Zobacz pytania podobne do czy jajka są zdrowe?
-
Ile gotować jajko na twardo?
-
Jak ugotować jajka na twardo?
-
Ile gotujemy jajka na miękko?
-
Ile białka ma jajko?
-
Ile waży jajko?
-
Jak zrobić pastę jajeczną?
-
Jak zrobić jajko sadzone?
-
Jak sprawdzić świeżość jajka?
-
Czy jajko to nabiał?
-
Czy cukrzyk może jeść jajka?
-
Jak wygląda zepsute jajko?
-
Jak sparzyć jajko?
-
Jak zrobić jajka w koszulkach?
-
Jak przechowywać jajka?
-
Ile jajek jeść tygodniowo?
To może wydać Ci się interesujące
-
Jajecznica – rodzaje, przepisy, dodatki, przygotowanie, ciekawostki
-
Pasta jajeczna
-
Jaja faszerowane
-
Jajka wielkanocne
-
Sałatka z jajkiem
-
Śniadanie z jajkiem
-
Szybka kolacja z jajek
-
Dania z jajek
-
Jajka - wartości odżywcze
-
Jajecznica
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajecznica z awokado
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Jajecznica z pomidorami
-
Jaja faszerowane łososiem
-
Jaja faszerowane szynką
-
Jajecznica ze szpinakiem
-
Jajecznica na parze
-
Jaja faszerowane w skorupkach
-
Jajecznica z serem
-
Jajecznica z grzybami
-
Tortilla z jajecznicą
-
Jajecznica ze szczypiorkiem
-
Jajecznica z boczkiem
-
Jajecznica z mlekiem
-
Jajecznica z cebulą
-
Jajecznica ze szparagami
-
Jajecznica z pomidorem
-
Jajecznica z boczniakami
-
Jajecznica z cukinią
-
Jajecznica na maśle
-
Jajecznica na kurkach
-
Jajecznica z łososiem
-
Jajecznica z tofu
-
Jajecznica z kiełbasą
-
Jajecznica ze śmietaną
-
Jajecznica z tuńczykiem
-
Jajecznica z maślakami
-
Jaja nadziewane
Te artykuły mogą Cię zainteresować
-
Pozostałe dietyDieta jajeczna - opis, zasady, działanie, porady dietetyka
Dieta jajeczna to restrykcyjna monodieta, która polega na jedzeniu przez tydzień albo dwa tygodnie głównie jajek. Jest niskokaloryczna i może prowadzić do wystąpienia niedoborów pokarmowych.
-
Porady praktyczneJajka na miękko i jajka na twardo - czas gotowania
Krótko i na temat - sprawdź, ile gotować jajka na twardo i jajka na miękko
-
Na jesieńJajka po benedyktyńsku - 4 przepisy krok po kroku
Poznaj wyjątkowe przepisy na jajka po benedyktyńsku w 4 wyjątkowych wariantach! Obok tych dań nikt nie przejdzie obojętnie!
Czy jajka są zdrowe? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jaja kurze to produkty spożywcze, które chętnie wykorzystywane są w kuchni do przygotowania wielu potraw. Jaja stanowią podstawę do zrobienia samodzielnych potraw, np. w postaci jajka sadzonego, jajecznicy, omletu, jajek gotowanych na miękko lub na twardo. Jajka na twardo można faszerować, wykonać z nich pastę jajeczną lub kotlety jajeczne. Jaja kurze stanowią również jeden z głównych składników do wykonania ciast oraz budyniów. Wykorzystuje się je także do przygotowania kremów, lodów, sufletów, panierek do kotletów. Na bazie jajek przygotowuje się również likier jajeczny. W dalszej części dowiesz się, na co wpływają jaja kurze oraz czy mogą zaszkodzić. Mnogość zastosowań jaj kurzych w kuchni sprawia, że nietrudno o ich nadmiar w diecie.
A więc czy jajka są zdrowe? Wszystko zależy od ich ilości w diecie. Przy stosowaniu zbilansowanej diety kilka jaj w tygodniu nie powinno mieć negatywnego wpływu dla zdrowia. Osoby z insulinoopornością, cukrzycą typu II oraz zaburzeniami lipidowymi powinny zachować szczególną ostrożność z ilością jaj w diecie. Nadmiar jaj może przyczyniać się bowiem do zwiększonego ryzyka rozwoju chorób serca. Warto też zwrócić uwagę na to, jak przygotowane są jajka - te gotowane na miękko na pewno będą zdrowsze niż smażone na tłuszczu.
Jaja kurze stanowią bogactwo składników odżywczych, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, które z łatwością przyswajalne jest przez nasz organizm. Białko jaja kurzego uznawane jest za białko wzorcowe, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy w odpowiednich ilościach. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. Jaja kurze stanowią również źródło składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. Żółtko jaja zawiera beta-karoten oraz luteinę, które spożywane w odpowiednich ilościach chronią narząd wzroku przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA oraz UVB, zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej oraz poprawiają widzenie. W 100 gramach jaj kurzych znajduje się około 143 kcal - dlatego warto zwrócić uwagę na ich ilość również w diecie redukcyjnej.
Podsumowując: jaja kurze chętnie wykorzystywane są w kuchni do przygotowania wielu ciekawych potraw. Wiesz, czy są szkodliwe - jak każdy produkt, w nadmiarze mogą szkodzić, jednak warto włączyć je do diety, ponieważ bogate są w składniki odżywcze oraz posiadają właściwości zdrowotne (np. pozytywnie wpływają na narząd wzroku poprzez obecność luteiny). Ilość jaj w diecie nie powinna przekroczyć kilku w tygodniu, ponieważ jajka spożywane w nadmiarze mogą zwiększyć ryzyko rozwoju chorób układu krwionośnego. Warto również wiedzieć, że forma, w jakiej podajemy jaja ma znaczenie - jajka gotowane będą dużo lepszym wyborem niż jajka sadzone lub jajka w formie jajecznicy z boczkiem.