.

Jajka nadziewane podane na białym talerzu.
Jajka nadziewane
Koszt przygotowania dania
20.01 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
362 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
44

Jajka nadziewane - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o jajkach nadziewanych

Jajka nadziewane to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Prosty przepis na Wielkanoc wykorzystać można także w dni powszednie. Faszerowane jajka bardzo ładnie prezentują się na talerzu i podawać można je na wiele różnych okazji. Przepis na jajka nadziewane jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, szynka wędzona, szczypior, majonez, musztarda, ketchup, koper, ogórki w occie.

Jak zrobić jajka nadziewane? Jajka umieść w garnku, wlej wodę. Gotuj jajka przez 7-9 minut. Wystudź i obierz ze skorupki. Przekrój jajka na połówki i wyjmij z nich żółtka. Żółtka umieść w misce. Posiekaj szczypior i koper. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Ogórki konserwowe posiekaj bardzo drobno. Dodaj zioła i warzywa do żółtek. Do żółtek dodaj także majonez, ketchup i musztardę. Wymieszaj dokładnie składniki. Farsz nakładaj w białka jaj. Wierzch jajek udekoruj szczypiorkiem.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są

też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując pyszne faszerowane jajka to najlepsze śniadanie dla dzieci i dorosłych. Prosty przepis przygotujesz w niespełna 20 minut. Jajka są idealne także na kolację. Jajka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2 dni.

Wartości odżywcze jajek nadziewanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
160.96 kcal
362.16 kcal
Białko
8.31 g
18.70 g

Węglowodany w jajkach nadziewanych

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
3.85 g
8.66 g
Węglowodany przyswajalne
3.53 g
7.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.32 g
0.72 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
12.50 g
28.12 g
Tłuszcze nasycone
3.60 g
8.09 g
Tłuszcze nienasycone
8.90 g
20.03 g
Tłuszcze jednonasycone
3.42 g
7.69 g
Tłuszcze wielonasycone
5.48 g
12.34 g
Cholesterol
175.92 mg
395.82 mg

Witaminy w przepisie na jajka nadziewane

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A
87.48 µg (mcg)
196.83 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.30 mg
Witamina B12
0.43 µg (mcg)
0.98 µg (mcg)
Witamina C
3.69 mg
8.31 mg
Witamina D
0.90 µg (mcg)
2.02 µg (mcg)
Witamina E
0.86 mg
1.94 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
71.90 µg (mcg)
161.78 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.61 mg
Niacyna
0.67 mg
1.50 mg
Foliany
29.50 µg (mcg)
66.38 µg (mcg)
Beta karoten
93.40 µg (mcg)
210.15 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na jajka nadziewane

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
504.36 mg
1134.81 mg
Potas
169.78 mg
382.00 mg
Wapń
44.34 mg
99.77 mg
Fosfor
131.98 mg
296.95 mg
Magnez
12.42 mg
27.95 mg
Żelazo
1.20 mg
2.70 mg
Cynk
0.93 mg
2.10 mg
Miedź
0.07 mg
0.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek nadziewanych 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajkach nadziewanych

Lista alergenów dla jajek nadziewanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Ogórki konserwowe

Cena przygotowania jajek nadziewanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Szynka delikatesowa
120 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 120 g
Szczypiorek
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Majonez
100 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Ketchup
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Ogórki konserwowe
200 g
2 średnie sztuki
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 g
Koszt składników
39.50
Jak oceniasz przepis na jajka nadziewane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób