Jajka z łososiem wędzonym i majonezem

Opublikowano: 29.03.2022 r., 20:20 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem na talerzu ustawionym na serwetce
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem to pyszna przystawka idealna na Wielkanoc. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić zaskakujące i smaczne jajka nadziewane to koniecznie sprawdź ten przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Miksowanie 7 min
114 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Łosoś wędzony (100 g)
  • Majonez (50 g)
  • Chrzan (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
blender, pojemnik blendera

Przepis na jajka z łososiem wędzonym i majonezem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz.

Obrane jajka przekrój na pół. Żółtka wydrąż i umieść w naczyniu blendera.

Dodaj pokrojonego w małe kawałki łososia, majonez i chrzan. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie razem zmiksuj.

Farsz wykładaj we wgłębieniu po żółtku.

Na wierzch możesz ułożyć również kawałki łososia.

Dodaj również posiekany szczypiorek.

Jak oceniasz przepis na jajka z łososiem wędzonym i majonezem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat jajek z łososiem wędzonym i majonezem

Jajka z łososiem wędzonym i majonezem to pyszna przystawka idealna na Wielkanoc. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić zaskakujące i smaczne rozwiązanie to koniecznie sprawdź ten przepis.

Nasz przepis na jajka z łososiem wędzonym i majonezem wyróżnia to, że do ich wykonania potrzebny będzie tuńczyk w sosie własnym. Na samym początku ugotuj jajka na twardo. Włóż jajka do zimnej wody i gotuj około 6-7 minut od momentu zagotowania. Następnie delikatnie jajka obierz. Przekrój je na pół i przełóż żółtka do kielicha blendera. Dodaj łososia, majonez i chrzan. Dopraw solą i pieprzem i całość zmiksuj. Przygotowany farsz umieść we wgłębieniu po żółtku w białkach. Wierzch udekoruj kawałkami łososia wędzonego, szczypiorkiem i np. ogórkiem. Jeśli wiecie już jak zrobić jajka z łososiem wędzonym i majonezem to nie czekajcie i koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Tak przygotowane, pyszne jaja nadziewane to mój absolutny ulubieniec wśród przystawek na Wielkanoc. To również świetny pomysł na ciekawe śniadanie lub przekąskę na imprezę.

Potrawy z jajek to bardzo dobre rozwiązanie nie tylko na śniadanie. Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest sposób spożywania jaj. Niestety smażone w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku mają więcej oddziaływań negatywnych. Dlatego warto szukać zdrowszych i smaczniejszych rozwiązań jak nasz przepis na faszerowane jajka na święta.

Szczypiorek to roślina bogata w wartości odżywcze. Jej walory smakowe znane były już w średniowieczu. Wtedy nie wiedziano za to, że to świetne źródło witaminy K, witaminy C oraz witaminy A. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na wzmocnienie kości, układu odpornościowego czy układu nerwowego. Ważne jest by wzbogacać dania o dodatek ziół takich jak szczypiorek. Ponieważ oprócz ostrości dodadzą również ważne dla zdrowia witaminy. Tym bardziej że mają naprawdę niewiele kilokalorii. Łyżka posiekanego szczypiorku to tylko 5 kcal!

Alergeny w jajkach z łososiem wędzonym i majonezem

Lista alergenów dla jajek z łososiem wędzonym i majonezem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Łosoś wędzony
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze jajek z łososiem wędzonym i majonezem

na 100g gotowej potrawy

Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
190.55
114.33
Białko (g)
12.32
7.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
0.77
0.46
Węglowodany przyswajalne (g)
0.71
0.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.07
0.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
14.94
8.96
Tłuszcze nasycone (g)
4.28
2.57
Tłuszcze nienasycone (g)
10.66
6.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.60
2.76
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.06
3.63
Cholesterol (mg)
259.51
155.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
114.69
68.82
Witamina B6 (mg)
0.17
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
1.28
0.77
Witamina C (mg)
0.51
0.30
Witamina D (µg (mcg))
4.86
2.91
Witamina E (mg)
1.04
0.63
Retinol (µg (mcg))
114.59
68.76
Tiamina (mg)
0.03
0.02
Ryboflawina (mg)
0.33
0.20
Niacyna (mg)
1.03
0.62
Foliany (µg (mcg))
33.73
20.24
Beta karoten (µg (mcg))
0.63
0.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
306.14
183.69
Potas (mg)
135.71
81.43
Wapń (mg)
41.92
25.15
Fosfor (mg)
169.59
101.76
Magnez (mg)
12.41
7.44
Żelazo (mg)
1.38
0.83
Cynk (mg)
0.96
0.58
Miedź (mg)
0.10
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek z łososiem wędzonym i majonezem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek z łososiem wędzonym i majonezem

Koszt składników
25.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Łosoś wędzony
100 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 100 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Chrzan
10 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 10 g
Koszt składników
25.50