Przepis na jaja faszerowane w skorupkach krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

Jajka umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 10 minut.

Wystudź je i przekrój ostrym nożem na pół, razem ze skorupką.

Wydrąż żółtka do miski.

Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę.

Pokrój pomidory w kostkę.

Posiekaj natkę pietruszki.

Do żółtek dodaj cebulę, pomidory, natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez, musztardę i ketchup, wymieszaj dokładnie.

Faszeruj jajka, a ich wierzch posyp serem feta.

Jaja faszerowane w skorupkach podane w brązowej miseczce.
Jaja faszerowane w skorupkach
Koszt przygotowania dania
23.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
254 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
42

Jaja faszerowane w skorupkach - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o jajach faszerowanych w skorupkach

Jaja faszerowane w skorupkach to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę podczas spotkań ze znajomymi. Jajka faszerowane podawane w skorupkach na staropolski sposób bardzo ładnie prezentują się na talerzu. Przepis na jaja faszerowane w skorupkach jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia jaj potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, majonez, musztarda, ketchup, cebula, natka pietruszki, suszone pomidory w oleju, ser feta, sól, pieprz.

Jak zrobić jaja faszerowane w skorupkach? Jajka umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 10 minut. Wystudź je i przekrój ostrym nożem na pół, razem ze skorupką. Wydrąż żółtka do miski. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Pokrój pomidory w kostkę. Posiekaj natkę pietruszki. Do żółtek dodaj cebulę, pomidory, natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez, musztardę i ketchup, wymieszaj dokładnie. Faszeruj jajka, a ich wierzch posyp serem feta.

Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Suszone pomidory to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego oraz naturalnego przeciwutleniacza, jakim jest likopen. Likopen jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który swe właściwości zachowuje także po poddaniu pomidorów obróbce termicznej.

Podsumowując smaczne jajka z farszem są bardzo dobre na imprezę lub śniadanie w większym towarzystwie. Jajka faszerowane są tradycyjnym daniem wielkanocnym. Jajka to prosty przepis na efektowne danie. Jajka można przechowywać w lodówce przez 2 dni w szczelnym pojemniku. Jajka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu.

Wartości odżywcze jaj faszerowanych w skorupkach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
195.80 kcal
254.54 kcal
Białko
8.14 g
10.59 g

Węglowodany w jajach faszerowanych w skorupkach

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
6.96 g
9.05 g
Węglowodany przyswajalne
5.93 g
7.71 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.03 g
1.34 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
15.38 g
19.99 g
Tłuszcze nasycone
5.38 g
7.00 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
9.84 g
12.79 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.55 g
5.91 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
5.29 g
6.88 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
170.13 mg
221.17 mg

Witaminy w przepisie na jaja faszerowane w skorupkach

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
105.03 µg (mcg)
136.54 µg (mcg)
Witamina B6
0.19 mg
0.25 mg
Witamina B12
0.38 µg (mcg)
0.49 µg (mcg)
Witamina C
14.47 mg
18.81 mg
Witamina D
0.87 µg (mcg)
1.13 µg (mcg)
Witamina E
0.82 mg
1.06 mg
Brak danych dla: suszone pomidory w oleju.
czytaj dalej
Retinol
84.34 µg (mcg)
109.64 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.36 mg
0.47 mg
Niacyna
0.72 mg
0.93 mg
Foliany
33.65 µg (mcg)
43.75 µg (mcg)
Beta karoten
181.29 µg (mcg)
235.68 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na jaja faszerowane w skorupkach

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
433.92 mg
564.10 mg
Potas
278.04 mg
361.45 mg
Wapń
104.01 mg
135.21 mg
Fosfor
153.72 mg
199.83 mg
Magnez
21.08 mg
27.40 mg
Żelazo
1.39 mg
1.80 mg
Cynk
1.10 mg
1.42 mg
Miedź
0.10 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny jaj faszerowanych w skorupkach 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajach faszerowanych w skorupkach

Lista alergenów dla jaj faszerowanych w skorupkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania jaj faszerowanych w skorupkach

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Suszone pomidory w oleju
100 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Musztarda
50 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Majonez
100 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Ketchup
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Ser Feta
140 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
8.40
Za 140 g
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na jaja faszerowane w skorupkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób