Przekąski z jajkiem

przekąski z jajkiem

Jajka są jednymi z najbardziej lubianych produktów spożywczych. Na całym świecie przygotowuje się je na mnóstwo różnych sposobów. Niektórzy preferują jajka gotowane, inni smażone. Jajka pasują do wielu dań, np. sałatek. Można też przyrządzać z nich pełnowymiarowe potrawy, takie jak omlet czy jajecznica. Warto dodać, że jajka są źródłem cennych substancji mineralnych i witamin. Znajduje się w nich również dużo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Przekąski z jajkiem – smaczne i proste przepisy na przekąski

Przekąski z jajkiem uwielbiane są przez ludzi na całym świecie. Możesz przyrządzić je zarówno na zimno, jak i na ciepło. Przepisy na przekąski z jajkiem są dobre na każdą okazję. Pomysły na jajeczne smakołyki świetnie sprawdzają się m.in. na imprezę czy święta. Są zdrowe, pyszne i proste w przygotowaniu. Jak zrobić smaczne i proste przepisy z jajek? Zobacz najlepsze sprawdzone przepisy na przekąski z jajek.

Proste przepisy na pyszne przekąski z jajkiem – sprawdź, jak zrobić

Najważniejsze właściwości jajek – co warto o nich wiedzieć?

Jajka uważane są za jedne z najsmaczniejszych produktów spożywczych na świecie. Są dobre niemal na każdą okazję – pasują zarówno na święta, jak i na imprezę. Można też potraktować jajka za jedne z głównych dań w ciągu dnia np. w formie jajecznicy lub omleta. Ludzie uwielbiają jajka za ich smak, uniwersalność oraz cenne właściwości. To prawdziwa skarbnica substancji mineralnych i witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wśród witamin zawartych w jajkach wymienić można m.in. A, B12, D, E i K. Do obecnych w jajkach składników mineralnych zaliczamy z kolei potas, wapń, żelazo i cynk. Wystarczy zjeść jedno jajko każdego dnia, aby uzupełnić zapotrzebowanie organizmu na wymienione witaminy i substancje mineralne. Warto dodać, że w jajkach obecne są też kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Osoby będące na diecie bezmięsnej powinny jeść jak największą ilość jajek – o ile nie są weganami. Białko z jajek jesteśmy w stanie przetrawić w aż 99%. Jajka są więc lepiej przyswajalne niż mięso. Ab poprawić stan zdrowia, warto włączyć jajeczne potrawy do swojej diety.

Jajka są mało kaloryczne, co dla osób odchudzających się stanowi ogromny plus. Jedno jajko zawiera jedynie 80 kcal. Mimo że jajka nie mają wielu kalorii, potrafią nasycić organizm nawet na kilka godzin. Osoby z cukrzycą lub insulinoopornością ucieszy fakt, że jajka utrzymują poziom glukozy na stałym poziomie – niskim i stabilnym. Jeśli chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem, systematycznie jedz potrawy i przekąski z jajkiem. Możesz spożywać je zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jajeczne dania są smaczne w każdej postaci. Przepisy na przekąski z jajkiem są różnorodne i nieskomplikowane, więc każdy znajdzie wśród nich swój ulubiony.

Jajka faszerowane łososiem – prosty przepis, krok po kroku

Masz ochotę na smaczną jajeczną przekąskę? Doskonałym pomysłem może być przygotowanie jajek z faszerowanym łososiem. Najlepiej smakują z łososiem wędzonym. Przekąski serwować można na każdą okazję – nie tylko od święta. Danie jest proste do zrobienia, więc nawet laik gotowania znakomicie sobie z nim poradzi. Aby przyrządzić przekąskę, zaopatrz się w następujące produkty spożywcze: jajka, łosoś wędzony, ser kanapkowy z czosnkiem, świeża natka pietruszki, pieprz i sól. Przyrządzanie przekąski jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Możesz więc bez problemu przygotować jajka bezpośrednio przed np. wizytą gości.

Najpierw ugotuj jajka na twardo. Następnie je wyjmij, zalej zimną wodą i obierz ze skorupki. Przekrój jajka na pół i wyjmij z nich żółtka. Posiekaj żółtko na kawałki i włóż do miseczki. Posiekaj drobno również łososia, a następnie dodaj do żółtek. Dodaj do nich kremowy serek z przyprawami. Wymieszaj całość. Do wgłębień w białkach nałóż łyżką masę z żółtkami. Ułóż tak przygotowane jajka na ozdobnym talerzyku. Na koniec posyp każde posiekaną świeżą natką pietruszki.

Muffiny jajeczne – jak zrobić jajeczną przekąskę?

Muffiny jajeczne to jedne z najpyszniejszych i najpożywniejszych przekąsek jajecznych. Możesz przyrządzać je zarówno na specjalne okazje, jak i np. na śniadanie czy kolację. Jajeczne muffiny są smaczne, pożywne i bardzo zdrowe. W dodatku robi je się łatwo i szybko, więc amator gotowania nie będzie miał najmniejszego problemu z odtworzeniem przepisu. Aby przygotować muffinki, koniecznie zaopatrz się w następujące produkty spożywcze: jajka, szczypiorek, papryka czerwona, ser gouda, szynka wieprzowa, mleko 2%, masło i przyprawy do smaku – sól i pieprz.

Najpierw pokrój w kostkę szynkę i pół papryki. Zetrzyj na tarce ser żółty, a szczypiorek drobno posiekaj. Wbij jajka do miski i porządnie roztrzep. Dodaj pół łyżeczki soli i dopraw pieprzem. Wymieszaj, po czym wlej mleko. Dorzuć szynkę, paprykę, szczypiorek i starty ser. Wysmaruj masłem formę na muffinki. Rozlej ją do wszystkich miejsc w foremce. Następnie rozgrzej piekarnik i włącz grzanie góra-dół. Piecz muffinki przez ok. 15 minut w 175 st. C. Po wyjęciu muffinek koniecznie posyp je pozostałym startym serem.

Jajka w galarecie – przygotowanie krok po kroku

Jajka w galarecie to jedno z najpopularniejszych dań na święta wielkanocne. Można jednak bez problemu przygotować je jako przekąskę np. na imprezę ze znajomymi. Przystawka nie jest trudna do zrobienia. Poradzisz sobie z nią, nawet jeśli nie masz specjalistycznej wiedzy kulinarnej. Aby zrobić przekąskę, wystarczy zaopatrzyć się w następujące składniki: jajka, żelatyna, kukurydza konserwowa, groszek zielony konserwowy, brokuły, marchewka i przyprawy do smaku – ocet spirytusowy, pieprz i sól.

Najpierw ugotuj jajka na twardo. Następnie wystudź je i obierz ze skorupek. Przekrój jajka na pół. Obierz marchewkę i pokrój w plastry. Ugotuj marchewkę w osolonej wodzie. Podziel brokuł na niewielkie kawałki, po czym go ugotuj. Umieść w salaterce brokuł, kukurydzę, groszek i marchewkę. Umieść na wierzchu połówki jajka. Rozpuść żelatynę we wrzącej wodzie, następnie dopraw ją solą. Wlej rozpuszczoną żelatynę do salaterki, tak aby przykryła wszystkie składniki. Na koniec odstaw jajka w galaretce do lodówki na ok. 6 godzin. Ze względu na czas chłodzenia warto przyszykować przekąskę rano – jeszcze zanim pojawią się goście. Jajka w galarecie najlepiej smakują polane octem.

Najlepsze przekąski z jajkiem – polecane pomysły na jajeczne przekąski

Tosty francuskie – prosta przekąska z jajek

Tosty francuskie to znakomita potrawa, którą możesz przygotować, jeśli masz nadmiar pieczywa w chlebaku i nie chcesz go zmarnować. To prosty przepis, z którym bez problemu poradzą sobie nawet amatorzy gotowania. Co ciekawe, przekąskę w postaci tostów francuskich możesz przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. Aby zrobić tosty, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: chleb tostowy, ser gouda, jajka, mleko 2%, szynka kanapkowa, oliwa z oliwek, sól i pieprz.

Wymieszaj jajko z mlekiem, pieprzem i solą. Następnie porządnie rozgrzej oliwę. Zamocz kromki i połóż je na patelni. Smaż do zarumienienia. Przełóż kromkę na drugą stronę, połóż na niej plasterek szynki i sera, po czym znów po jednym plasterku sera z szynką. Przykryj drugą kromką – tą usmażoną od środka. Dociśnij, żeby plasterki się nie wysunęły. Gdy tylko pierwsza kromka się zarumieni, przekręć całą kanapkę na drugą stronę – w ten sposób zrumieni się druga kromka. Tosty francuskie to pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu danie.

Jajka zapiekane – nietypowa przekąska na każdą imprezę

Szykujesz się na przyjęcie, ale nie masz zaplanowanych przekąsek? Jedną z najciekawszych mogą być jajka zapiekane. To bardzo smaczna i szybka do zrobienia przystawka. Najlepsze zapiekane jajka są z szynką oraz suszonymi pomidorami. Możesz oczywiście dodać do środka inne dodatki – wszystko zależy od upodobań czy dostępności do produktów. Aby przygotować przekąskę, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: jajka, olej rzepakowy, suszone pomidory w oleju, szynka parmeńska, sól i pieprz.

Wysmaruj formę do muffinek olejem rzepakowym. Każde miejsce wyłóż plastrem szynki, następnie wyłóż na dnie pokrojone pomidory suszone. Wbij jajko do każdego wgłębienia foremki wypełnionego pomidorami. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. i ustaw na grzanie góra-dół. Piecz jajka przez kwadrans. Po upieczeniu wyjmij je i przełóż na ozdobny talerz. Zanim podasz przekąskę na stół, dopraw jajka odrobiną pieprzu i soli. Możesz też zostawić je bez doprawienia, jeśli wolisz, żeby każdy gość przyprawił zapiekane jajka według własnych upodobań.

Pasztet jajeczny – doskonała przekąska nie tylko na święta

Chcesz przyrządzić smaczną przekąskę z jajek, ale brakuje ci pomysłu? Spróbuj upiec pasztet jajeczny, który znakomicie sprawdzi się na każdą okazję – nie tylko na święta. Pomysły na jajeczny pasztet są proste, więc każdy sobie z nimi poradzi. Pasztet przyrządzony na podstawie tego przepisu warto podawać gościom w towarzystwie świeżego pieczywa i warzyw. Do przygotowania pasztetu przydadzą się następujące produkty spożywcze: jajka, olej rzepakowy, cebula, śmietana 12%, ser mozzarella, musztarda, majonez, masło, bułka tarta, pieprz i sól. Nie musisz mieć specjalistycznej wiedzy kulinarnej, aby przygotować pasztet jajeczny. To duże ułatwienie dla wielu osób.

Ugotuj jajka na twardo, najlepiej dziesięć sztuk. Gotuj je przez 8 minut od momentu, aż woda się zagotuje. Przelej jajka zimną wodą i zostaw do wystudzenia. Obierz jajka ze skorupki i zetrzyj na tarce, po czym przełóż do dużej miski. Obierz cebulę, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej olejem patelni. Oddziel białka od żółtek. Zetrzyj mozzarellę na tarce. Następnie dodaj żółtka do jajek. Dodaj do nich również mozzarellę, majonez, śmietanę, musztardę, bułkę tartą i przestudzoną cebulę. Wymieszaj wszystko. Ubij białka na sztywną pianę w osobnej misce. Dodaj pianę z białek do masy jajecznej, po czym wymieszaj składniki. Przelej masę na pasztet do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz go w rozgrzanym do 180 st. C. piekarniku przez ok. 45 minut. Zostaw upieczony pasztet do wystudzenia.

Przekąski z jajkiem - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto