Szybka kolacja z jajek - polecane przepisy
-
Jajecznica
Jajecznica to pomysł na pyszne i pełnowartościowe śniadanie. Ta klasyczna wersja jest najbardziej uniwersalna, dlatego przypadnie do gustu większej ilości …
10 + 10 min łatwy 2 -
Pasta jajeczna
Wiesz jak sprawdzić świeżość i jak przechowywać jajka? Zacznijmy od tego, z czego składa się jajko. Jest to białko, żółtko, …
10 + 10 min łatwy 3 150 kcal -
Jajka faszerowane
Jajka faszerowane to świetny pomysł na pyszne i wykwintne śniadanie. Pięknie się prezentują i przyciągają wzrok, dlatego stanowią świetną ozdobę …
15 min łatwy 4 139 kcal -
Jajko sadzone
Jajko sadzone jest super pomysłem na śniadanie. Może być częścią angielskiego śniadania i wielu kanapek. Świetnie pasuje na przykład na …
4 min łatwy 1 124 kcal -
Sałatka z jajkiem
Sałatka z jajkiem to nie tylko świąteczna potrawa. Sprawdzi się również na imprezę czy spotkanie rodzinne. Możesz ją również zapakować …
10 min łatwy 2 459 kcal
Szybka kolacja z jajek - pozostałe przepisy
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
Jajka po benedyktyńsku jest to słynna forma śniadaniowa podania jajek. Potrawa ta pochodzi z kuchni amerykańskiej. Jest to danie wysokokaloryczne, …
20 min łatwy 2 859 kcal -
Chleb w jajku
Słyszałaś kiedyś o tostach francuskich? Ja od dziecka jadłam chleb w jajku, ale dopiero mając kilkanaście lat, dowiedziałam się, że …
15 min łatwy 1 342 kcal -
Jajecznica z kurkami
Jajecznica to chyba najpopularniejszy rodzaj śniadania na Świecie, nie ma osoby, która by nie wiedziała czym jest jajecznica. Jej podstawowa …
10 + 10 min łatwy 1 441 kcal -
Sałatka z pora i jajek
Sałatka z pora i jajek z makaronem to idealna propozycja na przekąskę. Ta tradycyjna Wielkanocna potrawa jest szybka w przygotowaniu, …
25 + 15 min łatwy 4 654 kcal -
Sałatka z brokułami i jajkiem
Sałatki to rodzaj dania, który może zawierać wszystko co sobie zażyczysz. Niektóre zawierają tylko warzywa, inne mają dodatek ryby, grillowanego …
15 + 20 min łatwy 3 166 kcal -
Omlet cesarski
Omlet cesarski kaiserschmarrn to wyjątkowa propozycja przygotowania klasycznego omletu biszkoptowego. Jest to omlet szarpany z rodzynkami i ewentualnie dodatkiem sezonowych …
10 + 10 min łatwy 2 385 kcal
-
Jajecznica z awokado
Jajecznica z awokado to świetna alternatywa dla tego tradycyjnego dania z jajek. Ma pyszny smak i jest bardzo odżywcza. To …
10 + 10 min łatwy 4 297 kcal -
Omlet z płatkami owsianymi
Omlet z płatkami owsianymi to jedna z propozycji na soczyste, słodkie danie z jajek. Omlet możesz podać na śniadanie, podwieczorek …
10 + 10 min łatwy 1 452 kcal -
Tortilla z jajkiem
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest …
7 + 13 min łatwy 1 364 kcal -
Tosty z jajkiem
Brakuje Ci pomysłu na ciepłe, szybkie śniadanie przed pracą lub lunch w ciągu dnia? Dzisiaj przychodzę z idealną propozycją, koniecznie …
15 + 15 min łatwy 1 381 kcal
-
Jajka w majonezie
Smaczne jajka w majonezie to doskonała propozycja na pyszną przystawkę lubianą przez wszystkich podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis …
10 + 10 min łatwy 10 259 kcal -
Sałatka jajeczna
Sałatka jajeczna to danie, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Smaczna, świąteczna sałatka, przygotowywana głównie na wielkanoc (ale nie tylko...) …
10 + 10 min łatwy 1 199 kcal -
Pasta z makreli wędzonej
Pyszny, szybki i prosty przepis na pastę z makreli wędzonej na kanapki to genialny pomysł na zdrowy posiłek. Idealnie na …
15 min łatwy 6 135 kcal -
Tarta z brokułami
Tarta z brokułami, kurczakiem, jajkiem i z serem feta to smaczna i sycąca, warzywna tarta. Pyszna tarta na słono to …
30 + 60 min łatwy 8 524 kcal -
Sałatka z brokułem i jajkiem
Sałatka z brokułem i jajkiem to bardzo smaczna przekąska. Nie jest trudna do przygotowania, ale jej zrobienie zajmuje trochę czasu, …
50 min łatwy 4 190 kcal -
Jajecznica na parze
Jajecznica na parze to pomysł na niezwykle lekkostrawne i wysokobiałkowe śniadanie. Ma wspaniały smak, jest niskokaloryczna i pachnie wspaniale. Świetnie …
10 + 10 min łatwy 1 176 kcal
-
Sałatka z pieczarkami i jajkiem
Pyszna, prosta i szybka sałatka z pieczarkami i jajkiem idealna na imprezę czy na święta. Genialna w smaku, a do …
20 min łatwy 4 150 kcal -
Pasta z awokado z jajkiem
Najlepsza na śniadanie, szybka, łatwa, zdrowa i pyszna pasta z awokado z jajkiem. Jej zalety można wymieniać w nieskończoność. Świetnie …
20 min łatwy 2 242 kcal -
Pasta z makreli i jajka
Pasta z makreli i jajka to jeden z moich ulubionych dodatków do chleba. Ta pyszna masa powstaje zaledwie w 10 …
10 min łatwy 4 -
Chrzan z jajkiem
Genialny domowy chrzan z jajkiem i śmietaną na święta. Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia. Chrzan tarty z jajkiem gotowanym …
20 min łatwy 8
-
Jaja faszerowane w skorupkach
Jaja faszerowane w skorupkach to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę podczas spotkań ze znajomymi. Jajka faszerowane podawane w skorupkach …
15 + 10 min łatwy 8 254 kcal -
Jajka w sosie tatarskim
Jajka w sosie tatarskim to doskonała propozycja na pyszne jajka z wyrazistym w smaku sosem. Przepis na jajka w sosie …
15 + 10 min łatwy 10 356 kcal -
Pasta z makreli i jajek
Domowa pasta z makreli i jajek idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Można też maczać chlebek bezpośrednio w paście lub …
35 min łatwy 8 187 kcal -
Omlet szarlotka
Omlet szarlotka to świetnie rozwiązanie gdy marzy Ci się słodkie śniadanie na miły początek dnia. Jest to pyszne urozmaicenie śniadań, …
10 + 5 min łatwy 1 305 kcal -
Szpinak z jajkiem
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić szpinak z jajkiem to jesteś w odpowiednim miejscu. Składa się on z dwóch składników: szpinaku …
5 + 10 min łatwy 2 186 kcal -
Pasta jajeczna fit
Pasta jajeczna fit jest naprawdę szybka w przygotowaniu. Ta pyszna i zdrowa pasta będzie świetnym urozmaiceniem śniadań dla osób, które …
15 + 8 min łatwy 2 153 kcal
-
Muffinki warzywne
Muffinki warzywne to świetny przepis, który możecie wykorzystać na pyszne śniadanie, na obiad czy na kolację. Te dobre muffinki zasmakują …
15 + 20 min łatwy 12 -
Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado i pomidorami suszonymi to dobry pomysł na przystawkę lub danie wielkanocne. Przepis jest bardzo prosty. Nie potrzebujesz …
25 min łatwy 4 303 kcal -
Jajecznica z serem
Jajecznica z serem to pomysł na śniadanie idealne. Ciężko sobie wyobrazić niedzielny poranek bez tego pysznego i jakże łatwego dania. …
5 + 10 min łatwy 2 419 kcal -
Jajecznica z grzybami
Jajecznica z grzybami to świetny i nieoczywisty pomysł na niedzielne śniadanie pełne smaku. Z tego przepisu powstaje wspaniałe danie, które …
15 + 15 min łatwy 2
Szybka kolacja z jajek - proste przepisy na kolację na bazie jajek
Codzienne obowiązki potrafią mocno przytłoczyć. Praca zajmuje coraz więcej czasu a po powrocie do domu czeka jeszcze sprzątanie, pranie itp. Często, gdy przychodzi czas wieczornego posiłku zwyczajnie nie ma siły by go przygotować. W takiej sytuacji najlepsze rozwiązanie to szybka kolacja z jajek. Jest pożywna, smaczna i jak już sugeruje nazwa jej przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Warto, zatem poznać ciekawe przepisy, z którymi każdy sobie poradzi.
Jajka – garść najważniejszych informacji
Szybka kolacja z jajek to tak naprawdę wiele ciekawych potraw. Różniących się dodatkami do głównego składnika oraz zastosowanymi technikami kulinarnymi. Podstawowa, znana chyba każdemu opcja to jajka gotowane na twardo. Można dodać je do prostej sałatki, kanapek lub zwyczajnie zjeść. Bardzo lubianymi przysmakami są jajecznice i omlety. Zachęcają do używania najróżniejszych produktów, dzięki czemu za każdym razem smakują nieco inaczej. Poza tym, że szybko się je przygotowuje, interesujące nas propozycje są pożywne i po prostu pyszne. Zanim przejdziemy do przepisów nieco dokładnej zgłębimy pewne tematy.
Na początek warto rozwinąć kwestię samej kolacji. Przede wszystkim, dlatego, że bywa bagatelizowana lub traktowana nie tak jak powinna. Trzeba, zatem wiedzieć, że jest to ostatni, wieczorny posiłek. W naszym kraju spożywany zwykle pomiędzy 18 a 21. Poza dostarczeniem odpowiedniej ilości kalorii jest okazją do spędzenia czasu w rodzinnym gronie. Pomijanie kolacji niej jest najlepszym pomysłem. Tak jak i objadanie się przed snem. Ten posiłek powinien być lekki by organizm nie trawił go przez całą noc. Dlatego odpowiednio przygotowane jaja są bardzo dobrym wyborem.
Oczywiście samym jajkom należy poświęcić kilka słów. Opinia na ich temat ulegała zmianom, raz były uznawane za zdrowe, później za szkodliwe z uwagi na zawartość cholesterolu. Obecnie wiadomo, że zdrowe osoby mogą bez przeszkód spożywać 3 jajka w tygodniu. Nie odbije się to w żaden sposób na wadze, bowiem jedno jajo ważące w okolicach 56 gramów ma około 80 kalorii. Ponadto zawiera sporo wartości odżywczych. Jest źródłem witamin z grupy B oraz A, D, E i K, ponadto dostarcza ludzkiemu organizmowi magnez, selen, jod, fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk. Jak również białko, choliny, lecytynę i luteinę.
Jajka na miękko i na twardo
Wstęp za nami, czas na przyjrzenie się konkretnym recepturom. Gdy ciężko znaleźć pomysł na kolację najlepiej sięgnąć po klasyczne dania. Do szybkich należy jajko na miękko przygotowywane tak:
- w garnku, który pomieści wybraną ilość jajek gotuje się wodę aż do wrzenia,
- przy pomocy łyżki wkłada się jajka wprost do wrzącej wody uważając by się nie stłukły,
- po czasie wyznaczonym na gotowanie garnek ściąga się z gazu, odlewa wodę i zalewa zimną.
Jak długo należy gotować jajka? To zależy od ich wielkości, małe 3,5 minuty, średnie 4,5 a duże 5,5 minuty.
Kolejna prosta propozycja to jajka gotowane na twardo. W tym przypadku umieszcza się je w garnku z zimną wodą i całość stawia na gazie. Od momentu, w którym woda zacznie wrzeć liczy się czas gotowania jajek. Tu też wszystko zależy od ich wielkości, małe pozostają w wodzie 8 minut, średnie 9 a duże około 10. Ugotowane jaja można spożytkować na różne sposoby. Znakomicie pasują na kanapki. Komponują się z lekkimi sałatkami warzywnymi. Można dodać do nich tuńczyka, twaróg i cebulę. Powstanie wtedy pyszna pasta do bułek lub chleba. Możliwości jest bardzo dużo i rzecz jasna warto eksperymentować.
Lekka kolacja na szybko
Klasyka kulinarna przybiera znacznie więcej postaci. Kolejną są jajka poszetowe nazywane także poche, zagubionymi lub w koszulkach. To ostatnie określenie jest w naszym kraju najczęściej używane. Jaja w koszulkach różnią się od tych opisanych powyżej przede wszystkim sposobem przygotowania. Trzeba, bowiem wiedzieć, że gotuje się je bez skorupek. W taki sposób by białko się ścięło a środek pozostał płynny. Gotowe jajko można zjeść bez dodatków lub połączyć z sałatą lub szpinakiem. Będzie równie dobrze smakować położone na kanapce. Ogólny opis jest już znany, należy, więc podać kilka szczegółów.
Nawet, jeśli jest ich kilka, każde jajko w koszulce gotuje się osobno. Pierwszym krokiem jest wbicie go do miseczki, co ułatwi najważniejszą czynność. Idąc dalej, w niedużym rondelku zagotowuje się wodę z odrobiną 10% roztworu octu spirytusowego. Przeważnie starczą dwie łyżki stołowe. Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć należy zmniejszyć ogień, woda ma tylko nieznaczeni bulgotać. Osoba przygotowująca potrawę musi zamieszać w rondelku i wytworzyć wir na środku. Gdy tylko odłoży łyżkę wlewa do niego jajko. Po trzech minutach będzie gotowe, wtedy wystarczy je delikatnie wyłowić.
Kolejna potrawa jest powrotem do tematu jajka na miękko, lecz podanego po wiedeńsku. W Polsce najczęściej stosowane są dwie techniki przygotowania tej potrawy. Pierwsza rozpoczyna się od gotowania tak jak opisaliśmy powyżej. Po tym jajka wystarczy obrać, przełożyć do ocieplonych szklanek lub misek, przykryć odrobią masła i przypraw. Natomiast w drugiej wersji surowe jaja wbija się do szklanek i przyprawia. Następnie całość zostaje przeniesiona do naczynia z wrzącą wodą i gotowana przez 3 minuty. W obu wersjach kolacja jest pyszna. Po więcej informacji o wspomnianych do tej pory przepisach zapraszamy na nasza stronę.
Pożywna i szybka kolacja z jajek
Co można zrobić z jajek by kolacja była lekka, szybka a przy tym pożywna? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Usmażyć podstawową wersję jajecznicy zawierającą tylko trzy składniki. Poza jajkami jest to sól i wybrany tłuszcz. Choć przepisy są dobrze znane warto je przypominać. Jajka należy wbić do miseczki, rozbełtać na jednolitą masę, posolić i odstawić. Po tym na ogniu musi znaleźć się patelnia i wlana na nią oliwa czy inny tłuszcz. Gdy nabierze temperatury na powierzchnię naczynia trafia masa jajeczna. Smaży się ją do ścięcia w takim stopniu, jaki odpowiada osobie przygotowującej potrawę.
Ten podstawowy pomysł warto rozwinąć, gdy na gotowanie jest nieco więcej czasu. Do jajek znajdujących się w miseczce można dodać trochę mleka, dzięki czemu masa stanie się bardziej puszysta. Jajka znakomicie komponują się z innymi produktami spożywczymi. Z przesmażonym mięsem, cebulą, papryką, pomidorami, grzybami. Rzecz jasna obróbka termiczna tych składników wydłuża cały proces. Mimo tego stworzenie jajecznicy nadal nie jest bardzo czasochłonne. Tak samo jak wysmażenie pysznego omletu. Wariantów tego dania jest bardzo dużo, lecz osoby przymierzające się do niego pierwszy raz powinny sięgnąć po najprostszy.
Klasyczny omlet nie jest szczególnie skomplikowany. By powstał trzeba:
- naszykować przynajmniej dwa jajka, masło, sól, mleko oraz sól,
- jajka wbite do miseczki energicznie wymieszać z solą oraz mlekiem,
- na patelni rozgrzać masło i wlać na nią przygotowaną wcześniej masę.
- brzegi ścinającej się masy należy przesuwać do środka patelni a surową część wlewać w luki.
Kiedy spód omletu całkowicie się zetnie trzeba go złożyć i przenieść na talerz. Tak jak w przypadku jajecznicy do tego dania można dołożyć wiele interesujących dodatków.