Jaja faszerowane szynką
Opublikowano: 17.02.2022 r.
Jaja faszerowane szynką to wspaniała propozycja na przekąskę. Jaja można podać podczas wielu okazji. Jaja są szybkie do przygotowania. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną przekąskę.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 10 szt.
- Musztarda - 100 g (10 płaskich łyżek stołowych)
- Majonez - 150 g
- Ketchup - 100 g
- Szynka wiejska - 200 g
- Koperek ogrodowy świeży - 40 g (2 małe pęczki)
- Szczypiorek - 50 g (2 małe pęczki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Jajka umieść w garnku, wlej wodę, gotuj jajka przez 10 minut.
- Jajka wystudź i obierz ze skorupki.
- Jajka przekrój na połówki i wydrąż z nich żółtka.
- Posiekaj koper i szczypior.
- Szynkę pokrój w kostkę.
- Umieść w misce żółtka jaj, majonez, musztardę, ketchup, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie.
- Dodaj koper i szczypior oraz szynkę, wymieszaj.
- Białka jaj faszeruj przygotowanym farszem i wierzch posyp szczypiorem.
Komentarz dietetyka
Jaja faszerowane szynką to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka faszerowane zawierają sporą ilość kalorii, dlatego nie powinny ich spożywać osoby na diecie redukcyjnej oraz mające podwyższony poziom cholesterolu.