Jajka wielkanocne - polecane przepisy
-
Jajko w koszulce
Jajko w koszulce znane również jako poszetowe, jest sposobem na przygotowanie jajka w sposób bardzo lekkostrawny. Choć całość wydaje się …
10 + 3 min łatwy 1 -
Jajka po wiedeńsku
Jajka po wiedeńsku to jeden z bardzo popularnych i jednocześnie najsmaczniejszych sposobów na niebanalne przygotowanie jajek. Nazywane bywają też jajkami …
10 min łatwy 1 114 kcal -
Jajka w majonezie
Smaczne jajka w majonezie to doskonała propozycja na pyszną przystawkę lubianą przez wszystkich podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis …
10 + 10 min łatwy 10 259 kcal -
Jajka po benedyktyńsku z guacamole i łososiem
Lżejsza wersja tosta benedyktyńskiego. Awokado i łosoś to źródło cennych kwasów omega-3. Taka wersja świetnie sprawdzi się jako zdrowszy zamiennik …
30 min łatwy 2 460 kcal
Jajka wielkanocne - pozostałe przepisy
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
Jajka po benedyktyńsku jest to słynna forma śniadaniowa podania jajek. Potrawa ta pochodzi z kuchni amerykańskiej. Jest to danie wysokokaloryczne, …
20 min łatwy 2 859 kcal -
Jajka w sosie musztardowym
Jajka w sosie musztardowym to doskonała propozycja na pyszne jajka w sosie. Jajka w sosie idealnie pasują podane na śniadanie …
20 + 10 min łatwy 5 277 kcal -
Jaja faszerowane szynką
Jaja faszerowane szynką to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę lub śniadanie. Jajka można faszerować różnymi ciekawymi farszami. Jajka faszerowane …
15 + 10 min łatwy 10 215 kcal -
Jaja faszerowane łososiem
Jaja faszerowane łososiem wędzonym to doskonała propozycja na przystawkę lub danie wielkanocne. Przepis na farsz do jajek z łososiem jest …
20 + 10 min łatwy 5 245 kcal -
Jajka faszerowane w skorupkach
Jajka faszerowane w skorupkach to doskonały pomysł na ciekawe podanie jajek. Przepis na jajka faszerowane w skorupkach są łatwe do …
20 + 10 min łatwy 6 172 kcal -
Jaja faszerowane w skorupkach
Jaja faszerowane w skorupkach to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę podczas spotkań ze znajomymi. Jajka faszerowane podawane w skorupkach …
15 + 10 min łatwy 8 254 kcal
-
Jajka w sosie tatarskim
Jajka w sosie tatarskim to doskonała propozycja na pyszne jajka z wyrazistym w smaku sosem. Przepis na jajka w sosie …
15 + 10 min łatwy 10 356 kcal -
Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado i pomidorami suszonymi to dobry pomysł na przystawkę lub danie wielkanocne. Przepis jest bardzo prosty. Nie potrzebujesz …
25 min łatwy 4 303 kcal -
Jajka w sosie chrzanowym
Jajka w sosie chrzanowym to świetna opcja dla wszystkich osób, które szukają inspiracji na pyszny, bezmięsny, ale naprawdę sycący obiad. …
15 + 20 min łatwy 4 199 kcal -
Jajka po florencku
Jajka po florencku to bardzo popularne i dobre śniadanie lub danie brunchowe charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej. Ponieważ jeść dość czasochłonne …
20 min średni 1 301 kcal
-
Jajka z łososiem
Pyszne jajka z łososiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
45 + 30 min łatwy 12 78 kcal -
Jajka w sosie koperkowym
Jajka w sosie koperkowym są idealną opcją na pyszny obiad dla całej rodziny. Są niezwykle sycące, a przy tym naprawdę …
15 + 20 min łatwy 4 190 kcal -
Jajka po szkocku
Jajka po szkocku, z angielskiego scotch eggs, to potrawa charakterystyczna dla kuchni brytyjskiej. Są to jajka ugotowane na twardo, półtwardo …
40 min średni 1 955 kcal -
Jajka z awokado
Jajka z awokado, pomidorami suszonymi i tuńczykiem to doskonała propozycja na przystawkę lub stół wielkanocny. Przepis na te pyszne jajka …
20 + 10 min łatwy 5 208 kcal -
Jajka z pomidorami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajka z pomidorami to jesteś w odpowiednim miejscu. To szybkie i tanie danie będzie idealne …
15 + 20 min łatwy 4 -
Jajka z piekarnika
Dobry, prosty przepis na jajka z piekarnika idealne na śniadanie lub na kolację. Są także pyszne jako przystawka na święta, …
20 min łatwy 6 169 kcal
-
Jajka faszerowane z szynką
Jajka faszerowane z szynką to rodzaj dania, które zna każdy z nas. W rodzinnym domu ta forma przystawki sprawdzała się …
20 + 10 min łatwy 3 199 kcal -
Jajka w cieście francuskim
Jajka w cieście francuskim to doskonała propozycja na śniadanie. Pyszne jajka wyglądają bardzo imponująco na talerzu, dlatego możesz je podać …
5 + 30 min łatwy 2 775 kcal -
Jajka po wiedeńsku w szklance
Jajka po wiedeńsku w szklance to doskonała propozycja na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Możesz także przygotować jajka na śniadanie …
3 + 7 min łatwy 1 -
Jaja nadziewane
Jaja nadziewane to pyszna przystawka idealna na Wielkanoc. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić jaja nadziewane to koniecznie sprawdź ten przepis. …
10 + 8 min łatwy 16
-
Jajka po taratsku
Jajka po tatarsku towarzyszą nam mam wrażenie od zawsze, od kiedy pamiętam pojawiają się na rodzinnym stole podczas większości świąt …
20 + 10 min łatwy 3 134 kcal -
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem to pyszna przystawka idealna na Wielkanoc. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić zaskakujące i smaczne …
10 + 7 min łatwy 12 -
Jajko po turecku
Jajko po turecku to przepis idealny dla wszystkich, którzy kochają ciekawe i oryginalne dania, to właśnie takie jest. Będzie świetną …
20 + 10 min łatwy 1 454 kcal -
Jaja faszerowane łososiem wędzonym
Jaja faszerowane łososiem wędzonym to świetna opcja na ciekawy dodatek, który sprawdza się na imprezy, czy święta. Pięknie się prezentuje, …
20 + 10 min łatwy 6 219 kcal -
Jajka smażone w skorupkach
Jajka smażone w skorupkach to pyszna przystawka idealna na Wielkanoc. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić jajka smażone w skorupkach to …
10 + 15 min łatwy 16 116 kcal -
Jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem
Jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem to doskonała opcja na smaczną jajeczną przekąskę, która pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. …
10 + 20 min łatwy 4
-
Jaja faszerowane z szynką i serem
Jaja faszerowane z szynką i serem to doskonała opcja na naprawdę ciekawą przekąskę. Jajka tak podane nigdy się nie nudzą. …
15 + 10 min łatwy 8 -
Jaja faszerowane na Wielkanoc
Jaja faszerowane na Wielkanoc to dobry pomysł na szybką do zrobienia przekąskę idealną na śniadanie Wielkanocne. Nadziewane jajka to tradycyjne …
15 + 10 min łatwy 8 192 kcal -
Jajka po benedyktyńsku z sosem chrzanowym
Różnica między wersją tradycyjną jajka benedyktyńskiego a tą, o której tutaj mowa to kwestia dotycząca sosu do jajek po benedyktyńsku …
30 min łatwy 2 451 kcal
Jajka wielkanocne – proste pomysły na przygotowanie jajek na Wielkanoc
Jajka wielkanocne to tradycyjne danie, które można serwować na wiele różnych sposobów. Jajka cieszą się największym powodzeniem na Wielkanoc – bez nich trudno jest wyobrazić sobie to słynne święto. Świąteczne jajka powinny być nie tylko smaczne, ale i ciekawe w formie. Oznacza to, że należy je albo przygotować w nietypowej i świątecznej wersji, albo ustroić w klimacie odpowiadającym Wielkanocy. Jakie przepisy na jajka cieszą się największą popularnością? Które pomysły na wielkanocne jajka są tak fajne, że ich robienie będzie atrakcją również dla dzieci? Sprawdź ciekawostki na temat jaj wielkanocnych i dowiedz się, jak je przygotować.
Przepisy na świąteczne jajka wielkanocne – sprawdź różne fajne pomysły!
Ciekawostki o jajkach wielkanocnych. Czy o tym wiedziałeś?
Jajka wielkanocne są podstawą, jeśli mowa o Wielkanocy. Ciężko wyobrazić sobie święta bez jajek na miękko, na twardo lub w zupełnie innej postaci. Malowane pisanki od wielu lat stanowią podstawowy produkt spożywczy w koszyku wielkanocnym. Jajka na Wielkanoc są niezastąpione – szkoda tylko, że wciąż wiemy o nich tak niewiele. Warto pamiętać, że malowanie jajek na Wielkanoc znane jest już od wielu wieków, jednak nie tylko osobom obchodzącym to święto. Dla przykładu dawniej farbowano jajka na czerwono, aby następnie robić z nich ofiary dla niektórych bóstw. Z kolei starożytni Rzymianie i Grecy składali w ofierze czerwone jajka, aby pożegnać zmarłych i tym sposobem oddać im cześć. Co ciekawe, chrześcijanie z początku nie traktowali zbyt poważnie jajka jako symbolu – tym bardziej symbolu Wielkanocy. Dla nich malowane jajka stanowiły element pogańskiej magii, przez co duchowni długo omijali kolorowe jajka z daleka.
Minęło ponad 200 lat, zanim jajka stały się częścią wielkanocnych obrzędów. Polacy mogli je spożywać, jednak pod pewnym warunkiem – że najpierw poświęcą jajka w kościele, a więc wyrzucą z nich ewentualne właściwości demoniczne. Mimo wszystko, wraz z upływem czasu uznano jajka za symbol zmartwychwstania i już na zawsze zapomniano o ich pogańskich „naleciałościach”. Malowanie jajek stało się tradycją wielkanocną – interesującą i szalenie zabawną zwłaszcza dla dzieci. Pisanki ozdabiane były różnego rodzaju symbolami najpierw przez Słowian, którzy poprzez nie wyrażali cześć przyrodzie. Kościół, choć w bardzo zmodyfikowanej formie, z czasem przejął zwyczaj ozdabiania jajek. Duchowni uważają dziś, że jajka są symbolem nowego życia. Warto pamiętać jednak o tym, że jajka mają znacznie więcej historycznych odniesień, a także zbudowano wokół nich mnóstwo rozmaitych ciekawostek.
Wróćmy jeszcze na moment do wierzeń na temat jajek. Mówiono o ich znaczeniu w zasadzie już w starożytności, kiedy to w Egipcie łączono dekorowanie jajek z płodnością, ale też miłością i zdrowiem. Chrześcijanie zmienili symbol, powiązując dekorowanie jaj ze zmartwychwstaniem i odrodzeniem, a więc życiem i jego zwycięstwem nad śmiercią. Co ciekawe, również skorupka okazuje się mieć swój symbol – zwiastowała dawniej wszystko, co stare, natomiast żółtko odzwierciedlało to, co nowe. Jajko w wielkanocnym koszyczku ma być wobec tego symbolem odrodzenia się wiernych Chrystusowi. Można by zatem rzec, że gotowane jajka pełnią funkcję niemal identyczną, jak opłatek w Wigilię. Podczas świąt Bożego Narodzenia dzielimy się opłatkiem, a w Wigilię… stukamy się jajkiem. Pisanki oczywiście wcześniej się dekoruje, maluje, skrobie i barwi na dowolny sposób.
Jakie właściwości mają jajka? Sprawdź najważniejsze właściwości jajek
Oprócz historii jajek wielkanocnych warto również wiedzieć, za co ludzie tak bardzo lubią je spożywać. Jajka od wielu lat uważa się za skarbnicę cennych substancji mineralnych, a także niezbędnych dla organizmu witamin. Wymienić można wśród nich np. witaminę A, B12, D, E i K, a także potas, wapń, żelazo i cynk. W jajkach znajduje się też ogromna zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, dzięki którym ludzki organizm może każdego dnia poprawnie funkcjonować. Jedzenie tylko jednego jajka dziennie pozwoli uzupełnić aż 100% zapotrzebowania organizmu na wiele z wyżej wymienionych substancji mineralnych oraz witamin. Jesteś na diecie bezmięsnej? Warto więc jeść ich jak największą ilość – pod warunkiem, że nie jesteś weganem, ponieważ wówczas nie je się żadnych produktów odzwierzęcych. Białko z jajek można przetrawić w aż 99%. Oznacza to, iż przyswajamy je znacznie lepiej niż jakiekolwiek mięso! Warto włączyć je do swojej diety, aby znacznie poprawić stan swojego zdrowia.
Jajko jest mało kaloryczne, co stanowi jedną z jego największych zalet – zwłaszcza dla osób będących na diecie redukcyjnej. W jednym jajku jest zaledwie 80 kcal. Mimo to jajko potrafi nasycić i utrzymać poziom glukozy w jednym miejscu – a więc na stabilnym i niskim poziomie. Do strawienia jajka organizm czerpie z niego tylko połowę kalorii, co daje ujemny bilans energetyczny. Właśnie dlatego jedzenie jajek jest idealnym rozwiązaniem dla osób się odchudzających. Jajka sprawdzają się znakomicie nie tylko jako pożywienie, ale i składnik niektórych… kosmetyków! Ma właściwości odżywcze i nawilżające, dlatego producenci od wielu lat wykorzystują ten fakt i używają żółtek jaj np. w swoich kosmetykach do włosów.
Przepisy na jaja wielkanocne – gotowane, na twardo czy w postaci pasty?
Tajemnice jajek – wszystko, co warto wiedzieć na ich temat!
Robisz jajka gotowane? Przed wrzuceniem jajek do rondelka należy pamiętać o tym, aby zawsze dobrze je… umyć. Trzeba to jednak zrobić dopiero bezpośrednio przed obróbką jajka. Jeśli umyjesz bowiem jajka przed wsadzeniem ich do lodówki, zmyjesz z chropowatej skorupki jaj barierę ochronną (przed drobnoustrojami). To może ułatwić bakteriom wtargnięcie do wnętrza jajka i w zastraszającym tempie rozmnożenie się w nim bakterii. Należy pamiętać również o tym, że surowe jaja przyswajają się trudniej niż po ich ugotowaniu. Właśnie dlatego zaleca się jeść je w różnej postaci – na miękko, twardo czy półtwardo. Co jeszcze warto wiedzieć o jajkach? Oto kilka ciekawostek, które mogą cię zaskoczyć!
- Jajka świetnie wpływają na kaca. Dzięki spożywaniu ich można więc usunąć szkodliwe toksyny, które niszczą organizm po spożyciu alkoholu.
- Jajka działają przeciwmiażdżycowo, a także niszczą wirusy i bakterie. Poza tym wzmacniają też kości (dzięki dużej zawartości wapnia).
- Spożywanie jajek może pomóc w ochronie systemu nerwowego człowieka.
- Najlepsze jajka pochodzą z hodowli ekologicznej. W sklepach spożywczych właśnie takie jajka oznacza się numerem 0. Najgorszymi są zaś jajka z cyferką 3, które pochodzą z chowu klatkowego.
- Mimo że mają wiele cennych właściwości odżywczych i są naprawdę pyszne, jajka są alergenne. Niektórzy są więc na nie uczuleni. Oczywiście nie jest tak, że jajka będą zawsze wywoływać uczulenie. Niemniej, jeśli jednak masz co do tego podejrzenia, wybierz się do alergologa. Samodzielna diagnoza często okazuje się bowiem błędna.
- Aby dłużej zachować świeżość jajek w lodówce, należy je poukładać na odpowiedniej półce (z wydrążonymi na nie miejscami), przewrócone czubkami do góry.
- Krótszy czas gotowania jajek umożliwia zachowanie większej ilości ich właściwości odżywczych.
Najciekawsze dania wielkanocne z jajek – sprawdź, jak zrobić jajka wielkanocne!
Wielkanoc to wyjątkowy dzień w roku, podczas którego jedzenie jajek nabiera zupełnie innego wymiaru. Jajka wielkanocne to podstawowy produkt spożywczy, który wówczas zdecydowanie wiedzie prym na świątecznym stole. Jajka można podawać tradycyjnie – gotowane na twardo lub na miękko. Można też jednak przyrządzić z nich różne ciekawe, nawet bardzo wymyślne i nietypowe potrawy. Oto kilka z nich, które warto przyrządzić na wielkanocny stół i zaskoczyć gości!
- Jajka w koszulce – to przepyszne i
bardzo proste danie. Jego wyjątkowość polega na tym, aby ściąć białko i
sprawić, że po ścięciu będzie ono swego rodzaju „koszulką” dla pływającego
wewnątrz żółtka. Można wówczas takie jajko podawać z pieczywem albo warzywną
sałatką. To lekkostrawna potrawa, która z pewnością stanie się miłą odmianą na
wielkanocnym stole.
-
Jajka faszerowane – stanowią idealny
pomysł na wielkanocne śniadanie. Nadzieniem może stać się znakomity sos
tatarski, ale też majonez w połączeniu z np. awokado, łososiem czy pokrojoną na
drobne kawałeczki pieczarką. To ciekawe danie, które może być zarówno dodatkiem
do kanapek, jak i zupełnie osobną przystawką. Faszerowane jajka wielkanocne
można trzymać w lodówce maksymalnie do 2 dni – pod warunkiem, że będziesz je chować
w szczelnym pojemniku.
-
Kotlet z jajka – to idealna
alternatywa dla mięsnych potraw. Możesz przygotować do nich sos, którego
głównym składnikiem będzie majonez. Kotlety z jajka idealnie pasują na
wielkanocny stół. Warto zaserwować je jako osobne danie lub podawać z sałatką
warzywną. Nie trzeba dodawać do nich zbyt wielu przypraw, jedynie świeże zioła
(szczypiorek i pietruszka). Daniem powinny zachwycić się również dzieci.
- Pasta jajeczna – to doskonały pomysł na pożywną przekąskę z jajek, która sprawdzi się znakomicie nie tylko na Wielkanoc. W połączeniu z chrupiącym domowym pieczywem stanie się hitem na rodzinnym stole. Wielkanocne śniadanie z pastą jajeczną będzie jeszcze bardziej zdrowe i kolorowe. Pyszna pasta jest prosta do przygotowania, więc z jej zrobieniem spokojnie poradzi sobie nawet największy laik w kuchni. Pasta jajeczna najlepiej smakuje w połączeniu ze szczypiorkiem, majonezem i pieprzem. Jest tak kremowa, że wcale nie trzeba używać masła do kanapek, a jedynie rozsmarować po nich jajeczną pastę.