Przepis na farsz do jajek krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
blender, pojemnik blendera

W pojemniku blendera umieść ugotowane żółtka, tuńczyka, olej oraz majonez.

Składniki zmiksuj na gładką masę.

Pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki.

Następnie pomidory dodaj do pasty z żółtek.

Gotowy farsz nakładaj do ugotowanych połówek białek jajka.

Farsz do jajek podany w białkach ugotowanych jaj na kolorowym talerzu.
Farsz do jajek
Koszt przygotowania dania
16.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
136 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
34

Farsz do jajek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o farszu do jajek

Farsz do jajek to doskonały pomysł na nadzienie do jajek na święta wielkanocne. Smaczny farsz możemy wykorzystać także do przygotowania pysznej przystawki na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Przepis na farsz do jajek jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Wykładania farszu niezbędne będą następujące produkty: żółtka jaj, tuńczyk w sosie własnym, olej rzepakowy, majonez, suszone pomidory oraz przyprawy (sól oraz pieprz).

Jak zrobić farsz do jajek? W pojemniku blendera umieść ugotowane żółtka, tuńczyka, olej oraz majonez. Składniki zmiksuj na gładką masę. Pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki. Następnie pomidory dodaj do pasty z żółtek. Gotowy farsz nakładaj do ugotowanych połówek białek jajka.

Majonez to gęsta emulsja, którą wytwarza się z oleju, żółtek jaj oraz dodatków smakowych. Do emulgacji tłuszczów w procesie przygotowania majonezu najczęściej wykorzystywany jest ocet winny lub sok ze świeżej cytryny. Do przygotowania majonezu często wykorzystywana jest również musztarda, która pełni funkcję stabilizującą oraz nadaje charakterystyczny smak majonezu. Warto pamiętać, że majonez jest wysokokalorycznym produktem, dlatego osoby dbające o linię powinny ograniczyć jego spożycie. Dobrą propozycją na obniżenie kaloryczności potraw z majonezem jest wykorzystanie mieszanki majonezu z jogurtem naturalnym.

Tuńczyk jest produktem niskokalorycznym o dużej zawartości białka i wartości odżywczych. Dostarcza on do organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA), które zwiększają odporność, zmniejszają poziom cholesterolu LDL oraz przeciwdziałają powstawaniu chorób serca. Jest to również źródło witaminy D, która pozytywnie wpływa na stan kości, odporność i samopoczucie.

Podsumowując prosty przepis na najlepszy farsz do jajek świetnie sprawdzi się jako nadzienie do jajek wielkanocnych, a także serwowanych podczas imprez z rodziną lub znajomymi. Farsz jest dobry bezpośrednio po przygotowaniu i należy podawać go na zimno.

Wartości odżywcze farszu do jajek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(42g)
Energia (kalorie)
324.24 kcal
136.18 kcal
Białko
15.93 g
6.69 g

Węglowodany w farszu do jajek

Na 100g
Na porcję
(42g)
Węglowodany
5.73 g
2.41 g
Węglowodany przyswajalne
4.85 g
2.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.88 g
0.37 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(42g)
Tłuszcz
26.26 g
11.03 g
Tłuszcze nasycone
6.93 g
2.91 g
Tłuszcze nienasycone
19.33 g
8.12 g
Tłuszcze jednonasycone
11.78 g
4.95 g
Tłuszcze wielonasycone
7.54 g
3.17 g
Cholesterol
532.67 mg
223.72 mg

Witaminy w przepisie na farsz do jajek

Na 100g
Na porcję
(42g)
Witamina A
187.57 µg (mcg)
78.78 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.26 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
1.30 µg (mcg)
0.55 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.80 mg
1.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
3.20 µg (mcg)
1.35 µg (mcg)
Witamina E
1.46 mg
0.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
179.60 µg (mcg)
75.43 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.30 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.45 mg
1.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
75.36 µg (mcg)
31.65 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
79.76 µg (mcg)
33.50 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na farsz do jajek

Na 100g
Na porcję
(42g)
Sód
192.55 mg
80.87 mg
Potas
371.48 mg
156.02 mg
Wapń
74.19 mg
31.16 mg
Fosfor
279.81 mg
117.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
26.52 mg
11.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.26 mg
0.95 mg
Cynk
1.40 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do jajek 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w farszu do jajek

Lista alergenów dla farszu do jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania farszu do jajek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
10 szt.
ugotowane
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Tuńczyk w sosie własnym
130 g
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
4.59
Za 130 g
Olej rzepakowy
30 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Majonez
30 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Suszone pomidory
30 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 30 g
Koszt składników
37.00
Jak oceniasz przepis na farsz do jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób