Barszczyk czerwony wigilijny

Opublikowano: 17.05.2023 r., 22:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Barszczyk czerwony wigilijny podany w białej miseczce.
Barszczyk czerwony wigilijny
Barszczyk czerwony wigilijny to doskonała propozycja na pyszny dodatek do uszek, pierogów oraz krokietów. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszny barszcz.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 55 min
135 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Suszone grzyby (50 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Burak (2000 g)
  • Seler korzeniowy (100 g)
  • Ocet spirytusowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Cukier 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka

Przepis na barszczyk czerwony wigilijny krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i opal nad palnikiem.

Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj suszone grzyby, opaloną cebulę oraz obrany ząbek czosnku.

Grzyby zagotuj na średniej mocy palnika, następnie zmniejsz moc palnika na minimum i gotuj wywar grzybowy pod przykryciem przez 25 minut.

W połowie gotowania wywaru grzybowego dodaj do niego 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego oraz 10 ziarenek pieprzu.

Buraki i seler umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Do dużego garnka włóż starte warzywa, zalej je 10 szklankami wody oraz wywarem grzybowym (z całą zawartością).

Garnek z barszczem przykryj i gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut (w tym czasie wywar powinien zagotować się).

Zagotowany wywar gotuj jeszcze 10 minut na małej mocy palnika.

Na koniec gotowania do barszczu dodaj ocet, wymieszaj i odstaw z ognia.

Gotowy barszcz ostaw na około godzinę. Po tym czasie barszcz dopraw do smaku solą oraz pieprzem, cukrem oraz posiekanym ząbkiem czosnku.

Barszcz pozostaw do całkowitego przestudzenia.

Przestudzony barszcz przecedź (najlepiej przez sito wyłożone gazą), przelej do słoika lub garnka i wstaw do lodówki.

Barszcz przed podaniem podgrzej.

Jak oceniasz przepis na barszczyk czerwony wigilijny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97,6% osób

Więcej informacji na temat barszczyku czerwonego wigilijnego

Barszczyk czerwony wigilijny to doskonała propozycja na danie, które podawane jest podczas kolacji wigilijnej. Pyszny barszcz świąteczny warto podać z dodatkiem uszek, krokietów lub pierogów z farszem z kiszonej kapusty oraz grzybów. Przepis na barszczyk czerwony wigilijny jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania barszczu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: grzyby suszone, cebula, czosnek, buraki, seler korzeniowy, ocet spirytusowy, cukier, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty.

A jak zrobić barszczyk czerwony wigilijny? Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj suszone grzyby, opaloną cebulę oraz obrany ząbek czosnku. Grzyby zagotuj na średniej mocy palnika, następnie zmniejsz moc palnika na minimum i gotuj wywar grzybowy pod przykryciem przez 25 minut. W połowie gotowania wywaru grzybowego dodaj do niego 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego oraz 10 ziarenek pieprzu. Buraki i seler umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do dużego garnka włóż starte warzywa, zalej je 10 szklankami wody oraz wywarem grzybowym. Garnek z barszczem przykryj i gotuj przez około 30 minut. Na koniec gotowania do barszczu dodaj ocet, wymieszaj i odstaw z ognia. Gotowy barszcz ostaw na około godzinę. Po tym czasie barszcz dopraw do smaku solą oraz pieprzem, cukrem oraz posiekanym ząbkiem czosnku. Przestudzony barszcz przecedź, przelej do słoika lub garnka i wstaw do lodówki. Barszcz przed podaniem podgrzej.

Buraki zawierają witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy w nich duże ilości żelaza, którego podaż na odpowiednim poziomie wpływa na procesy krwiotwórcze w naszym organizmie. Buraki są również źródłem potasu, magnezu, fosforu oraz manganu.

Podsumowując: wiesz już jak ugotować pyszny barszczyk na wigilię. Barszcz jest dobry do spożycia po kilku godzinach (gdy smaki przenikną się). Przed podaniem barszcz podgrzej, jednak nie doprowadzaj go do wrzenia, ponieważ straci swój piękny kolor.

Alergeny w barszczyku czerwonym wigilijnym

Lista alergenów dla barszczyku czerwonego wigilijnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze barszczyku czerwonego wigilijnego

na 100g gotowej potrawy

Barszczyk czerwony wigilijny to doskonała propozycja na pyszny dodatek do uszek. Buraki wykorzystane do przygotowania barszczu stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
54.15
135.38
Białko (g)
2.14
5.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
11.70
29.26
Węglowodany przyswajalne (g)
8.51
21.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.19
7.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.17
0.43
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.20
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.07
Brak danych dla: ocet spirytusowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.15
Brak danych dla: ocet spirytusowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
1.72
4.31
Witamina B6 (mg)
0.08
0.20
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.02
12.56
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.32
0.81
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
95.14
237.86
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
17.31
43.27

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
71.84
179.59
Potas (mg)
301.18
752.94
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
17.51
43.77
Fosfor (mg)
41.40
103.50
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.24
53.10
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.96
2.40
Cynk (mg)
0.33
0.82
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.19
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczyku czerwonego wigilijnego 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczyku czerwonego wigilijnego

Koszt składników
46.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone grzyby
50 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
17.50
Za 50 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Burak
2000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 2000 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Ocet spirytusowy
30 ml
3 łyżki stołowe
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.18
Za 30 ml
Cukier
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
46.50