Dania z majonezem

dania z majonezem

Majonez jest popularnym, gęstym sosem do sałatek i kanapek. Jego nazwa wywodzi się z Francji, lecz stosowany był już w starożytności. Majonez robi się przez miksowanie oliwy z oliwek z żółtkiem jajka i można go z powodzeniem zrobić samemu. Z uwagi na delikatny smak, idealnie nadaje się jako sos do sałatek, kanapek oraz dań z mięsem, jajkami i śledziami. Klasyczną potrawą z majonezem w kuchni polskiej są jajka z majonezem i sałatka jarzynowa, bez których trudno wyobrazić sobie święta i imprezy. Majonez idealnie pasuje do jaj, ziemniaków, mięsa, ryb i warzyw gotowanych.

Najciekawsze przepisy w temacie dania z majonezem

Przepisy w temacie dania z majonezem

Potrawy z majonezem - najsmaczniejsze dania z dodatkiem majonezu

W Polsce nie wyobrażamy sobie imprezy rodzinnej lub świąt bez jajek z majonezem czy klasycznej sałatki jarzynowej. Bazowym składnikiem tych dań jest majonez, który wzbogaca smak. Majonez stanowi i najbardziej popularny podstawowy sos do sałatek i kanapek w polskiej kuchni. Doradzamy jak zrobić domowy majonez i przedstawiamy najbardziej popularne potrawy z majonezem.

Jakie dania można zrobić z majonezem

Jak powstał majonez

Przepis na majonez pojawił się w książkach kucharskich na początku XIX wieku. Nie znaczy to jednak, że dopiero wtedy powstały przepisy na potrawy z majonezem. Majonez był popularnym sosem w basenie Morza Śródziemnego już od bardzo dawna. Na temat jego nazwy krąży kilka legend, które wskazują, że sos ten został spopularyzowany we Francji.

Majonez składa się z oliwy i żółtka, które służy jako emulgator. Doprawia się go sokiem z cytryny, octem, solą i pieprzem. Często wzbogaca się smak majonezu przez dodawanie musztardy. Majonez można z powodzeniem zrobić samemu w warunkach domowych. Jednak domowy majonez, bez konserwantów, trzeba szybko zużyć. Przemysłowa produkcja majonezu rozpoczęła się w XX wieku. W Polsce najbardziej popularnym produktem jest majonez kielecki.

Do czego używamy majonezu w kuchni polskiej

Majonez jest wytrawnym sosem do dań. Służy głównie jako dodatek do sałatek i surówek. Oprócz musztardy i ketchupu, stanowi on klasyczny dodatek do kanapek, szczególnie z wędliną. Dzięki niemu można zrobić smaczne sałatki, dania ze śledziem, sałatki warstwowe, dania rybne, dania z warzywami itp. Smak majonezu jest jednocześnie delikatny i odrobinę ostry, dzięki dodatkowi musztardy i octu. Dlatego też wzmacnia smak warzyw, jajek lub ziemniaków, zaś łagodzi smak śledzi i wędlin. Mając gotowy sos, jakim jest majonez, możemy zrobić szybkie i łatwe sałatki, proste dania z warzywami lub ze śledziami.

Najbardziej popularne potrawy z majonezem w polskiej kuchni opierają się na majonezie. Żadne święta czy impreza rodzinna nie może się obyć bez sałatki jarzynowej, jajek z majonezem, czy też śledzi z majonezem. Smaczne i proste danie, które można szybko zrobić, aby ugościć, nawet niespodziewanych, gości, to jajka z majonezem. Wystarczy ugotować jajka na twardo, przekroić na pół i polać majonezem. Na wierzchu dekorujemy je szczypiorkiem lub tylko pieprzem. Istnieją też wersje wykwintne, na przykład jajka z majonezem i z kawiorem.

Majonez stanowi też bazę dla sosów do sałatek oraz dipów. Tradycyjnym dodatkiem do majonezu jest musztarda lub jogurt, jak również posiekane lub zblendowane warzywa. Majonez pozwala na eksperymentowanie w kuchni. Sprawdza się również jako dodatek do past do chleba, gdyż łączy poszczególne składniki. Co ciekawe, majonez dodaje się również do niektórych ciast, aby uzyskać wilgotną i puszystą konsystencję.

Przepisy na szybkie i łatwe sałatki z majonezem

Smaczne i proste sałatki jarzynowe

Lekką sałatkę wiosenną ze świeżych warzyw okrasza się częściej sosem winegret, niż majonezem, gdyż sałatka z majonezem staje się bardziej sycąca i ciężka. Za to majonez stanowi świetny dodatek do sałatek z gotowanych warzyw, które są raczej mdłe i potrzebują wzbogacenia smaku.

Klasycznym przykładem jest tradycyjna, polska sałatka jarzynowa z majonezem. Do sałatki tradycyjniej wykorzystywało się warzywa z rosołu i gotowane ziemniaki. Dodatek jabłek i ogórków kiszonych nadaje sałatce kwaskowy smak, zaś majonez świetnie równoważy całość.

Majonez doskonale sprawdza się jako sposób na łagodzenie lub wzmacnianie smaku. Świetnie łagodzi smak sałatki z porów i wzmacnia smak sałatki z selera. Majonez stanowi tak uniwersalny dodatek, że można wykorzystać własną inwencję i tworzyć własne przepisy na sałatki z majonezem. Szczególnie nadaje się do sałatek bardziej sycących i ciężkich.

Na imprezie wspaniale prezentują się sałatki warstwowe, gdy w szklanym naczyniu widać kolorowe warstwy warzyw. Zaś górną warstwę stanowi majonez, który nie tylko wzmacnia smak, lecz daje pole do popisu w postaci ciekawych dekoracji.

Przepisy na szybkie i łatwe sałatki z majonezu i śledzi

Tradycyjnie majonez stanowi sos do mięsa i wędlin. Dlatego też sprawdza się w sałatkach z dodatkiem mięsa, szynki, kurczaka, łososia czy śledzi. W kuchni polskiej śledzie zajmują poczesne miejsce. Mają one zdecydowany, mocny smak, który zostaje idealnie złagodzony przez dodatek majonezu. Najbardziej prosta sałatka śledziowa składa się ze śledzi z majonezem i cebulką. Do sałatki śledziowej z majonezem dodajemy groszek zielony, czy też kukurydzę. Doskonale komponują się kawałki ugotowanego buraka, który nadaje sałatce czerwony kolor.

Ze wschodu przywędrowała do Polski sałatka o nazwie “śledzie pod szubą”, czy też “śledzie pod pierzynką”. Jest to klasyczna, rosyjska sałatka warstwowa składająca się z warstw śledzi, buraka, cebuli i ziemniaka, zaś na wierzchu majonez stanowi właśnie pierzynkę.

Majonez bardzo dobrze komponuje się z łososiem, który ma dość mdły smak. Kawałki łososia łączymy z jajkiem, ziemniakami, ogórkiem kiszonym lub jabłkiem.

Przepisy na szybkie i łatwe sałatki z majonezu i mięsa

Majonez pasuje szczególnie do sałatek z dodatkiem mięsa. Świetnie łączy składniki i sprawia, że sałatka jest sycąca i pożywna. Ponadto wzbogaca smak gotowanego mięsa, które może być mdłe. Do sałatek z majonezem najczęściej używa się pokrojonej szynki lub gotowanego kurczaka.

Pod koniec XX wieku dotarły do Polski sałatki makaronowe i pomysł wykorzystania makaronu do dań na zimno. Sałatki makaronowe stanowią idealne danie na kolację, na imprezę, jak również na danie do lunch boxa do pracy, czy na wycieczkę. Są sycące i można się nimi najeść. Niezbędnym dodatkiem do sałatki makaronowej jest majonez, gdyż makaron na zimno ma dość mdły smak. Zamiast makaronu, do sałatek na zimno, stosuje się również ryż.

Sałatki makaronowe łączy się z warzywami i mięsem lub wędliną. Dodajemy do nich składniki sycące jak, zielony groszek lub gotowana marchewka. Dodatek jabłka, kiszonego ogórka czy ananasa, nadaje lekkości i kwaskowego smaku.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto