Dania z majonezem - polecane przepisy
-
Sałatka z łososia pieczonego
Sałatka z łososia pieczonego to element kuchni śródziemnomorskiej, w której dominują tłuste ryby morskie. Jest to doskonały wybór na szybką …
20 + 50 min łatwy 4 434 kcal -
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
Imponująca i pyszna sałatka na święta lub na imprezę? Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem do dobra propozycja na …
30 + 30 min łatwy 10 248 kcal -
Zapiekanka gyros z makaronem
„Wow! Ale to jest pyszne!” Tyle zdołasz powiedzieć, gdy spróbujesz tej zapiekanki z makaronem w stylu gyros. Z kurczakiem, warzywami, …
30 + 20 min łatwy 4 673 kcal -
Sałatka z ananasem
Sałatka z ananasem to jednak z najprostszych i najszybszych do wykonania sałatek. Co więcej, jest przepyszna, sycąca i bardzo zdrowa. …
10 min łatwy 1 184 kcal -
Babka majonezowa
Poznaj nasz prosty przepis na babkę majonezową. Zaskocz znajomych pyszną wielkanocną babką z majonezem. Takie rozwiązanie świetnie sprawdzi się na …
30 + 45 min łatwy 5 418 kcal
Dania z majonezem - pozostałe przepisy
-
Sałatka z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem
Sałatka z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem charakteryzuje się pysznym smakiem. Smak ten zawdzięcza dodanemu chrzanowi. Ser żółty i szynka …
10 min łatwy 4 390 kcal -
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Dobry przepis na smaczne filety śledziowe w śmietanie z jabłkiem. Pyszny i prosty przepis, który sprawdzi się na każdą imprezę …
15 min łatwy 6 490 kcal -
Tatar ze śledzia z majonezem
To jest szybka wersja tatara ze śledzia, którą zrobisz w niecałe 15 minut. Zaliczany do przepisów na tatara, w których …
15 min łatwy 4 266 kcal -
Sałatka z szynką
Sałatka z szynką to bardzo szybka sałatka. W zasadzie musisz poczekać tylko na makaron, ale w tym czasie możesz przygotować …
20 + 15 min łatwy 4 524 kcal -
Babka z majonezem
Babka z majonezem to doskonały pomysł na smaczne ciasto serwowane na święta. Wielkanocna babka pieczona w piekarniku stanowi doskonały dodatek …
40 + 45 min łatwy 5 -
Surówka z białej kapusty coleslaw
Gdy masz pomyśleć sobie o najbardziej popularnej surówce, to która przychodzi Ci na myśl? Surówka z białej kapusty colesław jest …
10 min łatwy 4 80 kcal
-
Jajka w majonezie
Smaczne jajka w majonezie to doskonała propozycja na pyszną przystawkę lubianą przez wszystkich podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis …
10 + 10 min łatwy 10 259 kcal -
Surówka z białej kapusty z majonezem
Tania, szybka, smaczna i łatwa surówka do obiadu – czy taka istnieje? Zobacz jak zrobić surówkę z białej kapusty z …
15 min łatwy 3 119 kcal -
Schab gotowany w majonezie
Schab gotowany w majonezie jako idealna propozycja domowej wędliny lub pomysł na rodzinny obiad. Przepis na schab gotowany w majonezie …
60 + 10 min łatwy 10 73 kcal -
Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem
Pyszna sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
30 + 25 min łatwy 8 204 kcal
-
Sałatka waldorf
Przepis oryginalny na sałatkę Waldorf zawierał przede wszystkim seler naciowy. Klasyczna sałatka składała się jeszcze z jabłka i majonezu, jednak …
15 min łatwy 4 240 kcal -
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
Pyszna surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który …
20 + 5 min łatwy 12 46 kcal -
Surówka z czerwonej kapusty surowej
Surówka z czerwonej kapusty surowej to wspaniały pomysł na pyszny dodatek do dań. Szybka surówka jest bardzo zdrowa i przyjemnie …
15 min łatwy 5 356 kcal -
Surówka z młodej kapusty z majonezem
Ta pyszna surówka z młodej kapusty z majonezem jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego …
20 min łatwy 0 -
Sałatka z selera naciowego z kurczakiem
Sałatka z selera naciowego z kurczakiem to idealny pomysł na sałatkę zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdzi się …
20 min łatwy 1 499 kcal -
Vitello tonnato
Vitello Tonnato to danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Można je podać zarówno jako danie główne, jak i jako przystawka. …
35 + 55 min łatwy 5 145 kcal
-
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem to jeden z kluczowych dodatków do obiadów. Choć zwykle przygotowana w nico słodszej wersji, …
10 min łatwy 4 138 kcal -
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
Bardzo prosta, szybka i pyszna surówka z kapusty pekińskiej z majonezem jest dobrym dodatkiem do obiadu. Tylko kapusta pekińska, majonez, …
5 min łatwy 4 75 kcal -
Sałatka z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką
Fajny pomysł na pyszną sałatkę idealną na imprezę lub na kolację. Oto prosta sałatka z selerem naciowym i jajkiem, papryką, …
15 min łatwy 4 195 kcal -
Surówka z marchewki z majonezem
Surówka z marchewki z majonezem to idealna propozycja jako dodatek do obiadu. Do jej przygotowania potrzebujesz dosłownie 3 składników: marchewki, …
15 min łatwy 4 92 kcal
-
Sałatka z brokułów i makaronu
Sałatka z brokułów i makaronu jest świetnym pomysłem na szybki i pyszny lunch w domu i do pracy. Smakuje wybornie, …
15 + 10 min łatwy 4 520 kcal -
Surówka z selera z rodzynkami
Surówka z selera z rodzynkami jest świetnym wyborem dla wszystkich miłośników słodko słonych połączeń. Tak podany seler smakuje wyśmienicie, zwłaszcza, …
15 min łatwy 5 120 kcal -
Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
Szybka, dobra i bardzo smaczna sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy to fajny dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się też …
10 min łatwy 4 85 kcal -
Sałatka porowa z majonezem
Sałatki to rodzaj dania, które może zawierać wszystko, co sobie zażyczysz. Niektóre zawierają tylko warzywa, inne mają dodatek ryby, grillowanego …
20 + 10 min łatwy 3 205 kcal -
Babka na majonezie
Świąteczna babka na majonezie to pyszna i smaczna propozycja nie tylko na Wielkanoc, ale również na inne uroczystości. Wielkanocna babka …
30 + 35 min łatwy 18 204 kcal -
Sałatka szefa
Sałatka szefa kuchni to idealny pomysł na przekąskę dla gości, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby część zapakować do …
40 min łatwy 4 369 kcal
-
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem to bardzo popularna sałatka na grilla, ponieważ idealnie pasuje do grillowanego mięsa. Należy ją podawać zamiast …
35 + 40 min łatwy 5 307 kcal -
Sałatka jarzynowa babci
Sałatka jarzynowa babci to świetny pomysł na pyszną sałatkę z jajkiem. Tradycyjna domowa warzywna sałatka przygotowywana jest z warzyw pozostałych …
25 + 60 min łatwy 10 378 kcal -
Szynka gotowana w majonezie
Szynka gotowana w majonezie to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do pieczywa dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na domową …
10 + 180 min łatwy 10 -
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiełbasą
Genialny i prosty przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym oraz z kiełbasą w majonezowo-keczupowym sosie. To wszystko w …
30 + 20 min łatwy 6 558 kcal
Często zadawane pytania
Potrawy z majonezem - najsmaczniejsze dania z dodatkiem majonezu
W Polsce nie wyobrażamy sobie imprezy rodzinnej lub świąt bez jajek z majonezem czy klasycznej sałatki jarzynowej. Bazowym składnikiem tych dań jest majonez, który wzbogaca smak. Majonez stanowi i najbardziej popularny podstawowy sos do sałatek i kanapek w polskiej kuchni. Doradzamy jak zrobić domowy majonez i przedstawiamy najbardziej popularne potrawy z majonezem.
Jakie dania można zrobić z majonezem
Jak powstał majonez
Przepis na majonez pojawił się w książkach kucharskich na początku XIX wieku. Nie znaczy to jednak, że dopiero wtedy powstały przepisy na potrawy z majonezem. Majonez był popularnym sosem w basenie Morza Śródziemnego już od bardzo dawna. Na temat jego nazwy krąży kilka legend, które wskazują, że sos ten został spopularyzowany we Francji.
Majonez składa się z oliwy i żółtka, które służy jako emulgator. Doprawia się go sokiem z cytryny, octem, solą i pieprzem. Często wzbogaca się smak majonezu przez dodawanie musztardy. Majonez można z powodzeniem zrobić samemu w warunkach domowych. Jednak domowy majonez, bez konserwantów, trzeba szybko zużyć. Przemysłowa produkcja majonezu rozpoczęła się w XX wieku. W Polsce najbardziej popularnym produktem jest majonez kielecki.
Do czego używamy majonezu w kuchni polskiej
Majonez jest wytrawnym sosem do dań. Służy głównie jako dodatek do sałatek i surówek. Oprócz musztardy i ketchupu, stanowi on klasyczny dodatek do kanapek, szczególnie z wędliną. Dzięki niemu można zrobić smaczne sałatki, dania ze śledziem, sałatki warstwowe, dania rybne, dania z warzywami itp. Smak majonezu jest jednocześnie delikatny i odrobinę ostry, dzięki dodatkowi musztardy i octu. Dlatego też wzmacnia smak warzyw, jajek lub ziemniaków, zaś łagodzi smak śledzi i wędlin. Mając gotowy sos, jakim jest majonez, możemy zrobić szybkie i łatwe sałatki, proste dania z warzywami lub ze śledziami.
Najbardziej popularne potrawy z majonezem w polskiej kuchni opierają się na majonezie. Żadne święta czy impreza rodzinna nie może się obyć bez sałatki jarzynowej, jajek z majonezem, czy też śledzi z majonezem. Smaczne i proste danie, które można szybko zrobić, aby ugościć, nawet niespodziewanych, gości, to jajka z majonezem. Wystarczy ugotować jajka na twardo, przekroić na pół i polać majonezem. Na wierzchu dekorujemy je szczypiorkiem lub tylko pieprzem. Istnieją też wersje wykwintne, na przykład jajka z majonezem i z kawiorem.
Majonez stanowi też bazę dla sosów do sałatek oraz dipów. Tradycyjnym dodatkiem do majonezu jest musztarda lub jogurt, jak również posiekane lub zblendowane warzywa. Majonez pozwala na eksperymentowanie w kuchni. Sprawdza się również jako dodatek do past do chleba, gdyż łączy poszczególne składniki. Co ciekawe, majonez dodaje się również do niektórych ciast, aby uzyskać wilgotną i puszystą konsystencję.
Przepisy na szybkie i łatwe sałatki z majonezem
Smaczne i proste sałatki jarzynowe
Lekką sałatkę wiosenną ze świeżych warzyw okrasza się częściej sosem winegret, niż majonezem, gdyż sałatka z majonezem staje się bardziej sycąca i ciężka. Za to majonez stanowi świetny dodatek do sałatek z gotowanych warzyw, które są raczej mdłe i potrzebują wzbogacenia smaku.
Klasycznym przykładem jest tradycyjna, polska sałatka jarzynowa z majonezem. Do sałatki tradycyjniej wykorzystywało się warzywa z rosołu i gotowane ziemniaki. Dodatek jabłek i ogórków kiszonych nadaje sałatce kwaskowy smak, zaś majonez świetnie równoważy całość.
Majonez doskonale sprawdza się jako sposób na łagodzenie lub wzmacnianie smaku. Świetnie łagodzi smak sałatki z porów i wzmacnia smak sałatki z selera. Majonez stanowi tak uniwersalny dodatek, że można wykorzystać własną inwencję i tworzyć własne przepisy na sałatki z majonezem. Szczególnie nadaje się do sałatek bardziej sycących i ciężkich.
Na imprezie wspaniale prezentują się sałatki warstwowe, gdy w szklanym naczyniu widać kolorowe warstwy warzyw. Zaś górną warstwę stanowi majonez, który nie tylko wzmacnia smak, lecz daje pole do popisu w postaci ciekawych dekoracji.
Przepisy na szybkie i łatwe sałatki z majonezu i śledzi
Tradycyjnie majonez stanowi sos do mięsa i wędlin. Dlatego też sprawdza się w sałatkach z dodatkiem mięsa, szynki, kurczaka, łososia czy śledzi. W kuchni polskiej śledzie zajmują poczesne miejsce. Mają one zdecydowany, mocny smak, który zostaje idealnie złagodzony przez dodatek majonezu. Najbardziej prosta sałatka śledziowa składa się ze śledzi z majonezem i cebulką. Do sałatki śledziowej z majonezem dodajemy groszek zielony, czy też kukurydzę. Doskonale komponują się kawałki ugotowanego buraka, który nadaje sałatce czerwony kolor.
Ze wschodu przywędrowała do Polski sałatka o nazwie “śledzie pod szubą”, czy też “śledzie pod pierzynką”. Jest to klasyczna, rosyjska sałatka warstwowa składająca się z warstw śledzi, buraka, cebuli i ziemniaka, zaś na wierzchu majonez stanowi właśnie pierzynkę.
Majonez bardzo dobrze komponuje się z łososiem, który ma dość mdły smak. Kawałki łososia łączymy z jajkiem, ziemniakami, ogórkiem kiszonym lub jabłkiem.
Przepisy na szybkie i łatwe sałatki z majonezu i mięsa
Majonez pasuje szczególnie do sałatek z dodatkiem mięsa. Świetnie łączy składniki i sprawia, że sałatka jest sycąca i pożywna. Ponadto wzbogaca smak gotowanego mięsa, które może być mdłe. Do sałatek z majonezem najczęściej używa się pokrojonej szynki lub gotowanego kurczaka.
Pod koniec XX wieku dotarły do Polski sałatki makaronowe i pomysł wykorzystania makaronu do dań na zimno. Sałatki makaronowe stanowią idealne danie na kolację, na imprezę, jak również na danie do lunch boxa do pracy, czy na wycieczkę. Są sycące i można się nimi najeść. Niezbędnym dodatkiem do sałatki makaronowej jest majonez, gdyż makaron na zimno ma dość mdły smak. Zamiast makaronu, do sałatek na zimno, stosuje się również ryż.
Sałatki makaronowe łączy się z warzywami i mięsem lub wędliną. Dodajemy do nich składniki sycące jak, zielony groszek lub gotowana marchewka. Dodatek jabłka, kiszonego ogórka czy ananasa, nadaje lekkości i kwaskowego smaku.