Jaja faszerowane

jaja faszerowane

Jaja faszerowane stanowią klasyczne danie wielkanocne. Sprawdzają się również jako szybka i łatwa przekąska na imprezę, szczególnie że świetnie prezentują się na barku. Danie to występuje w dwóch wariantach: w skorupce lub bez skorupki. Jaja faszerowane w skorupce robimy w ten sposób, że nadziewamy skorupkę ostrożnie przekrojoną na dwie połówki. Danie to zwykle podaje się na ciepło. Jako farsz zwykle służy posiekane jajko ze szczypiorkiem lub z pieczarkami. Łatwiejszą wersję stanowią nadziewane białka. Możemy zastosować różne rodzaje farszu i tworzyć atrakcyjne dekoracje. Doskonale sprawdzają się różnego rodzaju pasty do pieczywa mięsne i wegetariańskie.

Jaja faszerowane - polecane przepisy

Jaja faszerowane - pozostałe przepisy

Jaja faszerowane - zbiór przepisów na jajka z różnego rodzaju farszem

Nadziewane jajka stanowią nie tylko klasyczne danie wielkanocne, lecz także łatwą i szybką przekąskę na imprezę. Jajka z farszem w różnych kolorach i o różnych smakach nie tylko pięknie dekorują barek, lecz także są bardzo smaczne, sycące i łatwe do zjedzenia na imprezie. Na barku warto ustawić kilka półmisków z różnymi rodzajami jajek faszerowanych, szczególnie że danie to jest łatwe do zrobienia i tanie. Przedstawiamy pomysły na ciekawe i pyszne jajka faszerowane. Doradzamy czym faszerować i jak udekorować danie, tak aby zachwycić gości na imprezie.

Jaja faszerowane - proste danie na imprezę

Dlaczego nadziewane jajko jest idealną przekąską na imprezie

Proste danie na imprezę jakim są jaja nadziewane doczekało się wielu odmian i przepisów. Przepisy na jaja faszerowane obejmują dwa sposoby wykonania: jaja w skorupkach i jaja bez skorupek. Oba sposoby są bardzo proste, łatwe do zrobienia i idealne jako fajne danie na imprezę. Jajka faszerowane robią furorę na imprezach, a co najważniejsze łatwo je zrobić. Danie to jest tak proste, że nawet osoby z mniejszym doświadczeniem kulinarnym z łatwością zrobią pyszne przekąski na imprezę. Przygotowując jajka faszerowane warto zaangażować dzieci, które chętnie wezmą udział w przyrządzaniu pysznych farszy i dekorowaniu jajek.

Szczególną zaletą jajek faszerowanych, jest łatwość i szybkość wykonania. Jest to również przekąska tania, którą można łatwo zrobić z ogólnodostępnych i niedrogich produktów. Dlatego też świetnie sprawdza się, jeśli mamy skromny budżet. Jeśli jednak budżet na to pozwala możemy pokusić się o droższe dodatki jak łosoś, kawior, kapary, szynka parmeńska czy krewetki.

Jaja faszerowane w skorupkach lub bez

Klasyczny przepis na jajka faszerowane robimy w skorupkach. Danie to podaje się na ciepło. Ugotowane na twardo jajko przekrajamy wzdłuż razem ze skorupką. Cała trudność polega na tym, aby tak przekroić jajko, aby skorupka nie pękła. Potrzebujemy do tego bardzo ostrego noża i cierpliwości. Po przekrojeniu wyjmujemy jajko na twardo i robimy z niego farsz. Klasyczne i łatwe do zrobienia nadzienie stanowi posiekane jajko wymieszane z posiekanym szczypiorkiem doprawione do smaku. Farsz nakładamy do skorupek, ostrożnie ubijamy, tak aby się trzymał. Następnie jajka od strony farszu maczamy w bułce tartej i podsmażamy na patelni. Podajemy na ciepło.

Inny, łatwiejszy, pomysł stanowi faszerowanie jajek bez skorupki. Po prostu gotujemy jaja na twardo. Następnie wyjmujemy żółtko, zaś w powstałe wgłębienie w białku wkładamy farsz. Jajka faszerowane w ten sposób, podajemy na zimno. Taki sposób faszerowanie jajek pozwala na dość dużą dowolność oraz stosowanie różnych dodatków i dekoracji. Jako nadzienie najczęściej stosuje się pasty do pieczywa zrobione z żółtka z różnymi dodatkami. Na przykład możemy zrobić farsz z pieczarkami, warzywami, rybą, wędliną itp. Przepisy te pozwalają na fajne dekoracje na imprezę, na przykład z majonezu dekoracyjnego, szczypiorku, koperku lub warzyw.

Przepisy na jaja faszerowane zachwycają swoją różnorodnością i uniwersalnością. Można je przygotować na ostro lub łagodnie. Farsz możemy nałożyć w małej ilości, tak że widać będzie białko. Możemy również nałożyć dużo farszu, tak że zakrywa białko. Jest to przystawka nie tylko łatwa do zrobienia, lecz także tania. Jeśli jednak chcemy zrobić wersję luksusową, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zastosować droższe dodatki jak kawior, kapary czy krewetki.

Ogromną rolę odgrywają dekoracje, które sprawiają, że danie wygląda pięknie, kolorowo i zachęca do jedzenia. Zwykle dekorujemy jajka przy pomocy zielonych warzyw, jak szczypiorek, rzeżucha czy koperek. Ładnie też wygląda zwinięty płatek łososia lub szynki. Jeśli do farszu dodamy ketchup lub koncentrat pomidorowy, nadzienie będzie pięknie czerwone. Jaja faszerowane stawiamy na stole w specjalnych naczyniach z wgłębieniami na jajka. Jeśli jednak nie dysponujemy takim naczyniem, wystarczy zwykły półmisek.

Z jakiej okazji przygotowujemy jaja faszerowane

Jaja faszerowane stanowią idealną przekąskę na imprezę i przystawkę na przyjęcie. Są łatwe do zjedzenia i bardzo łatwe i proste do przygotowania. Sprawdzają się szczególnie na imprezach barowych, gdzie dania umieszcza się na barku, zaś goście podchodzą i wybierają sobie przekąski, na które mają ochotę. Nadziewane jajka sprawdzają się również na klasycznych przyjęciach jako smaczna przystawka. Nadzienie umieszczone w wydrążonych białkach jajek wygląda szczególnie atrakcyjnie i kolorowo. Możemy zrobić kilka wariantów smakowych i kolorystycznych, z różnym nadzieniem, szczególnie że danie to jest łatwe, szybkie i tanie, a ponadto pożywne i sycące.

Jaja nadziewane pełnią szczególną rolę jako danie wielkanocne, gdyż święta te szczególnie łączą się z daniami z jajek kojarzącymi się z wiosną i budzeniem się nowego życia. Jajko jest symbolem Wielkiej Nocy. Dlatego też szczególnie sprawdzają się przepisy na jaja faszerowane.

Najciekawsze przepisy na jaja faszerowane

Czym faszerować jajka nadziewane w skorupkach

Klasyczny przepis na jajka faszerowane w skorupkach obejmuje bardzo proste nadzienie, które robimy z samych jajek i szczypiorku. Wyjęte ze skorupek jajka siekamy drobno. Następnie mieszamy je z posiekanym szczypiorkiem. Masę spajamy miękkim masłem. Tak wykonany farsz wkładamy do skorupek, obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy. Podajemy na ciepło. Dekoracje robimy z natki pietruszki, koperku lub rzeżuchy.

W przepisie tym możemy również wykorzystać pomysł na bardziej urozmaicone nadzienie. Pyszny farsz zrobimy z pieczarkami i cebulą. Posiekaną cebulę i pieczarki podsmażamy na patelni. Staramy się, aby powstały płyn odparował. Następnie łączymy je z posiekanymi jajkami i koperkiem lub natką pietruszki. Jeśli masa jest zbyt sucha spajamy ją majonezem lub śmietaną.

Ciekawe pomysły na jajka faszerowane w skorupkach z pomysłowym nadzieniem:

  • nadzienie z jajka, łososia i awokado i sokiem z limonki,
  • nadzienie fit z jajka i wiosennych warzyw z majonezem,
  • nadzienie z jajka połączonego z posiekaną szynką lub tuńczykiem.

Najlepszy pomysł na nadzienie do faszerowanych jajek na twardo

Jajka na twardo, w których wgłębienie po żółtku wypełniamy farszem, stanowią klasyczne danie wielkanocne lub danie na imprezę. Nie musisz się głowić, czym faszerować nadziewane jajka, gdyż pomysłów jest bardzo wiele. Idealnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju pasty do pieczywa. Zazwyczaj jako baza do farszu służy żółtko, które siekamy i łączymy z innymi składnikami. Składniki farszu spajamy majonezem lub śmietaną. Jajka tego rodzaju podajemy na zimno, dlatego też możemy zrobić dowolne nadzienie, które smakowo pasuje do jajek. Pomysłów na pyszne nadzienie jest bez liku.

Jakie produkty możemy użyć do farszu:

  • sery, jak: ser pleśniowy, ser żółty, twarożek, ser feta,
  • ryby jak łosoś, tuńczyk, szprotki, krewetki,
  • grzyby i pieczarki,
  • awokado,
  • suszone pomidory,
  • papryka pieczona lub świeża,
  • mięso, jak szynka, kurczak, mięso z kebaba, szynka parmeńska.

Najciekawsze pasty do pieczywa jako pomysł nadzienie do jajek faszerowanych:

  • kukurydza z puszki zmiksowana z majonezem i jajkami na twardo,
  • podsmażona cebula z pieczarkami połączona z serem żółtym lub pleśniowym,
  • tuńczyk ze szczypiorkiem i majonezem,
  • guacamole,
  • humus,
  • pasta z fasoli,
  • starta cukinia z przyprawami i jogurtem lub majonezem,
  • posiekana szynka ze szczypiorkiem,
  • wiosenna sałatka z rzodkiewki, ogórka, szczypiorku i majonezu,
  • różne, drobno posiekane sałatki z majonezem.

Najbardziej proste i klasyczne nadzienie robimy z pieczarkami. Pieczarki siekamy i podsmażamy z cebulą. Następnie mieszamy z pokrojonym żółtkiem. Aby pasta była odpowiednio wilgotna, mieszamy ją z majonezem. Doprawiamy do smaku i umieszczamy łyżkę nadzienia w wydrążonym białku jajka. Fajnie wyglądają dekoracje wykonane z natki pietruszki, szczypiorku, kawioru, kawałkami łososia lub rzeżuchy.

Również ten przepis ma szereg wariantów. Farsz z pieczarkami możemy nałożyć do jajek w postaci drobno posiekanej. Możemy go również zblendować i nakładać przy pomocy rękawa cukierniczego. Do pieczarek możemy również zastosować różne dodatki, jak na przykład posiekana, czerwona papryka.

Świetnie wyglądają jaja faszerowane z pastami do pieczywa w różnych kolorach. Jeśli pastę zblendujemy, możemy ją nakładać na jajka przy pomocy rękawa cukierniczego, robiąc fantazyjne różyczki, tak jak do dekoracji tortów. Pastę posypujemy szczypiorkiem, kawiorem lub papryką. Fajnie wygląda zawinięty płat łososia jako dekoracja. Dla niektórych jajka mogą być zbyt mdłe, dlatego też warto na półmisku ułożyć ćwiartki cytryny, szczególnie wtedy jeśli robimy farsz z ryb.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto