Farsze
-
Farsz na uszka
Farsz na uszka to doskonałe dopełnienie uszek, czyli potrawy przygotowywanej na święta. Najlepsze uszka to danie wigilijne, które doskonale smakuje …
20 + 30 min łatwy 1 621 kcal
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
Farsz na pierogi z mięsem mielonym to doskonały pomysł na pyszne nadzienie do pierogów. Pyszne pierogi, które przygotujesz z naszym …
20 + 20 min łatwy 10 84 kcal -
Farsz na krokiety z mięsem
Dobry farsz na krokiety z mięsem to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu dodatek do posiłku, …
30 + 20 min łatwy 6 194 kcal
Farsze - przepisy
-
Farsz do uszek z pieczarek
Farsz do uszek z pieczarek to doskonała opcja dla miłośników tych małych domowych pierożków, które skrywają w sobie mnóstwo pysznych …
15 + 10 min łatwy 4 83 kcal
-
Farsz na pierogi ruskie z cebulą
Farsz na pierogi ruskie z cebulą to świetne rozwiązanie, jeśli chcesz wykonać to tradycyjne danie. Pyszna masa z ziemniaków, twarogu …
30 min łatwy 1 1119 kcal
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
Najlepszy i łatwy przepis na farsz na pierogi z kapustą i grzybami idealny na święta. To pyszny postny farsz, który …
20 + 30 min łatwy 50 11 kcal
-
Farsz do krokietów
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na farsz do krokietów. Będzie on nie tylko dobrym rozwiązaniem obiadowy w ciągu …
30 + 40 min łatwy 14 37 kcal
-
Farsz na pierogi z mięsem
Farsz na pierogi z mięsem to klucz do udanych domowych pierogów, czyli jednego z najbardziej popularnych i uwielbianych obiadów w …
25 min łatwy 1 585 kcal -
Farsz do gołąbków
Pyszny farsz do gołąbków to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek do posiłku, który idealnie …
45 + 30 min łatwy 6 127 kcal
-
Farsz do naleśników
Naleśniki zna i kocha chyba każdy z nas, a zapewne ta większa część. Jednak co z osobami na diecie? Czy …
10 + 30 min łatwy 10 121 kcal -
Farsz do jajek
Farsz do jajek to doskonały pomysł na nadzienie do jajek na święta wielkanocne. Smaczny farsz możemy wykorzystać także do przygotowania …
15 min łatwy 10 136 kcal -
Farsz na gołąbki
Farsz na gołąbki to doskonały pomysł na tradycyjny, domowy farsz z mięsem mielonym i ryżem. Smaczny farsz możemy wykorzystać na …
30 min łatwy 10 131 kcal -
Farsz do ryby po grecku
Farsz do ryby po grecku to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do smażonej w panierce ryby. Przyprawy dominujące w …
20 + 20 min łatwy 1 616 kcal
-
Farsz do tortilli z kurczakiem
Farsz do tortilli z kurczakiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso z kurczaka przyprawić można …
10 + 15 min łatwy 5 312 kcal
-
Farsz do naleśników na słono
Farsz do naleśników na słono to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do delikatnego ciasta naleśnikowego. Tradycyjne ciasto naleśnikowe przygotowuje …
10 min łatwy 6 124 kcal
-
Farsz do pasztecików
Planujesz przygotować farsz do pasztecików, ale nie wiesz, jak go zrobić, tak aby był idealny i nadawał się na wiele …
20 min łatwy 7 182 kcal -
Farsz do krokietów z mięsa
Chcesz zrobić dobry farsz do krokietów z mięsa, ale nie jesteś pewna/pewny jak go przygotować, aby był pyszny i nadawał …
20 min łatwy 6 188 kcal -
Farsz mięsny do krokietów
Farsz mięsny do krokietów to pyszne nadzienie, które idealnie smakuje otoczone ciastem naleśnikowym i panierką. Taki farsz możesz wykorzystać również …
20 min łatwy 12 175 kcal -
Farsz do krokietów z kapustą i grzybami
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na farsz do krokietów z kapustą i grzybami. Niedługo święta, które zbliżają się …
20 + 30 min łatwy 4 148 kcal
-
Farsz z pieczarek
Farsz z pieczarek to doskonała opcja do wszystkich pierogów, naleśników, czy krokietów. Całość jest bardzo smaczna, a przy okazji niezwykle …
15 + 15 min łatwy 4 236 kcal
-
Farsz na pierogi wigilijne
Farsz na pierogi wigilijne pozwala na przygotowanie najpyszniejszych pierogów na świecie. Jest postny i bardzo aromatyczny, ale sprawdzi się również …
90 + 60 min łatwy 10 32 kcal
-
Farsz na pierogi z kapustą i pieczarkami
Farsz na pierogi z kapustą i pieczarkami to bardzo dobry pomysł na jarskie danie obiadowe. Pyszne pierogi można podać także …
30 + 30 min łatwy 10 458 kcal
-
Farsz do naleśników z serem
Naleśniki z serem to ulubione danie wielu z nas. Sprawdź jak zrobić farsz do naleśników z serem. To mega prosty …
5 min łatwy 1 562 kcal
-
Farsz do naleśników na słodko
Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby naleśników. Kochają je dzieci, jak i dorośli. Najczęściej naleśniki serwuje się z dżemem …
10 min łatwy 4 169 kcal
-
Farsz warzywny do naleśników
Farsz warzywny do naleśników to doskonały dodatek do naleśników. Jest bardzo smaczny, a przy tym niezwykle ciekawy. Robi się go …
30 + 20 min łatwy 4 200 kcal
-
Calzone z kurczakiem
Smaczne calzone to potrawa kuchni włoskiej, która kształtem przypomina pieroga. Jest to bardzo prosty przepis, który nie zajmuje zbyt wiele …
30 + 20 min łatwy 2 568 kcal -
Uszka z pieczarkami
Uszka z pieczarkami to doskonała propozycja na wigilijne danie. Uszka stanowią doskonały dodatek do barszczu. Tradycyjnie farsz do uszek przygotowywany …
90 min łatwy 4
-
Baozi
Baozi to chińskie bułeczki gotowane na parze. Pyszne bułeczki przygotowywane są z różnego rodzaju farszami. Najlepsze baozi to doskonały pomysł …
40 + 15 min średni 5 -
Farszynki
Farszynki mazurskie z mięsem to staropolskie, tradycyjne danie kuchni polskiej. To kotleciki ziemniaczane, które wypełnia farsz mięsno-jajeczny, smażone na oleju, …
30 min średni 10 291 kcal -
Pierogi drożdżowe
Pierogi drożdżowe to świetna alternatywa dla tych z wody. Ich przygotowanie jest może nieco bardziej pracochłonne, jednak jest zdecydowanie warte …
60 + 40 min łatwy 6 461 kcal -
Kołduny litewskie
Kołduny litewskie to tradycyjne, domowe danie wywodzące się z kuchni litewskiej. Kołduny to doskonały pomysł na obiad, który najczęściej podaje …
60 min łatwy 4 602 kcal
-
Naleśniki z farszem ruskim
Naleśniki z farszem ruskim to doskonała opcja dla wszystkich miłośników wersji w pierogach. Jednak jeśli lepienie pierogów jest zbyt pracochłonne, …
45 + 20 min łatwy 4
-
Kotlety ziemniaczane z farszem
Kotlety ziemniaczane z farszem to doskonała opcja zwłaszcza dla miłośników szybkich wegetariańskich dań. Całość jest smaczna, prosta i naprawdę ciekawa. …
25 + 25 min łatwy 4
-
Pierogi z bryndzą
Pyszne pierogi z bryndzą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
60 + 15 min łatwy 28 86 kcal
-
Farsz do uszek z mięsem
Farsz do uszek z mięsem to doskonała propozycja na pyszne nadzienie do pierogów i nie tylko. Uszka to danie wigilijne, …
30 + 15 min łatwy 20 76 kcal -
Gołąbki w kapuście włoskiej
Pyszne gołąbki w kapuście włoskiej z ryżem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
90 + 60 min łatwy 12 195 kcal -
Zapiekane bułki z farszem
Zapiekane bułki z farszem to doskonały pomysł na kolację lub śniadanie na ciepło. Smaczne bułki z farszem pieczone w piekarniku …
20 + 20 min łatwy 4 467 kcal -
Naleśnik z farszem mięsnym
Naleśnik z farszem mięsnym to doskonały pomysł na obiad lub na kolację, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze …
30 + 20 min łatwy 4 512 kcal -
Farsz na pierogi ruskie
Farsz na pierogi ruskie jest prosty do przygotowania. Idealny farsz składa się tylko z kilku prostych składników. Bardzo często produkty …
30 + 30 min łatwy 4 183 kcal
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na farsz do pierogów z kapustą i grzybami. Będzie on nie tylko dobrym …
30 + 40 min łatwy 23 34 kcal
-
Farsz z kapustą i grzybami
Farsz z kapustą i grzybami to doskonały dodatek do krokietów, pysznych pierogów, czy uszek. Wspaniale smakuje i jest niezwykle prosty …
20 + 70 min średni 6
-
Farsz do uszek z grzybami
Uszka z grzybami to tradycyjne, polskie danie przygotowywane z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej podawane są podczas wigilijnej kolacji jako …
20 + 30 min łatwy 10 39 kcal
-
Farsz do uszek z pieczarkami
Uszka z grzybami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które najczęściej przygotowywane jest z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Podaje się je …
30 min łatwy 60 3 kcal
-
Farsz na uszka z grzybami
Farsz na uszka z grzybami to świetna opcja na smaczny dodatek, który sprawdzi się nie tylko w święta. Ten smaczny …
45 + 20 min łatwy 1
-
Kapusta z grzybami do pierogów
Dzisiaj przedstawię Ci prosty i sprawdzony przepis na pierogi z grzybami i kapustą. Przepis będzie idealny nie tylko na niedzielny …
20 + 60 min łatwy 16 62 kcal
-
Farsz do burrito
Burrito z mięsno warzywnym farszem to jeden z najbardziej klasycznych przepisów kuchni meksykańskiej. Można przygotować go na wiele sposobów, z …
30 min łatwy 2 490 kcal -
Farsz szpinakowy
Farsz szpinakowy to niezwykle uniwersalny dodatek, który można używać do wielu różnych dań. Jest smaczny, szybki i niezwykle ciekawy. To …
20 + 20 min łatwy 4 360 kcal
-
Farsz do jajek z pieczarek
Farsz do jajek z pieczarek jest doskonałą opcją na wspaniałą imprezową przekąskę. Faszerowane jajka są niezwykle smaczne, a przy okazji …
10 + 10 min łatwy 4 235 kcal
-
Farsz szpinakowy do pierogów
Lubisz pierogi ze szpinakiem? Musisz spróbować przepisu na farsz szpinakowy do pierogów. Jest pyszny i prosty. Najlepszy, bo z czosnkiem …
10 min łatwy 1 622 kcal
-
Farsz do naleśników z pieczarek
Farsz do naleśników z pieczarek to wspaniała opcja na naprawdę pyszny dodatek do naleśników i nie tylko. Ma doskonały smak, …
10 + 15 min łatwy 1 711 kcal
-
Farsz z soczewicy
Tradycyjny farsz z mięsem, serem i ziemniakami, kapustą i grzybami dla niektórych może się znudzić, choć mają swoich amatorów. Farsz …
15 + 150 min łatwy 1 447 kcal
-
Farsz do babeczek wytrawnych
Farsz do babeczek wytrawnych to doskonały pomysł na nadzienie do babeczek, które możesz podać jako przystawki podczas spotkań rodzinnych lub …
30 min łatwy 1
-
Farsz do lawasz
Farsz do lawasz to szybka i pyszna przekąska lub pomysł na lunch. Moja wersja zawiera dodatek piersi z kurczaka i …
20 + 20 min łatwy 4 287 kcal -
Farsz pieczarkowy do krokietów
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na farsz pieczarkowy do krokietów. Sprawdzi się on nie tylko do krokietów, ale …
20 + 40 min łatwy 10 19 kcal
-
Bezmięsny farsz do naleśników
Naleśniki są pyszne nie tylko w wersji na słodko, ale też na wytrawnie. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na …
20 + 30 min łatwy 6 45 kcal
Farsze - co to jest?
Farsze mają bardzo szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Pozwalają na wykorzystanie resztek i sprawiają, że danie jest bardziej urozmaicone smakowo, soczyste i pyszne. Faszerujemy mięsa, warzywa, dania mączne lub podroby. Nadziewamy także dania na słodko, jak ciasta, pączki i muffinki. Niegdyś na arystokratycznych stołach gościły faszerowane ptaki i prosiaki. Obecnie wybieramy raczej proste faszerowane dania, jak pierogi, naleśniki, czy też zdrowe dania jak faszerowane warzywa. Na imprezę robimy faszerowane jajka, faszerowane papryki czy pomidory, czy faszerowane roladki z wędliny.
Farsze - zbiór pomysłów i przepisów na rozmaite farsze do potraw
Kto nie słyszał o farszu do pierogów. Każdy ma własne upodobania. Jeden lubi pierogi z serem, a inny z mięsem. Uwielbiamy naleśniki z różnymi rodzajami farszu. Dania faszerowane to nie tylko pieczone, nadziewane kurczaki czy kaczki, lecz także pizza i tarty na słodko i na słono. Farsze i nadzienia są tak uniwersalne, że trudno wyobrazić sobie sztukę kulinarną, w której nie wykorzystuje się farszy. Przedstawiamy ciekawe i oryginalne pomysły na farsze i doradzamy jak je zrobić, aby wyczarować pyszne danie.
Do czego służą farsze
Różne rodzaje nadzienia
Farsz czy nadzienie oznacza masę, która służy do nadziewania różnych dań. Różne, ciekawe farsze sprawiają, że danie jest urozmaicone smakowo, bardziej soczyste i pyszne. Nadziewanie ma długą historię i właściwie nie wiadomo kto wymyślił nadzienie. Pierwsze wzmianki o nadziewaniu znajdujemy w książkach kucharskich ze starożytnego Rzymu. Ale tego rodzaju sztuka kulinarna znana była od zarania dziejów. Już w zamierzchłych czasach gotowano w żołądkach upolowanych zwierząt, czego spadkobiercą jest szkocki haggis. Na przestrzeni dziejów pojawiły się różne, oryginalne pomysły na ciekawe farsze.
Wielokrotnie pomysł na ciekawe danie pojawia się z potrzeby wykorzystania resztek jedzenia. Resztki wykorzystywano do wypychania żołądków zwierzęcych, jelit, lub do obtaczania w cieście. Farsze najczęściej robi się z mielonego mięsa, warzyw, kasz, namoczonego chleba, grzybów itp. Właściwie dobry farsz można zrobić ze wszystkiego.
Do jakich dań robimy nadzienie
Farsze i nadzienia mają tak szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej, że odnajdujemy je w bardzo wielu daniach. Farsze stosuje się na słodko i na słono, w daniach mięsnych i wegetariańskich. Znajdują zastosowanie w ciastach, ciastkach i daniach obiadowych. O farszu mówimy wtedy, gdy znajduje się on wewnątrz potrawy. Jednak farsze układamy również na wierzchu, jak na pizzy, tarcie, otwartych pierogach czy plackach, jak cebularze czy chaczapuri.
Tradycyjne dania faszerowane w kuchniach świata:
- dania w cieście, czyli pierogi, naleśniki, krokiety, knedle, placki pasterskie,
- ciasta i ciastka, jak pączki,
- faszerowane placki na słodko i na słono, jak tarty czy pizza,
- kotlety mielone faszerowane,
- faszerowane mięsa i drób, jak faszerowane kurczaki, indyki oraz faszerowane roladki mięsne,
- faszerowane dania z podrobów, jak kaszanki, kiszki ziemniaczane, czy haggis,
- faszerowane jajka,
- faszerowany makaron canelloni,
- faszerowane warzywa, jak papryka, pomidor, cukinia, kabaczek itp.
Farsz stosujemy nie tylko do dań na słono, lecz także do ciast i ciastek. Klasycznym daniem z farszem jest angielski applepie. Pączki tradycyjnie faszerujemy dżemem. Muffinki możemy faszerować na słodko, na przykład czekoladą i owocami, lecz także na słono, farszem z warzyw lub mięsa.
Jednak najbardziej klasyczne farsze stosuje się do dań na słono. Dania faszerowane należą raczej do tych pracochłonnych. Dlatego też obecnie częściej je kupujemy niż robimy. Natomiast w czasach historycznych, żadne święta czy przyjęcie nie mogło się bez nich obyć. Wydaje się, że dania nadziewane wywodzą się z biednej kuchni ludowej, która wykorzystywała resztki. Zaś rozwój tych dań zawdzięczamy wykwintnej kuchni szlacheckiej i arystokratycznej. Na arystokratycznych stołach gościły faszerowane ptaki czy prosiaki. Faszerowane kurczaki, kaczki czy gęsi robiono na święta jeszcze w XX wieku. Z faszerowanych dań słynie tradycyjna kuchnia angielska, skąd wywodzi się tradycja mięs w cieście i placków pasterskich. Tego rodzaju wykwintne dania obecnie ograniczają się do sfery świąt lub drogich restauracji. Natomiast sztuka kulinarna dnia codziennego rozwija się w kierunku prostych dań typu pierogi, krokiety, naleśniki czy też faszerowane warzywa.
Faszerowanie sprawdza się nie tylko na co dzień. Znajduje szerokie zastosowanie szczególnie do dań imprezowych. Impreza nie może się obyć bez faszerowanych jajek z kolorowym nadzieniem, czy też faszerowanych papryczek. Pomysłów na oryginalne, faszerowane przekąski imprezowe jest bez liku. Fajnym pomysłem jest zawijanie farszu w wędlinę lub plaster cukinii. Wymyślono również makaron specjalnie przeznaczony do nadziewania. Makaron canelloni nadziewamy farszem, zalewamy sosem i zapiekamy tworząc pyszne danie zarówno na co dzień, jak i na imprezę.
Najlepszy pomysł na tradycyjne i oryginalne nadzienie
Najlepszy pomysł na zdrowy farsz do pierogów mięsny i wegetariański
Pierogi stanowią farsz na słodko lub na słono zawinięty w ciasto. Pierogi uchodzą za danie typowo polskie. Jednak prawdopodobnie zostały wymyślone w Chinach, gdzie też powstał makaron. Dania w typie pierogów jada się głównie w kulturach kulinarnych opartych o mąkę pszenną i raczej chłodnym klimacie, gdyż jest to danie kaloryczne. Jada się je głównie w północnych Chinach, Indiach, krajach Azji środkowej i północnej, a także w Europie Środkowej i Wschodniej.
Kuchnia polska uchodzi za królestwo pierogów. Jest to pyszne, pożywne danie, które lubią prawie wszyscy. Obecnie nie każdy umie je zrobić, szczególnie że nie jest to danie, które można robić w małych ilościach.
Jeszcze w XX wieku asortyment farszy do pierogów nie był duży. Klasyczne farsze do pierogów:
- ser na słodko,
- owoce jak jagody, maliny, truskawki, wiśnie, mus jabłkowy,
- masa makowa,
- mięso mielone,
- kapusta kiszona,
- kapusta kiszona z grzybami lub pieczarkami,
- tzw. dudy, czyli płucka,
- grzyby leśne, pieczarki lub kurki.
Dopiero pod koniec XX wieku nastąpił ogromny rozwój farszy do pierogów. Pojawiły się wówczas pyszne pierogi kresowe, galicyjskie z ziemniakami i serem, które kiedyś nazywano ruskimi, a obecnie noszą nazwę pierogów ukraińskich, choć de facto jest to danie kresowe z Galicji. Ciekawym pomysłem są pierogi meksykańskie zawierające ostro przyprawiony farsz z mięsa mielonego z fasolą. Jak grzyby po deszczu zaczęły pojawiać się pomysły na farsz wegetariański i wege.
Wegetariański farsz do pierogów:
- ziemniaki z serem, tzw. pierogi ukraińskie,
- soczewica,
- szpinak,
- kasza gryczana,
- feta ze szpinakiem,
- feta,
- feta lub mozzarella z suszonymi pomidorami.
Tego rodzaju farsz do pierogów można uznać za wegetariański, jeśli do farszu oraz do okrasy nie dodamy skwarek i tłuszczu zwierzęcego. Dość trudno jest zrobić farsz wege. Najlepszy farsz wege zrobimy ze szpinaku, soczewicy, kaszy gryczanej oraz z gotowanych i podsmażanych warzyw.
Zdrowy farsz do naleśników i krokietów
Farsze do naleśników i krokietów robimy bardzo podobnie jak do pierogów. Jednak wybór farszy do naleśników jest mniejszy. Naleśniki robimy najczęściej na słodko i w takiej formie są one idealnym daniem dla dzieci. Uwielbiamy naleśniki z serem, z dżemem, musem jabłkowym lub ze świeżymi owocami, jak truskawki, maliny, jagody.
Rzadziej robimy naleśniki na słono. Zawijamy wówczas brzegi naleśnika do środka, tak aby farsz nie wypływał. Naleśniki na słono noszą nazwę krokietów, które dodatkowo obtacza się w panierce i podsmaża. Rzadziej robi się naleśniki lub krokiety z mięsem. Najczęściej są to wyroby wegetariańskie lub wege.
Najczęściej stosowane nadzienie do krokietów:
- kapusta i grzyby,
- masa jajeczna,
- szpinak,
- pieczarki i ser.
Ciekawe i oryginalne przepisy na faszerowane warzywa
Zdrowy pomysł na wykorzystanie farszu stanową faszerowane warzywa. Szczególnie dobrze do faszerowania nadają się warzywa, z których można wydrążyć gniazda nasienne.
Jakie warzywa najczęściej faszerujemy:
- papryka,
- pomidory,
- cukinia, kabaczek,
- bakłażan,
- pieczarka portobello.
Jako farsz do nadziewanych warzyw stosuje się mięso mielone, masę jajeczną, kaszę lub warzywa. Do nadziewania warzyw idealnie nadaje się zwykła sałatka jarzynowa z gotowanych warzyw z majonezem.