Przepis na farsz do jajek z pieczarek krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.

Pieczarki zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli.

Żółtka rozgnieć widelcem i połącz z pieczarkami i musztardą.

Farsz dopraw do smaku i połącz z tartym parmezanem.

Gotowy farsz nakładaj do białek jaj.

Farsz do jajek z pieczarek podany w białkach.
farsz do jajek z pieczarek
Koszt przygotowania dania
13.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
235 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
45

Farsz do jajek z pieczarek - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o farszu do jajek z pieczarek

Farsz do jajek z pieczarek jest doskonałą opcją na wspaniałą imprezową przekąskę. Faszerowane jajka są niezwykle smaczne, a przy okazji bardzo ciekawe.

Przepis na farsz do jajek z pieczarek to pomysł na genialną przystawkę. Sprawdzą się wspaniale na święta, zwłaszcza na Wielkanoc. Głównymi składnikami w tej opcji są żółty ser i pieczarki. To połączenie kochane przez wielu, dlatego te przekąski są naprawdę uniwersalnym wyborem. Ser jest nie tylko dobrym źródłem białka, które pozwala odczuwać większą sytość, a także budować lepszą masę mięśniową. Całość łączy się z pieczarkami które, choć zwykle cenione tylko ze względu na pyszny smak, są również prawdziwą skarbnicą wartościowych składników. Dostarczają sporo witamin z grupy B, które oprócz tego, że dbają o układ nerwowy, są również niezwykle ważne do zachowania zdrowego układu hormonalnego. Grzyby dostarczają również selenu i cynku, pierwiastków, bez których ciężko jest mówić o zdrowym układzie immunologicznym.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić farsz do jajek z pieczarek, który będzie naprawdę smaczny, a przy okazji łatwy, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Wychodzą z niego najlepsze jajka faszerowane. Pięknie się prezentują i przyciągają wzrok, dlatego stanowią świetną ozdobę stołu. Będą idealną propozycją na wielkanocne śniadanie. Dzięki dużej ilości dodatków smakują naprawdę wybornie i na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom śródziemnomorskiej kuchni. Te nadziewane jajka są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Ich farsz jest niebanalny i będzie idealną opcją dla tych, którym znudziła się tradycyjna kuchnia. To danie robi się w ekspresowym tempie, zwłaszcza gdy ma się już ugotowane jajka. Wystarczy tylko połączyć składniki i cała przekąska gotowa. Jajka można wypełniać farszem za pomocą łyżeczki, a można też użyć szprycy, jeżeli zależy nam na pięknym i dekoracyjnym efekcie. Te jajka mają piękny, barwny farsz, który przyciąga wzrok. Można je dodatkowo udekorować szczypiorkiem, czy natką pietruszki, by sprawić, że będą się prezentowały jeszcze lepiej.

Wartości odżywcze farszu do jajek z pieczarek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(126g)
Energia (kalorie)
187.30 kcal
236.00 kcal
Białko
7.24 g
9.13 g

Węglowodany w farszu do jajek z pieczarek

Na 100g
Na porcję
(126g)
Węglowodany
4.35 g
5.48 g
Węglowodany przyswajalne
3.41 g
4.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.94 g
1.18 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(126g)
Tłuszcz
16.02 g
20.18 g
Tłuszcze nasycone
4.76 g
6.00 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
11.12 g
14.01 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
9.33 g
11.76 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.79 g
2.25 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
184.58 mg
232.57 mg

Witaminy w przepisie na farsz do jajek z pieczarek

Na 100g
Na porcję
(126g)
Witamina A
80.08 µg (mcg)
100.90 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.17 mg
Witamina B12
0.44 µg (mcg)
0.55 µg (mcg)
Witamina C
2.41 mg
3.03 mg
Witamina D
0.94 µg (mcg)
1.18 µg (mcg)
Witamina E
1.80 mg
2.27 mg
Retinol
77.77 µg (mcg)
97.99 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.29 mg
0.36 mg
Niacyna
1.56 mg
1.97 mg
Foliany
35.88 µg (mcg)
45.20 µg (mcg)
Beta karoten
21.44 µg (mcg)
27.02 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na farsz do jajek z pieczarek

Na 100g
Na porcję
(126g)
Sód
153.67 mg
193.62 mg
Potas
193.08 mg
243.28 mg
Wapń
126.85 mg
159.83 mg
Fosfor
167.46 mg
211.00 mg
Magnez
12.21 mg
15.38 mg
Żelazo
0.88 mg
1.12 mg
Cynk
0.88 mg
1.11 mg
Miedź
0.16 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do jajek z pieczarek 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w farszu do jajek z pieczarek

Lista alergenów dla farszu do jajek z pieczarek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania farszu do jajek z pieczarek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Musztarda
20 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Ser parmezan
40 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Koszt składników
42.50
Jak oceniasz przepis na farsz do jajek z pieczarek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób