Jak zrobić majonez blenderem?

Jak zrobić majonez blenderem
Jak zrobić majonez blenderem
ikona podziel się
Opublikowano: 27.05.2023 r., 13:32 | Autor: Patrycja Czerwiak

Majonez to doskonały składnik wielu sałatek, ale również domowych sosów i dipów. Co najlepsze, można przygotować go samodzielnie w domu, w kilka chwil, przy pomocy prostego domowego blendera. A więc jak zrobić majonez blenderem samodzielnie?

  1. Przygotuj potrzebne składniki:
  2. jajko,
  3. łyżeczkę ulubionej musztardy,
  4. szklankę oleju rzepakowego,
  5. odrobinę soku z cytryny, sól i pieprz.
  6. Do wysokiego naczynia wbij jajko i dodaj musztardę. Zacznij ubijać całość blenderem.
  7. Stopniowo wlewaj do całości olej, cały czas mieszając.
  8. Następnie wlewaj sok z cytryny.
  9. Ubijaj aż do powstania gęstej masy.
  10. Przypraw całość solą i pieprzem.

Jak zrobić majonez blenderem? Co jeszcze warto wiedzieć?

Majonez to doskonały składnik wielu sałatek, ale również domowych sosów i dipów. Co najlepsze, można przygotować go samodzielnie w domu, w kilka chwil, przy pomocy prostego domowego blendera. A więc jak zrobić majonez blenderem samodzielnie? Oto prosty przepis na majonez:

  1. Przygotuj potrzebne składniki:
  2. jajko,
  3. łyżeczkę ulubionej musztardy,
  4. szklankę oleju rzepakowego,
  5. odrobinę soku z cytryny, sól i pieprz.
  6. Do wysokiego naczynia wbij jajko i dodaj musztardę. Zacznij ubijać całość blenderem.
  7. Stopniowo wlewaj do całości olej, cały czas mieszając.
  8. Następnie wlewaj sok z cytryny.
  9. Ubijaj aż do powstania gęstej masy.
  10. Przypraw całość solą i pieprzem.

Wiele osób uwielbia majonez za jego kremową konsystencję, ale również wspaniały smak. Majonez doskonale sprawdza się w sałatkach, czy domowych sosach i dressingach. Podkreśla smak każdego dania. Wiele osób zastanawia się jednak, jak się robi majonez samodzielnie. Wiele przepisów podkreśla skomplikowany poziom przygotowania tego dodatku. Nie musi tak jednak być. Całość zrobisz w kilka minut przy pomocy blendera ręcznego. Najlepiej, gdy ma on wymienne końcówki. Dzięki temu domowy majonez ubijesz w kilka minut. Nie poleca się go raczej przygotowywać w blenderze kielichowym. Domowy majonez najlepiej przełożyć do małego słoiczka i przechowywać go w lodówce. Możesz to robić do dwóch tygodni. Jednak warto sprawdzać jego świeżość cały czas. Gdy pachnie źle lub pojawia się na nim pleśń, należy go wyrzucić.

Oczywiście majonez bez problemu można kupić w każdym sklepie. Czasami jednak kończy się on w niespodziewanym momencie. Jest to problem, zwłaszcza gdy nie mamy jak pójść do sklepu. Można go jednak przygotować w domu. A cały proces zajmuje tylko kilka chwil, więc sprawdzi się idealnie nawet w kryzysowych sytuacjach. Niektórzy wolą przygotować majonez samodzielnie również dlatego, że mają pewność, że będzie smaczny, ale również świeży i dobry dla zdrowia. Mają bowiem pewność, skąd pochodzą wszystkie składniki, a także, że są one dobrej jakości.

Tradycyjne przepisy na majonez zwykle mówił o tym, by olej dodawać do żółtka cienkim strumykiem, powoli, mieszać go rózgą, w równomiernym tempie, w jedną stronę. Tak właśnie pamięta ten przepis wiele gospodyń domowych. Majonez wydaje się przez to bardzo skomplikowanym tworem, który pomimo zachowania wszelkich środków ostrożności potrafił się podczas kręcenia zwarzyć. Na szczęście wraz ze zwiększeniem dostępności bardziej skomplikowanych narzędzi i technologii kuchennych, możemy dziś przygotować majonez w bardzo prosty sposób.

Teraz gdy już wiesz, jak się robi prosty domowy majonez, możesz z powodzeniem odtworzyć go w domu i przygotować na jego podstawie smaczne dania. Domowy majonez można też wzbogacać o dodatki smakowe. Jeśli chcesz, możesz też zwiększyć jego gęstość. Jeśli przepadasz za niezwykle gęstym sosem, czy dodatkiem do sałatki, dodaj nieco więcej oleju przy miksowaniu i będziesz cieszyć się smacznym daniem. Możesz też eksperymentować z użyciem różnych rodzajów musztardy, dzięki czemu całość będzie ciekawa.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto