Dieta owowegetariańska

Dieta owowegetariańska - opis, zasady, przykładowe menu, porady

Owowegetarianizm stanowi rodzaj diety wegańskiej, który dopuszcza spożycie jaj. Jest to zdrowa i bezpieczna dieta, która polega na rezygnacji z mięsa, nabiału, produktów zwierzęcych i miodu, zaś białko czerpie z jaj. Dzięki temu, że pozwala na spożycie jaj, jest łatwiejsza do wprowadzenia w życie, gdyż jajka ułatwiają gotowanie i dostarczenie białka do organizmu. Jajka są nie tylko zdrowe, lecz także umożliwiają zrobienie takich potraw, jak ciasta, placki, naleśniki czy kotlety. Mają szerokie zastosowanie w kuchni i trudno je czymś zastąpić. Ponadto dostarczają organizmowi pełnowartościowego białka, aminokwasów, witamin i składników mineralnych.

Wyróżnione przepisy diety owowegetariańskiej

Pozostałe przepisy diety owowegetariańskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Dieta owowegetariańska - opis, zasady, przykładowe menu, porady

Dieta wegetariańska i wegańska uchodzą za trudne do zastosowania z uwagi na spore restrykcje. Dieta owowegetariańska to mniej restrykcyjna odmiana weganizmu, którą można łatwiej wprowadzić w życie. Może też stać się etapem przejściowym, jeśli planujemy całkowitą rezygnację z produktów zwierzęcych. Szczególnie weganie mają kłopot z wykonaniem wielu przepisów, gdyż jajka dość trudno jest czymś zastąpić. Spożycie jajek eliminuje ten problem. Przedstawiamy na czym polega dieta owowegetariańska i wyjaśniamy czym różni się do wegetarianizmu i weganizmu.

Na czym polega dieta owowegetariańska

Dieta owowegetariańska jako rodzaj weganizmu

Dieta nie zawsze stanowi krótkotrwałe ograniczenie jedzenia w celach zdrowotnych lub odchudzania. Często dieta oznacza styl życia łączący się nie tylko z sposobem żywienia i zdrowiem, lecz także ideologią. Dieta fit zakłada liczenie kalorii w celu zachowania szczupłej sylwetki. Jednak nie tylko problem z nadwagą przyświeca ludziom zmieniającym sposób odżywiania. Wiele osób decyduje się na rezygnację z jedzenia mięsa. Przyświecają im względy zdrowotne, lecz także ekologiczne. Dietę bez produktów zwierzęcych kiedyś nazywano dietą jarską, a obecnie dietą wegetariańską.

Mięso, szczególnie czerwone, jest obwiniane o powodowanie chorób cywilizacyjnych, dlatego wiele osób ogranicza jego spożycie. Wegetarianizm oznacza rezygnację z mięsa dla zdrowia, ale także dlatego, aby nie przyczyniać się do krzywdzenia zwierząt i niszczenia środowiska przez przemysł mięsny. Istnieją różne odmiany wegetarianizmu. Wegetarianizm zakłada powstrzymanie się od jedzenia mięsa. Natomiast weganizm polega na powstrzymaniu się od jedzenia wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, jak również miodu. Dieta owowegetariańska to odmiana weganizmu, która dopuszcza spożycie jaj.

Główne zasady diety owowegatariańskiej

Owowegetarianim, czyli mniej restrykcyjna odmiana diety wegetariańskiej, opiera się na spożyciu produktów roślinnych oraz jajek. Owowegetarianie jedzą warzywa, owoce, zboża, rośliny strączkowe, orzechy, oleje oraz jajka. Jajka muszą pochodzić od kur z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu.

Zasady diety owowegetariańskiej wykluczają spożycie:

  • mięsa, ryb i owoców morza,
  • nabiału,
  • żelatyny i tłuszczy zwierzęcych,
  • miodu.

Owowegetarianie nie używają również żadnych rzeczy pochodzenia zwierzęcego. Nie stosują kosmetyków testowanych na zwierzętach i zawierających substancje pochodzenia zwierzęcego. Nie używają rzeczy wykonanych ze skór czy futra.

Czy dieta owowegetariańska jest zdrowa i bezpieczna

Zarówno wegetarianizm, jak i weganizm, to dieta zdrowa i bezpieczna. Niestety nie gwarantuje szczupłej sylwetki, gdyż dieta owowegetariańska i dieta fit opierają się na zupełnie innych zasadach. Wbrew pozorom jest dość łatwa do wprowadzenia w życie. Weganie i wegetarianie mają pewien problem z dostarczeniem organizmowi białka, które jest pozyskiwane z roślin strączkowych. Natomiast owowegetarianie pozyskują białko z jajek.

Jajka są cennym źródłem białka, witamin, aminokwasów i składników mineralnych. Ponadto jajka pełnią rolę zagęszczającą, emulgującą i spulchniającą. Bez jajek trudno jest upiec ciasto, zrobić placki, naleśniki, kotlety czy pasztet. Weganie stosują różne zamienniki jaj, jak mąka ziemniaczana, awokado, tofu, chia, czy siemię lniane. Jednak żaden z tych zamienników nie ma wszystkich właściwości jajek. Brak jajek w kuchni stwarza spore trudności i konieczność rezygnacji z wielu przepisów kulinarnych. Rezygnacja z jajek jest trudniejsza do wykonania, niż rezygnacja z mięsa. Dlatego też dieta owowegetariańska może stanowić doskonały etap przejściowy dla wegan, dopóki nie opanują techniki gotowania bez jajek.

Główne zasady żywienia w diecie owowegetariańskiej

Wbrew pozorom dieta owowegetariańska jest łatwiejsza do wprowadzenia w życie, niż na przykład dieta fit. Nie musimy liczyć kalorii, jak w diecie fit. Wystarczy tak zaprojektować przepisy kulinarne i jadłospis, aby uzupełniać białko produktami z roślin strączkowych lub jajek.

Eliminacja serów i wędlin sprawia, że owowegetarianie stosują różne pasty warzywne do smarowania kanapek na śniadanie i kolację. Pasty kanapkowe można tworzyć z warzyw, awokado, jajek czy też roślin strączkowych. Jajka pozwalają zrobić pyszne kotlety wegetariańskie, które jada się na obiad z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Dieta owowegetariańska pozwala również na przygotowywanie różnych zup na bazie warzyw.

Jajka stanowią również składnik wegetariańskich pasztetów, zapiekanek, jak również wszelkiego rodzaju farszy do nadziewanych warzyw. Same jajka są produktem, z którego można wykonać wiele potraw, jak jajka na twardo, na miękko, jajka sadzone, jajecznica itp.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto