Obiad wielkanocny

obiad wielkanocny

Obiad wielkanocny jest ważnym elementem każdej Wielkanocy. Cała rodzina jednoczy się wówczas przy wspólnym stole, konsumując posiłki i rozmawiając ze sobą. Zaplanowanie obiadu wielkanocnego okazuje się trudnym wyzwaniem, zwłaszcza gdy Wielkanoc spędza się z wieloma gośćmi. Obiad powinno się zaplanować najpóźniej do kilku dni przed świętami, aby zrobić niezbędne zakupy. Warto przygotować dla biesiadujących zarówno pyszną zupę (np. żurek z kiełbasą), jak i wielkanocne drugie danie w postaci faszerowanego kurczaka albo pieczonego schabu.

Obiad wielkanocny – pomysły i przepisy na świąteczny obiad

Obiad wielkanocny jest ważną częścią Wielkanocy. Gdy przyjeżdża do nas dużo gości, warto wówczas z wyprzedzeniem zaplanować coś pysznego na Wielkanoc. Co podać domownikom na świąteczny stół? Które potrawy są najbardziej sprawdzone, a które przepisy są zupełnie innowacyjne? Jaki jest dobry i prosty pomysł na dania z mięsa? Czym warto zaskoczyć swoich gości? Sprawdź najciekawsze pomysły i przepisy na wielkanocny obiad, który z pewnością zasmakuje wszystkim biesiadującym przy stole.

Przepisy na obiad wielkanocny – sprawdź, które potrawy warto ugotować

Tradycyjny żur wielkanocny na zakwasie – jak powinno się go przygotować?

Żur jest tradycyjną zupą wielkanocną, bez której ciężko wyobrazić sobie Wielkanoc. Jeśli chcesz przyrządzić żur w klasycznej wersji, koniecznie przygotuj sobie jajka, białą kiełbasę, śmietanę (najlepiej 18%), boczek wędzony bez kości, ziemniaki, marchew, seler, zakwas na żurek (naturalny), pietruszkę, cebulę i przyprawy do smaku (majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól). Na początek wlej olej na dno garnka. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Boczek z kolei pokrój w podłużne słupki. Na rozgrzaną olejem patelnię wrzuć boczek i cebulę, a następnie delikatnie je ze sobą podsmaż, po czym przerzuć je do garnka z olejem i zalej całość wodą. Obierz ziemniaki, seler, marchewkę i pietruszkę, a następnie pokrój je w kostkę. Przełóż warzywa do garnka i zagotuj je. Dodaj do całości ziele angielskie oraz liść laurowy i gotuj całość przez 30 minut. Na około 15 minut przed wyłączeniem zupy dorzuć do niej pokrojoną na plasterki białą kiełbasę. Wrzuć także ugotowane na twardo jajka pokrojone w ćwiartki. Do zupy dolej zakwas na żurek i gotuj całość przez maksymalnie 3 minuty. Na sam koniec dolej śmietanę z opakowania i dopraw żur do smaku.

Żur wielkanocny to dla większości z nas obowiązkowe danie na Wielkanoc. Podaje się go nie tylko na śniadanie, ale też na wielkanocny obiad. Świąteczny żur to zawsze świetny pomysł. Aby jednak zupa wyszła dobra i tradycyjna, powinno się ją przygotować na naturalnym zakwasie z czosnku, wody, mąki żytniej, ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Zakwas powinien stać w miejscu przez około 3-4 dni, zanim nabierze walorów smakowych i odpowiednich właściwości. Owszem, możesz wykorzystać gotowy zakwas ze sklepu, jednak przed jego zakupem koniecznie wczytaj się w skład produktu. Nie może być w nim żadnych ulepszaczy lub substancji konserwujących. Wbrew pozorom zakwas na żur jest świetnym źródłem składników mineralnych oraz cennych dla organizmu witamin, dlatego warto zadbać, aby w żurku był on szczególnie dobry – a więc jak najlepszej jakości.

Kurczak faszerowany – idealny na obiad wielkanocny dla całej rodziny

Kurczak faszerowany jest doskonałym pomysłem na obiad dla bliskich z okazji Wielkanocy. Jeśli chcesz ich zaskoczyć, koniecznie zabierz się za przygotowywanie potrawy. Potrzebujesz kupić całego kurczaka, jabłka, kaszę jęczmienną (najlepiej perłową), cebulę, tymianek suszony, warzywa na bulion, suszone pomidory (mogą być w oleju) i masło. Do przyrządzenia kurczaka wykorzystać możesz dowolne przyprawy do smaku, choć zdecydowanie najlepiej sprawdza się tymianek, pieprz i sól. Na początek umyj kurczaka i porządnie go osusz. Potem dopraw mięso według upodobań. Ugotuj kaszę na bulionie warzywnym tak, aby cała nim przesiąkła. Suszone pomidory, jabłka i cebulę pokrój w kostkę. Następnie usmaż te trzy składniki na rozgrzanej olejem patelni. Dopraw całość wybranymi przyprawami. Wymieszaj ugotowaną kaszę ze składnikami na patelni. Kurczaka nafaszeruj tak przygotowanym nadzieniem, po czym zwiąż go bawełnianą nicią albo zepnij wykałaczkami, żeby podczas pieczenia nie wyleciał z niego farsz. Upiecz go (1,5 godziny, 180 st. C), a pod sam koniec posmaruj skórkę kurczaka odrobiną masła.

Kurczak faszerowany to przepyszny obiad, któremu w Wielkanoc nie oprze się żaden smakosz mięsa. Co ważne, możesz nadziać go tak naprawdę większością składników, jakie tylko przyjdą ci do głowy. Przepis na kurczaka będzie doskonały nie tylko na Wielkanoc, ale również inne uroczystości i święta. Pamiętaj, że pieczony kurczak nie dość, że jest bardzo smaczny, to w dodatku zdrowy – a już na pewno o wiele zdrowszy niż smażona pierś z kurczaka. Jeśli chcesz zaskoczyć wielbicieli mięsa podczas wielkanocnego obiadu, naprawdę warto przygotować faszerowanego kurczaka.

Co podać gościom na Wielkanoc? Sprawdzone przepisy na obiad wielkanocny

Rolada ze schabu – oto co na obiad możesz podać gościom!

Rolada ze schabu jest jedną z najciekawszych i najsmaczniejszych propozycji na wielkanocny obiad. Nie dość, że naprawdę pięknie wygląda, to w dodatku doskonale smakuje. Prawidłowo przygotowane mięso ze schabu powinno być soczyste i miękkie. Aby przyrządzić danie, należy przyszykować schab wieprzowy bez kości, pieczarki, bułkę tartą, suszone pomidory, olej rzepakowy, cebulę, masło klarowane i przyprawy do smaku (ostrą paprykę, pieprz i sól). Na początek przekrój schab w połowie, pamiętając o zostawieniu od końca około jednego centymetra. Porozkładaj mięso, a następnie przypraw je ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Pokrój w kostkę pieczarki, a cebulę obierz i również pokrój na równe kawałeczki. Rozgrzej masło na patelni, podsmaż na niej pieczarki i cebulę – dopraw pieprzem oraz solą. Dorzuć na patelnię suszone pomidorki, wcześniej krojąc je na podłużne paski. Wsyp bułkę tartą, zmieszaj i odstaw tak utworzony farsz do ostudzenia. Wyłóż nadzienie na schab, zwiń go w roladę i zabezpiecz, związując nicią. Wlej olej rzepakowy na patelnię, obsmaż roladę tak, aby się w całości zarumieniła. Następnie włóż mięso do żaroodpornego naczynia i piecz przez 30 minut w temperaturze ok. 200 st. C.

Jeśli chcesz zaskoczyć gości, rolada ze schabu będzie naprawdę dobrym pomysłem. Może być to dobra alternatywa zarówno dla schabowego z patelni, jak i faszerowanego kurczaka. Przepis na tę potrawę jest bardzo prosty, więc powinien poradzić sobie z nim nawet największy laik w kuchni. Schab najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym oraz surówką z kiszonej kapusty. Warto go upiec, gdyż schab to cenne źródło pełnowartościowego i bardzo łatwo przyswajalnego przez organizm białka odzwierzęcego. Wieprzowina to również świetne źródło witamin z grupy B, a także E. Wraz ze schabem dostarczyć możesz także żelazo, sód i potas do organizmu.

Karkówka w sosie musztardowym – sprawdzony przepis na obiad wielkanocny

Wyżej proponowana potrawa to naprawdę dobry, smaczny i prosty przepis na wielkanocny obiad. Karkówkę w sosie najlepiej podawać gościom ze świeżymi warzywami lub kaszą i surówką z kiszonej kapusty. Do przygotowania potrawy potrzebujesz karkówki wieprzowej, mąki pszennej typ 500, cebuli, musztardy sarepskiej, śmietany 18%, oleju rzepakowego i ziół do smaku (liść laurowy, zioła prowansalskie, ziele angielskie, tymianek). Pokrój karkówkę na średniej grubości plastry. Wymieszaj w niewielkiej miseczce mieszankę ziół wraz z papryką słodką, pieprzem i solą. Natrzyj nią pokrojoną w plastry karkówkę i schowaj do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia rozgrzej olej na patelni i usmaż mięso z każdej strony – powinno się zarumienić. Na tę samą patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w kosteczkę, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie podlej wszystko wodą i duś przez pół godziny. Wyciągnij osobną miseczkę i wymieszaj w niej śmietanę z musztardą sarepską, mąką i połową szklanki wody. Sos przelej na patelnię z mięsem i gotuj potrawę przez niecały kwadrans.

Szukając pomysłu na ciekawy, pożywny i smaczny obiad wielkanocny, warto przygotować karkówkę w sosie musztardowym. Przepis na danie jest nieskomplikowany, zatem poradzi sobie z nim nawet największy amator kulinarny. Poza tym karkówkę przyrządza się w godzinę – oczywiście nie licząc czasu, gdy mięso będzie marynować się w mieszance przypraw. Podczas kupowania składników na potrawę pamiętaj o tym, aby wybrać wysokojakościowe mięso. Schab powinien być błyszczący i delikatnie wilgotny. Jego struktura musi być z kolei elastyczna oraz zwarta, a mięso mieć różowy, nasycony kolor. Nie może też intensywnie pachnieć, bo będzie to źle świadczyło o jakości schabu.

Tradycyjny barszcz biały – zobacz, jak go zrobić!

Barszcz biały to danie zupełnie inne niż żur wielkanocny. Niektórzy wybierają tę zupę o wiele chętniej niż żur. Warto przygotować barszcz nie tylko na wielkanocne śniadanie, ale i obiad dla całej rodziny. Wystarczy kupić boczek wędzony (bez kości), białą kiełbasę, ziemniaki, pietruszkę, marchewkę, chrzan, czosnek, cebulę, śmietanę 18%, zakwas do barszczu białego oraz przyprawy do smaku. Wlej do garnka 5 litrów wody, a następnie dopraw ją zielem angielskim i liściem laurowym. Do środka włóż białą kiełbasę i gotuj przez pół godziny na wolnym ogniu. Wyjmij kiełbasę z zupy, pokrój ją na plasterki i zostaw na talerzu. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek – wrzuć go do zupy. Obierz ziemniaki, pietruszkę i marchewkę, po czym pokrój je w kostkę. Pokrój na kawałki również obraną cebulę i czosnek – zeszklij je na rozgrzanej olejem patelni. Wrzuć warzywa do zupy i gotuj przez kwadrans. Następnie dodaj kiełbasę i zakwas. Wymieszaj śmietanę z chrzanem i dorzuć je do zupy. Dopraw barszcz biały do smaku.

Barszcz biały z kiełbasą to jedno z ulubionych dań Polaków na Wielkanoc. Nie trzeba mieć wielkich umiejętności kulinarnych, aby przygotować tę zupę. Warto pamiętać, że biała kiełbasa to znakomite źródło pełnowartościowego białka, a także witamin z grupy B oraz żelaza. Barszcz biały z kiełbasą to zatem pożywna i bardzo treściwa zupa, która na pewno zachwyci wszystkich gości.

Obiad wielkanocny - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto