Farsze

farsze

Farsze mają bardzo szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Pozwalają na wykorzystanie resztek i sprawiają, że danie jest bardziej urozmaicone smakowo, soczyste i pyszne. Faszerujemy mięsa, warzywa, dania mączne lub podroby. Nadziewamy także dania na słodko, jak ciasta, pączki i muffinki. Niegdyś na arystokratycznych stołach gościły faszerowane ptaki i prosiaki. Obecnie wybieramy raczej proste faszerowane dania, jak pierogi, naleśniki, czy też zdrowe dania jak faszerowane warzywa. Na imprezę robimy faszerowane jajka, faszerowane papryki czy pomidory, czy faszerowane roladki z wędliny.

Farsze - polecane przepisy

Farsze - pozostałe przepisy

Farsze - zbiór pomysłów i przepisów na rozmaite farsze do potraw

Kto nie słyszał o farszu do pierogów. Każdy ma własne upodobania. Jeden lubi pierogi z serem, a inny z mięsem. Uwielbiamy naleśniki z różnymi rodzajami farszu. Dania faszerowane to nie tylko pieczone, nadziewane kurczaki czy kaczki, lecz także pizza i tarty na słodko i na słono. Farsze i nadzienia są tak uniwersalne, że trudno wyobrazić sobie sztukę kulinarną, w której nie wykorzystuje się farszy. Przedstawiamy ciekawe i oryginalne pomysły na farsze i doradzamy jak je zrobić, aby wyczarować pyszne danie.

Do czego służą farsze

Różne rodzaje nadzienia

Farsz czy nadzienie oznacza masę, która służy do nadziewania różnych dań. Różne, ciekawe farsze sprawiają, że danie jest urozmaicone smakowo, bardziej soczyste i pyszne. Nadziewanie ma długą historię i właściwie nie wiadomo kto wymyślił nadzienie. Pierwsze wzmianki o nadziewaniu znajdujemy w książkach kucharskich ze starożytnego Rzymu. Ale tego rodzaju sztuka kulinarna znana była od zarania dziejów. Już w zamierzchłych czasach gotowano w żołądkach upolowanych zwierząt, czego spadkobiercą jest szkocki haggis. Na przestrzeni dziejów pojawiły się różne, oryginalne pomysły na ciekawe farsze.

Wielokrotnie pomysł na ciekawe danie pojawia się z potrzeby wykorzystania resztek jedzenia. Resztki wykorzystywano do wypychania żołądków zwierzęcych, jelit, lub do obtaczania w cieście. Farsze najczęściej robi się z mielonego mięsa, warzyw, kasz, namoczonego chleba, grzybów itp. Właściwie dobry farsz można zrobić ze wszystkiego.

Do jakich dań robimy nadzienie

Farsze i nadzienia mają tak szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej, że odnajdujemy je w bardzo wielu daniach. Farsze stosuje się na słodko i na słono, w daniach mięsnych i wegetariańskich. Znajdują zastosowanie w ciastach, ciastkach i daniach obiadowych. O farszu mówimy wtedy, gdy znajduje się on wewnątrz potrawy. Jednak farsze układamy również na wierzchu, jak na pizzy, tarcie, otwartych pierogach czy plackach, jak cebularze czy chaczapuri.

Tradycyjne dania faszerowane w kuchniach świata:

  • dania w cieście, czyli pierogi, naleśniki, krokiety, knedle, placki pasterskie,
  • ciasta i ciastka, jak pączki,
  • faszerowane placki na słodko i na słono, jak tarty czy pizza,
  • kotlety mielone faszerowane,
  • faszerowane mięsa i drób, jak faszerowane kurczaki, indyki oraz faszerowane roladki mięsne,
  • faszerowane dania z podrobów, jak kaszanki, kiszki ziemniaczane, czy haggis,
  • faszerowane jajka,
  • faszerowany makaron canelloni,
  • faszerowane warzywa, jak papryka, pomidor, cukinia, kabaczek itp.

Farsz stosujemy nie tylko do dań na słono, lecz także do ciast i ciastek. Klasycznym daniem z farszem jest angielski applepie. Pączki tradycyjnie faszerujemy dżemem. Muffinki możemy faszerować na słodko, na przykład czekoladą i owocami, lecz także na słono, farszem z warzyw lub mięsa.

Jednak najbardziej klasyczne farsze stosuje się do dań na słono. Dania faszerowane należą raczej do tych pracochłonnych. Dlatego też obecnie częściej je kupujemy niż robimy. Natomiast w czasach historycznych, żadne święta czy przyjęcie nie mogło się bez nich obyć. Wydaje się, że dania nadziewane wywodzą się z biednej kuchni ludowej, która wykorzystywała resztki. Zaś rozwój tych dań zawdzięczamy wykwintnej kuchni szlacheckiej i arystokratycznej. Na arystokratycznych stołach gościły faszerowane ptaki czy prosiaki. Faszerowane kurczaki, kaczki czy gęsi robiono na święta jeszcze w XX wieku. Z faszerowanych dań słynie tradycyjna kuchnia angielska, skąd wywodzi się tradycja mięs w cieście i placków pasterskich. Tego rodzaju wykwintne dania obecnie ograniczają się do sfery  świąt lub drogich restauracji. Natomiast sztuka kulinarna dnia codziennego rozwija się w kierunku prostych dań typu pierogi, krokiety, naleśniki czy też faszerowane warzywa.

Faszerowanie sprawdza się nie tylko na co dzień. Znajduje szerokie zastosowanie szczególnie do dań imprezowych. Impreza nie może się obyć bez faszerowanych jajek z kolorowym nadzieniem, czy też faszerowanych papryczek. Pomysłów na oryginalne, faszerowane przekąski imprezowe jest bez liku. Fajnym pomysłem jest zawijanie farszu w wędlinę lub plaster cukinii. Wymyślono również makaron specjalnie przeznaczony do nadziewania. Makaron canelloni nadziewamy farszem, zalewamy sosem i zapiekamy tworząc pyszne danie zarówno na co dzień, jak i na imprezę.

Najlepszy pomysł na tradycyjne i oryginalne nadzienie

Najlepszy pomysł na zdrowy farsz do pierogów mięsny i wegetariański

Pierogi stanowią farsz na słodko lub na słono zawinięty w ciasto. Pierogi uchodzą za danie typowo polskie. Jednak prawdopodobnie zostały wymyślone w Chinach, gdzie też powstał makaron. Dania w typie pierogów jada się głównie w kulturach kulinarnych opartych o mąkę pszenną i raczej chłodnym klimacie, gdyż jest to danie kaloryczne. Jada się je głównie w północnych Chinach, Indiach, krajach Azji środkowej i północnej, a także w Europie Środkowej i Wschodniej.

Kuchnia polska uchodzi za królestwo pierogów. Jest to pyszne, pożywne danie, które lubią prawie wszyscy. Obecnie nie każdy umie je zrobić, szczególnie że nie jest to danie, które można robić w małych ilościach.

Jeszcze w XX wieku asortyment farszy do pierogów nie był duży. Klasyczne farsze do pierogów:

  • ser na słodko,
  • owoce jak jagody, maliny, truskawki, wiśnie, mus jabłkowy,
  • masa makowa,
  • mięso mielone,
  • kapusta kiszona,
  • kapusta kiszona z grzybami lub pieczarkami,
  • tzw. dudy, czyli płucka,
  • grzyby leśne, pieczarki lub kurki.

Dopiero pod koniec XX wieku nastąpił ogromny rozwój farszy do pierogów. Pojawiły się wówczas pyszne pierogi kresowe, galicyjskie z ziemniakami i serem, które kiedyś nazywano ruskimi, a obecnie noszą nazwę pierogów ukraińskich, choć de facto jest to danie kresowe z Galicji. Ciekawym pomysłem są pierogi meksykańskie zawierające ostro przyprawiony farsz z mięsa mielonego z fasolą. Jak grzyby po deszczu zaczęły pojawiać się pomysły na farsz wegetariański i wege.

Wegetariański farsz do pierogów:

  • ziemniaki z serem, tzw. pierogi ukraińskie,
  • soczewica,
  • szpinak,
  • kasza gryczana,
  • feta ze szpinakiem,
  • feta,
  • feta lub mozzarella z suszonymi pomidorami.

Tego rodzaju farsz do pierogów można uznać za wegetariański, jeśli do farszu oraz do okrasy nie dodamy skwarek i tłuszczu zwierzęcego. Dość trudno jest zrobić farsz wege. Najlepszy farsz wege zrobimy ze szpinaku, soczewicy, kaszy gryczanej oraz z gotowanych i podsmażanych warzyw.

Zdrowy farsz do naleśników i krokietów

Farsze do naleśników i krokietów robimy bardzo podobnie jak do pierogów. Jednak wybór farszy do naleśników jest mniejszy. Naleśniki robimy najczęściej na słodko i w takiej formie są one idealnym daniem dla dzieci. Uwielbiamy naleśniki z serem, z dżemem, musem jabłkowym lub ze świeżymi owocami, jak truskawki, maliny, jagody.

Rzadziej robimy naleśniki na słono. Zawijamy wówczas brzegi naleśnika do środka, tak aby farsz nie wypływał. Naleśniki na słono noszą nazwę krokietów, które dodatkowo obtacza się w panierce i podsmaża. Rzadziej robi się naleśniki lub krokiety z mięsem. Najczęściej są to wyroby wegetariańskie lub wege.

Najczęściej stosowane nadzienie do krokietów:

  • kapusta i grzyby,
  • masa jajeczna,
  • szpinak,
  • pieczarki i ser.

Ciekawe i oryginalne przepisy na faszerowane warzywa

Zdrowy pomysł na wykorzystanie farszu stanową faszerowane warzywa. Szczególnie dobrze do faszerowania nadają się warzywa, z których można wydrążyć gniazda nasienne.

Jakie warzywa najczęściej faszerujemy:

  • papryka,
  • pomidory,
  • cukinia, kabaczek,
  • bakłażan,
  • pieczarka portobello.

Jako farsz do nadziewanych warzyw stosuje się mięso mielone, masę jajeczną, kaszę lub warzywa. Do nadziewania warzyw idealnie nadaje się zwykła sałatka jarzynowa z gotowanych warzyw z majonezem.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto