Modne przystawki na zimno

modne przystawki na zimno

Na imprezie przystawki stawia się na stół przed daniem głównym. Ich zadaniem jest zaspokojenie głodu gości, którzy czekają na główne danie. Dzięki nim mogą coś przekąsić i mile spędzać czas w towarzystwie. Przystawki podaje się zwykle na zimno i często są to malutkie dania na jeden kęs. Kolorowe małe przekąski ułożone na półmiskach pięknie zdobią imprezowy bufet. Przystawki podajemy na imprezach tradycyjnych, barowych, na grilla oraz do wódki. Klasycznym przykładem typowych przystawek imprezowych są koreczki, jajka faszerowane, kanapki lub roladki z tortilli, które są łatwe i szybkie do zrobienia.

Modne przystawki na zimno - proste przepisy na zimne przekąski

Klasycznym przykładem przystawek imprezowych w tradycji polskiej są półmiski wędlin, sałatki jarzynowe i jajka z majonezem. Jednak na modnych obecnie imprezach barowych stawiamy na bufecie półmiski z małymi przekąskami na jeden kęs, które można łatwo zjeść na stojąco, ujmując je ręką, bez konieczności zasiadania przy stole. Przedstawiamy ciekawe pomysły na modne przystawki imprezowe na zimno i doradzamy jak szybko i łatwo zrobić na imprezę półmiski przekąsek, tak aby bez trudu i tanio przygotować smaczny i atrakcyjny bufet.

Jaką rolę pełnią przystawki na imprezę

Dlaczego w czasie imprezy stawiamy na stół zimne przystawki

Czym są przystawki na imprezę lub na grilla? Przystawkami nazywamy małe przekąski, które stawiamy na stół przed głównym daniem. Nie tylko zaostrzają apetyt, lecz przede wszystkim pozwalają gościom oczekiwać na główne danie. Danie główne na większości imprez składa się w wykwintnych dań obiadowych na ciepło. Stanowią one punkt kulminacyjny programu i wnosi się na stół gorące. Goście czekają, aż danie się upiecze lub zostanie podgrzane. W tym czasie czekamy na spóźnialskich. Dlatego też stało się zwyczajem, aby w czasie oczekiwania postawić na stół zimne lub ciepłe przekąski, tak aby goście nie nudzili się i mogli przekąsić coś małego.

Imprezowe przystawki nazywamy z francuska “hors d'œuvre” i oznaczają one pojedyncze danie. Natomiast zwyczajowo za przystawki uważa się także półmiski wędlin czy deskę serów. Przystawki podaje się nie tylko w czasie dużych imprez. Pełnią one rolę zakąski do wódki. W czasie małych przyjęć w gronie znajomych lub modnych obecnie imprez barowych stanowią one podstawowy poczęstunek. Zimne przystawki podaje się także na grilla, kiedy to goście czekają aż dania grillowe się upieką.

Modne przystawki na zimno dobre na stół imprezowy

Tradycyjną częścią każdego przyjęcia stanowią zimne przystawki. Klasyczne przystawki na zimno, jakie podaje się w czasie tradycyjnych, polskich przyjęć przy stole to przede wszystkim półmiski wędlin, jajka z majonezem lub jajka faszerowane oraz sałatki z gotowanych jarzyn. Obecnie staramy się, aby przystawki były nie tylko proste i łatwe do zrobienia, lecz także atrakcyjne i fajne, tak aby zachwyciły gości. Klasyczna przystawka do wódki jest śledź lub ogórek kiszony dawno wyszły z mody. Fajny pomysł na dobre przystawki na imprezę lub na grilla możemy zaczerpnąć z kuchni światowej. Tradycje kulinarne niektórych krajów i kultur obfitują w przepisy na małe, zimne przekąski. Mamy tu włoskie antipasti, greckie, tureckie i arabskie meze, hiszpańskie tapas, czy też swojskie kanapki.

Przystawki muszą nie tylko smakować, lecz także cieszyć oko i dekorować stół lub bufet. Dlatego też korzystamy z różnokolorowych składników, tak aby tworzy kontrastowe zestawienie kolorystyczne. Świetnie sprawdzają się kolorowe warzywa, jak pomidory, czy papryka, owoce i plastry wędliny. Półmiski z kolorowymi przystawkami stanowią piękny element dekoracyjny imprezowego bufetu.

Pomysł na modne przystawki na zimno:

  • małe kanapki na chlebie lub krakersach,
  • koreczki,
  • jajka faszerowane,
  • roladki z tortilli,
  • sałatki w pucharkach,
  • faszerowane warzywa,
  • deska serów,
  • półmisek wędlin,
  • spring rolls.

Najlepszy pomysł na proste i łatwe zimne przystawki

Szybka przekąska na imprezę - jajka faszerowane, kanapki i koreczki

Szybka przystawka jak koreczki, jajka faszerowane czy małe kanapeczki na chlebie, kromkach bagietki lub na krakersach nigdy nie wychodzą z mody. Są nie tylko smaczne lecz także proste i łatwe do zrobienia. Tego rodzaju przystawki są szczególnie dobre dla osób, które mają mniejsze doświadczenie w kuchni i dysponują mniejszym budżetem. Półmisek kanapek, koreczków czy jajek faszerowanych nie tylko zdobi bufet, lecz także pozwala na dużą różnorodność smaków i kolorów, zaś goście mogą wybrać to, co im smakuje.

Koreczki imprezowe to klasyczna szybka przystawka na jeden kęs. Aby je zrobić wystarczy nabić 3 elementy na wykałaczkę. Warto je tak komponować, aby 3 elementy różniły się smakiem, konsystencją i kolorem. Na spód dajemy najtwardszy element, którym najczęściej jest ser żółty. Jako element środkowy świetnie sprawdza się mozzarella, jajko na twardo, oliwka lub rulonik wędliny. Jako element szczytowy sprawdza się winogrono, pomidorek koktajlowy, marynowana cebulka lub oliwka.

Idealnym rozwiązaniem są małe kanapki na kromkach bagietki lub krakersach. Kładziemy na nich kawałki wędlin, żółtego sera lub kolorowe pasty do pieczywa. Kanapeczki dekorujemy małymi kawałkami warzyw. Kanapki możemy uatrakcyjnić wycinając ciekawe kształty przy pomocy wykrawaczy do ciastek. Fajnym pomysłem są także kanapki zamknięte z chlebem z obu stron. Przecinamy je na małe kawałki na jeden kęs.

Do klasyki modnych i prostych przystawek należą jajka faszerowane. Robimy je w bardzo prosty sposób. Jajka na twardo przekrawamy wzdłuż i wyjmujemy żółtka. Otwór po żółtku wypełniamy różnego rodzaju pastami lub sałatkami.

Nowoczesne, modne przystawki na zimno - roladki i spring rolls

Na imprezowym bufecie świetnie wyglądają wszelkiego rodzaju roladki z tortilli lub naleśników. Placek smarujemy serkiem kanapkowym. Na to kładziemy różne składniki, tak aby kontrastowały kolorem i smakiem. Doskonale sprawdzają się wędliny, sery, pasty kanapkowe jak hummus czy guacamole. Jako kontrast kolorystyczny i smakowy dodajemy warzywa liściaste lub kawałki papryki. Roladkę zawijamy i kroimy na grube plastry, dzięki czemu zawartość rolady odsłania piękny efekt kolorystyczny. Aby roladki się nie rozwijały dobrze jest przebić je wykałaczką.

Bardzo fajnym pomysłem są roladki z wędlin lub łososia. Plaster szynki, wędzonego boczku lub łososia smarujemy pastą do pieczywa, wypełniamy sałatką lub wkładamy do środka pokrojone jajko na twardo, kawałek melona itp. Całość spinamy wykałaczką. Tego rodzaju przystawki możemy zrobić także w formie wegetariańskich wykorzystując plastry ogórka oraz grillowanej cukinii czy bakłażana.

Świetnym pomysłem na modne i ciekawe przekąski imprezowe są spring rolls, czyli rodzaj krokietów z papieru ryżowego. Papier moczymy w ciepłej wodzie, aby stał się plastyczny i używamy go do zawinięcia nadzienia jak w przypadku krokietów. Podajemy je z dipem do maczania. Spring rolls idealnie nadają się na niskokaloryczne, dietetyczne i nietuczące przystawki, gdyż możemy je wypełnić warzywami lub pastami warzywnymi.

Modnym pomysłem na przystawki na zimno są warzywa faszerowane. Możemy kupić faszerowane oliwki, papryczki, lecz nic nie zastąpi dań zrobionych własnoręcznie. Jest to sposób na urozmaicenie dań, gdyż miąższ wydrążony z warzyw używamy do wykonania sałatki na farsz. Jako przystawki na zimno sprawdzają się jajka nadziewane, pomidory nadziewane, ogórki świeże, papryczki świeże lub marynowane.

Przystawki na zimno nie koniecznie muszą składać się z zimnych składników. Sprawdzają się również dania do upieczenia, które podaje się na zimno. Doskonale sprawdzają się wytrawne muffinki z nadzieniem mięsnym lub warzywnym. Fajny i modny pomysł stanowią także tartaletki, mini pizze lub ciasteczka z ciasta francuskiego z wytrawnym nadzieniem.

Modne przystawki na zimno - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto