Przepisy na śniadania z jajkiem – zbiór pomysłów na dania na bazie jajek
Śniadanie z jajkiem należy do jednych z najsmaczniejszych i najbardziej pożywnych na świecie. Jajko smażone czy też gotowane świetnie sprawdzi się jako pierwszy posiłek dnia, który doda energii i odżywi organizm. Dlaczego warto jeść jajka na śniadanie? Czy jajecznica z dodatkiem warzyw to pożywny posiłek? Jakie są najlepsze, szybkie i łatwe przepisy na pożywne dania jajeczne? Sprawdź sposoby na fit śniadania z jajkiem!
Szybkie, łatwe i pożywne śniadania z jajkiem – TOP jajeczne przepisy
Właściwości jajek, czyli dlaczego warto jeść je na śniadanie
Jajko to jeden z najzdrowszych produktów w kuchni. Dawniej naukowcy spierali się o to, czy ludzie powinni je jeść, bo jedzenie jajek miało ponoć zwiększać poziom cholesterolu we krwi. Wraz z postępem czasu i nauki okazało się jednak, że to mit, zatem jajka jak najbardziej można spożywać. Oczywiście, nie wolno tego robić bez ograniczeń – jednak ta reguła dotyczy większości produktów spożywczych. Dlaczego jajecznica na śniadanie jest dobrym pomysłem? Otóż za jedzeniem jajek przemawia wiele faktów.
- Jajka to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, które łatwo wchłania się do ludzkiego organizmu.
- Jajka są cennym źródłem wielu witamin, zwłaszcza A, B, E, D i K. Znajduje się w nich również cała masa składników mineralnych (m.in. wapń, żelazo, magnez i cynk).
- Jedno jajko to ok. 80 kcal, z czego aż 60 kcal ma żółtko.
- Bez większych obaw o zdrowie można zjadać ok. 10 jajek tygodniowo.
- Najlepsze jajko to gotowane na miękko, ponieważ jest ono łatwiejsze do strawienia. Należy również pamiętać o tym, że białko trawi się szybciej i prościej niż żółtko.
- Najbardziej pożądane przez konsumentów są jaja wiejskie, które pochodzą od kur z wolnego wybiegu, karmionych i żyjących w naturalnych warunkach.
- Chów ekologiczny oznaczony jest na opakowaniach jajek jako „0”, chów na wolnym wybiegu „1”, chów ściółkowy „2”, a chów klatkowy „3”.
- Najzdrowsze jajka pochodzą od starej polskiej rasy kur, które nazywane są zielononóżkami. Jajka te zawierają aż 30% mniej cholesterolu niż inne. Takie jaja zakupić można w gospodarstwach wiejskich.
- Jajka wzmacniają kości, więc są konieczne do prawidłowego wzrostu najmłodszych.
- Tylko jedno zjedzone jajko zaspokaja aż ¼ codziennego zapotrzebowania człowieka na białko.
Przepisy na smażone, pieczone i gotowane jajka na śniadanie
Jajka przyrządzać można na wiele różnych sposobów. Aby się nie znudziły, będąc przygotowywane w jednej tylko postaci (np. jajecznicy), warto podawać je na śniadanie w zmiennych formach. Co dobrego przyrządzić można z jajek? Oto kilka propozycji na pożywne i smaczne śniadania z jajkiem.
- Shakshuka – danie składa się z
jajek ugotowanych w sosie pomidorowym z papryką, czosnkiem i cebulą. To
popularna potrawa śródziemnomorska, która wybornie smakuje na śniadanie, ale i
lekką kolację.
-
Tost z jajkiem sadzonym – warto
podawać taki tost z pieczywa pełnoziarnistego, podpieczonego w opiekaczu albo
podsmażonego na suchej patelni.
-
Fritatta – włoskie danie z jajek,
które przypomina omlet. W środku znajduje się jednak kilka różnych składników
m.in. warzywa, ser czy wędlina.
-
Jajko pieczone w awokado –
wystarczy przeciąć awokado na pół, wyciągnąć pestkę i rozdzielić żółtka od
białek. Później do wgłębień awokado wbija się żółtka i wypełnia „luki” białkiem.
Całość należy doprawić solą i pieprzem, a następnie zapiec w piekarniku. Jajka
doskonale smakują również zapieczone z łososiem.
- Chleb w jajku – jajko należy roztrzepać z mlekiem i zmieszać z przyprawami, rozpuścić na patelni masło, a następnie obtaczać chleb w jajku. Tak przygotowane kromki smaży się z obu stron na złoty kolor. Palce lizać!
Śniadania z jajkiem – co warto o nich wiedzieć?
Ciekawostki na temat jajek. Czy wiesz o nich wszystko?
Po pierwsze, jajka często są alergenami pokarmowymi, o czym wielu ludzi zupełnie nie ma pojęcia. Aby wykluczyć alergię na jajka, należy więc wykonać odpowiednie badania. Po drugie, aby jajka były dłużej świeże, warto ustawiać je zawsze czubkiem do góry. Przed włożeniem ich do lodówki nie powinno się z kolei jajek myć – może to zniszczyć ich naturalną barierę ochronną, a więc sprawić, że jaja będą się błyskawicznie psuły. Warto wiedzieć również o tym, że im krócej będzie się gotowało jajka, tym więcej witamin oraz składników mineralnych zachowają.
Największym producentem jajek są Chiny, ale też m.in. Rosja, Japonia czy Holandia. Co ciekawe, jedna kura może znieść ok. 350 jaj w roku! Warto wiedzieć również o tym, że każdego października (w drugi piątek miesiąca) świętuje się Światowy Dzień Jajka. Co zrobić z kolei, żeby nie zarazić się salmonellą? Należy zanurzyć jajko w ciepłej wodzie i przytrzymać je w ten sposób przez kilkanaście sekund. Naprawdę działa!
Pamiętaj, że…
Wiele osób upiera się przy teorii, iż jajek nie powinno się dawać dzieciom, bo mogą one dostać uczulenia. Okazuje się jednak, że jajko to niezbędny i bardzo cenny element diety dziecięcej, głównie ze względu na bogactwo składników odżywczych, przyswajalne białko oraz witaminy. Rosnące dziecko odnajdzie też w jajkach dużą ilość wapnia, które wpłynie pozytywne na rozwój kości i prawidłowy wzrost malucha.
Warto wiedzieć jednak, że w jajkach faktycznie znajduje się uczulająca substancja, a nawet dwie – owomukoid i owoalbumina. Aby więc upewnić się, że przy spożywaniu jajek dziecku nic nie będzie, warto włączyć jajka do diety dziecka dopiero po ukończeniu roczku. Jeśli maluch będzie dobrze tolerował ten pokarm, będzie można z powodzeniem włączyć jajka do codziennego menu maluszka.