Przepis na barszcz wigilijny krok po kroku
- Burak 2000 g 20 małych buraków
- Śliwki suszone 35 g 5 szt
- Suszone grzyby 20 g 1 garść
- Seler korzeniowy 60 g 1 duży plaster
- Marchewka 90 g 2 szt
- Pietruszka 80 g 1 szt
- Jabłko 150 g 1 średnie jabłko
- Cukier 20 g 2 łyżki
Do dużego garnka wlej 2,5 litra wody. Marchew, pietruszkę, seler i jabłko obierz i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do garnka. Wrzuć grzyby, liść laurowy, goździki i ziele angielskie. Dodaj śliwki i gotuj przez 30 minut.
Buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przemieszaj i gotuj przez kolejne 20 minut.
Po zagotowaniu wywaru, dodaj ocet i cukier i gotuj go jeszcze przez 5 minut na małym ogniu.
Na koniec dodaj do zupy sól i pieprz. Odcedź zupę tak, by stanowiła czysty wywar.
Często zadawane pytania
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz biały
-
Barszcz czerwony zabielany
-
Barszczyk na zakwasie
-
Barszcz czerwony na zakwasie
-
Barszcz z uszkami
-
Zakwas na barszcz biały
-
Barszcz zabielany
-
Zakwas na barszcz czerwony
-
Barszcz grzybowy
-
Barszcz biały z kiełbasą
-
Barszcz biały z ziemniakami
-
Barszcz wigilijny bez zakwasu
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Barszczyk czerwony Thermomix
-
Ciasto naleśnikowe na krokiety
-
Barszcz kiszony
-
Buraki do słoików na barszcz
-
Barszcze

(liczba kalorii)
Barszcz wigilijny - cechy przepisu
Więcej o barszczu wigilijnym
Barszcz wigilijny to pyszna zupa, która zaskakuje swoim głębokim aromatem i smakiem. Wywar gotowany na suszonych grzybach i śliwkach jest przepyszny, a dodatek jabłka sprawia, że pozostaje on klarowny. Można podawać czysty barszcz lub zjadać go z uszkami, pierożkami lub fasolą. W każdej opcji smakuje naprawdę wspaniale.
Składniki na barszcz wigilijny powinny być jak najlepszej jakości, by całość nabierała odpowiedniego charakteru. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i sezonowe, dlatego ich znalezienie w sklepie nie stanowi większego problemu.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić barszcz wigilijny, który będzie smakował wyjątkowo i zachwyci domowników i gości, to ten przepis będzie najlepszą inspiracją. Jego wspaniały kolor i bogaty smak sprawia, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.
Przepis na barszcz świąteczny, jest naprawdę łatwy i pozwala na przygotowanie wykwintnej potrawy, jak z najlepszej restauracji w swojej kuchni. Przepis krok po kroku prowadzi przez cały proces gotowania zupy, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz.
Barszcz czerwony jako, że jest potrawą postną nie jest wywarem mięsnym. Bardzo często pojawia się więc pytanie na czym ugotować świąteczną zupę, by była dobra i miała odpowiedni aromat. Ten przepis będzie idealnym rozwiązaniem.
Pomimo braku mięsa, barszcz, jest naprawdę dobry. Wędzonego, głębokiego aromatu nadają tej zupie grzyby suszone i śliwki.
Zupę gotuje się na burakach, bardzo drobno startych. Można buraczki zostawić w zupie, jednak jeśli chce się uzyskać czysty wywar wystarczy je z niej wyłowić. Tak ugotowane warzywa można później wykorzystać np. do surówki lub sałatki, nie trzeba ich wyrzucać. Buraki są bardzo zdrowe, zawierają mnóstwo antyoksydantów i witamin, są idealną bazą pysznej zupy, nadają jej też cudownego, ciemnego czerwonego koloru. Warto pamiętać, żeby podczas podgrzewania zupy, nie zagotowywać jej, by nie zmętniała. Ta tradycyjna zupa będzie idealnym ukoronowaniem wigilijnego stołu. Jej barwa przyciąga wzrok, a smak zachwyca.
Wartości odżywcze barszczu wigilijnego
Energia i białka
Węglowodany w barszczu wigilijnym
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy w przepisie na barszcz wigilijny
(550g)
Składniki mineralne w przepisie na barszcz wigilijny
(550g)
-
burak,
śliwki,
śliwki suszone,
grzyby,
seler,
marchewka,
pietruszka,
jabłko,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w barszczu wigilijnym
Lista alergenów dla barszczu wigilijnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy