Ile gotować jajko na twardo?

Zobacz pytania podobne do ile gotować jajko na twardo?

To może wydać Ci się interesujące

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Ile gotować jajko na twardo? Co jeszcze warto wiedzieć?

Jajka gotowane na twardo to absolutny klasyk polskiego śniadania lub kolacji. Jednak za każdym razem pojawia się, ile gotować jajko na twardo tak by było smaczne, o ładnym kolorze i dobrym smaku. W zależności od wielkości jajo kurze powinno być gotowane około 8-10 minut by było na twardo. By przygotować jajka przepiórcze na twardo wystarczą tylko 3-4 minuty.

Im mniejsze jajko, tym krótszy czas gotowania. Jeśli wiesz już ile czasu gotować jaja na twardo, warto również poznać sprawdzony przepis na to, by jajko zawsze było perfekcyjne.

Przede wszystkim jajka muszą być świeże. Najlepiej gotować jajka, które osiągnęły temperaturę pokojową. Konieczny jest również odpowiedni garnek- jeśli gotujesz więcej niż jedno jajko, wybierz taki garnek, w którym jajka zmieszczą się obok siebie. Kolejną istotną kwestią jest także stan skorupki jajka. Przed gotowaniem upewnij się, że skorupka jest cała- nie ma żadnych pęknięć lub ubytków.

Jajka ugotować można poprzez umieszczenie w zimnej wodzie i doprowadzenie do wrzenia lub umieszczając od razu we wrzącej wodzie. Jeśli zastanawiasz się, ile minut gotować w takim przypadku to w obu przypadkach jajko we wrzącej wodzie powinno znajdować się od 8 do 10 minut, by było ugotowane na twardo. Im dłużej jajko jest we wrzątku, tym więcej wytrąca się siarki i żelaza, co powoduje zmianę koloru na zielono-szary.

Jednym z trudniejszych elementów przygotowania jajek na twardo jest ich… obieranie. Im świeższe jajko, tym większa trudność pojawia się przy ich obieraniu. W sklepach internetowych spotkać można specjalne obieraczki do gotowanych jaj, które można wykonać samodzielnie w domu. Wystarczy ugotowane jajko umieścić w szklance, zalać zimną wodą, przykryć górę szklanki wodą i trząść tak długo, aż skorupka popęka i odpadnie.

Takie najlepsze ugotowane na twardo jajko to świetny pomysł na śniadanie lub na kolację. Dodatkowo można je wykorzystać jako dodatek do zup np. czerwonego barszczu lub żurku. To również podstawowy składnik Wielkanocnego koszyczka i śniadania. Z ugotowanych na twardo jajek można przyrządzić również wiele przekąsek na zimno lub na ciepło. Najbardziej popularna jest chyba pasta z jajek, którą przygotowuje się z posiekanych jajek i majonezu lub w „odchudzonej” wersji z jogurtem naturalnym i musztardą. Takie jajka świetnie nadadzą się również do sałatek. Osoby, które lubią przygotowywać jedzenie z wyprzedzeniem, na pewno ucieszy informacja od Agencji Żywności i Leków, że ugotowane jajka można nawet do tygodnia przechowywać w lodówce.

Potrawy z jajek to bardzo dobre rozwiązanie nie tylko na śniadanie. Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest sposób spożywania jaj. Niestety smażone w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku mają więcej oddziaływań negatywnych. Dlatego warto szukać zdrowszych i smaczniejszych rozwiązań jak nasz przepis na faszerowane jajka na święta.

Szczypiorek to roślina bogata w wartości odżywcze. Jej walory smakowe znane były już w średniowieczu. Wtedy nie wiedziano za to, że to świetne źródło witaminy K, witaminy C oraz witaminy A. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na wzmocnienie kości, układu odpornościowego czy układu nerwowego.

Jajka ugotowane na twardo są nie tylko smaczne, ale również pełne wartości odżywczych. Dla osób, które chcą zadbać o swoją masę ciała, polecam mieć w lodówce kilka ugotowanych na twardo jajek. Takie samo jajko to szybka, „zapychająca” przekąska bogata w białko pełnowartościowe, która dostarczy tylko do 90 kcal.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto