Jaja faszerowane
-
Jajka faszerowane z szynką
Jajka faszerowane z szynką to rodzaj dania, które zna każdy z nas. W rodzinnym domu ta forma przystawki sprawdzała się …
20 + 10 min łatwy 3 199 kcal -
Jaja faszerowane łososiem
Jaja faszerowane łososiem wędzonym to doskonała propozycja na przystawkę lub danie wielkanocne. Przepis na farsz do jajek z łososiem jest …
20 + 10 min łatwy 5 245 kcal -
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami to jeden z najpopularniejszych sposobów na przygotowywanie jajek. Najczęściej podaje się je w okresie Świąt Wielkanocnych, podczas …
35 + 7 min łatwy 1 319 kcal
Jaja faszerowane - przepisy
-
Jaja faszerowane łososiem wędzonym
Jaja faszerowane łososiem wędzonym to świetna opcja na ciekawy dodatek, który sprawdza się na imprezy, czy święta. Pięknie się prezentuje, …
20 + 10 min łatwy 6 219 kcal -
Jaja faszerowane szynką
Jaja faszerowane szynką to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę lub śniadanie. Jajka można faszerować różnymi ciekawymi farszami. Jajka faszerowane …
15 + 10 min łatwy 10 215 kcal -
Jajka faszerowane tuńczykiem
Jajka faszerowane tuńczykiem to doskonała propozycja na lubiane tak przez nas jajka. Jemy je często, najczęściej w formie jajecznicy, jajka …
25 + 10 min łatwy 4 467 kcal -
Jajka faszerowane w skorupkach
Jajka faszerowane w skorupkach to doskonały pomysł na ciekawe podanie jajek. Przepis na jajka faszerowane w skorupkach są łatwe do …
20 + 10 min łatwy 6 172 kcal -
Jaja faszerowane na Wielkanoc
Jaja faszerowane na Wielkanoc to dobry pomysł na szybką do zrobienia przekąskę idealną na śniadanie Wielkanocne. Nadziewane jajka to tradycyjne …
15 + 10 min łatwy 8 192 kcal -
Jaja faszerowane w skorupkach
Jaja faszerowane w skorupkach to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę podczas spotkań ze znajomymi. Jajka faszerowane podawane w skorupkach …
15 + 10 min łatwy 8 254 kcal
-
Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado i pomidorami suszonymi to dobry pomysł na przystawkę lub danie wielkanocne. Przepis jest bardzo prosty. Nie potrzebujesz …
25 min łatwy 4 303 kcal -
Jaja nadziewane
Jaja nadziewane to pyszna przystawka idealna na Wielkanoc. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić jaja nadziewane to koniecznie sprawdź ten przepis. …
10 + 8 min łatwy 16 -
Jajka nadziewane
Jajka nadziewane to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Prosty przepis na Wielkanoc wykorzystać można także w …
10 + 10 min łatwy 4 -
Jaja faszerowane szynką
Jaja faszerowane szynką to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę lub śniadanie. Jajka można faszerować różnymi ciekawymi farszami. Jajka faszerowane …
15 + 10 min łatwy 10 215 kcal -
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami to doskonała propozycja na pyszne śniadanie. Jajka faszerowane są bardzo popularne podczas różnego rodzaju imprez, świetnie …
15 + 10 min łatwy 10 267 kcal
-
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem to pyszna przystawka idealna na Wielkanoc. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić zaskakujące i smaczne …
10 + 7 min łatwy 12 114 kcal -
Jaja faszerowane z szynką i serem
Jaja faszerowane z szynką i serem to doskonała opcja na naprawdę ciekawą przekąskę. Jajka tak podane nigdy się nie nudzą. …
15 + 10 min łatwy 8 -
Jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem
Jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem to doskonała opcja na smaczną jajeczną przekąskę, która pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. …
10 + 20 min łatwy 4 -
Jajka faszerowane
Jajka faszerowane to świetny pomysł na pyszne i wykwintne śniadanie. Pięknie się prezentują i przyciągają wzrok, dlatego stanowią świetną ozdobę …
15 min łatwy 4 139 kcal -
Jajka faszerowane na wielkanoc
Jajka faszerowane na Wielkanoc to rodzaj dania, które zna każdy z nas. W rodzinnym domu ta forma przystawki sprawdzała się …
20 + 10 min łatwy 10 83 kcal -
Jajka smażone w skorupkach
Jajka smażone w skorupkach to pyszna przystawka idealna na Wielkanoc. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić jajka smażone w skorupkach to …
10 + 15 min łatwy 16 116 kcal
-
Farsz do jajek
Farsz do jajek to doskonały pomysł na nadzienie do jajek na święta wielkanocne. Smaczny farsz możemy wykorzystać także do przygotowania …
15 min łatwy 10 -
Farsz do jajek z pieczarek
Farsz do jajek z pieczarek jest doskonałą opcją na wspaniałą imprezową przekąskę. Faszerowane jajka są niezwykle smaczne, a przy okazji …
10 + 10 min łatwy 4 235 kcal -
Farsz do jajek na wielkanoc
Jajka faszerowane z szynką to rodzaj dania, które zna każdy z nas. W rodzinnym domu ta forma przystawki sprawdzała się …
30 + 10 min łatwy 10 83 kcal -
Jajka faszerowane szynką
Jajka faszerowane z szynką to rodzaj dania, które zna każdy z nas. W rodzinnym domu ta forma przystawki sprawdzała się …
20 + 20 min łatwy 10 -
Pieczarki faszerowane jajkiem
Pieczarki faszerowane jajkiem to pomysł na wspaniałe i bardzo smaczna potrawa, która świetnie sprawdzi się na imprezy, gdyż przepięknie się …
10 + 10 min łatwy 4 107 kcal
Jaja faszerowane - co to jest?
Jaja faszerowane stanowią klasyczne danie wielkanocne. Sprawdzają się również jako szybka i łatwa przekąska na imprezę, szczególnie że świetnie prezentują się na barku. Danie to występuje w dwóch wariantach: w skorupce lub bez skorupki. Jaja faszerowane w skorupce robimy w ten sposób, że nadziewamy skorupkę ostrożnie przekrojoną na dwie połówki. Danie to zwykle podaje się na ciepło. Jako farsz zwykle służy posiekane jajko ze szczypiorkiem lub z pieczarkami. Łatwiejszą wersję stanowią nadziewane białka. Możemy zastosować różne rodzaje farszu i tworzyć atrakcyjne dekoracje. Doskonale sprawdzają się różnego rodzaju pasty do pieczywa mięsne i wegetariańskie.
Często zadawane pytania
Jaja faszerowane - zbiór przepisów na jajka z różnego rodzaju farszem
Nadziewane jajka stanowią nie tylko klasyczne danie wielkanocne, lecz także łatwą i szybką przekąskę na imprezę. Jajka z farszem w różnych kolorach i o różnych smakach nie tylko pięknie dekorują barek, lecz także są bardzo smaczne, sycące i łatwe do zjedzenia na imprezie. Na barku warto ustawić kilka półmisków z różnymi rodzajami jajek faszerowanych, szczególnie że danie to jest łatwe do zrobienia i tanie. Przedstawiamy pomysły na ciekawe i pyszne jajka faszerowane. Doradzamy czym faszerować i jak udekorować danie, tak aby zachwycić gości na imprezie.
Jaja faszerowane - proste danie na imprezę
Dlaczego nadziewane jajko jest idealną przekąską na imprezie
Proste danie na imprezę jakim są jaja nadziewane doczekało się wielu odmian i przepisów. Przepisy na jaja faszerowane obejmują dwa sposoby wykonania: jaja w skorupkach i jaja bez skorupek. Oba sposoby są bardzo proste, łatwe do zrobienia i idealne jako fajne danie na imprezę. Jajka faszerowane robią furorę na imprezach, a co najważniejsze łatwo je zrobić. Danie to jest tak proste, że nawet osoby z mniejszym doświadczeniem kulinarnym z łatwością zrobią pyszne przekąski na imprezę. Przygotowując jajka faszerowane warto zaangażować dzieci, które chętnie wezmą udział w przyrządzaniu pysznych farszy i dekorowaniu jajek.
Szczególną zaletą jajek faszerowanych, jest łatwość i szybkość wykonania. Jest to również przekąska tania, którą można łatwo zrobić z ogólnodostępnych i niedrogich produktów. Dlatego też świetnie sprawdza się, jeśli mamy skromny budżet. Jeśli jednak budżet na to pozwala możemy pokusić się o droższe dodatki jak łosoś, kawior, kapary, szynka parmeńska czy krewetki.
Jaja faszerowane w skorupkach lub bez
Klasyczny przepis na jajka faszerowane robimy w skorupkach. Danie to podaje się na ciepło. Ugotowane na twardo jajko przekrajamy wzdłuż razem ze skorupką. Cała trudność polega na tym, aby tak przekroić jajko, aby skorupka nie pękła. Potrzebujemy do tego bardzo ostrego noża i cierpliwości. Po przekrojeniu wyjmujemy jajko na twardo i robimy z niego farsz. Klasyczne i łatwe do zrobienia nadzienie stanowi posiekane jajko wymieszane z posiekanym szczypiorkiem doprawione do smaku. Farsz nakładamy do skorupek, ostrożnie ubijamy, tak aby się trzymał. Następnie jajka od strony farszu maczamy w bułce tartej i podsmażamy na patelni. Podajemy na ciepło.
Inny, łatwiejszy, pomysł stanowi faszerowanie jajek bez skorupki. Po prostu gotujemy jaja na twardo. Następnie wyjmujemy żółtko, zaś w powstałe wgłębienie w białku wkładamy farsz. Jajka faszerowane w ten sposób, podajemy na zimno. Taki sposób faszerowanie jajek pozwala na dość dużą dowolność oraz stosowanie różnych dodatków i dekoracji. Jako nadzienie najczęściej stosuje się pasty do pieczywa zrobione z żółtka z różnymi dodatkami. Na przykład możemy zrobić farsz z pieczarkami, warzywami, rybą, wędliną itp. Przepisy te pozwalają na fajne dekoracje na imprezę, na przykład z majonezu dekoracyjnego, szczypiorku, koperku lub warzyw.
Przepisy na jaja faszerowane zachwycają swoją różnorodnością i uniwersalnością. Można je przygotować na ostro lub łagodnie. Farsz możemy nałożyć w małej ilości, tak że widać będzie białko. Możemy również nałożyć dużo farszu, tak że zakrywa białko. Jest to przystawka nie tylko łatwa do zrobienia, lecz także tania. Jeśli jednak chcemy zrobić wersję luksusową, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zastosować droższe dodatki jak kawior, kapary czy krewetki.
Ogromną rolę odgrywają dekoracje, które sprawiają, że danie wygląda pięknie, kolorowo i zachęca do jedzenia. Zwykle dekorujemy jajka przy pomocy zielonych warzyw, jak szczypiorek, rzeżucha czy koperek. Ładnie też wygląda zwinięty płatek łososia lub szynki. Jeśli do farszu dodamy ketchup lub koncentrat pomidorowy, nadzienie będzie pięknie czerwone. Jaja faszerowane stawiamy na stole w specjalnych naczyniach z wgłębieniami na jajka. Jeśli jednak nie dysponujemy takim naczyniem, wystarczy zwykły półmisek.
Z jakiej okazji przygotowujemy jaja faszerowane
Jaja faszerowane stanowią idealną przekąskę na imprezę i przystawkę na przyjęcie. Są łatwe do zjedzenia i bardzo łatwe i proste do przygotowania. Sprawdzają się szczególnie na imprezach barowych, gdzie dania umieszcza się na barku, zaś goście podchodzą i wybierają sobie przekąski, na które mają ochotę. Nadziewane jajka sprawdzają się również na klasycznych przyjęciach jako smaczna przystawka. Nadzienie umieszczone w wydrążonych białkach jajek wygląda szczególnie atrakcyjnie i kolorowo. Możemy zrobić kilka wariantów smakowych i kolorystycznych, z różnym nadzieniem, szczególnie że danie to jest łatwe, szybkie i tanie, a ponadto pożywne i sycące.
Jaja nadziewane pełnią szczególną rolę jako danie wielkanocne, gdyż święta te szczególnie łączą się z daniami z jajek kojarzącymi się z wiosną i budzeniem się nowego życia. Jajko jest symbolem Wielkiej Nocy. Dlatego też szczególnie sprawdzają się przepisy na jaja faszerowane.
Najciekawsze przepisy na jaja faszerowane
Czym faszerować jajka nadziewane w skorupkach
Klasyczny przepis na jajka faszerowane w skorupkach obejmuje bardzo proste nadzienie, które robimy z samych jajek i szczypiorku. Wyjęte ze skorupek jajka siekamy drobno. Następnie mieszamy je z posiekanym szczypiorkiem. Masę spajamy miękkim masłem. Tak wykonany farsz wkładamy do skorupek, obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy. Podajemy na ciepło. Dekoracje robimy z natki pietruszki, koperku lub rzeżuchy.
W przepisie tym możemy również wykorzystać pomysł na bardziej urozmaicone nadzienie. Pyszny farsz zrobimy z pieczarkami i cebulą. Posiekaną cebulę i pieczarki podsmażamy na patelni. Staramy się, aby powstały płyn odparował. Następnie łączymy je z posiekanymi jajkami i koperkiem lub natką pietruszki. Jeśli masa jest zbyt sucha spajamy ją majonezem lub śmietaną.
Ciekawe pomysły na jajka faszerowane w skorupkach z pomysłowym nadzieniem:
- nadzienie z jajka, łososia i awokado i sokiem z limonki,
- nadzienie fit z jajka i wiosennych warzyw z majonezem,
- nadzienie z jajka połączonego z posiekaną szynką lub tuńczykiem.
Najlepszy pomysł na nadzienie do faszerowanych jajek na twardo
Jajka na twardo, w których wgłębienie po żółtku wypełniamy farszem, stanowią klasyczne danie wielkanocne lub danie na imprezę. Nie musisz się głowić, czym faszerować nadziewane jajka, gdyż pomysłów jest bardzo wiele. Idealnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju pasty do pieczywa. Zazwyczaj jako baza do farszu służy żółtko, które siekamy i łączymy z innymi składnikami. Składniki farszu spajamy majonezem lub śmietaną. Jajka tego rodzaju podajemy na zimno, dlatego też możemy zrobić dowolne nadzienie, które smakowo pasuje do jajek. Pomysłów na pyszne nadzienie jest bez liku.
Jakie produkty możemy użyć do farszu:
- sery, jak: ser pleśniowy, ser żółty, twarożek, ser feta,
- ryby jak łosoś, tuńczyk, szprotki, krewetki,
- grzyby i pieczarki,
- awokado,
- suszone pomidory,
- papryka pieczona lub świeża,
- mięso, jak szynka, kurczak, mięso z kebaba, szynka parmeńska.
Najciekawsze pasty do pieczywa jako pomysł nadzienie do jajek faszerowanych:
- kukurydza z puszki zmiksowana z majonezem i jajkami na twardo,
- podsmażona cebula z pieczarkami połączona z serem żółtym lub pleśniowym,
- tuńczyk ze szczypiorkiem i majonezem,
- guacamole,
- humus,
- pasta z fasoli,
- starta cukinia z przyprawami i jogurtem lub majonezem,
- posiekana szynka ze szczypiorkiem,
- wiosenna sałatka z rzodkiewki, ogórka, szczypiorku i majonezu,
- różne, drobno posiekane sałatki z majonezem.
Najbardziej proste i klasyczne nadzienie robimy z pieczarkami. Pieczarki siekamy i podsmażamy z cebulą. Następnie mieszamy z pokrojonym żółtkiem. Aby pasta była odpowiednio wilgotna, mieszamy ją z majonezem. Doprawiamy do smaku i umieszczamy łyżkę nadzienia w wydrążonym białku jajka. Fajnie wyglądają dekoracje wykonane z natki pietruszki, szczypiorku, kawioru, kawałkami łososia lub rzeżuchy.
Również ten przepis ma szereg wariantów. Farsz z pieczarkami możemy nałożyć do jajek w postaci drobno posiekanej. Możemy go również zblendować i nakładać przy pomocy rękawa cukierniczego. Do pieczarek możemy również zastosować różne dodatki, jak na przykład posiekana, czerwona papryka.
Świetnie wyglądają jaja faszerowane z pastami do pieczywa w różnych kolorach. Jeśli pastę zblendujemy, możemy ją nakładać na jajka przy pomocy rękawa cukierniczego, robiąc fantazyjne różyczki, tak jak do dekoracji tortów. Pastę posypujemy szczypiorkiem, kawiorem lub papryką. Fajnie wygląda zawinięty płat łososia jako dekoracja. Dla niektórych jajka mogą być zbyt mdłe, dlatego też warto na półmisku ułożyć ćwiartki cytryny, szczególnie wtedy jeśli robimy farsz z ryb.