Przystawki na Wielkanoc

przystawki na Wielkanoc

Wielkanoc to bardzo ważne święto w Polsce, podczas którego celebruje się zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. W ten szczególny dzień spotykamy się z rodziną i zasiadamy przy wspólnym stole, aby razem przeżywać ten wyjątkowy dla chrześcijan czas. Najważniejsze jest śniadanie wielkanocne, kiedy to serwowane są tradycyjne dania z jajek, a także kiełbasą, ćwikłą i chrzanem. Podaje się też mnóstwo charakterystycznych przystawek np. w formie sałatek i desek z szynkami lub serem, które przekąsza się domowym chlebem. Kuchnia wielkanocna jest w Polsce bardzo podobna, jednak w niektórych regionach naszego kraju mogą pojawiać się pewne różnice.

Przystawki na Wielkanoc – proste przepisy na wielkanocne przystawki

Przystawki na Wielkanoc to jedna z nieodłącznych części menu wielkanocnego. Poza żurkiem, barszczem białym, mazurkiem czy białą kiełbasą, na stole zawsze pojawiają się ciekawe i pyszne przekąski na ciepło i na zimno. Jakimi przystawkami warto wzbogacić wielkanocne śniadanie? Które dania podać gościom na święta? Sprawdź proste przepisy na przystawki wielkanocne, którymi zaskoczysz wszystkich celebrujących to święto!

Pyszne przystawki na Wielkanoc – sprawdzone przepisy na przekąski

Sprawdzony przepis na galaretki wieprzowe – idealne na wielkanocny stół!

Zastanawiasz się, jakie przekąski wielkanocne zaserwować swoim gościom? Jednym z najbardziej popularnych smakołyków na te święta są galaretki wieprzowe. To pyszne dania, będące pełne warzyw. Do smaku warto podkreślić galaretki sokiem z cytryny albo jabłkowym octem. Jeśli szukasz przystawki dla mięsożerców na Wielkanoc, koniecznie wypróbuj przepis na wieprzowe galaretki. Do ich przygotowania potrzebujesz kilku składników, takich jak: golonka wieprzowa, karkówka wieprzowa, marchewka, żelatyna i przyprawy do smaku – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól.

Najpierw umyj mięso i pokrój je na małe kawałeczki. Przełóż do większego garnka, zalej wodą, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Następnie gotuj przez godzinę na małym ogniu. Obierz marchewki i pietruszkę, dodaj je do mięsa i gotuj przez kolejne 40 minut. Odcedź warzywa z mięsem, po czym pokrój je na równą, małą kosteczkę i dodaj do wywaru. Dodaj również żelatynę, a później wymieszaj wszystko. Przelej gotową galaretkę do salaterek i wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby stężała. Dopiero po tym czasie będzie można zaserwować galaretki gościom przy wielkanocnym stole.

Galaretka wieprzowa to idealny pomysł, jeśli szukasz inspiracji do stworzenia wielkanocnych przekąsek na zimno. Danie smakuje wybornie, jest niezwykle aromatyczne i w dodatku wspaniale sprawdza się jako przystawka. Warto skomponować galaretki z sokiem z cytryny albo octem jabłkowym, aby podkreślić ich wyjątkowy smak. Przepis na galaretki wieprzowe jest prosty, zatem poradzi z nim sobie nawet mało doświadczona w kuchni osoba. Do przygotowania przystawki potrzeba jednak odrobiny cierpliwości, ponieważ wywar gotuje się dość długo – po to, aby wydobyć jak najlepszy smak galaretek. Wbrew pozorom mięsna potrawa jest niezwykle zdrowa. Dzięki dużej zawartości kolagenu wspaniale działa m.in. na stawy. Jeśli masz problem z jelitami, również warto jeść galaretki wieprzowe – pozwalają bowiem na wyregulowanie ich pracy.

Roladki z kurczaka, czyli pomysł na mięsną przystawkę wielkanocną

Roladki z kurczaka są znakomitą propozycją na pyszną przystawkę wielkanocną. Nie dość, że są naprawdę smaczne i pożywne, to w dodatku ich konsystencja jest niewiarygodnie miękka. Aby przygotować roladki, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: piersi z kurczaka, ser feta, serek śmietankowy, szpinak, masło i przyprawy do smaku – czosnek, curry, pieprz i sól. Najpierw przekrój kurczaka w połowie i zostaw ok. 1 cm od końca. Dopraw go przyprawami do smaku. Rozgrzej masło na patelni i podsmaż na niej czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj szpinak (świeży lub mrożony) i smaż do momentu, aż się rozpadnie. Dopraw całość pieprzem i solą, po czym dodaj serek śmietankowy. Wymieszaj wszystko, zdejmij z ognia, dodaj fetę i zamieszaj. Farsz wyłóż na kurczaka i zwiń w roladki, spinając wykałaczkami. Obsmaż je na rozgrzanej olejem rzepakowym patelni. Na koniec włóż tak przygotowane roladki do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz przez kwadrans. Roladki możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Roladki z kurczaka są doskonałym pomysłem na przystawki na Wielkanoc. Są bardzo łatwe do przygotowania, więc nawet największy laik w kuchni wcale nie będzie miał kłopotu z ich przyrządzeniem. Przepis idealny będzie zarówno jako przekąska wielkanocna, jak i przystawka na imprezę lub obiad dla całej rodziny. Warto dodać, że w roladkach znajduje się wiele składników, które korzystnie oddziałują na nasze zdrowie. Na przykład szpinak to niskokaloryczne warzywo, zawierające dużo witamin i składników mineralnych. Ser feta jest z kolei doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Co ważne, roladki robi się naprawdę szybko. Warto więc wykorzystać pomysł i przygotować je na zbliżające się święta wielkanocne.

Sprawdzone przystawki na Wielkanoc – zobacz, jak przyszykować menu!

Przepis na faszerowane jajka z łososiem – dowiedz się, jak je zrobić!

Faszerowane jajka to standardowe danie wielkanocne, które powinno pojawić się na każdym świątecznym stole. To znakomita przekąska między głównymi potrawami, takimi jak żurek, parzona biała kiełbasa czy sałatka jarzynowa. Do przygotowania sałatki potrzebujesz następujących składników: jajek, serka kanapkowego, wędzonego łososia, świeżej natki pietruszki, pieprzu i soli. Najpierw ugotuj jaja na twardo, po czym wyjmij je z wody i zalej zimną wodą. Obierz jajka ze skorupki, następnie przekrój na równe połówki i wyjmij ze środka żółtka. Posiekaj je na maleńkie kawałki i wsyp do miski. Posiekaj również łososia i dodaj go do żółtek. Dodaj do nich także śmietankowy serek kanapkowy i przyprawy do smaku. Wymieszaj całość i łyżką nałóż masę do wgłębień znajdujących się w białkach jaj. Ułóż w ten sposób przygotowane jajka na ozdobnym talerzu i udekoruj posiekaną drobno natką pietruszki.

Faszerowane jajka z łososiem to doskonała przystawka na Wielkanoc. Przepis jest bardzo prosty, więc nie trzeba mieć wybitnego doświadczenia kulinarnego, aby go zrobić. Jeśli chcesz, aby jajka smakowały jeszcze lepiej, możesz udekorować je kleksem majonezu. Warto dodać, że przystawkę można przechowywać w lodówce do 2 dni, więc spokojnie możesz zrobić znacznie więcej jajek dla gości. Faszerowane jajka nie dość, że są naprawdę smaczne, to w dodatku zawierają mnóstwo cennych składników pokarmowych i witamin. To źródło witamin A, D, E i K, a także magnezu, cynku, wapnia, żelaza, potasu, sodu i fosforu. Szukając smacznej i sprawdzonej przystawki na Wielkanoc, właśnie dlatego warto będzie postawić na jajka faszerowane.

Sałatka gyros – przystawka wielkanocna dla całej rodziny

Sałatka gyros jest jedną z najbardziej ulubionych przystawek wielkanocnych. Ludzie uwielbiają ją za uniwersalność, niesamowity smak i cenne właściwości zdrowotne, jakie zawiera. Do przygotowania sałatki gyros potrzebujesz następujących składników: piersi z kurczaka, kukurydzy konserwowej, cebuli czerwonej, kapusty pekińskiej, ogórków konserwowych, groszku konserwowego, ketchupu, majonezu, przyprawy gyros, pieprzu i soli. Najpierw pokrój mięso w kostkę, zamarynuj je i odstaw do lodówki na kwadrans. Usmaż je później na rozgrzanej olejem patelni. Pokrój kapustę pekińską na piórka. Następnie pokrój w kostkę ogórki kiszone i cebulę – włóż je do osobnych salaterek. Odcedź z zalewy groszek i kukurydzę, po czym włóż je do osobnych naczyń. W dużej szklanej misce kolejno układaj warstwy sałatki. Najpierw kapusta pekińska, później ogórki, kukurydza, groszek, mięso i ketchup zmieszany z majonezem. Powtarzaj kolejność warstw do momentu, aż wyczerpiesz składniki. Wierzch udekorować możesz posiekanym drobno szczypiorkiem.

Sałatka gyros jest idealną propozycją na wielkanocną przekąskę. Smakuje naprawdę doskonale i jest prosta do zrobienia, więc z przepisem poradzi sobie każdy początkujący w kuchni. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia w gotowaniu, aby zrobić tę przystawkę. Należy pamiętać jednak o tym, że sałatka gyros jest bardzo kaloryczna. Właśnie dlatego uważać na nią muszą osoby będące na diecie redukcyjnej. W sałatce znajduje się wiele cennych składników odżywczych, a także witamin, z których najwięcej jest witaminy B3 i B6. W piersi z kurczaka znajduje się z kolei mnóstwo białka, które jest łatwo przyswajalne. Mięso z kurczaka nie dość, że jest lekkostrawne, to w dodatku dostarcza do organizmu niewielkich ilości tłuszczu. Właśnie dlatego warto przyrządzić ją w większej ilości na śniadanie wielkanocne i podawać jako przystawkę.

Pamiętaj, że…

Przystawki na Wielkanoc powinny zostać przyrządzone ze szczególną starannością. Muszą one zostać pięknie podane i udekorowane, ponieważ serwuje się je z okazji ważnego święta. Przekąski muszą być nie tylko smaczne, ale i różnorodne – tak, aby móc trafić w gusta wszystkich gości obecnych przy stole. Jeśli chcesz naprawdę miło ich zaskoczyć, możesz zrobić klasyczne przystawki wielkanocne, jednak w nowoczesnej odsłonie. Możesz też podać je w finezyjny sposób – wówczas wcale nie trzeba będzie zmieniać receptury na nowoczesną.

Przystawki na Wielkanoc - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto