Obiad wielkanocny - polecane przepisy
-
Barszcz biały
Tradycyjny barszcz biały to zupa przyrządzana na zakwasie pszennym. Jest zupełnie inna w smaku niż żurek, różnią się także składniki, …
5 + 25 min łatwy 12 859 kcal -
Żur wielkanocny
Żur wielkanocny to doskonała propozycja na pyszną zupę nie tylko na święta. Żur to tradycyjna polska zupa podawana na śniadanie …
15 + 40 min średni 10 334 kcal -
Polędwica w sosie kurkowym
Pyszna polędwica w sosie kurkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 45 min łatwy 8 108 kcal -
Pieczona gęś
Pieczona gęś to pyszne, tradycyjne polskie danie. Idealne na święta takie jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Gęsina sama w sobie …
180 + 350 min łatwy 6 683 kcal -
Żurek na zakwasie
Żurek na zakwasie to zupa najczęściej podawana na Wielkanoc, ale żurek można zrobić także na zwyczajny rodzinny obiad. Tradycyjny żur …
35 + 70 min łatwy 7 1018 kcal
Obiad wielkanocny - pozostałe przepisy
-
Żurek
Żurek to przepyszna, tradycyjna zupa, która zachwyca wszystkich swoim wspaniałym aromatem i smakiem. Robi się ją naprawdę szybko i łatwo. …
20 + 90 min łatwy 4 1443 kcal -
Karkówka pieczona w plastrach
Pyszna i soczysta karkówka pieczona w plastrach to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
25 + 80 min łatwy 6 321 kcal -
Pieczeń z szynki
Pyszna pieczeń z szynki z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
30 + 90 min łatwy 10 238 kcal -
Ozorki w sosie chrzanowym
Ozorki w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na obiad. Najlepsze ozorki doskonale smakują z dodatkiem gotowanych ziemniaków oraz surówek …
60 + 90 min łatwy 4 687 kcal -
Zakwas na barszcz biały
Zakwas na barszcz biały jest podstawą lubianego barszczu białego najczęściej podawanego na Wielkanoc. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twój barszcz …
10 min łatwy 1 814 kcal -
Pasztet wielkanocny
Smaczny pasztet wielkanocny to doskonała propozycja na domowy dodatek do pieczywa. Pasztet składa się z rożnych rodzajów mięs oraz warzyw, …
30 + 90 min łatwy 20 255 kcal
-
Jaja faszerowane w skorupkach
Jaja faszerowane w skorupkach to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę podczas spotkań ze znajomymi. Jajka faszerowane podawane w skorupkach …
15 + 10 min łatwy 8 254 kcal -
Żur w chlebie
Żur w chlebie jest nie tylko pyszny, ale również wspaniale się prezentuje. Będzie idealnym wyborem na święta, ze względu na …
20 + 50 min łatwy 6 1172 kcal -
Żur staropolski
Żur staropolski jest zupą niezwykle pyszną i sycącą. Idealnie sprawdzi się na obiad, czy kolację. Choć do zupy nie dodaje …
20 + 50 min łatwy 6 646 kcal -
Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
Ta zupa grzybowa z mrożonych grzybów ze śmietaną oraz z ziemniakami jest fantastyczna na święta. To potrawa wegetariańska z grzybów …
45 min łatwy 8 106 kcal
-
Chleb do żurku
Chleb do żurku to świetny pomysł na ciekawe podanie dobrze znanej zupy. Chlebki do żurku są zwykle ciężko dostępne w …
45 + 25 min łatwy 4 477 kcal -
Żur śląski
Żur śląski to doskonała propozycja na pyszną tradycyjną potrawą śląską. Żur to tradycyjna polska zupa podawana na śniadanie Wielkanocne. Jak …
15 + 60 min łatwy 10 -
Żur z białą kiełbasą
Żur z białą kiełbasą to wspaniały rozgrzewający i syty posiłek dla całej rodziny na obiad. Żur jest tradycyjną potrawą podawaną …
15 + 60 min łatwy 20 365 kcal -
Barszcz biały z kiełbasą
Barszcz biały z kiełbasą to smaczny posiłek dla całej rodziny. Pyszny barszcz biały jest tradycyjną potrawą na Wielkanoc. Najlepszy barszcz …
20 + 70 min łatwy 20 415 kcal -
Barszcz biały z ziemniakami
Barszcz biały z ziemniakami to pyszny posiłek dla całej rodziny. Barszcz biały jest tradycyjną potrawą na Wielkanoc. Najlepszy barszcz biały …
20 + 70 min łatwy 20 518 kcal -
Udziec z indyka pieczony w rękawie
Pyszny udziec z indyka pieczony w rękawie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
15 + 50 min łatwy 4 347 kcal
-
Pieczeń z dzika
Pyszna pieczeń z dzika z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
30 + 90 min łatwy 10 146 kcal -
Sarnina
Pyszna sarnina pieczona w piekarniku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 120 min łatwy 6 -
Cielęcina pieczona
Cielęcina pieczona to smaczny pomysł na obiad nie tylko świąteczny. To pyszne mięso możesz spożywać na ciepło lub jako zimny …
10 + 85 min łatwy 5 441 kcal -
Pierś z kaczki z piekarnika
Pyszna pierś z kaczki z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
15 + 40 min łatwy 4 273 kcal
-
Udziec z indyka w sosie
Pyszny udziec z indyka w sosie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
15 + 40 min łatwy 6 169 kcal -
Udka w miodzie
Pyszne udka w miodzie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
30 + 75 min łatwy 6 294 kcal -
Żur wielkanocny na zakwasie
Żur wielkanocny na zakwasie jest potrawą bez której ciężko jest wyobrazić sobie świąteczny stół. To zupa bardzo aromatyczna i pełna …
30 + 95 min łatwy 6 -
Barszcz biały wielkanocny
Barszcz biały wielkanocny to pyszna zupa na śniadanie świąteczne. Barszcz biały jest tradycyjną potrawą na Wielkanoc. Najlepszy barszcz biały przygotujesz …
20 + 50 min łatwy 20 381 kcal -
Sandacz w galarecie
Sandacz w galarecie to danie popularnie przygotowywane na święta Bożego Narodzenia. Jest ono podobne do karpia w galarecie, którego nie …
20 + 180 min łatwy 4 69 kcal -
Schab pieczony z pieczarkami
Schab pieczony z pieczarkami to świetna propozycja na obiad, która sprawdzi się nie tylko od święta, ale też w tygodniu. …
20 + 45 min łatwy 5
-
Pierogi z gęsiną
Pierogi to inaczej kawałki elastycznego ciasta, które dobrze się lepi, wypełnione farszem. W zależności od kraju mają kształt półokręgu, uszka, …
120 + 10 min łatwy 5 -
Królik w sosie
Królik w sosie śmietanowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny duszony królik w sosie doskonale smakuje z …
30 + 60 min łatwy 5 -
Udziec z indyka duszony z warzywami
Pyszny udziec z indyka duszony z warzywami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
20 + 60 min łatwy 6 193 kcal -
Żurek na żeberkach
Żurek na żeberkach bardzo często gości na naszych stołach. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Tę zupę można jeść …
55 + 80 min łatwy 7 1015 kcal
Obiad wielkanocny – pomysły i przepisy na świąteczny obiad
Obiad wielkanocny jest ważną częścią Wielkanocy. Gdy przyjeżdża do nas dużo gości, warto wówczas z wyprzedzeniem zaplanować coś pysznego na Wielkanoc. Co podać domownikom na świąteczny stół? Które potrawy są najbardziej sprawdzone, a które przepisy są zupełnie innowacyjne? Jaki jest dobry i prosty pomysł na dania z mięsa? Czym warto zaskoczyć swoich gości? Sprawdź najciekawsze pomysły i przepisy na wielkanocny obiad, który z pewnością zasmakuje wszystkim biesiadującym przy stole.
Przepisy na obiad wielkanocny – sprawdź, które potrawy warto ugotować
Tradycyjny żur wielkanocny na zakwasie – jak powinno się go przygotować?
Żur jest tradycyjną zupą wielkanocną, bez której ciężko wyobrazić sobie Wielkanoc. Jeśli chcesz przyrządzić żur w klasycznej wersji, koniecznie przygotuj sobie jajka, białą kiełbasę, śmietanę (najlepiej 18%), boczek wędzony bez kości, ziemniaki, marchew, seler, zakwas na żurek (naturalny), pietruszkę, cebulę i przyprawy do smaku (majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól). Na początek wlej olej na dno garnka. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Boczek z kolei pokrój w podłużne słupki. Na rozgrzaną olejem patelnię wrzuć boczek i cebulę, a następnie delikatnie je ze sobą podsmaż, po czym przerzuć je do garnka z olejem i zalej całość wodą. Obierz ziemniaki, seler, marchewkę i pietruszkę, a następnie pokrój je w kostkę. Przełóż warzywa do garnka i zagotuj je. Dodaj do całości ziele angielskie oraz liść laurowy i gotuj całość przez 30 minut. Na około 15 minut przed wyłączeniem zupy dorzuć do niej pokrojoną na plasterki białą kiełbasę. Wrzuć także ugotowane na twardo jajka pokrojone w ćwiartki. Do zupy dolej zakwas na żurek i gotuj całość przez maksymalnie 3 minuty. Na sam koniec dolej śmietanę z opakowania i dopraw żur do smaku.
Żur wielkanocny to dla większości z nas obowiązkowe danie na Wielkanoc. Podaje się go nie tylko na śniadanie, ale też na wielkanocny obiad. Świąteczny żur to zawsze świetny pomysł. Aby jednak zupa wyszła dobra i tradycyjna, powinno się ją przygotować na naturalnym zakwasie z czosnku, wody, mąki żytniej, ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Zakwas powinien stać w miejscu przez około 3-4 dni, zanim nabierze walorów smakowych i odpowiednich właściwości. Owszem, możesz wykorzystać gotowy zakwas ze sklepu, jednak przed jego zakupem koniecznie wczytaj się w skład produktu. Nie może być w nim żadnych ulepszaczy lub substancji konserwujących. Wbrew pozorom zakwas na żur jest świetnym źródłem składników mineralnych oraz cennych dla organizmu witamin, dlatego warto zadbać, aby w żurku był on szczególnie dobry – a więc jak najlepszej jakości.
Kurczak faszerowany – idealny na obiad wielkanocny dla całej rodziny
Kurczak faszerowany jest doskonałym pomysłem na obiad dla bliskich z okazji Wielkanocy. Jeśli chcesz ich zaskoczyć, koniecznie zabierz się za przygotowywanie potrawy. Potrzebujesz kupić całego kurczaka, jabłka, kaszę jęczmienną (najlepiej perłową), cebulę, tymianek suszony, warzywa na bulion, suszone pomidory (mogą być w oleju) i masło. Do przyrządzenia kurczaka wykorzystać możesz dowolne przyprawy do smaku, choć zdecydowanie najlepiej sprawdza się tymianek, pieprz i sól. Na początek umyj kurczaka i porządnie go osusz. Potem dopraw mięso według upodobań. Ugotuj kaszę na bulionie warzywnym tak, aby cała nim przesiąkła. Suszone pomidory, jabłka i cebulę pokrój w kostkę. Następnie usmaż te trzy składniki na rozgrzanej olejem patelni. Dopraw całość wybranymi przyprawami. Wymieszaj ugotowaną kaszę ze składnikami na patelni. Kurczaka nafaszeruj tak przygotowanym nadzieniem, po czym zwiąż go bawełnianą nicią albo zepnij wykałaczkami, żeby podczas pieczenia nie wyleciał z niego farsz. Upiecz go (1,5 godziny, 180 st. C), a pod sam koniec posmaruj skórkę kurczaka odrobiną masła.
Kurczak faszerowany to przepyszny obiad, któremu w Wielkanoc nie oprze się żaden smakosz mięsa. Co ważne, możesz nadziać go tak naprawdę większością składników, jakie tylko przyjdą ci do głowy. Przepis na kurczaka będzie doskonały nie tylko na Wielkanoc, ale również inne uroczystości i święta. Pamiętaj, że pieczony kurczak nie dość, że jest bardzo smaczny, to w dodatku zdrowy – a już na pewno o wiele zdrowszy niż smażona pierś z kurczaka. Jeśli chcesz zaskoczyć wielbicieli mięsa podczas wielkanocnego obiadu, naprawdę warto przygotować faszerowanego kurczaka.
Co podać gościom na Wielkanoc? Sprawdzone przepisy na obiad wielkanocny
Rolada ze schabu – oto co na obiad możesz podać gościom!
Rolada ze schabu jest jedną z najciekawszych i najsmaczniejszych propozycji na wielkanocny obiad. Nie dość, że naprawdę pięknie wygląda, to w dodatku doskonale smakuje. Prawidłowo przygotowane mięso ze schabu powinno być soczyste i miękkie. Aby przyrządzić danie, należy przyszykować schab wieprzowy bez kości, pieczarki, bułkę tartą, suszone pomidory, olej rzepakowy, cebulę, masło klarowane i przyprawy do smaku (ostrą paprykę, pieprz i sól). Na początek przekrój schab w połowie, pamiętając o zostawieniu od końca około jednego centymetra. Porozkładaj mięso, a następnie przypraw je ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Pokrój w kostkę pieczarki, a cebulę obierz i również pokrój na równe kawałeczki. Rozgrzej masło na patelni, podsmaż na niej pieczarki i cebulę – dopraw pieprzem oraz solą. Dorzuć na patelnię suszone pomidorki, wcześniej krojąc je na podłużne paski. Wsyp bułkę tartą, zmieszaj i odstaw tak utworzony farsz do ostudzenia. Wyłóż nadzienie na schab, zwiń go w roladę i zabezpiecz, związując nicią. Wlej olej rzepakowy na patelnię, obsmaż roladę tak, aby się w całości zarumieniła. Następnie włóż mięso do żaroodpornego naczynia i piecz przez 30 minut w temperaturze ok. 200 st. C.
Jeśli chcesz zaskoczyć gości, rolada ze schabu będzie naprawdę dobrym pomysłem. Może być to dobra alternatywa zarówno dla schabowego z patelni, jak i faszerowanego kurczaka. Przepis na tę potrawę jest bardzo prosty, więc powinien poradzić sobie z nim nawet największy laik w kuchni. Schab najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym oraz surówką z kiszonej kapusty. Warto go upiec, gdyż schab to cenne źródło pełnowartościowego i bardzo łatwo przyswajalnego przez organizm białka odzwierzęcego. Wieprzowina to również świetne źródło witamin z grupy B, a także E. Wraz ze schabem dostarczyć możesz także żelazo, sód i potas do organizmu.
Karkówka w sosie musztardowym – sprawdzony przepis na obiad wielkanocny
Wyżej proponowana potrawa to naprawdę dobry, smaczny i prosty przepis na wielkanocny obiad. Karkówkę w sosie najlepiej podawać gościom ze świeżymi warzywami lub kaszą i surówką z kiszonej kapusty. Do przygotowania potrawy potrzebujesz karkówki wieprzowej, mąki pszennej typ 500, cebuli, musztardy sarepskiej, śmietany 18%, oleju rzepakowego i ziół do smaku (liść laurowy, zioła prowansalskie, ziele angielskie, tymianek). Pokrój karkówkę na średniej grubości plastry. Wymieszaj w niewielkiej miseczce mieszankę ziół wraz z papryką słodką, pieprzem i solą. Natrzyj nią pokrojoną w plastry karkówkę i schowaj do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia rozgrzej olej na patelni i usmaż mięso z każdej strony – powinno się zarumienić. Na tę samą patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w kosteczkę, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie podlej wszystko wodą i duś przez pół godziny. Wyciągnij osobną miseczkę i wymieszaj w niej śmietanę z musztardą sarepską, mąką i połową szklanki wody. Sos przelej na patelnię z mięsem i gotuj potrawę przez niecały kwadrans.
Szukając pomysłu na ciekawy, pożywny i smaczny obiad wielkanocny, warto przygotować karkówkę w sosie musztardowym. Przepis na danie jest nieskomplikowany, zatem poradzi sobie z nim nawet największy amator kulinarny. Poza tym karkówkę przyrządza się w godzinę – oczywiście nie licząc czasu, gdy mięso będzie marynować się w mieszance przypraw. Podczas kupowania składników na potrawę pamiętaj o tym, aby wybrać wysokojakościowe mięso. Schab powinien być błyszczący i delikatnie wilgotny. Jego struktura musi być z kolei elastyczna oraz zwarta, a mięso mieć różowy, nasycony kolor. Nie może też intensywnie pachnieć, bo będzie to źle świadczyło o jakości schabu.
Tradycyjny barszcz biały – zobacz, jak go zrobić!
Barszcz biały to danie zupełnie inne niż żur wielkanocny. Niektórzy wybierają tę zupę o wiele chętniej niż żur. Warto przygotować barszcz nie tylko na wielkanocne śniadanie, ale i obiad dla całej rodziny. Wystarczy kupić boczek wędzony (bez kości), białą kiełbasę, ziemniaki, pietruszkę, marchewkę, chrzan, czosnek, cebulę, śmietanę 18%, zakwas do barszczu białego oraz przyprawy do smaku. Wlej do garnka 5 litrów wody, a następnie dopraw ją zielem angielskim i liściem laurowym. Do środka włóż białą kiełbasę i gotuj przez pół godziny na wolnym ogniu. Wyjmij kiełbasę z zupy, pokrój ją na plasterki i zostaw na talerzu. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek – wrzuć go do zupy. Obierz ziemniaki, pietruszkę i marchewkę, po czym pokrój je w kostkę. Pokrój na kawałki również obraną cebulę i czosnek – zeszklij je na rozgrzanej olejem patelni. Wrzuć warzywa do zupy i gotuj przez kwadrans. Następnie dodaj kiełbasę i zakwas. Wymieszaj śmietanę z chrzanem i dorzuć je do zupy. Dopraw barszcz biały do smaku.
Barszcz biały z kiełbasą to jedno z ulubionych dań Polaków na Wielkanoc. Nie trzeba mieć wielkich umiejętności kulinarnych, aby przygotować tę zupę. Warto pamiętać, że biała kiełbasa to znakomite źródło pełnowartościowego białka, a także witamin z grupy B oraz żelaza. Barszcz biały z kiełbasą to zatem pożywna i bardzo treściwa zupa, która na pewno zachwyci wszystkich gości.