Jaja faszerowane łososiem

Opublikowano: 22.07.2021 r., 13:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Faszerowane jaja z łososiem
Jaja faszerowane łososiem
Jaja faszerowane łososiem wędzonym to doskonała propozycja na przystawkę na spotkaniach rodzinnych lub ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj przepisu na to smaczne danie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
245 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Łosoś wędzony (100 g)
  • Serek kanapkowy z czosnkiem (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na jaja faszerowane łososiem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo, następnie wyciągnij je z wody, zalej zimną wodą i obierz ze skorupki.

Jajka przerój na pół i wyciągnij z nich żółtka.

Żółtka posiekaj na drobne kawałki i włóż je do miseczki.

Łososia drobno posiekaj i dodaj do żółtek.

Następnie do żółtek dodaj serek kremowy i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

Masę z żółtkami nałóż łyżką we wgłębienia w białkach jaj.

Gotowe jajka ułóż na ozdobnym talerzu i udekoruj świeżą natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na jaja faszerowane łososiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,5% osób

Więcej informacji na temat jaj faszerowanych łososiem

Jaja faszerowane łososiem wędzonym to doskonała propozycja na przystawkę lub danie wielkanocne. Przepis na farsz do jajek z łososiem jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do przygotowania tej smacznej potrawy potrzebujesz następujących produktów spożywczych: jajek, łososia wędzonego, kremowego serka o smaku chrzanowym, świeża natka pietruszki, sól oraz pieprz. Danie możesz dodatkowo udekorować majonezem.

A więc jak przygotować jajka nadziewane łososiem i serkiem? Na początek ugotuj jajka na twardo, następnie wyciągnij je z wody i przepłucz pod zimną, bieżącą wodą. Jajka obierz ze skorupek, przekrój je na pół i wyciągnij z nich żółtka. Teraz czas na farsz - żółtka jajka i łososia posiekaj na małe kawałki, dodaj do nich serek kremowy, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Masę kremową nałóż we wgłębiania białek. Jajka udekoruj świeżą natką pietruszki. Dodatkowo wierzch farszu możesz udekorować kleksem z majonezu. Potrawę do momentu podania przechowuj w lodówce.

Potrawy z jajkiem gotowanym są doskonałym źródłem wielu cennych składników pokarmowych i odżywczych. Jajka są bowiem źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jaja zawiera w swoim składzie wszystkie niezbędne aminokwasy. Jajka zawierają również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K), fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez czy cynk. Żółtka jaj są doskonałym źródłem beta-karotenu oraz luteiny, które korzystanie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.

Podsumowując jajka z farszem z łososia to idealny wybór na przystawkę. Są one źródłem wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Świetnie sprawdzą się na diecie bezglutenowej, w ich skład nie wchodzi żaden produkt, który zawiera ten składnik pokarmowy. Dodatkowo będzie dobrym źródłem białka w diecie laktoowowegetariańskiej. Dostarczy również istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Alergeny w jajach faszerowanych łososiem

Lista alergenów dla jaj faszerowanych łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Łosoś wędzony
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek kanapkowy z czosnkiem

Wartości odżywcze jaj faszerowanych łososiem

na 100g gotowej potrawy

Jajka faszerowane łososiem to doskonały pomysł na smaczną przystawkę. Jest to dobre źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
204.59
245.50
Białko (g)
11.44
13.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
2.13
2.56
Węglowodany przyswajalne (g)
2.13
2.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
16.59
19.91
Tłuszcze nasycone (g)
9.89
11.87
Tłuszcze nienasycone (g)
6.70
8.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.07
6.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.63
1.95
Cholesterol (mg)
230.57
276.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
185.71
222.86
Witamina B6 (mg)
0.15
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.98
1.18
Witamina D (µg (mcg))
3.76
4.51
Witamina E (mg)
0.55
0.66
Retinol (µg (mcg))
184.13
220.95
Tiamina (mg)
0.03
0.04
Ryboflawina (mg)
0.33
0.40
Niacyna (mg)
0.82
0.98
Foliany (µg (mcg))
27.79
33.35
Beta karoten (µg (mcg))
18.73
22.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
280.73
336.88
Potas (mg)
141.97
170.36
Wapń (mg)
61.87
74.25
Fosfor (mg)
163.71
196.46
Magnez (mg)
12.00
14.40
Żelazo (mg)
1.09
1.30
Cynk (mg)
0.88
1.06
Miedź (mg)
0.08
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny jaj faszerowanych łososiem 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jaj faszerowanych łososiem

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Łosoś wędzony
100 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 100 g
Serek kanapkowy z czosnkiem
200 g
2.50
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
3.70
Za 200 g
Koszt składników
23.00