Kurczak z jajka

Opublikowano: 29.06.2023 r., 14:17 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak z jajka podany na talerzyku.
Kurczak z jajka
Kurczak z jajka to doskonały pomysł na naprawdę szybką dekorację, którą w dodatku można zjeść. Sprawdzi się idealnie na wielkanocne śniadanie dla całej rodziny.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Blendowanie 10 min
544 kcal
Kcal w porcji
268 g
Wielkość porcji
5
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (8 szt.)
  • Majonez (75 g)
  • Jogurt naturalny 2% (20 g)
  • Szczypiorek (15 g)
  • Chrzan (5 g)
  • Musztarda (5 g)
  • Marchewka ugotowana (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na kurczaka z jajka krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo.

Jaja przekrój na 2/3 wysokości i delikatnie wyjmij z nich żółtka.

Dół białka podetnij lekko, by jajka się nie przewracały. Końcówki dekoracyjnie wytnij w ząbki.

Żółtka wymieszaj z majonezem, jogurtem, musztardą, chrzanem i szczyptą soli oraz pieprzu. Dodaj posiekany szczypiorek. Całość zblenduj na gładką masę.

Masę jajeczną przełóż do rękawa i wyciśnij ją do większych części jajek. Przykryj.

Z ziarenek pieprzu stwórz oczka a z ugotowanej marchewki dzióbki.

Jak oceniasz przepis na kurczaka z jajka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97,6% osób

Więcej informacji na temat kurczaka z jajka

Kurczak z jajka to doskonały pomysł na naprawdę szybką dekorację, którą w dodatku można zjeść. Sprawdzi się idealnie na wielkanocne śniadanie dla całej rodziny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaczki z jajka, by był ładne, ale również smaczne, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Jest prosty w przygotowaniu. W kilka chwil powstaje całe danie. Całość jest prosta, ale potrzeba odrobinę zręczności, by przygotować te kurczaki. Jeśli wykażesz się, jednak odrobiną cierpliwości na pewno sobie poradzisz. Głównym składnikiem tego dania są oczywiście jajka. To nieodłączny symbol świąt wielkanocnych. Ciężko wyobrazić sobie świąteczne dekoracje bez jajek. W tym wypadku jajka zostają zamienione w kurczaczki. Zwykle przed Wielkanocą wiele osób kupuje sztuczne figurki kurczaczków. Choć są one piękne i naprawdę ciekawe, to jednak łatwo się psują i zwykle trafiają do kosza na śmieci już po jednych świętach. Taka postawa nie jest jednak zbyt ekologiczna. Zamiast tego warto wybrać więc ozdobę, która nie tylko dobrze się prezentuje, ale również dobrze smakuje i jest jadalna. Dzięki temu można przygotować smaczne danie, które będzie ozdobą stołu.

Jajka, które wykorzystuje się do tego typu dania, powinny być jak najlepszej jakości. To dlatego, że to właśnie one odgrywają w tej potrawie pierwsze skrzypce. Najlepiej sięgać po te z wolnego wybiegu lub wersję ekologiczną. Dzięki temu ma się pewność dobrego smaku, ale również pozytywnego wpływu na zdrowie. Jajka nie dość, że są niskokaloryczne, to zawierają 13 witamin i minerałów, wzorcowe białko i antyoksydanty. Są źródłem wielu witamin m.in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz mnóstwo składników mineralnych.

To ozdoba, która doskonale sprawdzi się na Wielkanoc. Te ozdobne faszerowane jajka pozwalają udekorować stół i koszyczek. To doskonały pomysł na stworzenie dekoracji, które są piękna, a przy okazji można je zjeść, więc są również ekologiczne. Całość robi się z jajek gotowanych na twardo. Żółtka miesza się z majonezem, by były smaczne, a także charakteryzowały się naprawdę wspaniałym smakiem. To coś idealnie dla fanów jajek z majonezem. W tym wypadku ta popularna przystawka jest po prostu ładniej zaprezentowana.

Alergeny w kurczaku z jajka

Lista alergenów dla kurczaka z jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze kurczaka z jajka

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(268g)
Energia (kcal)
203.22
544.62
Białko (g)
10.06
26.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(268g)
Węglowodany (g)
1.36
3.65
Węglowodany przyswajalne (g)
1.16
3.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.20
0.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(268g)
Tłuszcz (g)
17.18
46.04
Tłuszcze nasycone (g)
4.87
13.06
Tłuszcze nienasycone (g)
12.30
32.98
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.00
13.40
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.30
19.57
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
290.52
778.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(268g)
Witamina A (µg (mcg))
152.03
407.43
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.37
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.70
1.87
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.89
5.06
Witamina D (µg (mcg))
1.56
4.17
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.25
3.35
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
124.39
333.37
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.36
0.97
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.11
0.30
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.41
108.30
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
285.28
764.55
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(268g)
Sód (mg)
211.03
565.57
Potas (mg)
127.72
342.29
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
54.31
145.56
Fosfor (mg)
157.89
423.14
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.37
30.48
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.43
3.84
Cynk (mg)
1.04
2.79
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka z jajka 5
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka z jajka

Koszt składników
27.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Majonez
75 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Jogurt naturalny 2%
20 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 20 g
Szczypiorek
15 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Chrzan
5 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 5 g
Musztarda
5 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Marchewka
15 g
ugotowana
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Koszt składników
27.30