Czy jajka są zdrowe?

Wszystko zależy od ich ilości w diecie. Przy stosowaniu zbilansowanej diety kilka jaj w tygodniu nie powinno mieć negatywnego wpływu dla zdrowia. Osoby z insulinoopornością, cukrzycą typu II oraz zaburzeniami lipidowymi powinny zachować szczególną ostrożność z ilością jaj w diecie. Nadmiar jaj może przyczyniać się bowiem do zwiększonego ryzyka rozwoju chorób serca. Warto też zwrócić uwagę na to, jak przygotowane są jajka - te gotowane na miękko na pewno będą zdrowsze niż smażone na tłuszczu.

Zobacz pytania podobne do czy jajka są zdrowe?

To może wydać Ci się interesujące

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Czy jajka są zdrowe? Co jeszcze warto wiedzieć?

Jaja kurze to produkty spożywcze, które chętnie wykorzystywane są w kuchni do przygotowania wielu potraw. Jaja stanowią podstawę do zrobienia samodzielnych potraw, np. w postaci jajka sadzonego, jajecznicy, omletu, jajek gotowanych na miękko lub na twardo. Jajka na twardo można faszerować, wykonać z nich pastę jajeczną lub kotlety jajeczne. Jaja kurze stanowią również jeden z głównych składników do wykonania ciast oraz budyniów. Wykorzystuje się je także do przygotowania kremów, lodów, sufletów, panierek do kotletów. Na bazie jajek przygotowuje się również likier jajeczny. W dalszej części dowiesz się, na co wpływają jaja kurze oraz czy mogą zaszkodzić. Mnogość zastosowań jaj kurzych w kuchni sprawia, że nietrudno o ich nadmiar w diecie.

A więc czy jajka są zdrowe? Wszystko zależy od ich ilości w diecie. Przy stosowaniu zbilansowanej diety kilka jaj w tygodniu nie powinno mieć negatywnego wpływu dla zdrowia. Osoby z insulinoopornością, cukrzycą typu II oraz zaburzeniami lipidowymi powinny zachować szczególną ostrożność z ilością jaj w diecie. Nadmiar jaj może przyczyniać się bowiem do zwiększonego ryzyka rozwoju chorób serca. Warto też zwrócić uwagę na to, jak przygotowane są jajka - te gotowane na miękko na pewno będą zdrowsze niż smażone na tłuszczu.

Jaja kurze stanowią bogactwo składników odżywczych, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, które z łatwością przyswajalne jest przez nasz organizm. Białko jaja kurzego uznawane jest za białko wzorcowe, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy w odpowiednich ilościach. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. Jaja kurze stanowią również źródło składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. Żółtko jaja zawiera beta-karoten oraz luteinę, które spożywane w odpowiednich ilościach chronią narząd wzroku przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA oraz UVB, zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej oraz poprawiają widzenie. W 100 gramach jaj kurzych znajduje się około 143 kcal - dlatego warto zwrócić uwagę na ich ilość również w diecie redukcyjnej.

Podsumowując: jaja kurze chętnie wykorzystywane są w kuchni do przygotowania wielu ciekawych potraw. Wiesz, czy są szkodliwe - jak każdy produkt, w nadmiarze mogą szkodzić, jednak warto włączyć je do diety, ponieważ bogate są w składniki odżywcze oraz posiadają właściwości zdrowotne (np. pozytywnie wpływają na narząd wzroku poprzez obecność luteiny). Ilość jaj w diecie nie powinna przekroczyć kilku w tygodniu, ponieważ jajka spożywane w nadmiarze mogą zwiększyć ryzyko rozwoju chorób układu krwionośnego. Warto również wiedzieć, że forma, w jakiej podajemy jaja ma znaczenie - jajka gotowane będą dużo lepszym wyborem niż jajka sadzone lub jajka w formie jajecznicy z boczkiem.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto