Przepis na jajka faszerowane tuńczykiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek, koper
To będzie niezbędne
garnek

Jajka ugotuj na twardo.

Obierz ze skorupki, przekrój na pół, wydrąż delikatnie żółtka.

Żółtka umieść w misce. Rozgnieć widelcem. Tuńczyka odsącz z sosu. Dodaj do żółtek i dokładnie wymieszaj.

Pokrój drobno koper i szczypiorek. Dodaj do miski. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj musztardę i majonez. Wymieszaj dokładnie.

Faszeruj powstałą masą białka jaj. Udekoruj szczypiorkiem.

Jajka faszerowane tuńczykiem ułożone na talerzu.
Jajka faszerowane tuńczykiem
Koszt przygotowania dania
10.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
467 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
0

Jajka faszerowane tuńczykiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o jajkach faszerowanych tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem to doskonała propozycja na lubiane tak przez nas jajka. Jemy je często, najczęściej w formie jajecznicy, jajka z majonezem. Ciekawszą propozycją są jajka faszerowane. Farsz z tuńczykiem z puszki to tylko jedna z wielu opcji farszu jaki możesz własnoręcznie stworzyć. Jajka możesz faszerować wędlinami, pokrojonymi drobniutko warzywami surowymi i gotowanymi. Ogranicza Cię tylko twoja wyobraźnia. Spróbuj raz nafaszerować jajka a już nigdy nie sięgniesz po zwykłe jajko z samym majonezem. Jajka z farszem z tuńczyka możesz przygotować z ogórkiem kiszonym lub świeżym, dodatkiem pomidorów suszonych w oleju lub świeżych pomidorków koktajlowych przekrojonych w cząstki. Dodatek warzyw ożywi smak delikatnego tuńczyka. Jak zrobić jajka faszerowane tuńczykiem ? Wystarczy ugotować jajka na twardo. Obrać, wydrążyć żółtka, wymieszać je z dodatkami i faszerować jajka.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Tuńczyk w puszcze w sosie własnym jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3. Tuńczyk jest skarbnicą witamin z grupy B oraz żelaza. Zawiera również tak ważny dla naszej tarczycy a co za tym idzie odpowiedniej produkcji hormonów selen (100g tuńczyka pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek).

Przepis na jajka z tuńczykiem jest prosty do wykonania i nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Jest szybki w przygotowaniu a efekt jest naprawdę zadowalający. Jajka możesz podawać ze świeżym pieczywem żytnim na zakwasie. Świetnie sprawdzą się na lunch do pracy. Dodaj do niego pieczywo i trochę świeżych warzyw a uzyskasz pełnowartościowy pożywny posiłek, który zapewni Ci sytość na kilka godzin.

Podsumowując jajka faszerowane tuńczykiem to wspaniała propozycja na wykorzystanie jajek. Mają szerokie zastosowanie począwszy od śniadania, poprzez lunch do pracy, skończywszy na przystawce. Jajka z tuńczykiem są skarbnicą cennych witamin i minerałów.

Wartości odżywcze jajek faszerowanych tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
187.13 kcal
467.83 kcal
Białko
11.83 g
29.57 g

Węglowodany w jajkach faszerowanych tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
1.19 g
2.98 g
Węglowodany przyswajalne
0.75 g
1.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.44 g
1.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
14.71 g
36.77 g
Tłuszcze nasycone
4.25 g
10.64 g
Tłuszcze nienasycone
10.45 g
26.14 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.20 g
10.51 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
6.25 g
15.63 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
235.91 mg
589.78 mg

Witaminy w przepisie na jajka faszerowane tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
117.71 µg (mcg)
294.29 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.38 mg
Witamina B12
0.73 µg (mcg)
1.83 µg (mcg)
Witamina C
4.45 mg
11.12 mg
Witamina D
1.54 µg (mcg)
3.85 µg (mcg)
Witamina E
1.02 mg
2.55 mg
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol
99.27 µg (mcg)
248.19 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.30 mg
0.76 mg
Niacyna
1.04 mg
2.60 mg
Foliany
37.64 µg (mcg)
94.09 µg (mcg)
Beta karoten
117.43 µg (mcg)
293.57 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na jajka faszerowane tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
287.60 mg
719.01 mg
Potas
161.19 mg
402.97 mg
Wapń
49.65 mg
124.12 mg
Fosfor
166.48 mg
416.21 mg
Magnez
18.66 mg
46.65 mg
Żelazo
1.55 mg
3.88 mg
Cynk
0.96 mg
2.39 mg
Miedź
0.07 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek faszerowanych tuńczykiem 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajkach faszerowanych tuńczykiem

Lista alergenów dla jajek faszerowanych tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania jajek faszerowanych tuńczykiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Tuńczyk w sosie własnym
70 g
6.00
Za 170.0 g
Liczba opakowań 1
2.47
Za 70 g
Musztarda
30 g
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koperek
10 g
2.00
Za 60.0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 10 g
Koszt składników
22.00
Jak oceniasz przepis na jajka faszerowane tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób