Farsz do jajek z pieczarek

Opublikowano: 09.06.2022 r., 9:26 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Farsz do jajek z pieczarek podany w białkach.
Farsz do jajek z pieczarek
Farsz do jajek z pieczarek jest doskonałą opcją na wspaniałą imprezową przekąskę. Faszerowane jajka są niezwykle smaczne, a przy okazji bardzo ciekawe.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
235 kcal
Kcal w porcji
126 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Musztarda (20 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Pieczarki (200 g)
  • Cebula (100 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Ser parmezan (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka

Przepis na farsz do jajek z pieczarek krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.

Pieczarki zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli.

Żółtka rozgnieć widelcem i połącz z pieczarkami i musztardą.

Farsz dopraw do smaku i połącz z tartym parmezanem.

Gotowy farsz nakładaj do białek jaj.

Jak oceniasz przepis na farsz do jajek z pieczarek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,8% osób

Więcej informacji na temat farszu do jajek z pieczarek

Farsz do jajek z pieczarek jest doskonałą opcją na wspaniałą imprezową przekąskę. Faszerowane jajka są niezwykle smaczne, a przy okazji bardzo ciekawe.

Przepis na farsz do jajek z pieczarek to pomysł na genialną przystawkę. Sprawdzą się wspaniale na święta, zwłaszcza na Wielkanoc. Głównymi składnikami w tej opcji są żółty ser i pieczarki. To połączenie kochane przez wielu, dlatego te przekąski są naprawdę uniwersalnym wyborem. Ser jest nie tylko dobrym źródłem białka, które pozwala odczuwać większą sytość, a także budować lepszą masę mięśniową. Całość łączy się z pieczarkami które, choć zwykle cenione tylko ze względu na pyszny smak, są również prawdziwą skarbnicą wartościowych składników. Dostarczają sporo witamin z grupy B, które oprócz tego, że dbają o układ nerwowy, są również niezwykle ważne do zachowania zdrowego układu hormonalnego. Grzyby dostarczają również selenu i cynku, pierwiastków, bez których ciężko jest mówić o zdrowym układzie immunologicznym.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić farsz do jajek z pieczarek, który będzie naprawdę smaczny, a przy okazji łatwy, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Wychodzą z niego najlepsze jajka faszerowane. Pięknie się prezentują i przyciągają wzrok, dlatego stanowią świetną ozdobę stołu. Będą idealną propozycją na wielkanocne śniadanie. Dzięki dużej ilości dodatków smakują naprawdę wybornie i na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom śródziemnomorskiej kuchni. Te nadziewane jajka są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Ich farsz jest niebanalny i będzie idealną opcją dla tych, którym znudziła się tradycyjna kuchnia. To danie robi się w ekspresowym tempie, zwłaszcza gdy ma się już ugotowane jajka. Wystarczy tylko połączyć składniki i cała przekąska gotowa. Jajka można wypełniać farszem za pomocą łyżeczki, a można też użyć szprycy, jeżeli zależy nam na pięknym i dekoracyjnym efekcie. Te jajka mają piękny, barwny farsz, który przyciąga wzrok. Można je dodatkowo udekorować szczypiorkiem, czy natką pietruszki, by sprawić, że będą się prezentowały jeszcze lepiej.

Alergeny w farszu do jajek z pieczarek

Lista alergenów dla farszu do jajek z pieczarek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze farszu do jajek z pieczarek

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(126g)
Energia (kcal)
187.30
236.00
Białko (g)
7.24
9.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(126g)
Węglowodany (g)
4.35
5.48
Węglowodany przyswajalne (g)
3.41
4.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.94
1.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(126g)
Tłuszcz (g)
16.02
20.18
Tłuszcze nasycone (g)
4.90
6.17
Tłuszcze nienasycone (g)
11.12
14.01
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.33
11.76
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.79
2.25
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
184.58
232.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(126g)
Witamina A (µg (mcg))
80.08
100.90
Witamina B6 (mg)
0.13
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
0.55
Witamina C (mg)
2.41
3.03
Witamina D (µg (mcg))
0.94
1.18
Witamina E (mg)
1.80
2.27
Retinol (µg (mcg))
77.77
97.99
Tiamina (mg)
0.08
0.11
Ryboflawina (mg)
0.29
0.36
Niacyna (mg)
1.56
1.97
Foliany (µg (mcg))
35.88
45.20
Beta karoten (µg (mcg))
21.44
27.02

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(126g)
Sód (mg)
153.67
193.62
Potas (mg)
193.08
243.28
Wapń (mg)
126.85
159.83
Fosfor (mg)
167.46
211.00
Magnez (mg)
12.21
15.38
Żelazo (mg)
0.88
1.12
Cynk (mg)
0.88
1.11
Miedź (mg)
0.16
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do jajek z pieczarek 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu do jajek z pieczarek

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Musztarda
20 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Ser parmezan
40 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Koszt składników
42.50