Przepisy z serem feta

przepisy z serem feta

Oryginalny ser fest wyrabiany jest w Grecji z mleka owczego z dodatkiem mleka koziego. Ma on charakterystyczny słony smak i gęstą konsystencję. Prawdziwy ser feta kruszy się i rozpuszcza przy podgrzewaniu. W Grecji gruby plaster sera feta kładzie się na wierzchu klasycznej sałatki horiatiki. Używa się go do dań na ciepło, farszy, zapiekanek i wypieków z ciasta filo. W Polsce oryginalny ser feta jest mało znany. Z fetą kojarzymy raczej serek sałatkowy w stylu greckim, który ma zwartą strukturę i wytrawny smak. Serek ten głównie kroi się w kostkę do wiosennej sałatki ze świeżymi warzywami liściastymi.

Najciekawsze przepisy w temacie przepisy z serem feta

Przepisy w temacie przepisy z serem feta

Najciekawsze artykuły w temacie przepisy z serem feta

Przepisy na dania z serem feta. Oto zbiór smacznych pomysłów

Kto nie lubi świeżej i orzeźwiającej greckiej sałatki z serkiem feta? Mało kto wie, że sałatka jaką często robimy znacznie różni się do prawdziwej greckiej sałatki, zaś serek sałatkowy typu greckiego, który do niej dodajemy, nie jest oryginalną fetą. Wyjaśniamy czym jest prawdziwy ser feta i czym się różni od zwykłego serka w stylu greckim. Przedstawiamy najciekawsze przepisy na dania z oryginalną fetą oraz popularnym serkiem sałatkowym.

Co to jest ser feta

Z serem feta kojarzą się serki o zwartej konsystencji sprzedawane w kartonikach, które kiedyś nosiły nazwę Feta. Natomiast prawdziwy ser Feta produkuje się w Grecji z mleka owczego i koziego. Nazwa feta jest zastrzeżona wyłącznie dla produktów z Grecji. Ten gatunek sera należy do bardzo często podrabianych na świecie.

Mało kto wie, że dostępne w Polsce serki w typie greckim, nie są prawdziwą fetą. Serki te, popularnie nazywane fetą i z nią kojarzone, robione są z mleka krowiego na wzór serów bałkańskich. Prawdziwy ser feta robi się według tradycyjnej receptury bez użycia konserwantów. Ser dojrzewa co najmniej 3 miesiące, zaś serwatka odsączana jest bez użycia ciśnienia. Tradycyjna feta jest słona i pikantna, kruszy się i topi pod wpływem temperatury. Pasuje do warzyw i owoców morza. W Grecji dodaje się ją do sałatek, przekąsek, farszu lub zapieka. Co ciekawe, ser feta nadaje się także do dań na ciepło.

Feta zawiera dużo tłuszczu, jak również białko, wapń, sód, witaminę A i K oraz witaminę B12. Jego szczególną wartość stanowią bakterie probiotyczne, które dobrze wpływają na pracę jelit i poprawiają odporność organizmu.

Oryginalny ser feta zrobiony jest z mleka owczego z dodatkiem koziego. W sklepach dostępne są podobne sery z mleka krowiego, które wiele osób uważa za fetę. Są to sery o nazwie: ser sałatkowy, ser typu greckiego itp. Jeśli szukasz oryginalnej fety, uważnie czytaj etykiety.

Najciekawsze przepis na potrawy z serem feta

Klasyczne greckie potrawy z serem feta

Ser feta kojarzy się z grecką sałatką. W Grecji oryginalna sałatka zawiera takie składniki jak: pomidory, świeże ogórki, czerwoną cebulę i czarne oliwki. Na wierzchu kładzie się duży plaster sera feta, a całość polewa oliwą z oliwek. Składniki te tworzą klasyczną sałatkę horiatiki.

W Grecji ser feta dodaje się także do innych sałatek, także do sałatek owocowych. Znajduje on zastosowanie w wypiekach z ciasta filo, jako farsz do naleśników, czy też jako farsz do nadziewanych warzyw. Fetę jada się także w formie upieczonej na słono lub na słodko.

Przekąski, sałatki i dania na śniadanie i kolację z fetą

Oryginalna feta sprawdza się jako ser do sałatek, na kanapki, oraz sam w sobie jako przekąska. Ser feta lub ser w typie greckim świetnie się sprawdza jako serek sałatkowy. W Polsce jednak mało kto zna klasyczne przepisy na sałatki greckie i każdy ma własny pomysł na sałatkę z serem feta. Dodaje się go głównie do sałatek wiosennych ze świeżymi warzywami liściastymi. Feta lub serek w stylu greckim jest dość gęsty, dlatego też nadaje się do pokrojenia na kawałki jako dodatek do sałatki.

Typowa sałatka do jakiej używa się serka w stylu greckim składa się z mieszanki sałat, pomidora, rzodkiewki, ogórka i oliwek. Serek kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Całość polewamy oliwą z oliwek lub sosem winegret. Sałatka ta jest tak uniwersalna, że każdy może mieć własny pomysł na jej składniki. Niektórzy dodają kukurydzę z puszki, pestki ze słonecznika, paprykę i to co lubią. Sałatka ta ma nie wiele wspólnego z prawdziwą sałatką grecką, lecz jest równie smaczna i zdrowa.

Ser feta świetnie nadaje się na przekąski i przystawki na co dzień i na imprezę. W Grecji z fety robi się nadzienie do faszerowanych warzyw oraz wypieki z ciasta filo. Natomiast w Polsce fajne przekąski na co dzień i na imprezę można zrobić z ciastem francuskim, do którego dodajemy farsz z fetą, zawijamy i pieczemy. Jako przystawki na imprezę posłużą koreczki z kawałkami fety, faszerowane papryki czy pomidory.

Świetny pomysł stanowi zapiekany ser feta z chlebem i pomidorami. Oryginalny ser feta, chleb i pomidory kroimy na kawałki, skrapiamy oliwą i zapiekamy. Taką przekąskę na szybko można podać na kolację lub uraczyć gości.

Jakie dania na obiad można zrobić z serem feta

Potrawy na obiad w Polsce robi się nie tyle z oryginalnego, greckiego sera feta, lecz raczej z serka sałatkowego w stylu greckim. Popularne są zwłaszcza pierogi ze szpinakiem i serem typu feta. Pokrojony w kostkę ser typu feta dodajemy także do dań na ciepło jak sosy do makaronu, zupy, farszu do pasztecików lub wytrawnych naleśników.

Serek typu feta sprawdza się idealnie jako wytrawny farsz do cannelloni, naleśników, pasztecików czy krokietów. Świetny pomysł stanowi połączenie serka w typie fety ze szpinakiem, kurczakiem, pieczarkami, czy suszonym pomidorem. Kawałki sera typu feta świetnie smakują także dodane do kotletów mielonych.

Oryginalny ser feta doskonale sprawdza się do potraw na ciepło na obiad. Modnym daniem stał się sos do makaronu zrobiony z zapiekanego sera feta z pomidorami koktajlowymi oliwą z oliwek. Danie świetnie smakuje jako przystawka na ciepło lub jako dodatek do makaronu. Fetą możemy również połączyć z łososiem lub kurczakiem i oczywiście z pomidorami i zrobić nadzienie do tarty. Coraz bardziej modnym i łatwym do zrobienia daniem jest frittata z dodatkiem sera feta.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto