Przepis na jajka faszerowane w skorupkach krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Jajka ugotuj na twardo.

Ugotowane jajka przetnij razem ze skorupką w pół.

Wyjmij żółtka i umieść w miseczce, dodaj do nich musztardę, majonez, ketchup, pietruszkę i koper, dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

Utartymi żółtkami faszeruj jajka, posyp je natką pietruszki i koperkiem.

Jajka faszerowane w skorupkach leżą na białym talerzu.
Jajka faszerowane w skorupkach
Koszt przygotowania dania
14.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
172 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
55

Jajka faszerowane w skorupkach - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o jajkach faszerowanych w skorupkach

Jajka faszerowane w skorupkach to doskonały pomysł na ciekawe podanie jajek. Przepis na jajka faszerowane w skorupkach są łatwe do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby jest przygotować. Do wykonania przepisu potrzebne będą: jajka, majonez, musztarda, ketchup, sól, pieprz, natka pietruszki i koperek świeży.

Jak zrobić jajka faszerowane w skorupkach? Na początek ugotuj jajka na twardo. Razem ze skorupką przekrój jajka na pół. Wyjmij żółtka z jajek i umieść je w miseczce. Utrzyj żółtka z majonezem, ketchupem i musztardą, dopraw je solą i pieprzem. Na koniec dodaj natkę pietruszki oraz koperek i wymieszaj. Tak przygotowany farsz przełóż do jajek i udekoruj koperkiem.

Podawaj z pieczywem na śniadanie lub z gotowanymi ziemniakami jako danie obiadowe.

Jajka będące składnikiem tego przepisu są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do przenoszenia tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Niedobory żelaza wiążą się z występowaniem anemii a co za tym idzie nasz organizm jest gorzej dotleniony i nie może pracować w pełni prawidłowo. Natka pietruszki jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi a co za tym idzie ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych.

Podsumowując jajka z skorupkach to pomysł na dobre i proste jajka podane w ciekawy sposób. Jajka idealnie sprawdzą się podane na święta wielkanocne.

Wartości odżywcze jajek faszerowanych w skorupkach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
172.87 kcal
172.87 kcal
Białko
10.34 g
10.34 g

Węglowodany w jajkach faszerowanych w skorupkach

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
2.99 g
2.99 g
Węglowodany przyswajalne
2.81 g
2.81 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
13.07 g
13.07 g
Tłuszcze nasycone
4.13 g
4.13 g
Tłuszcze nienasycone
8.94 g
8.94 g
Tłuszcze jednonasycone
4.17 g
4.17 g
Tłuszcze wielonasycone
4.77 g
4.77 g

Witaminy w przepisie na jajka faszerowane w skorupkach

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
153.97 µg (mcg)
153.97 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.16 mg
Tiamina
0.04 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.39 mg
0.39 mg
Niacyna
0.25 mg
0.25 mg
Brak danych dla: majonez.
czytaj dalej
Foliany
47.23 µg (mcg)
47.23 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na jajka faszerowane w skorupkach

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
228.32 mg
228.32 mg
Potas
169.26 mg
169.26 mg
Wapń
56.33 mg
56.33 mg
Fosfor
164.83 mg
164.83 mg
Magnez
13.62 mg
13.62 mg
Żelazo
1.81 mg
1.81 mg
Cynk
1.11 mg
1.11 mg
Miedź
0.07 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek faszerowanych w skorupkach 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajkach faszerowanych w skorupkach

Lista alergenów dla jajek faszerowanych w skorupkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania jajek faszerowanych w skorupkach

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
10 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Ketchup
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
25.50
Jak oceniasz przepis na jajka faszerowane w skorupkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób