Wyróżnione przepisy na dania krojone
-
Smażone banany
Świetną propozycją na deser może być przepis na smażone banany, które w przeciwieństwie do świeżych owoców będą o wiele bardziej …
5 + 15 min łatwy 1 181 kcal -
Halibut z piekarnika
Halibut z piekarnika to najlepszy pomysł na obiad dla wszystkich, którzy uwielbiają ryby. Dodatek odpowiednich ziół i przypraw sprawia, że …
5 + 20 min łatwy 1 259 kcal -
Cottage pie
Cottage pie, czyli brytyjska zapiekanka mięsno-warzywna. Jest to pyszna potrawa, która słynie z Wielkiej Brytanii i Irlandii. Po polsku oznacza …
20 + 50 min średni 4 544 kcal -
Placki z truskawkami
Placki z truskawkami to świetny pomysł na słodkie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Pyszne placki można podawać na ciepło lub …
5 + 10 min łatwy 1 480 kcal -
Gulaszowe z indyka z warzywami
Gulaszowe z indyka z warzywami to idealny pomysł na szybki i dietetyczny obiad. Możemy kombinować z rodzajem warzyw do woli, …
30 + 60 min łatwy 4
Pozostałe przepisy na dania krojone
-
Leczo wegetariańskie
Pyszne leczo wegetariańskie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
15 + 45 min łatwy 4 -
Udka faszerowane mięsem mielonym
Pyszne udka faszerowane mięsem mielonym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 60 min łatwy 6 289 kcal -
Udka w miodzie
Pyszne udka w miodzie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
30 + 75 min łatwy 6 294 kcal -
Sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem
Łatwa sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem to wspaniały pomysł na fit przekąskę. Sałatka może stanowić także dodatek do obiadu …
10 min łatwy 2 250 kcal -
Polędwica w sosie śmietanowym
Polędwica w sosie śmietanowym to dobry pomysł na pyszny obiad. Polędwica jest chudym mięsem i aby była soczysta, nie powinna …
10 + 25 min łatwy 4 -
Omlet z jabłkiem
Omlet z jabłkiem to wspaniały pomysł na pyszne śniadanie. Omlet na słodko sprawdzi się także jako pyszny deser dla dzieci …
10 + 15 min łatwy 2
-
Mizeria z jogurtem
Mizeria z jogurtem sprawdzi się idealnie jako dodatek do obiadu w niedzielę, głównie do dań mięsnych. Latem często ją robię …
10 min łatwy 4 52 kcal -
Marynowane pieczarki
Marynowane pieczarki to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Pieczarki marynowane są bardziej intensywne w smaku niż świeże. …
15 + 20 min łatwy 10 66 kcal -
Smarowidło z mięsa w słoikach
Smarowidło z mięsa w słoikach to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do chleba. Smarowidło przypomina konsystencja konserwę mięsną. Tradycyjne …
20 + 140 min łatwy 5 -
Mięso w słoikach pieczone
Mięso w słoikach pieczone to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kanapek przygotowany w domu. Pieczone mięso jest bardzo …
20 + 120 min łatwy 5 1121 kcal
-
Mięso mielone w słoikach
Mięso mielone w słoikach to bardzo dobry pomysł na pyszne smarowidło do kanapek przygotowywane w domu. Mięso z galaretką jest …
20 + 120 min łatwy 5 1129 kcal -
Ogórki po koreańsku
Ogórki po koreańsku to bardzo dobry pomysł na chrupiący i zdrowy dodatek do obiadu. Ogórki świetnie sprawdzą się także dodane …
20 min łatwy 10 -
Marmolada
Pyszna marmolada owocowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się idealnie …
15 + 60 min łatwy 4 -
Kiszone buraki
Pyszne kiszone buraki na zimę to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
15 + 30 min łatwy 1 440 kcal -
Gulasz z piersi indyka
Gulasz z piersi indyka to bardzo szybkie i smaczne danie, które można przygotować na obiad, który idealnie sprawdzi się na …
30 + 60 min średni 4 251 kcal -
Miso ramen
Miso ramen to tradycyjne danie pochodzące z Chin, ale obecnie przejęli go Japończycy. Japończycy jedzą go prawie codziennie. W Polsce …
40 + 60 min średni 4
-
Cynadry
Cynadry to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wieprzowe nerki zwane także cynaderkami podaje się z gotowanymi …
10 + 20 min łatwy 4 -
Cynamonowe rollsy
Cynamonowe rollsy kojarzą się Nam wszystkim z jesienno-zimową aurą, kiedy już za oknem mróz. Inaczej nazywa się je drożdżowe cynamonki …
180 + 20 min średni 24 162 kcal -
Ciasto z powidłami śliwkowymi i budyniem
Ciasto z powidłami śliwkowymi i budyniem to najlepsza szybka opcja na deser do kawy czy drugiego śniadania. To smaczne ciasto …
15 + 60 min łatwy 5 246 kcal -
Kotlety w cieście naleśnikowym
Kotlety w cieście naleśnikowym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne kotlety z kurczaka będą idealnym …
20 + 20 min łatwy 5
-
Gjuwecz
Gjuwecz to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Gjuwecz to tradycyjne danie bułgarskie znane także na Bałkanach …
20 + 30 min łatwy 10 351 kcal -
Sofrito
Sofrito to bardzo dobry pomysł na pyszny sos dla całej rodziny. Tradycyjny sos kuchni andaluzyjskiej idealnie sprawdza się do wielu …
20 + 30 min łatwy 3 -
Jajecznica z pomidorem
Jajecznica z pomidorem to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Domowa jajecznica z dodatkiem świeżych pomidorów jest …
10 + 10 min łatwy 4 267 kcal -
Szparagi na patelni
Szparagi z patelni to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Smażone z miodem szparagi są …
5 + 7 min łatwy 4 95 kcal -
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron z krewetkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron idealnie sprawdzi się jako danie …
10 + 20 min łatwy 4 -
Pierś z kurczaka zawijana w boczku
Pierś z kurczaka zawijana w boczku to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Pierś można usmażyć na patelni …
10 + 15 min łatwy 6 391 kcal
-
Pakora
Pakora to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę na bazie smażonych na głębokim oleju warzyw. Smaczne warzywa w cieście z …
15 + 20 min łatwy 6 -
Sałatka z kuskusem i warzywami
Sałatka z kuskusem i warzywami to bardzo dobry pomysł na pyszną i lekką sałatkę z warzywami z patelni. Szybka do …
10 + 10 min łatwy 6 -
Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
Sałatka z kuskusem i tuńczykiem to bardzo dobry pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny. Pyszna sałatka jest idealna jako …
20 min łatwy 4 -
Sałatka z kaszą kuskus
Sałatka z kaszą kuskus to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Sałatka jest lekka i zawiera dużą …
20 min łatwy 2 772 kcal
Krojenie - sposoby krojenia, zastosowanie, praktyczne wskazówki
Krojenie i szatkowanie stanowi niezbędną umiejętność każdego, kto chce zabłysnąć w sztuce kulinarnej. Szybkie krojenie możemy nie tylko podziwiać na pokazach szefów kuchni, lecz także opanować samemu. Przedstawiamy różne rodzaje krojenia odpowiednie dla poszczególnych składników dań i doradzamy jak kroić, aby danie było estetyczne i przyjemne dla oka.
Krojenie jako technika kuchenna
Jakie sposoby krojenia używamy w kuchni
Technika krojenia pełni ważną rolę w kuchni. Prawie żadnego dania nie da się przygotować bez uprzedniego pokrojenia składników. Kroimy mięso, ryby, pieczywo, nabiał i przede wszystkim warzywa. Technika krojenia oraz ostry nóż wpływają nie tylko na wygląd dania, lecz także na jego smak i jakość. Dobry nóż powinien równo pokroić, a nie miażdżyć mięsa. Równe pokrojenie warzyw sprawi, że potrawa będzie się gotować równomiernie.
Najczęściej stosuje się klasyczne krojenie w plastry. W ten sposób kroimy wędliny i sery oraz małe warzywa na zupę. Warzywa na sałatkę możemy pokroić w kostkę, w piórka, czy na zapałki. Niektórzy wolą, aby składniki sałatki były drobne, inni zaś wolą pokrojone na grubo. Szybkie krojenie możemy zobaczyć w wykonaniu doświadczonych szefów kuchni. Warto się go nauczyć, gdyż szybkie krojenie nie tylko pozwoli przyspieszyć pracę w kuchni, lecz także ułatwia równie krojenie w plastry lub w kostkę.
Noże i inne narzędzia do krojenia
Noże pełnią w kuchni najważniejszą rolę. Pomagają podczas jedzenia potraw, ale przede wszystkim służą do rozdrabniania składników w czasie przygotowywanie posiłków. W małym gospodarstwie domowym wystarczy jeden ostry nóż do wszystkiego. Natomiast zawodowi kucharze oraz osoby lubiące kucharzyć w domu mają różne noże do różnych celów.
Rodzaje noży:
- nóż do pieczywa z ząbkowanym ostrzem,
- nóż szefa kuchni z szerokim ostrzem o uniwersalnym przeznaczeniu do krojenia mięsa, wędlin, warzyw i owoców, czy też filetowania ryb,
- nóż uniwersalny, nieco węższy od noża szefa kuchni,
- mały nóż do obierania warzyw,
- nóż do krojenia pomidorów, podobny jak ten do chleba, lecz krótszy,
- nóż do filetowania o giętkim ostrzu,
- nóż do warzyw,
- nóż do serów z otworami w ostrzu.
Sposoby krojenia w kuchni
Krojenie warzyw - sposoby
Warzywa w sztuce kulinarnej kroimy najczęściej. Co ciekawe, krojenie warzyw doczekało się całej terminologii w języku francuskim, gdzie przywiązuje się dużą wagę do wyglądu i jakości dań.
Całe warzywa gotujemy tylko w rosole lub bulionie. Natomiast krojenie warzyw jest niezbędne, jeśli przeznaczamy je do zup, do sałatek, czy też do dań jednogarnkowych. Wyróżniamy krojenie drobne lub na grubo. Jest to w zasadzie kwestią gustu. Na grubo możemy pokroić składniki na zupę krem, którą będziemy następnie miksować.
Krojenie warzyw techniki:
- w plastry (vichy) to najbardziej klasyczne krojenie, które w sztuce kulinarnej stosuje się przede wszystkim do marchwi,
- w zapałki (julienne) kroi się głównie warzywa korzenne przeznaczone do sałatek. Technika ta przydaje się szczególnie do dań kuchni azjatyckiej i dań przygotowywanych na woku.
- w słupki (batonnets) kroimy warzywa przeznaczone do zup i gulaszy,
- drobne krojenie w kostkę (brunoise) z przeznaczeniem do sałatek, farszy, potraw z ryżem, czy też sosów,
- klasyczne krojenie w kostkę (macedoine) jest najbardziej popularne, gdyż kosteczka może być większa i ma uniwersalne zastosowanie,
- szatkowanie odnosi się głównie do kapusty przeznaczonej do sałatek lub do kiszenia.
Do krojenia nic nie zastąpi noża, gdyż tylko nóż może uzyskać odpowiednia wielkość i kształt pokrojonych składników. Narzędzia, jak szatkownice czy blendery, czy to elektryczne czy na korbę, nie są w stanie precyzyjnie pokroić składników i szybko rozdrabniają je bardzo drobno.