Przepis na jaja nadziewane krok po kroku

Składniki dla 16 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek
To będzie niezbędne
garnek, duża miska

Jajka ugotuj na twardo.

Delikatnie obierz jajka. Przekrój na pół.

Żółtka delikatnie wyciągnij z białek. Umieść żółtka w misce, a białka rozłóż na talerzu.

Tuńczyka odcedź i dodaj do żółtek. Dodaj majonez i musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Gotową masę umieszczaj w białkach we wgłębieniu po żółtku.

Wierzch posyp szczypiorkiem i podawaj.

Jaja nadziewane na beżowym talerzyku
Jaja nadziewane
Koszt przygotowania dania
15.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
113 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
50

Jaja nadziewane - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o jajach nadziewanych

Jaja nadziewane to pyszna przystawka idealna na Wielkanoc. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić jaja nadziewane to koniecznie sprawdź ten przepis.

Nasz przepis na jaja nadziewane wyróżnia to, że do ich wykonania potrzebny będzie tuńczyk w sosie własnym. Na samym początku ugotuj jajka na twardo. Włóż jajka do zimnej wody i gotuj około 6-7 minut od momentu zagotowania. Następnie delikatnie jajka obierz. Teraz przekrój je na pół wzdłuż. Wyciągnij żółtka i umieść w miseczce. Białka odłóż na bok na talerz. Żółtka rozgnieć widelcem. Odsącz tuńczyka z zalewy i dodaj do żółtek. Dodaj majonez i musztardę i wszystko dokładnie wymieszaj. Farsz umieść w przygotowanych białkach, w miejsce, gdzie wcześniej było żółtko. Na koniec posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj.

Tak przygotowane, pyszne jaja nadziewane to mój absolutny ulubieniec wśród przystawek na Wielkanoc. To również świetny pomysł na ciekawe śniadanie lub przekąskę na imprezę.

Potrawy z jajek to bardzo dobre rozwiązanie nie tylko na śniadanie. Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest sposób spożywania jaj. Niestety smażone w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku mają więcej oddziaływań negatywnych. Dlatego warto szukać zdrowszych i smaczniejszych rozwiązań jak nasz przepis na faszerowane jajka na święta.

Szczypiorek to roślina bogata w wartości odżywcze. Jej walory smakowe znane były już w średniowieczu. Wtedy nie wiedziano za to, że to świetne źródło witaminy K, witaminy C oraz witaminy A. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na wzmocnienie kości, układu odpornościowego czy układu nerwowego. Ważne jest by wzbogacać dania o dodatek ziół takich jak szczypiorek. Ponieważ oprócz ostrości dodadzą również ważnych dla zdrowia witamin. Tym bardziej że mają naprawdę niewiele kilokalorii. Łyżka posiekanego szczypiorku to tylko 5 kcal!

Wartości odżywcze jaj nadziewanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kalorie)
174.20 kcal
113.23 kcal
Białko
14.06 g
9.14 g

Węglowodany w jajach nadziewanych

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany
0.72 g
0.47 g
Węglowodany przyswajalne
0.56 g
0.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.16 g
0.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz
12.33 g
8.01 g
Tłuszcze nasycone
3.75 g
2.44 g
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
8.48 g
5.51 g
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.75 g
2.44 g
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.73 g
3.08 g
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Cholesterol
250.61 mg
162.90 mg

Witaminy w przepisie na jaja nadziewane

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina A
107.94 µg (mcg)
70.16 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.11 mg
Witamina B12
0.86 µg (mcg)
0.56 µg (mcg)
Witamina C
0.85 mg
0.55 mg
Witamina D
1.78 µg (mcg)
1.16 µg (mcg)
Witamina E
0.92 mg
0.60 mg
Retinol
104.59 µg (mcg)
67.99 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.02 mg
Ryboflawina
0.31 mg
0.20 mg
Niacyna
1.51 mg
0.98 mg
Foliany
32.55 µg (mcg)
21.16 µg (mcg)
Beta karoten
39.16 µg (mcg)
25.45 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na jaja nadziewane

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód
261.38 mg
169.89 mg
Potas
156.48 mg
101.71 mg
Wapń
42.90 mg
27.88 mg
Fosfor
185.22 mg
120.39 mg
Magnez
17.86 mg
11.61 mg
Żelazo
1.44 mg
0.94 mg
Cynk
0.98 mg
0.64 mg
Miedź
0.06 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny jaj nadziewanych 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajach nadziewanych

Lista alergenów dla jaj nadziewanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda sarepska

Cena przygotowania jaj nadziewanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Tuńczyk w sosie własnym
170 g
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 170 g
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Musztarda sarepska
20 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Szczypiorek
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
26.00
Jak oceniasz przepis na jaja nadziewane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób