Przepis na barszcz biały krok po kroku
- Zakwas pszeniczny 500 g Jedno opakowanie
- Kiełbasa rzeszowska 750 g 6 lasek
- Czosnek 24 g 4 ząbki
- Cebula 100 g duża główka
- Koperek 10 g 2 łodygi koperku
- Śmietana 12% 75 g 3 łyżki
Do garnka wlej 2,5-3 litra wody (w zależności od tego na ile jest zakwas).
Dodaj obrane ząbki czosnku, cebulę przekrojoną na dwie połówki, koperek (całe łodygi), kiełbasę oraz łyżeczkę soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
Wodę ze składnikami gotuj 10 minut.
Dolej zakwas i gotuj następne 10 minut.
Do miski dodaj trzy łyżki śmietany, energicznie mieszając rózgą dodaj do niej 4-5 chochelek gorącego barszczu.
Pod barszczem wyłącz gaz, wyjmij czosnek, cebulę oraz łodygi koperku.
Pomału wlewaj śmietanę, energicznie mieszając barszcz.
Dopraw solą jeśli jest taka potrzeba.
Często zadawane pytania
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz wigilijny
-
Barszcz czerwony zabielany
-
Barszczyk na zakwasie
-
Barszcz czerwony na zakwasie
-
Barszcz z uszkami
-
Zakwas na barszcz biały
-
Barszcz zabielany
-
Zakwas na barszcz czerwony
-
Barszcz grzybowy
-
Barszcz biały z kiełbasą
-
Barszcz biały z ziemniakami
-
Barszcz wigilijny bez zakwasu
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Barszczyk czerwony Thermomix
-
Ciasto naleśnikowe na krokiety
-
Barszcz kiszony
-
Buraki do słoików na barszcz
-
Barszcze

(liczba kalorii)
Barszcz biały - cechy przepisu
Więcej o barszczu białemu
Tradycyjny barszcz biały to zupa przyrządzana na zakwasie pszennym. Jest zupełnie inna w smaku niż żurek, różnią się także składniki, z których przygotowuje się te dania. Jednak każda wyjątkowa i każda ma swoich zwolenników.
Przepis na barszcz biały nie jest skomplikowany. Najważniejsze jest aby składniki były dobrej jakości. Przygotowywany jest z zakwasu pszennego, żurek za to przygotowywany jest z zakwasu żytniego. Zakwas na żurek jest również mocniej przyprawiany. Barszcz biały można przygotować również na wodzie z ogórków kiszonych lub na wodzie z kapusty kiszonej, używa się ich zamiast zakwasu. Barszcz biały gotuje się na wodzie z kiełbasą wędzoną i ewentualnie boczkiem a żurek na wywarze warzywnym. Do żurku podaje się białą kiełbasę a do barszczu białego kiełbasę wędzoną. Barszcz biały przyprawiany jest jedynie cebulą, solą, pieprzem, czosnkiem oraz koprem, do żurku dodaj się jeszcze liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Obie zupy można podawać ze śmietaną. Tradycyjnie, barszcz biały, podaje się na Wielkanoc, jednak jest potrawą rozgrzewającą i polecam go spożywać także w zimie. Najlepszy, domowy barszcz biały musi mieć dodatek wędzonki, sporą ilość czosnku, cebuli i kopru. Najlepszym dodatkiem jest boczek wędzony, kiełbasa swojska, kiełbasa wiejska, kiełbasa pilzneńska czy kiełbasa rzeszowska, w każdym regionie naszego kraju kiełbasy takie nazywają się inaczej. Barszcz biały zabiela się śmietaną, do żurku raczej się nie dodaje. Jednak sposób przyrządzenia tych potraw różni się w zależności od regionu ale także wpływ mają na to tradycje rodzinne. W niektórych źródłach podaje się, że staropolskie nazewnictwo tych dań było zupełnie inne. Według nich żur to jest gęsta zupa przygotowywana na zakwasie z mąki żytniej, owsianej lub gryczanej a żurek to dużo rzadsza zupa przygotowywana na zakwasie z mąki pszennej. Żur podawany był z wędzonymi wyrobami oraz z ziemniakami a żurek był mocno zabielany śmietaną i podawany z białą kiełbasą. Jak widać upływ czasu zmienił te dania i stworzył nowe tradycje. Jak ugotować pyszny barszcz biały na święta dowiesz się z przepisu.
Wypróbuj dobry i prosty przepis na najsmaczniejszy barszcz biały. Nie ograniczaj się z przygotowywaniem go tylko na Wielkanoc, w inne dni smakuje równie dobrze.
Wartości odżywcze barszczu białemu
Energia i białka
Węglowodany w barszczu białemu
(318g)
Tłuszcze
(318g)
Witaminy w przepisie na barszcz biały
(318g)
Składniki mineralne w przepisie na barszcz biały
(318g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w barszczu białemu
Lista alergenów dla barszczu białemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zakwas pszeniczny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%