Jajka wielkanocne

jajka wielkanocne

Jajka to jedne z najczęściej i najchętniej jedzonych produktów spożywczych nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Lubimy jeść je na co dzień, jednak największą popularnością jajka cieszą się w Wielkanoc. Właśnie w ten dzień jajka wielkanocne podawane są w różnej postaci na rodzinny stół – gotowane na twardo i miękko, w formie kotlecików albo jajecznej pasty. Warto pamiętać o tym, że jajko ma jednak nie tylko wspaniały smak i cenne właściwości zdrowotne, ale też bardzo ciekawą historię.

Jajka wielkanocne – proste pomysły na przygotowanie jajek na Wielkanoc

Jajka wielkanocne to tradycyjne danie, które można serwować na wiele różnych sposobów. Jajka cieszą się największym powodzeniem na Wielkanoc – bez nich trudno jest wyobrazić sobie to słynne święto. Świąteczne jajka powinny być nie tylko smaczne, ale i ciekawe w formie. Oznacza to, że należy je albo przygotować w nietypowej i świątecznej wersji, albo ustroić w klimacie odpowiadającym Wielkanocy. Jakie przepisy na jajka cieszą się największą popularnością? Które pomysły na wielkanocne jajka są tak fajne, że ich robienie będzie atrakcją również dla dzieci? Sprawdź ciekawostki na temat jaj wielkanocnych i dowiedz się, jak je przygotować.

Przepisy na świąteczne jajka wielkanocne – sprawdź różne fajne pomysły!

Ciekawostki o jajkach wielkanocnych. Czy o tym wiedziałeś?

Jajka wielkanocne są podstawą, jeśli mowa o Wielkanocy. Ciężko wyobrazić sobie święta bez jajek na miękko, na twardo lub w zupełnie innej postaci. Malowane pisanki od wielu lat stanowią podstawowy produkt spożywczy w koszyku wielkanocnym. Jajka na Wielkanoc są niezastąpione – szkoda tylko, że wciąż wiemy o nich tak niewiele. Warto pamiętać, że malowanie jajek na Wielkanoc znane jest już od wielu wieków, jednak nie tylko osobom obchodzącym to święto. Dla przykładu dawniej farbowano jajka na czerwono, aby następnie robić z nich ofiary dla niektórych bóstw. Z kolei starożytni Rzymianie i Grecy składali w ofierze czerwone jajka, aby pożegnać zmarłych i tym sposobem oddać im cześć. Co ciekawe, chrześcijanie z początku nie traktowali zbyt poważnie jajka jako symbolu – tym bardziej symbolu Wielkanocy. Dla nich malowane jajka stanowiły element pogańskiej magii, przez co duchowni długo omijali kolorowe jajka z daleka.

Minęło ponad 200 lat, zanim jajka stały się częścią wielkanocnych obrzędów. Polacy mogli je spożywać, jednak pod pewnym warunkiem – że najpierw poświęcą jajka w kościele, a więc wyrzucą z nich ewentualne właściwości demoniczne. Mimo wszystko, wraz z upływem czasu uznano jajka za symbol zmartwychwstania i już na zawsze zapomniano o ich pogańskich „naleciałościach”. Malowanie jajek stało się tradycją wielkanocną – interesującą i szalenie zabawną zwłaszcza dla dzieci. Pisanki ozdabiane były różnego rodzaju symbolami najpierw przez Słowian, którzy poprzez nie wyrażali cześć przyrodzie. Kościół, choć w bardzo zmodyfikowanej formie, z czasem przejął zwyczaj ozdabiania jajek. Duchowni uważają dziś, że jajka są symbolem nowego życia. Warto pamiętać jednak o tym, że jajka mają znacznie więcej historycznych odniesień, a także zbudowano wokół nich mnóstwo rozmaitych ciekawostek.

Wróćmy jeszcze na moment do wierzeń na temat jajek. Mówiono o ich znaczeniu w zasadzie już w starożytności, kiedy to w Egipcie łączono dekorowanie jajek z płodnością, ale też miłością i zdrowiem. Chrześcijanie zmienili symbol, powiązując dekorowanie jaj ze zmartwychwstaniem i odrodzeniem, a więc życiem i jego zwycięstwem nad śmiercią. Co ciekawe, również skorupka okazuje się mieć swój symbol – zwiastowała dawniej wszystko, co stare, natomiast żółtko odzwierciedlało to, co nowe. Jajko w wielkanocnym koszyczku ma być wobec tego symbolem odrodzenia się wiernych Chrystusowi. Można by zatem rzec, że gotowane jajka pełnią funkcję niemal identyczną, jak opłatek w Wigilię. Podczas świąt Bożego Narodzenia dzielimy się opłatkiem, a w Wigilię… stukamy się jajkiem. Pisanki oczywiście wcześniej się dekoruje, maluje, skrobie i barwi na dowolny sposób.

Jakie właściwości mają jajka? Sprawdź najważniejsze właściwości jajek

Oprócz historii jajek wielkanocnych warto również wiedzieć, za co ludzie tak bardzo lubią je spożywać. Jajka od wielu lat uważa się za skarbnicę cennych substancji mineralnych, a także niezbędnych dla organizmu witamin. Wymienić można wśród nich np. witaminę A, B12, D, E i K, a także potas, wapń, żelazo i cynk. W jajkach znajduje się też ogromna zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, dzięki którym ludzki organizm może każdego dnia poprawnie funkcjonować. Jedzenie tylko jednego jajka dziennie pozwoli uzupełnić aż 100% zapotrzebowania organizmu na wiele z wyżej wymienionych substancji mineralnych oraz witamin. Jesteś na diecie bezmięsnej? Warto więc jeść ich jak największą ilość – pod warunkiem, że nie jesteś weganem, ponieważ wówczas nie je się żadnych produktów odzwierzęcych. Białko z jajek można przetrawić w aż 99%. Oznacza to, iż przyswajamy je znacznie lepiej niż jakiekolwiek mięso! Warto włączyć je do swojej diety, aby znacznie poprawić stan swojego zdrowia.

Jajko jest mało kaloryczne, co stanowi jedną z jego największych zalet – zwłaszcza dla osób będących na diecie redukcyjnej. W jednym jajku jest zaledwie 80 kcal. Mimo to jajko potrafi nasycić i utrzymać poziom glukozy w jednym miejscu – a więc na stabilnym i niskim poziomie. Do strawienia jajka organizm czerpie z niego tylko połowę kalorii, co daje ujemny bilans energetyczny. Właśnie dlatego jedzenie jajek jest idealnym rozwiązaniem dla osób się odchudzających. Jajka sprawdzają się znakomicie nie tylko jako pożywienie, ale i składnik niektórych… kosmetyków! Ma właściwości odżywcze i nawilżające, dlatego producenci od wielu lat wykorzystują ten fakt i używają żółtek jaj np. w swoich kosmetykach do włosów.

Przepisy na jaja wielkanocne – gotowane, na twardo czy w postaci pasty?

Tajemnice jajek – wszystko, co warto wiedzieć na ich temat!

Robisz jajka gotowane? Przed wrzuceniem jajek do rondelka należy pamiętać o tym, aby zawsze dobrze je… umyć. Trzeba to jednak zrobić dopiero bezpośrednio przed obróbką jajka. Jeśli umyjesz bowiem jajka przed wsadzeniem ich do lodówki, zmyjesz z chropowatej skorupki jaj barierę ochronną (przed drobnoustrojami). To może ułatwić bakteriom wtargnięcie do wnętrza jajka i w zastraszającym tempie rozmnożenie się w nim bakterii. Należy pamiętać również o tym, że surowe jaja przyswajają się trudniej niż po ich ugotowaniu. Właśnie dlatego zaleca się jeść je w różnej postaci – na miękko, twardo czy półtwardo. Co jeszcze warto wiedzieć o jajkach? Oto kilka ciekawostek, które mogą cię zaskoczyć!

  1. Jajka świetnie wpływają na kaca. Dzięki spożywaniu ich można więc usunąć szkodliwe toksyny, które niszczą organizm po spożyciu alkoholu.
  2. Jajka działają przeciwmiażdżycowo, a także niszczą wirusy i bakterie. Poza tym wzmacniają też kości (dzięki dużej zawartości wapnia).
  3. Spożywanie jajek może pomóc w ochronie systemu nerwowego człowieka.
  4. Najlepsze jajka pochodzą z hodowli ekologicznej. W sklepach spożywczych właśnie takie jajka oznacza się numerem 0. Najgorszymi są zaś jajka z cyferką 3, które pochodzą z chowu klatkowego.
  5. Mimo że mają wiele cennych właściwości odżywczych i są naprawdę pyszne, jajka są alergenne. Niektórzy są więc na nie uczuleni. Oczywiście nie jest tak, że jajka będą zawsze wywoływać uczulenie. Niemniej, jeśli jednak masz co do tego podejrzenia, wybierz się do alergologa. Samodzielna diagnoza często okazuje się bowiem błędna.
  6. Aby dłużej zachować świeżość jajek w lodówce, należy je poukładać na odpowiedniej półce (z wydrążonymi na nie miejscami), przewrócone czubkami do góry.
  7. Krótszy czas gotowania jajek umożliwia zachowanie większej ilości ich właściwości odżywczych.

Najciekawsze dania wielkanocne z jajek – sprawdź, jak zrobić jajka wielkanocne!

Wielkanoc to wyjątkowy dzień w roku, podczas którego jedzenie jajek nabiera zupełnie innego wymiaru. Jajka wielkanocne to podstawowy produkt spożywczy, który wówczas zdecydowanie wiedzie prym na świątecznym stole. Jajka można podawać tradycyjnie – gotowane na twardo lub na miękko. Można też jednak przyrządzić z nich różne ciekawe, nawet bardzo wymyślne i nietypowe potrawy. Oto kilka z nich, które warto przyrządzić na wielkanocny stół i zaskoczyć gości!

  • Jajka w koszulce – to przepyszne i bardzo proste danie. Jego wyjątkowość polega na tym, aby ściąć białko i sprawić, że po ścięciu będzie ono swego rodzaju „koszulką” dla pływającego wewnątrz żółtka. Można wówczas takie jajko podawać z pieczywem albo warzywną sałatką. To lekkostrawna potrawa, która z pewnością stanie się miłą odmianą na wielkanocnym stole.
  • Jajka faszerowane – stanowią idealny pomysł na wielkanocne śniadanie. Nadzieniem może stać się znakomity sos tatarski, ale też majonez w połączeniu z np. awokado, łososiem czy pokrojoną na drobne kawałeczki pieczarką. To ciekawe danie, które może być zarówno dodatkiem do kanapek, jak i zupełnie osobną przystawką. Faszerowane jajka wielkanocne można trzymać w lodówce maksymalnie do 2 dni – pod warunkiem, że będziesz je chować w szczelnym pojemniku.
  • Kotlet z jajka – to idealna alternatywa dla mięsnych potraw. Możesz przygotować do nich sos, którego głównym składnikiem będzie majonez. Kotlety z jajka idealnie pasują na wielkanocny stół. Warto zaserwować je jako osobne danie lub podawać z sałatką warzywną. Nie trzeba dodawać do nich zbyt wielu przypraw, jedynie świeże zioła (szczypiorek i pietruszka). Daniem powinny zachwycić się również dzieci.
  • Pasta jajeczna – to doskonały pomysł na pożywną przekąskę z jajek, która sprawdzi się znakomicie nie tylko na Wielkanoc. W połączeniu z chrupiącym domowym pieczywem stanie się hitem na rodzinnym stole. Wielkanocne śniadanie z pastą jajeczną będzie jeszcze bardziej zdrowe i kolorowe. Pyszna pasta jest prosta do przygotowania, więc z jej zrobieniem spokojnie poradzi sobie nawet największy laik w kuchni. Pasta jajeczna najlepiej smakuje w połączeniu ze szczypiorkiem, majonezem i pieprzem. Jest tak kremowa, że wcale nie trzeba używać masła do kanapek, a jedynie rozsmarować po nich jajeczną pastę.

Jajka wielkanocne - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto