Przepis na jajka faszerowane suszonymi pomidorami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, malakser

Jajka ugotuj na twardo. Obierz je ze skorupki i przekrój na pół, wydrąż żółtka i umieść je w malakserze.

Dodaj do żółtek suszone pomidory, dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez i utrzyj na gładką masę.

Posiekaj koper i dodaj do farszu razem z musztardą francuską, wymieszaj dokładnie.

Białka jaj faszeruj żółtkami, możesz przełożyć masę do rękawa cukierniczego i z pomocą odpowiedniej końcówki faszerować jajka.

Pestki słonecznika podpraż na patelni bez dodatku oleju i posyp gotowe jajka.

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami podane na błękitnym talerzu.
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
Koszt przygotowania dania
20.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
267 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
32

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o jajkach faszerowanych suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami to doskonała propozycja na pyszne śniadanie. Jajka faszerowane są bardzo popularne podczas różnego rodzaju imprez, świetnie zastępują monotonne jajka z samym majonezem. Przepis na jajka faszerowane suszonymi pomidorami jest prosty, więc nie musisz mieć doświadczenia kulinarnego aby je wykonać. Do zrobienia jajek z farszem potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, suszone pomidory w oleju, koper, majonez, musztarda, pestki słonecznika, sól, pieprz.

Jak zrobić jajka faszerowane suszonymi pomidorami? Najpierw musisz ugotować jajka na twardo. Obierać je ze skorupki i przekroić na pól, wydrąż żółtka i umieść je w malakserze. Dodaj do żółtek suszone pomidory, dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez i utrzyj na gładką masę. Posiekaj koper i dodaj do farszu, dodaj także musztardę francuską i wymieszaj dokładnie. Białka jaj faszeruj żółtkami, możesz przełożyć masę do rękawa cukierniczego i z pomocą odpowiedniej końcówki faszerować jajka. Pestki słonecznika podpraż na patelni bez dodatku oleju, posyp gotowe jajka.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Pestki słonecznika zawierają bardzo duże ilości witaminy E zwanej witamina młodości. Odpowiada ona między innymi za dobry stan naszej skóry, włosów i paznokci. Jest bardzo silnym naturalnym antyutleniaczem. Pestki zawierają duże dawki fitosteroli, pomagające obniżać zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL we krwi. Pestki słonecznika zawierają także bardzo dużą ilość białka roślinnego. Ponadto są wysokokaloryczne, gdyż bogate są w tłuszcze, przede wszystkim jedno- i wielonienasycone.

Podsumowując pomysł na faszerowane jajka możesz wykorzystać na święta wielkanocne. Smaczne jajka możesz przechowywać w lodówce. Podawaj je ze świeżym pieczywem. Faszerowane jajka pięknie prezentują się na talerzu.

Wartości odżywcze jajek faszerowanych suszonymi pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
267.32 kcal
267.32 kcal
Białko
9.91 g
9.91 g

Węglowodany w jajkach faszerowanych suszonymi pomidorami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
6.27 g
6.27 g
Węglowodany przyswajalne
4.32 g
4.32 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.95 g
1.95 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
23.23 g
23.23 g
Tłuszcze nasycone
5.66 g
5.66 g
Tłuszcze nienasycone
17.56 g
17.56 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
7.49 g
7.49 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
10.07 g
10.07 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
204.76 mg
204.76 mg

Witaminy w przepisie na jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
108.82 µg (mcg)
108.82 µg (mcg)
Witamina B6
0.28 mg
0.28 mg
Witamina B12
0.49 µg (mcg)
0.49 µg (mcg)
Witamina C
17.46 mg
17.46 mg
Witamina D
1.10 µg (mcg)
1.10 µg (mcg)
Retinol
87.62 µg (mcg)
87.62 µg (mcg)
Tiamina
0.21 mg
0.21 mg
Ryboflawina
0.35 mg
0.35 mg
Niacyna
1.45 mg
1.45 mg
Foliany
55.92 µg (mcg)
55.92 µg (mcg)
Beta karoten
14.61 µg (mcg)
14.61 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
263.09 mg
263.09 mg
Potas
395.91 mg
395.91 mg
Wapń
54.60 mg
54.60 mg
Fosfor
200.27 mg
200.27 mg
Magnez
53.83 mg
53.83 mg
Żelazo
2.13 mg
2.13 mg
Cynk
1.37 mg
1.37 mg
Miedź
0.29 mg
0.29 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek faszerowanych suszonymi pomidorami 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajkach faszerowanych suszonymi pomidorami

Lista alergenów dla jajek faszerowanych suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Cena przygotowania jajek faszerowanych suszonymi pomidorami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
10 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Suszone pomidory w oleju
150 g
6.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 150 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 duży pęczek
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Majonez
150 g
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 150 g
Musztarda
50 g
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Słonecznik nasiona łuskane
100 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na jajka faszerowane suszonymi pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób