Barszcze

barszcze

Barszcz to jedna z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej. Jej bazą są kiszone warzywa posiadające wiele wartości odżywczych. Wyróżniamy m.in. barszcz czerwony, biały, ukraiński. Szczególne miejsce w naszym kraju zajmuje postny barszcz czerwony z uszkami, podawany podczas wieczerzy wigilijnej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować tę zupę także na najbliższe rodzinne spotkanie, bo przepisy na barszcz nie są trudne w wykonaniu.

Najciekawsze przepisy w temacie barszcze

Przepisy w temacie barszcze

Najciekawsze artykuły w temacie barszcze

Przepisy na barszcze – najlepsze receptury na barszcz tradycyjny i z dodatkami

Kolacja w Wigilię Bożego Narodzenia nie obejdzie się bez czerwonego barszczu. Jednak warto nie ograniczać się tylko do tego jednego dnia, ponieważ ta zupa ma liczne wartości odżywcze. W jej skład wchodzą buraki, które wspomagają układ pokarmowy i krwionośny. Popularnymi zupami w kuchni polskiej są także barszcze ukraińskie i białe. Wszystkie te zupy są nie tylko proste, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Przedstawiamy najlepsze przepisy na barszcze, które koniecznie musisz poznać!

Barszcz, czyli prosty i smaczny pomysł na obiad

Tradycyjny barszcz czerwony a barszcz biały – rodzaje barszczy

Barszcz to zupa, która zawsze powinna być kwaśna. Najczęściej przygotowuje się ją z kiszonych buraków, kiszonej kapusty i kiszonego szczawiu. Dawniej tę zupę robiono z barszczu zwyczajnego, który do dziś rośnie na terenie Europy i Azji. Z biegiem lat roślina została zamieniona na buraki. Były to tanie warzywa, dlatego po tę zupę najczęściej sięgali ludzie ubodzy. Barszcz z buraków miał swoje początki w XVI wieku.

Barszcze, które są najpopularniejsze w Polsce to:

  • barszcz czerwony,
  • barszcz biały,
  • barszcz ukraiński,
  • chłodnik litewski,
  • barszcz ze szczawiu.

Barszcz z buraków – właściwości odżywcze

Jest to zupa nie tylko smaczna i prosta do przygotowania, ale przede wszystkim bardzo zdrowa. W tym barszczu największą rolę ogrywają buraki. Te warzywa zawierają azotany, betainę i kwas foliowy. Buraki są bogate w witaminę C, witaminy z grupy A, witaminy z grupy B (w tym B12), a także mają w swoim składzie kwas alfa-liponowy, błonnik pokarmowy, wapń, potas, cynk oraz żelazo. Częste spożywanie buraków przyczynia się do lepszego funkcjonowania organizmu.

Sok z buraków zwiększa wydajność mięśni, zwłaszcza w czasie wysiłku fizycznego. Buraki są naturalnym probiotykiem i wspomagają pracę jelit oraz całego układu pokarmowego. Warto wiedzieć, że te warzywa pomagają regulować ciśnienie oraz poziomu cholesterolu, a także zmniejszą ryzyko wystąpienia zawału. Wartości odżywcze buraków przyczyniają się do poprawy odporności, ale też pomagają w walce z nowotworami i wspomagają układ krwionośny.

Domowy czerwony barszcz to kopalnia składników odżywczych. Buraki zawierają witaminy, minerały oraz takie związki organiczne, które:

  • spowalniają proces starzenia się organizmu,
  • wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • pomagają regulować poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi,
  • przyczyniają się do prawidłowego rozwoju płodu,
  • pomagają przy chorobach układu krążenia,
  • zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów,
  • zwiększają wydolność mięśni,
  • wspomagają odporność organizmu.

Najlepsze przepisy na barszcze – czerwony, biały, ukraiński

O czym należy pamiętać, przygotowując domowy barszcz z buraków?

Opcji na prosty barszcz czerwony jest kilka. Można go zrobić z ziemniakami i dodatkowo zabielić śmietaną. Jednak bardzo dobry jest także postny barszcz czerwony, który jest przejrzysty i ma intensywny, czerwony kolor. Do takiego barszczu można dodać ulubione zioła, aby bardziej podkreślić smak. Zupę najczęściej doprawia się nie tylko solą, ale również cukrem lub miodem.

Barszcz wigilijny jest bez mięsa, dlatego postny barszcz czerwony przygotowuje się z wywaru z włoszczyzny, buraków i suszonych grzybów. Zupę trzeba jeszcze zakwasić i najczęściej wykorzystuje się do tego kwas buraczany, ale można go zamienić na sok z cytryny, kwas ogórkowy lub sok z porzeczek. Można też pokusić się na wykorzystanie dobrego koncentratu. Postny barszcz czerwony jest mało kaloryczny, ale jeśli doda się do niego inne składniki, kaloryczność zupy się zwiększy.

Na ostateczny smak zupy wpływają przyprawy i zioła. Jeśli chcesz podkreślić smak barszczu, możesz dodać do niego świeży lub granulowany czosnek i suszoną cebulę. Zazwyczaj do tej zupy nie dodaje się pieprzu, ale warto pokusić się na własną mieszankę przypraw, żeby nadać zupie ciekawego posmaku. Możesz zdecydować się na majeranek lub bazylię. Buraki można wcześniej upiec, co również wpłynie na smak końcowy barszczu.

Każdy przepis na barszcz jest inny, ponieważ wszystko zależy od gustu. Zupa może być mocno kwaśna lub odrobinę bardziej ziołowa. Jeżeli będzie to przejrzysty barszcz, bez dodatków w postaci ziemniaków czy fasoli oraz śmietany, to zupę można podać w filiżankach lub w zwykłych szklankach jako dodatek do krokietów. Bardzo często ta zupa serwowana jest razem z uszkami i pasztecikami.

Barszcz biały a żur – jak jest różnica?

Bardzo często te dwie zupy są ze sobą mylone lub traktowane jako jedna potrawa. W rzeczywistości różnią się od siebie. Barszcz biały przygotowuje się na kapuście kiszonej (soku) lub zakwasie z mąki pszennej. Tę zupę podaje się z ugotowaną białą kiełbasą, pokrojonymi ziemniakami i przepołowionymi jajkami.

Żur to gęsta zupa, a żurek to jego rzadszy odpowiednik. Obie te zupy przygotowuje się na zakwasie z mąki żytniej (chlebowej). Zakwas można przygotować samemu lub kupić gotowy. Ważnym elementem tych dwóch zup jest mięsny wywar z wędzonką (np. z wędzonymi żeberkami, z wędzonym boczkiem). Kiełbasa również powinna być wędzona, a nie surowa lub parzona. Żurek bardzo często podaje się w specjalnym, okrągłym chlebie z kapturkiem. Do zupy dodaje się ugotowane na twardo jajka.

Jak zrobić smaczny barszcz ukraiński?

Podstawą tej zupy są buraki, kapusta oraz pomidory (świeże, krojone z puszki lub w formie przecieru pomidorowego). Barszcz ukraiński można przygotować z fasolą oraz drobno pokrojonymi ziemniakami. Bardzo często zupa jest zabielana śmietaną.

Każdy przepis na barszcz możesz zmodyfikować tak, aby dopasować danie do swojego gustu smakowego. W zależności od wybranych składników oraz przypraw, możesz zrobić bardzo kwaśną lub bardziej ziołową zupę. Przepisy na barszcze różnią się od siebie, ale domowy barszcz czerwony warto jeść nie tylko ze względu na jego smak. Głównym składnikiem tej zupy są buraki, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Tradycyjny postny barszcz czerwony obowiązkowo pojawia się na stole podczas wieczerzy wigilijnej. Wtedy ten barszcz może być podany razem z uszkami lub jako dodatek do krokietów.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto