Śniadania z jajkiem
-
Jajecznica na maśle
Jajecznica na maśle to doskonała propozycja na śniadanie. Smażona na maśle jajecznica jest pyszna i sycąca. Podawaj ją ze świeżym …
5 + 5 min łatwy 2 231 kcal
-
Szakszuka klasyczna
Klasyczna szakszuka składa się z jajek z pomidorami z puszki, świeżej papryki oraz charakterystycznej dla tej potrawy przyprawy: kuminu. Oryginalnie …
20 min łatwy 3 299 kcal
-
Omlet z pieczarkami
Omlet z pieczarkami to wspaniały pomysł na wytrawny posiłek pełen białka. Ten omlet jest bardzo lekki i bezglutenowy, a przy …
15 + 10 min łatwy 1 198 kcal
Śniadania z jajkiem - przepisy
-
Jajka z piekarnika
Dobry, prosty przepis na jajka z piekarnika idealne na śniadanie lub na kolację. Są także pyszne jako przystawka na święta, …
20 min łatwy 6 169 kcal
-
Muffiny jajeczne
Przepis na muffinki jajeczne jest prosty. Jak sama nazwa wskazuje, przygotowuje się je z jajek, ale mogą być m.in. z …
15 + 18 min łatwy 2 541 kcal -
Jajka w sosie tatarskim
Jajka w sosie tatarskim to doskonała propozycja na pyszne jajka z wyrazistym w smaku sosem. Przepis na jajka w sosie …
15 + 10 min łatwy 10 356 kcal
-
Jajka w sosie chrzanowym
Jajka w sosie chrzanowym to świetna opcja dla wszystkich osób, które szukają inspiracji na pyszny, bezmięsny, ale naprawdę sycący obiad. …
15 + 20 min łatwy 4 199 kcal
-
Jajka z awokado
Jajka z awokado, pomidorami suszonymi i tuńczykiem to doskonała propozycja na przystawkę lub stół wielkanocny. Przepis na te pyszne jajka …
20 + 10 min łatwy 5 208 kcal
-
Szakszuka z serem
Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi ta pyszna szakszuka nie …
10 + 15 min łatwy 2 240 kcal
-
Menemen
Ta smaczna, kremowa i mocno pomidorowa jajecznica jest zdrowa i sycąca. Menemen to dobre rozpoczęcie lub zakończenie dnia. Próbowałeś już …
10 + 15 min łatwy 2 428 kcal
-
Pasta jajeczna z szynką
Pasta jajeczna z szynką to szybki, łatwy i tani sposób na smarowidło do kanapek, które możesz podawać na kolację lub …
15 + 10 min łatwy 6 199 kcal -
Omlet z mlekiem i boczkiem
Omlet z mlekiem i boczkiem to wspaniała francuska propozycja na pyszne śniadanie. Omlet możesz podać dla całej rodziny. Omlet śniadaniowy …
10 + 15 min łatwy 1 926 kcal -
Sałatka z mozzarellą i jajkiem
Szybka i smaczna sałatka z mozzarellą i jajkiem idealna na imprezę albo na święta. Pyszne warzywa, kremowy sos, jajka i …
15 min łatwy 4 225 kcal
-
Jajecznica z kurkami
Jajecznica to chyba najpopularniejszy rodzaj śniadania na Świecie, nie ma osoby, która by nie wiedziała czym jest jajecznica. Jej podstawowa …
10 + 10 min łatwy 1 441 kcal
-
Kanapka z awokado
Połączenie jajek i awokado to jedna z lepszych propozycji śniadaniowych. Awokado w ostatnim czasie zyskało na popularności w naszym kraju …
15 + 10 min łatwy 2 257 kcal
-
Tortilla z jajkiem
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest …
7 + 13 min łatwy 1 505 kcal
-
Chleb w jajku
Słyszałaś kiedyś o tostach francuskich? Ja od dziecka jadłam chleb w jajku, ale dopiero mając kilkanaście lat, dowiedziałam się, że …
15 min łatwy 1 342 kcal
-
Sałatka z brokułami i jajkiem i słonecznikiem
Sałatka z brokułami i jajkiem i słonecznikiem to wspaniała opcja na pyszne danie, którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Całość jest …
25 + 20 min łatwy 4 306 kcal
-
Omurice
Japoński omlet z ryżem, czyli omurice to smaczny i pożywny pomysł na danie. Miałeś okazję już próbować? Sprawdź jak zrobić …
30 min łatwy 2 483 kcal -
Tosty z jajkiem
Brakuje Ci pomysłu na ciepłe, szybkie śniadanie przed pracą lub lunch w ciągu dnia? Dzisiaj przychodzę z idealną propozycją, koniecznie …
15 + 15 min łatwy 1 381 kcal
-
Jajka w majonezie
Smaczne jajka w majonezie to doskonała propozycja na pyszną przystawkę lubianą przez wszystkich podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis …
10 + 10 min łatwy 10 259 kcal
-
Sałatka jajeczna
Sałatka jajeczna to danie, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Smaczna, świąteczna sałatka, przygotowywana głównie na wielkanoc (ale nie tylko...) …
10 + 10 min łatwy 1 199 kcal
-
Omlet z pomidorami i cebulą
Omlety są idealne na śniadanie. Można przyrządzić je na wiele sposobów, przez co nie są nudne. Z tego przepisu dowiesz …
10 min łatwy 1 291 kcal
-
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem to pyszna przystawka idealna na Wielkanoc. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić zaskakujące i smaczne …
10 + 7 min łatwy 12 114 kcal -
Omlet z jajek z cukinią i serem typu feta
Sprawdź jak przygotowanie niecodziennego omletu z jajek z cukinią i serem typu feta jest proste. Pyszny, lekki, zdrowy i szybki, …
15 min łatwy 1 430 kcal
-
Omlet cesarski
Omlet cesarski kaiserschmarrn to wyjątkowa propozycja przygotowania klasycznego omletu biszkoptowego. Jest to omlet szarpany z rodzynkami i ewentualnie dodatkiem sezonowych …
10 + 10 min łatwy 2 385 kcal
-
Bananowe pancakes
Bananowe pancakes to idealny pomysł na pożywne śniadanie. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Można je łączyć z …
40 min łatwy 4 399 kcal
-
Omlet z szynką i serem
Omlet z szynką i serem to świetny pomysł na szybki omlet śniadaniowy. Omlet można podać w zastępstwie za jajecznicę lub …
10 + 15 min łatwy 3 757 kcal -
Jajka po florencku
Jajka po florencku to bardzo popularne i dobre śniadanie lub danie brunchowe charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej. Ponieważ jeść dość czasochłonne …
20 min średni 1 301 kcal
-
Banica
Banica to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej. Zapiekane ciasto filo z dodatkami świetnie sprawdza się na obiad a także przekąskę podczas …
10 + 50 min łatwy 10 488 kcal -
Śniadanie wiedeńskie
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, co znajduje się na naszym talerzu. Dzisiaj przedstawię …
10 + 20 min łatwy 1 649 kcal
-
Placki bananowo-twarogowe
Placki bananowo twarogowe to świetne rozwiązanie na smaczny obiad na słodko. Na pewno pokochasz te pyszne placuszki. Ten prosty przepis …
20 + 20 min łatwy 4 264 kcal
-
Jajecznica po turecku
Przepis na jajecznicę po turecku, choć brzmi egzotycznie, nie wymaga dalekowschodnich składników. Wystarczą jajka, papryka, pomidory, cebula i czosnek. Są …
15 + 5 min łatwy 2 219 kcal
-
Jajka po benedyktyńsku z guacamole i łososiem
Lżejsza wersja tosta benedyktyńskiego. Awokado i łosoś to źródło cennych kwasów omega-3. Taka wersja świetnie sprawdzi się jako zdrowszy zamiennik …
30 min łatwy 2 460 kcal -
Jajecznica z szynką i pomidorami
Jajecznica należy do jednych z najpopularniejszych śniadań, które bardzo często są serwowane w polskiej kuchni. Posiłek jest bardzo szybki i …
5 + 5 min łatwy 1 505 kcal -
Jajka na twardo
Jajka na twardo to wspaniała opcja na pyszną przekąskę lub część posiłku. Choć ich przygotowanie jest łatwe, wiele osób obawia …
5 + 15 min łatwy 2 143 kcal
-
Placuszki twarogowe
Pyszne placuszki twarogowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
15 + 20 min łatwy 10 82 kcal
-
Sałatka z brokułem
Sałatka z brokułem to idealny pomysł na pyszne danie na imprezę. Przepis na sałatkę jest prosty i Twoje doświadczenie kulinarne …
15 min łatwy 4 165 kcal
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
Sałatki to rodzaj dania, który może zawierać wszystko co sobie zażyczysz. Niektóre zawierają tylko warzywa, inne mają dodatek ryby, grillowanego …
15 + 20 min łatwy 3 166 kcal
-
Hash browns
Hash browns to nic innego jak dodatek do śniadania w formie drobno posiekanych ziemniaków. Koniecznie poznaj mój przepis na hash …
20 + 30 min łatwy 5 123 kcal
-
Jajka po wiedeńsku
Jajka po wiedeńsku to jeden z bardzo popularnych i jednocześnie najsmaczniejszych sposobów na niebanalne przygotowanie jajek. Nazywane bywają też jajkami …
10 min łatwy 1 114 kcal
-
Omlet z płatkami owsianymi
Omlet z płatkami owsianymi to jedna z propozycji na soczyste, słodkie danie z jajek. Omlet możesz podać na śniadanie, podwieczorek …
10 + 10 min łatwy 1 452 kcal
-
Jajecznica z pieczarkami
Jajecznica jest jednym z popularniejszych dań serwowanych na ciepłe śniadanie z jajek. Propozycja jajecznicy z pieczarkami i cebulą jest pyszną …
10 + 20 min łatwy 1 305 kcal
-
Banan w cieście
Banan w cieście to słodka przekąska, którą tworzy smażony banan w panierce z ciasta naleśnikowego na słodko. Świetnie smakuje z …
25 min łatwy 4 472 kcal
-
Jajecznica z pomidorami
Jajecznica z pomidorami to doskonały pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Przepis na jajecznicę z pomidorami jest bardzo prosty, dlatego …
10 min łatwy 2 387 kcal
-
Placuszki na maślance
Placuszki na maślance to świetny pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Smaczne placuszki na słodko z jabłkami lub innymi …
20 + 20 min łatwy 8 585 kcal
-
Tartinki
Tartinki to bardzo dobry pomysł na szybkie kanapeczki na lunch. Mini kanapki to danie typu finger food. Jest ono bardzo …
20 + 10 min łatwy 10 352 kcal
-
Placki na maślance
Placki na maślance to danie obecne w domowej, tradycyjnej polskiej kuchni od wielu pokoleń. Przygotowywała je niejedna babcia, czy prababcia. …
45 min łatwy 3 775 kcal
-
Dorayaki
Dorayaki to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie na słodko. Japoński deser podaje się przełożony kremem i złożony z dwóch …
20 + 15 min łatwy 10 378 kcal
-
Muffinki jajeczne
Muffinki jajeczne to fajna propozycja na śniadanie na słono. Szybkie, warzywne muffinki z jajek są pyszną formą podanie warzyw, która …
10 + 25 min łatwy 4 268 kcal -
Racuchy bez drożdży
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy bez drożdży to trafiłeś w najlepsze miejsce, by rozwiać swoje wątpliwości. To pyszne danie …
10 + 5 min łatwy 20 81 kcal
-
Croque madame
Croque madame to francuska kanapka, która przypomina tost. Podaje się ją ze sporą ilością roztopionego sera i jajkiem sadzonym, które …
15 + 15 min łatwy 1 890 kcal -
Jajka w sosie musztardowym
Jajka w sosie musztardowym to doskonała propozycja na pyszne jajka w sosie. Jajka w sosie idealnie pasują podane na śniadanie …
20 + 10 min łatwy 5 277 kcal
-
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
Szybka sałatka z pieczarkami marynowanymi do doskonały pomysł na danie imprezowe. Świetnie sprawdzi się jako przystawka. Przepisy na te dania …
15 min łatwy 6 158 kcal
-
Klops z jajkiem
Pod nazwą klops z jajkiem ukryte jest danie przygotowane na bazie mielonego mięsa z dodatkiem jajek surowych, bułki namoczonej w …
10 + 70 min łatwy 16 182 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie śniadania z jajkiem
Śniadanie z jajkiem - co to jest?
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Aby dostarczyć do organizmu cennych właściwości odżywczych i witamin, warto jednak jeść śniadanie z jajkiem. W jajkach znajduje się bowiem ogromna ilość składników odżywczych i białko w najczystszej postaci. Jaja można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, dlatego też jeść można z nimi smaczne, pomysłowe i pożywne śniadania. Mitem jest fakt, że ze względu na cholesterol nie wolno jeść jajek – należą one do grupy najczęściej polecanych produktów w codziennej diecie.
Przepisy na śniadania z jajkiem – zbiór pomysłów na dania na bazie jajek
Śniadanie z jajkiem należy do jednych z najsmaczniejszych i najbardziej pożywnych na świecie. Jajko smażone czy też gotowane świetnie sprawdzi się jako pierwszy posiłek dnia, który doda energii i odżywi organizm. Dlaczego warto jeść jajka na śniadanie? Czy jajecznica z dodatkiem warzyw to pożywny posiłek? Jakie są najlepsze, szybkie i łatwe przepisy na pożywne dania jajeczne? Sprawdź sposoby na fit śniadania z jajkiem!
Szybkie, łatwe i pożywne śniadania z jajkiem – TOP jajeczne przepisy
Właściwości jajek, czyli dlaczego warto jeść je na śniadanie
Jajko to jeden z najzdrowszych produktów w kuchni. Dawniej naukowcy spierali się o to, czy ludzie powinni je jeść, bo jedzenie jajek miało ponoć zwiększać poziom cholesterolu we krwi. Wraz z postępem czasu i nauki okazało się jednak, że to mit, zatem jajka jak najbardziej można spożywać. Oczywiście, nie wolno tego robić bez ograniczeń – jednak ta reguła dotyczy większości produktów spożywczych. Dlaczego jajecznica na śniadanie jest dobrym pomysłem? Otóż za jedzeniem jajek przemawia wiele faktów.
- Jajka to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, które łatwo wchłania się do ludzkiego organizmu.
- Jajka są cennym źródłem wielu witamin, zwłaszcza A, B, E, D i K. Znajduje się w nich również cała masa składników mineralnych (m.in. wapń, żelazo, magnez i cynk).
- Jedno jajko to ok. 80 kcal, z czego aż 60 kcal ma żółtko.
- Bez większych obaw o zdrowie można zjadać ok. 10 jajek tygodniowo.
- Najlepsze jajko to gotowane na miękko, ponieważ jest ono łatwiejsze do strawienia. Należy również pamiętać o tym, że białko trawi się szybciej i prościej niż żółtko.
- Najbardziej pożądane przez konsumentów są jaja wiejskie, które pochodzą od kur z wolnego wybiegu, karmionych i żyjących w naturalnych warunkach.
- Chów ekologiczny oznaczony jest na opakowaniach jajek jako „0”, chów na wolnym wybiegu „1”, chów ściółkowy „2”, a chów klatkowy „3”.
- Najzdrowsze jajka pochodzą od starej polskiej rasy kur, które nazywane są zielononóżkami. Jajka te zawierają aż 30% mniej cholesterolu niż inne. Takie jaja zakupić można w gospodarstwach wiejskich.
- Jajka wzmacniają kości, więc są konieczne do prawidłowego wzrostu najmłodszych.
- Tylko jedno zjedzone jajko zaspokaja aż ¼ codziennego zapotrzebowania człowieka na białko.
Przepisy na smażone, pieczone i gotowane jajka na śniadanie
Jajka przyrządzać można na wiele różnych sposobów. Aby się nie znudziły, będąc przygotowywane w jednej tylko postaci (np. jajecznicy), warto podawać je na śniadanie w zmiennych formach. Co dobrego przyrządzić można z jajek? Oto kilka propozycji na pożywne i smaczne śniadania z jajkiem.
- Shakshuka – danie składa się z
jajek ugotowanych w sosie pomidorowym z papryką, czosnkiem i cebulą. To
popularna potrawa śródziemnomorska, która wybornie smakuje na śniadanie, ale i
lekką kolację.
-
Tost z jajkiem sadzonym – warto
podawać taki tost z pieczywa pełnoziarnistego, podpieczonego w opiekaczu albo
podsmażonego na suchej patelni.
-
Fritatta – włoskie danie z jajek,
które przypomina omlet. W środku znajduje się jednak kilka różnych składników
m.in. warzywa, ser czy wędlina.
-
Jajko pieczone w awokado –
wystarczy przeciąć awokado na pół, wyciągnąć pestkę i rozdzielić żółtka od
białek. Później do wgłębień awokado wbija się żółtka i wypełnia „luki” białkiem.
Całość należy doprawić solą i pieprzem, a następnie zapiec w piekarniku. Jajka
doskonale smakują również zapieczone z łososiem.
- Chleb w jajku – jajko należy roztrzepać z mlekiem i zmieszać z przyprawami, rozpuścić na patelni masło, a następnie obtaczać chleb w jajku. Tak przygotowane kromki smaży się z obu stron na złoty kolor. Palce lizać!
Śniadania z jajkiem – co warto o nich wiedzieć?
Ciekawostki na temat jajek. Czy wiesz o nich wszystko?
Po pierwsze, jajka często są alergenami pokarmowymi, o czym wielu ludzi zupełnie nie ma pojęcia. Aby wykluczyć alergię na jajka, należy więc wykonać odpowiednie badania. Po drugie, aby jajka były dłużej świeże, warto ustawiać je zawsze czubkiem do góry. Przed włożeniem ich do lodówki nie powinno się z kolei jajek myć – może to zniszczyć ich naturalną barierę ochronną, a więc sprawić, że jaja będą się błyskawicznie psuły. Warto wiedzieć również o tym, że im krócej będzie się gotowało jajka, tym więcej witamin oraz składników mineralnych zachowają.
Największym producentem jajek są Chiny, ale też m.in. Rosja, Japonia czy Holandia. Co ciekawe, jedna kura może znieść ok. 350 jaj w roku! Warto wiedzieć również o tym, że każdego października (w drugi piątek miesiąca) świętuje się Światowy Dzień Jajka. Co zrobić z kolei, żeby nie zarazić się salmonellą? Należy zanurzyć jajko w ciepłej wodzie i przytrzymać je w ten sposób przez kilkanaście sekund. Naprawdę działa!
Pamiętaj, że…
Wiele osób upiera się przy teorii, iż jajek nie powinno się dawać dzieciom, bo mogą one dostać uczulenia. Okazuje się jednak, że jajko to niezbędny i bardzo cenny element diety dziecięcej, głównie ze względu na bogactwo składników odżywczych, przyswajalne białko oraz witaminy. Rosnące dziecko odnajdzie też w jajkach dużą ilość wapnia, które wpłynie pozytywne na rozwój kości i prawidłowy wzrost malucha.
Warto wiedzieć jednak, że w jajkach faktycznie znajduje się uczulająca substancja, a nawet dwie – owomukoid i owoalbumina. Aby więc upewnić się, że przy spożywaniu jajek dziecku nic nie będzie, warto włączyć jajka do diety dziecka dopiero po ukończeniu roczku. Jeśli maluch będzie dobrze tolerował ten pokarm, będzie można z powodzeniem włączyć jajka do codziennego menu maluszka.