Przepis na farsz do jajek z pieczarek krok po kroku
- Musztarda 20 g
- Żółtko jajka 4 szt.
- Pieczarki 200 g
- Cebula 100 g
- Oliwa z oliwek 45 ml
- Ser parmezan 40 g
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.
Pieczarki zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli.
Żółtka rozgnieć widelcem i połącz z pieczarkami i musztardą.
Farsz dopraw do smaku i połącz z tartym parmezanem.
Gotowy farsz nakładaj do białek jaj.
Często zadawane pytania
-
Jajka faszerowane
-
Jajka faszerowane pieczarkami
-
Jaja faszerowane łososiem
-
Jaja faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane tuńczykiem
-
Jajka faszerowane w skorupkach
-
Jaja faszerowane w skorupkach
-
Jajka faszerowane na wielkanoc
-
Farsz do jajek
-
Jajka faszerowane awokado
-
Jajka nadziewane
-
Pieczarki faszerowane jajkiem
-
Jajka faszerowane z szynką
-
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
-
Jaja nadziewane
-
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem
-
Jaja faszerowane łososiem wędzonym
-
Jaja faszerowane

(liczba kalorii)
Farsz do jajek z pieczarek - cechy przepisu
Więcej o farszu do jajek z pieczarek
Farsz do jajek z pieczarek jest doskonałą opcją na wspaniałą imprezową przekąskę. Faszerowane jajka są niezwykle smaczne, a przy okazji bardzo ciekawe.
Przepis na farsz do jajek z pieczarek to pomysł na genialną przystawkę. Sprawdzą się wspaniale na święta, zwłaszcza na Wielkanoc. Głównymi składnikami w tej opcji są żółty ser i pieczarki. To połączenie kochane przez wielu, dlatego te przekąski są naprawdę uniwersalnym wyborem. Ser jest nie tylko dobrym źródłem białka, które pozwala odczuwać większą sytość, a także budować lepszą masę mięśniową. Całość łączy się z pieczarkami które, choć zwykle cenione tylko ze względu na pyszny smak, są również prawdziwą skarbnicą wartościowych składników. Dostarczają sporo witamin z grupy B, które oprócz tego, że dbają o układ nerwowy, są również niezwykle ważne do zachowania zdrowego układu hormonalnego. Grzyby dostarczają również selenu i cynku, pierwiastków, bez których ciężko jest mówić o zdrowym układzie immunologicznym.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić farsz do jajek z pieczarek, który będzie naprawdę smaczny, a przy okazji łatwy, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Wychodzą z niego najlepsze jajka faszerowane. Pięknie się prezentują i przyciągają wzrok, dlatego stanowią świetną ozdobę stołu. Będą idealną propozycją na wielkanocne śniadanie. Dzięki dużej ilości dodatków smakują naprawdę wybornie i na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom śródziemnomorskiej kuchni. Te nadziewane jajka są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Ich farsz jest niebanalny i będzie idealną opcją dla tych, którym znudziła się tradycyjna kuchnia. To danie robi się w ekspresowym tempie, zwłaszcza gdy ma się już ugotowane jajka. Wystarczy tylko połączyć składniki i cała przekąska gotowa. Jajka można wypełniać farszem za pomocą łyżeczki, a można też użyć szprycy, jeżeli zależy nam na pięknym i dekoracyjnym efekcie. Te jajka mają piękny, barwny farsz, który przyciąga wzrok. Można je dodatkowo udekorować szczypiorkiem, czy natką pietruszki, by sprawić, że będą się prezentowały jeszcze lepiej.
Wartości odżywcze farszu do jajek z pieczarek
Energia i białka
(126g)
Węglowodany w farszu do jajek z pieczarek
(126g)
Tłuszcze
(126g)
Witaminy w przepisie na farsz do jajek z pieczarek
(126g)
Składniki mineralne w przepisie na farsz do jajek z pieczarek
(126g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w farszu do jajek z pieczarek
Lista alergenów dla farszu do jajek z pieczarek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan