Żurek wielkanocny

Opublikowano: 20.09.2022 r., 10:15 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żurek wielkanocny
Żurek wielkanocny
Żurek wielkanocny tradycyjnie podaje się na święta. Jest robiony na zakwasie i dużej ilości mięsa. Jest pyszny, aromatyczny i najlepszy, bo domowy.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
393 kcal
Kcal w porcji
386 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka żytnia typ 2000 (55 g)
  • Bulion drobiowy (1800 g)
  • Biała kiełbasa (300 g)
  • Boczek wędzony bez kości (250 g)
  • Cebula (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (75 g)
  • Wędzone żeberka wieprzowe (100 g)
  • Chrzan (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, słoik, gaza, gumka recepturka

Przepis na żurek wielkanocny krok po kroku

Na początku zrób zakwas, zacznij minimum 5 dni przed przygotowaniem zupy.

Do słoika wlej 500 ml wody.

Wsyp mąkę, dodaj dwa obrane, lekko rozgniecione ząbki czosnku, 5 kulek ziela angielskiego oraz 3 duże liście laurowe. Przemieszaj drewnianą łyżką.

Słoik przykryj gazą, zabezpiecz gumką recepturką. Postaw w ciepłym miejscu.

Przez 5 dni, o tej samej porze przemieszaj, raz dziennie, drewnianą łyżką zakwas.

Gdy zakwas będzie miał kwaśny smak, zwykle piątego dnia, jest on gotowy do użycia.

Pokrój żeberka i boczek w niedużą kostkę. Usmaż na patelni, wytapiając tłuszcz. Mięso powinno się zarumienić.

Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Podsmaż wszystko razem na złoty kolor.

Zagotuj w garnku bulion. Dodaj podsmażone mięso z cebulą i czosnkiem. Zagotuj wszystko razem.

Zakwas przemieszaj dokładnie, by rozprowadzić dobrze mąkę.

Wlej 400 ml gotowego zakwasu do zupy. Ilość zakwasu możesz sobie dostosować pod siebie.

Do zupy dodaj kiełbasę białą w całości (albo pokrojoną). Wystarczy gotować 3-5 minut.

Dodaj śmietankę, chrzan, przypraw solą i pieprzem. Gotuj minutę.

Na koniec dodaj majeranek i wymieszaj.

Zupa jest gotowa do podania.

Jak oceniasz przepis na żurek wielkanocny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat żurku wielkanocnego

Żurek wielkanocny tradycyjnie podaje się na święta. Jest robiony na zakwasie i dużej ilości mięsa. Jest pyszny, aromatyczny i najlepszy, bo domowy. Przepis na żurek wielkanocny jest to prosty przepis, który szybko się robi. By było w pełni domowo, zrób swój zakwas. Nie martw się, jeżeli nigdy nie robiłeś zakwasu. Tutaj wszystko jest wyjaśnione. Z takim prostym przepisem przygotowanie żurku stanie się dla Ciebie łatwe i bez problemu zrobisz dobry, pełny smaku żurek. Sprawdź jak zrobić żurek wielkanocny – najlepszy w święta na śniadanie wielkanocne.

Tradycyjny żurek wielkanocny to zupa, którą podaje się na święta na śniadanie wielkanocne. To prosty przepis, który gwarantuje genialną zupę. Jest to zupa, która ma chrzanowy posmak i charakteryzuje się sporą ilością majeranku. Jak zrobisz żurek wielkanocny, podawaj go z ugotowanymi na twardo jajkami. Do tego zadbaj o pieczywo. Super opcją jest podanie zupy w specjalnym chlebie do żurku.

Na śniadaniu wielkanocnym koniecznie musi pojawić się tradycyjny żurek wielkanocny. Najlepiej, jeśli jest domowy – wtedy jest idealny. Jak zrobić żurek wielkanocny? Przede wszystkim musisz przygotować zakwas. Ponieważ zupa ta jest na zakwasie, musisz go przygotować na minimum 5 dni przed gotowaniem żurku. Przygotuj słoik i wlej do niego wodę. Wsyp mąkę, dodaj obrany czosnek (lekko rozgnieciony) oraz przyprawy (ziele angielskie i liść laurowy). Zakwas należy wymieszać i użyć do tego drewnianej łyżki. Tak przygotowany słoik przykryj gazą (by zakwas mógł oddychać) i zabezpiecz wszystko gumką recepturką. W zakwasie ważne jest, by każdego dnia, raz dziennie go przemieszać. Gdy minie 5 dni, zakwas będzie miał odpowiedni, kwaśny smak. Wtedy już możesz gotować żurek wielkanocny.

Przepis na żurek wielkanocny jest najlepszy poprzez uprzednie podsmażenie mięsa. W tym celu pokrój mięso (boczek i żeberka (chyba że jest niedużo mięsa, wtedy dodaj całą kostkę)). Wystarczy pokroić je w nie za dużą kostkę. Jak wytopi się tłuszcz, dodaj cebulę i czosnek, zarumień. Do gotującego się bulionu dodaj mięso i cebulę, zagotuj. Dodaj kiełbasę – tę można dodać w całości albo pokroić (w plastry, wzdłuż na pół lub inaczej, wedle uznania). Do przepisu na żurek wielkanocny, kiełbasę można też podsmażyć razem z mięsem. Kiełbasie gotowanej wystarczy chwila, natomiast gdy biała kiełbasa jest surowa, należy ją gotować dłużej (wtedy gotuj 15-20 minut). Na końcu dodaj śmietankę, chrzan i przyprawy.

Zupa na zakwasie gotowa, ale nie wykorzystałeś całego zakwasu? Można szczelnie go zamknąć i przechowywać maksymalnie 14 dni w lodówce.

Alergeny w żurku wielkanocnym

Lista alergenów dla żurku wielkanocnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka żytnia typ 2000
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze żurku wielkanocnego

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest wysokokaloryczny, zawiera sporą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Zaleca się umiar m.in. tym, którzy mają problemy z układem sercowo-naczyniowym. Żurek zawiera wszystkie makroskładniki. Węglowodanów dostarcza zakwas na mące razowej. Białko oraz tłuszcz znajduje się w mięsie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(386g)
Energia (kcal)
101.94
393.49
Białko (g)
6.14
23.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(386g)
Węglowodany (g)
3.00
11.57
Węglowodany przyswajalne (g)
2.36
9.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
2.44
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(386g)
Tłuszcz (g)
7.23
27.91
Tłuszcze nasycone (g)
3.73
14.41
Tłuszcze nienasycone (g)
3.50
13.49
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.58
9.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.92
3.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.40
74.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(386g)
Witamina A (µg (mcg))
4.07
15.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.90
3.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.05
15.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.86
7.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
2.91
11.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.86
3.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(386g)
Sód (mg)
484.88
1871.63
Potas (mg)
94.68
365.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
8.66
33.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
65.97
254.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.47
36.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.43
1.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.72
2.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żurku wielkanocnego 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żurku wielkanocnego

Koszt składników
110.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka żytnia typ 2000
55 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 55 g
Bulion drobiowy
1800 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
38.57
Za 1800 g
Biała kiełbasa
300 g
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.86
Za 300 g
Boczek wędzony bez kości
250 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
11.25
Za 250 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
75 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 75 g
Wędzone żeberka wieprzowe
100 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Chrzan
70 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.23
Za 70 g
Koszt składników
110.00