Przepis na jajka faszerowane suszonymi pomidorami krok po kroku
- Jajko 10 szt.
- Suszone pomidory w oleju 150 g
- Koperek ogrodowy świeży 30 g 1 duży pęczek
- Majonez 150 g
- Musztarda 50 g
- Słonecznik nasiona łuskane 100 g
Jajka ugotuj na twardo. Obierz je ze skorupki i przekrój na pół, wydrąż żółtka i umieść je w malakserze.
Dodaj do żółtek suszone pomidory, dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez i utrzyj na gładką masę.
Posiekaj koper i dodaj do farszu razem z musztardą francuską, wymieszaj dokładnie.
Białka jaj faszeruj żółtkami, możesz przełożyć masę do rękawa cukierniczego i z pomocą odpowiedniej końcówki faszerować jajka.
Pestki słonecznika podpraż na patelni bez dodatku oleju i posyp gotowe jajka.
Często zadawane pytania
-
Jajka faszerowane
-
Jajka faszerowane pieczarkami
-
Jaja faszerowane łososiem
-
Jaja faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane tuńczykiem
-
Jajka faszerowane w skorupkach
-
Jaja faszerowane w skorupkach
-
Jajka faszerowane na wielkanoc
-
Farsz do jajek
-
Jajka faszerowane awokado
-
Jajka nadziewane
-
Pieczarki faszerowane jajkiem
-
Jajka faszerowane z szynką
-
Jaja nadziewane
-
Farsz do jajek z pieczarek
-
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem
-
Jaja faszerowane łososiem wędzonym
-
Jaja faszerowane

(liczba kalorii)
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami - cechy przepisu
Więcej o jajkach faszerowanych suszonymi pomidorami
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami to doskonała propozycja na pyszne śniadanie. Jajka faszerowane są bardzo popularne podczas różnego rodzaju imprez, świetnie zastępują monotonne jajka z samym majonezem. Przepis na jajka faszerowane suszonymi pomidorami jest prosty, więc nie musisz mieć doświadczenia kulinarnego aby je wykonać. Do zrobienia jajek z farszem potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, suszone pomidory w oleju, koper, majonez, musztarda, pestki słonecznika, sól, pieprz.
Jak zrobić jajka faszerowane suszonymi pomidorami? Najpierw musisz ugotować jajka na twardo. Obierać je ze skorupki i przekroić na pól, wydrąż żółtka i umieść je w malakserze. Dodaj do żółtek suszone pomidory, dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez i utrzyj na gładką masę. Posiekaj koper i dodaj do farszu, dodaj także musztardę francuską i wymieszaj dokładnie. Białka jaj faszeruj żółtkami, możesz przełożyć masę do rękawa cukierniczego i z pomocą odpowiedniej końcówki faszerować jajka. Pestki słonecznika podpraż na patelni bez dodatku oleju, posyp gotowe jajka.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Pestki słonecznika zawierają bardzo duże ilości witaminy E zwanej witamina młodości. Odpowiada ona między innymi za dobry stan naszej skóry, włosów i paznokci. Jest bardzo silnym naturalnym antyutleniaczem. Pestki zawierają duże dawki fitosteroli, pomagające obniżać zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL we krwi. Pestki słonecznika zawierają także bardzo dużą ilość białka roślinnego. Ponadto są wysokokaloryczne, gdyż bogate są w tłuszcze, przede wszystkim jedno- i wielonienasycone.
Podsumowując pomysł na faszerowane jajka możesz wykorzystać na święta wielkanocne. Smaczne jajka możesz przechowywać w lodówce. Podawaj je ze świeżym pieczywem. Faszerowane jajka pięknie prezentują się na talerzu.
Wartości odżywcze jajek faszerowanych suszonymi pomidorami
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w jajkach faszerowanych suszonymi pomidorami
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na jajka faszerowane suszonymi pomidorami
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na jajka faszerowane suszonymi pomidorami
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w jajkach faszerowanych suszonymi pomidorami
Lista alergenów dla jajek faszerowanych suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda