Przepis na barszczyk czerwony z thermomixu krok po kroku

Składniki dla 9 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, sok z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, kostka rosołowa
To będzie niezbędne
sitko, thermomix

Obierz i umyj buraki, marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę.

Warzywa podziel na większe kawałki i wrzuć do naczynia Thermomixa. Dodaj ząbki czosnku.

Rozdrobnij przez 30 sekund / obroty 5.

Do naczynia Thermomixa włóż 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 suszone grzyby i 2 kostki rosołowe. Dodaj jeszcze pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę majeranku i łyżeczkę soli oraz dżem z czarnej porzeczki.

Wlej 1500 ml wody.

Gotuj przez 25 minut / 100 stopni / obroty 2.

Na koniec dodaj sok z cytryny. Wymieszaj 10 sekund / obroty 5.

Podawaj barszcz przecedzony przez sitko.

Barszczyk czerwony Thermomix w białej filiżance na świątecznym stole
Barszczyk czerwony Thermomix
Koszt przygotowania dania
9.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
130 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
60

Barszczyk czerwony Thermomix - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o barszczyku czerwonym z Thermomixu

Barszczyk czerwony to w moim domu obowiązkowa zupa na Święta Bożego Narodzenia. Podawany z uszkami lub pierogami jest numerem jeden na liście moich ulubionych zup.

Barszcz jest zupą szczególnie popularną w Europie Środkowej i Wschodniej. Pod tą nazwą ukrywa się nie tylko barszcz czerwony, ale również biały lub taki przygotowany z kiszonej kapusty. Początkowo w ten sposób określano zupę przygotowaną z kiszonych liści barszczu zwyczajnego. Obecnie w Polsce barszcz czerwony podaje się podczas Wigilii Bożego Narodzenia.

Barszczyk czerwony Thermomix przygotujesz w mniej niż godzinę. Jeśli więc wieczerza tuż, tuż, a brakuje Ci jednego elementu na wigilijnym stole, to ten szybki przepis na barszczyk czerwony z Thermomixa sprawdzi się idealnie.

Potrzebne warzywa umyj i obierz, a następnie pokrój na kawałki i umieść z czosnkiem w naczyniu Thermomixa. Rozdrobnij wszystko przez 30 sekund. Dodaj przyprawy, dżem i wlej 1500 ml wody. Teraz wszystko razem gotuj przez 25 minut w 100 stopniach. Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Przelewając barszczyk z Thermomixa do wazy, warto wspomóc się sitkiem, by odcedzić niepotrzebne elementy. I proszę, wiesz już jak zrobić barszczyk czerwony w Thermomixie. Prawda, że to naprawdę łatwy przepis?

Zapewne zaskoczył Cię dodatek dżemu z czarnej porzeczki. Jest to element obowiązkowy w barszczu przygotowywanym przez moją babcię. Nadaje on dodatkowej słodkości całej zupie.

Buraki to warzywa korzeniowe, które są niezwykle zdrowe. W 100 g produktu mamy tylko 38 kcal, dlatego to świetny produkt dla osób dbających o swoją masę ciała. Wraz z jednym, większym burakiem dostarczymy aż 2 g błonnika. Surowe buraki mają niski indeks glikemiczny, za to ich ugotowana lub upieczona forma zaliczana jest do produktów o wysokim IG. Mimo to osoby, które powinny stosować dietę z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów, mogą sobie pozwolić na 150 g buraka w takiej formie, ponieważ ma on wówczas niski ładunek glikemiczny.

Wartości odżywcze barszczyku czerwonego z Thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
52.33 kcal
130.83 kcal
Białko
1.87 g
4.68 g

Węglowodany w barszczyku czerwonym z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
11.15 g
27.87 g
Węglowodany przyswajalne
8.22 g
20.56 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.92 g
7.31 g
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
0.41 g
1.02 g
Tłuszcze nasycone
0.23 g
0.59 g
Tłuszcze nienasycone
0.17 g
0.43 g
Tłuszcze jednonasycone
0.03 g
0.08 g
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.06 g
0.16 g
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na barszczyk czerwony z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
90.55 µg (mcg)
226.37 µg (mcg)
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina C
7.03 mg
17.58 mg
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Beta karoten
898.72 µg (mcg)
2246.80 µg (mcg)
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na barszczyk czerwony z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
200.86 mg
502.15 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń
23.32 mg
58.31 mg
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.76 mg
1.90 mg
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczyku czerwonego z Thermomixu 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w barszczyku czerwonym z Thermomixu

Lista alergenów dla barszczyku czerwonego z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • kostka warzywna - bulion warzywny
    • kostka rosołowa
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka warzywna - bulion warzywny
    • kostka rosołowa
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka warzywna - bulion warzywny
    • kostka rosołowa

Cena przygotowania barszczyku czerwonego z Thermomixu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
50 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Cebula
90 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Suszone grzyby
10 g
2 sztuki
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 10 g
Kostka warzywna - bulion warzywny
10 g
2 sztuki
2.50
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 10 g
Czosnek
14 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 14 g
Sok z cytryny
15 ml
z połowy cytryny
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Dżem porzeczkowy
12 g
z czarnej porzeczki, 1 łyżka
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 1
0.49
Za 12 g
Koszt składników
40.50
Jak oceniasz przepis na barszczyk czerwony z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób