Szybka kolacja z jajek

szybka kolacja z jajek

Szybka kolacja z jajek przybiera wiele ciekawych postaci uzależnionych od tego, czym będzie wspomagany główny składnik. Podstawa to jajka gotowane na twardo, które można dodać do prostej sałatki, kanapek lub po prostu zjeść. Chętnie przyrządzanymi potrawami są jajecznice i omlety. Dają możliwość zastosowania najróżniejszych dodatków, dzięki czemu za każdym razem będą smakować nieco inaczej. Poza tym, że szybko się je przygotowuje, kolacje z jajek są pożywne i po prostu pyszne.

Szybka kolacja z jajek - polecane przepisy

Szybka kolacja z jajek - pozostałe przepisy

Szybka kolacja z jajek - proste przepisy na kolację na bazie jajek

Codzienne obowiązki potrafią mocno przytłoczyć. Praca zajmuje coraz więcej czasu a po powrocie do domu czeka jeszcze sprzątanie, pranie itp. Często, gdy przychodzi czas wieczornego posiłku zwyczajnie nie ma siły by go przygotować. W takiej sytuacji najlepsze rozwiązanie to szybka kolacja z jajek. Jest pożywna, smaczna i jak już sugeruje nazwa jej przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Warto, zatem poznać ciekawe przepisy, z którymi każdy sobie poradzi.

Jajka – garść najważniejszych informacji

Szybka kolacja z jajek to tak naprawdę wiele ciekawych potraw. Różniących się dodatkami do głównego składnika oraz zastosowanymi technikami kulinarnymi. Podstawowa, znana chyba każdemu opcja to jajka gotowane na twardo. Można dodać je do prostej sałatki, kanapek lub zwyczajnie zjeść. Bardzo lubianymi przysmakami są jajecznice i omlety. Zachęcają do używania najróżniejszych produktów, dzięki czemu za każdym razem smakują nieco inaczej. Poza tym, że szybko się je przygotowuje, interesujące nas propozycje są pożywne i po prostu pyszne. Zanim przejdziemy do przepisów nieco dokładnej zgłębimy pewne tematy.

Na początek warto rozwinąć kwestię samej kolacji. Przede wszystkim, dlatego, że bywa bagatelizowana lub traktowana nie tak jak powinna. Trzeba, zatem wiedzieć, że jest to ostatni, wieczorny posiłek. W naszym kraju spożywany zwykle pomiędzy 18 a 21. Poza dostarczeniem odpowiedniej ilości kalorii jest okazją do spędzenia czasu w rodzinnym gronie. Pomijanie kolacji niej jest najlepszym pomysłem. Tak jak i objadanie się przed snem. Ten posiłek powinien być lekki by organizm nie trawił go przez całą noc. Dlatego odpowiednio przygotowane jaja są bardzo dobrym wyborem.

Oczywiście samym jajkom należy poświęcić kilka słów. Opinia na ich temat ulegała zmianom, raz były uznawane za zdrowe, później za szkodliwe z uwagi na zawartość cholesterolu. Obecnie wiadomo, że zdrowe osoby mogą bez przeszkód spożywać 3 jajka w tygodniu. Nie odbije się to w żaden sposób na wadze, bowiem jedno jajo ważące w okolicach 56 gramów ma około 80 kalorii. Ponadto zawiera sporo wartości odżywczych. Jest źródłem witamin z grupy B oraz A, D, E i K, ponadto dostarcza ludzkiemu organizmowi magnez, selen,  jod, fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk. Jak również białko, choliny, lecytynę i luteinę.

Jajka na miękko i na twardo

Wstęp za nami, czas na przyjrzenie się konkretnym recepturom. Gdy ciężko znaleźć pomysł na kolację najlepiej sięgnąć po klasyczne dania. Do szybkich należy jajko na miękko przygotowywane tak:

  • w garnku, który pomieści wybraną ilość jajek gotuje się wodę aż do wrzenia,
  • przy pomocy łyżki wkłada się jajka wprost do wrzącej wody uważając by się nie stłukły,
  • po czasie wyznaczonym na gotowanie garnek ściąga się z gazu, odlewa wodę i zalewa zimną.

Jak długo należy gotować jajka? To zależy od ich wielkości, małe 3,5 minuty, średnie 4,5 a duże 5,5 minuty.

Kolejna prosta propozycja to jajka gotowane na twardo. W tym przypadku umieszcza się je w garnku z zimną wodą i całość stawia na gazie. Od momentu, w którym woda zacznie wrzeć liczy się czas gotowania jajek. Tu też wszystko zależy od ich wielkości, małe pozostają w wodzie 8 minut, średnie 9 a duże około 10. Ugotowane jaja można spożytkować na różne sposoby. Znakomicie pasują na kanapki. Komponują się z lekkimi sałatkami warzywnymi. Można dodać do nich tuńczyka, twaróg i cebulę. Powstanie wtedy pyszna pasta do bułek lub chleba. Możliwości jest bardzo dużo i rzecz jasna warto eksperymentować.

Lekka kolacja na szybko

Klasyka kulinarna przybiera znacznie więcej postaci. Kolejną są jajka poszetowe nazywane także poche, zagubionymi lub w koszulkach. To ostatnie określenie jest w naszym kraju najczęściej używane. Jaja w koszulkach różnią się od tych opisanych powyżej przede wszystkim sposobem przygotowania. Trzeba, bowiem wiedzieć, że gotuje się je bez skorupek. W taki sposób by białko się ścięło a środek pozostał płynny. Gotowe jajko można zjeść bez dodatków lub połączyć z sałatą lub szpinakiem. Będzie równie dobrze smakować położone na kanapce. Ogólny opis jest już znany, należy, więc podać kilka szczegółów.

Nawet, jeśli jest ich kilka, każde jajko w koszulce gotuje się osobno. Pierwszym krokiem jest wbicie go do miseczki, co ułatwi najważniejszą czynność. Idąc dalej, w niedużym rondelku zagotowuje się wodę z odrobiną 10% roztworu octu spirytusowego. Przeważnie starczą dwie łyżki stołowe. Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć należy zmniejszyć ogień, woda ma tylko nieznaczeni bulgotać. Osoba przygotowująca potrawę musi zamieszać w rondelku i wytworzyć wir na środku. Gdy tylko odłoży łyżkę wlewa do niego jajko. Po trzech minutach będzie gotowe, wtedy wystarczy je delikatnie wyłowić.

Kolejna potrawa jest powrotem do tematu jajka na miękko, lecz podanego po wiedeńsku. W Polsce najczęściej stosowane są dwie techniki przygotowania tej potrawy. Pierwsza rozpoczyna się od gotowania tak jak opisaliśmy powyżej. Po tym jajka wystarczy obrać, przełożyć do ocieplonych szklanek lub misek, przykryć odrobią masła i przypraw. Natomiast w drugiej wersji surowe jaja wbija się do szklanek i przyprawia. Następnie całość zostaje przeniesiona do naczynia z wrzącą wodą i gotowana przez 3 minuty. W obu wersjach kolacja jest pyszna. Po więcej informacji o wspomnianych do tej pory przepisach zapraszamy na nasza stronę.

Pożywna i szybka kolacja z jajek

Co można zrobić z jajek by kolacja była lekka, szybka a przy tym pożywna? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Usmażyć podstawową wersję jajecznicy zawierającą tylko trzy składniki. Poza jajkami jest to sól i wybrany tłuszcz. Choć przepisy są dobrze znane warto je przypominać. Jajka należy wbić do miseczki, rozbełtać na jednolitą masę, posolić i odstawić. Po tym na ogniu musi znaleźć się patelnia i wlana na nią oliwa czy inny tłuszcz. Gdy nabierze temperatury na powierzchnię naczynia trafia masa jajeczna. Smaży się ją do ścięcia w takim stopniu, jaki odpowiada osobie przygotowującej potrawę.

Ten podstawowy pomysł warto rozwinąć, gdy na gotowanie jest nieco więcej czasu. Do jajek znajdujących się w miseczce można dodać trochę mleka, dzięki czemu masa stanie się bardziej puszysta. Jajka znakomicie komponują się z innymi produktami spożywczymi. Z przesmażonym mięsem, cebulą, papryką, pomidorami, grzybami. Rzecz jasna obróbka termiczna tych składników wydłuża cały proces. Mimo tego stworzenie jajecznicy nadal nie jest bardzo czasochłonne. Tak samo jak wysmażenie pysznego omletu. Wariantów tego dania jest bardzo dużo, lecz osoby przymierzające się do niego pierwszy raz powinny sięgnąć po najprostszy.

Klasyczny omlet nie jest szczególnie skomplikowany. By powstał trzeba:

  • naszykować przynajmniej dwa jajka, masło, sól, mleko oraz sól,
  • jajka wbite do miseczki energicznie wymieszać z solą oraz mlekiem,
  • na patelni rozgrzać masło i wlać na nią przygotowaną wcześniej masę.
  • brzegi ścinającej się masy należy przesuwać do środka patelni a surową część wlewać w luki.

Kiedy spód omletu całkowicie się zetnie trzeba go złożyć i przenieść na talerz. Tak jak w przypadku jajecznicy do tego dania można dołożyć wiele interesujących dodatków.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto